Războiul din Ucraina

Impactul din prima zi până astăzi

24 februarie, 2022 va rămâne printre cele mai negre zile din istoria recentă, ziua în care peste 150.000 de militari ruși au înconjurat Ucraina și au lansat un atac  după luni de consolidare militară de-a lungul granițelor. Încă din primele 24 de ore de război au fost înregistrate sute de victime și zeci de mii de oameni și-au părăsit locuințele în căutarea adăpostului.

Harta de mai jos prezintă șirul evenimentelor consemnate în diverse regiuni ale Ucrainei de către raportorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Institutul pentru Studierea Războiului și liveuamap.com.

Selectează din harta de mai jos zona pentru a accesa ultimele date. Informațiile sunt actualizate la fiecare 24 de ore.

Pentru fiecare zonă, redăm și istoricul evenimentelor de la începutul războiului și până în prezent.

Cherkasy Chernihiv Chernivtsi Dnipropetrovsk Donetsk Ivano-Frankivsk Kharkiv Kherson Khmelnytskyi Kiev Kirovohrad Luhansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Vinnytsia Volyn Zakarpattia Zaporizhia Zhytomyr City of Kiev Sevastopol Crimea

Regiunea Herson

24 februarie – 24 martie, 2022

Hover/click peste iconițe pentru detalii

În seara și noaptea de 24-25 februarie, s-au înregistrat cel puțin 60 de explozii est și nord-est de orașul Kherson. În zilele următoare au continuat să se audă numeroase explozii, iar în dimineața și după-amiaza zilei de 1 martie, s-au auzit cel puțin 40 de explozii în nord și nord-estul orașului Herson. În zilele următoare, raportorii OSCE au auzit cel puțin alte 8 explozii

+200

explozii

Pe parcursul zilei de 24 februarie, s-au auzit șapte runde de lansare a rachetelor. În ziua de 25 februarie au continuat să se audă lansatoarele.

+20

lansări de rachete

În data de 25 februarie, între 08:36 și 08:55, s-au observat două lovituri aeriene în apropierea podului Antonivka de lângă orașul Herson. În data de 27 februarie au continuat să se audă explozii provenite din atacuri aeriene. 

+10

atacuri aeriene

S-au auzit numeroase împușcături cu arme de calibru mic, precum și rafale de focuri de mitralieră și focuri de artilerie grea în fiecare zi.

S-au auzit și avioane militare și elicoptere zburând la o altitudine joasă.

elicoptere/ avioane

Mișcare crescută a forțelor armate ucrainene în jururul
orașului Kherson. Camioane, remorci, vehicule de comandă și control și cisterne de combustibil au fost raportate

Autoritățile locale din Kherson au raportat o serie de victime civile și militare. 

Citește ce s-a întâmplat în fiecare zi de răboi. Click pe zi.

Forțele ruse nu au desfășurat operațiuni ofensive către Mikolaiiv în ultimele 24 de ore, deși oficialii din regiunea Mikolaiv au raportat că luptele au continuat la granița regiunilor Mikolaiv și Herson.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat să ia măsuri pentru a-și restabili capacitățile de luptă pentru a relua operațiunile ofensive. Este puțin probabil ca forțele ruse să-și reia cu succes ofensiva către Mikolaiv și Odesa în viitorul apropiat. Oficialii ucraineni locali din Krivi Rih au raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes și nu au fost încă în stare să se deplaseze în raza de acțiune de artilerie a orașului.

Statul Major ucrainean a raportat pe 24 martie că unitățile rusești Rosgvardia „terorizează populația locală” din Herson pentru a răspunde protestelor. Ministerul rus al Apărării a lansat pe 24 martie imagini cu inginerii ruși care curăță dispozitivele explozive improvizate în Herson.

Forțele ucrainene au efectuat un atac cu succes asupra navelor rusești acostate în portul ocupat Berdiansk pe 24 martie, probabil scufundând o navă de debarcare și avariand sau scufundând o alta. Rapoartele concurente susțin că forțele ucrainene au folosit drone TB2, rachete balistice Tochka sau sabotaj local. Indiferent de metoda specifică de atac, capacitatea demonstrată a Ucrainei de a provoca daune grave navelor rusești în Berdiansk, cel mai mare port ocupat de ruși la Marea Neagră (cu excepția Crimeei), poate împiedica forțele ruse să reînnoiască încercările de a consolida operațiunile de la Mariupol. 

Forțele ruse din Herson și Mikolaiv și din jurul lor, precum și cele care înaintau spre Krivih Rih și Zaporizhia, nu au efectuat operațiuni ofensive semnificative în ultimele 24 de ore. Serviciile de informații militare ucrainene au raportat că forțele ruse se pregătesc să blocheze Podul Kerci pentru a împiedica rușii să părăsească Crimeea. Această măsură este un răspuns la panica rușilor din Crimeea, în special în rândul celor care s-au mutat în peninsulă după 2014, majoritatea familii ale personalului militar și guvernamental rus. Institutul pentru Studierea Războiului nu a putut să confirme această informație. 

Forțele ucrainene au efectuat mai multe contraatacuri locale împotriva forțelor ruse în jurul orașului Mikolaiv și la nord de Herson pe 22 martie, iar forțele ruse nu au condus nicio operațiune ofensivă majoră. Statul Major ucrainean a raportat la miezul nopții, ora locală, pe 21 martie, că contraatacurilw ucrainene din jurul Mikolaiv au împins forțele ruse din pozițiile defensive către „granițe nefavorabile” nespecificate.

Forțele ruse nu au desfășurat operațiuni ofensive în direcția sudică în ultimele 24 de ore, iar forțele ruse din Herson și zonele din apropiere se confruntă cu rezistența ucraineană în creștere. Statul Major ucrainean a raportat la miezul nopții, ora locală, pe 20 martie, că rușii au avut o desfășurare de forțe în regiunile Herson și Zaporizhia pentru a pedepsi civili și a descuraja alte proteste în orașele ocupate. Forțele ruse au tras asupra protestatarilor din Herson și au percheziționat magazinele locale pe 21 martie. Necunoscuți l-au ucis pe Denis Slobodchikov, un consilier care asistă guvernul colaboraționist local înființat de Rusia în orașul Herson. Utilizatorii rețelelor de socializare au filmat forțele ruse care băteau protestatari în Berdiansk pe 20 martie. Creșterea rezistenței ucrainene pe teritoriul ocupat de ruși va forța probabil Rusia să desfășoare forțe suplimentare pentru securitatea zonei, slăbind și mai mult puterea de luptă disponibilă pentru operațiunile ofensive.

Forțele ruse din jurul Mikolaiv nu au efectuat operațiuni ofensive în ultimele 24 de ore și au prioritizat îmbunătățirea pozițiilor defensive. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse se opresc pentru a-și reface proviziile, dar se confruntă cu o demoralizare tot mai mare și cu dezertare.

Forțele aeriene ucrainene rămân active în Mikolaiv, distrugând mai multe vehicule rusești pe 21 martie.

Statul Major ucrainean a raportat la miezul nopții că forțele ucrainene au restabilit o „linie frontală de apărare de-a lungul unor granițe în direcția de sud” – probabil referindu-se la contraatacuri ucrainene continue în jurul Mikolaiv.

Statul Major a mai declarat că forțele ruse nu au condus nicio operațiune ofensivă în direcția sud pe 20 martie și au acordat prioritate restabilirii forțelor de luptă. Ministerul rus al Apărării a susținut că navele de război ale Flotei Mării Negre au lovit atelierele și depozitele ucrainene din Mikolaiv cu rachete în data de 20 martie, deși Institutul pentru Studierea Războiului nu a putut confirma această informație.

Forțele ruse par să fi abandonat eforturile de a traversa Bugul de Sud și de a stabili o linie de comunicație terestră spre Odesa pentru moment. Statul Major ucrainean raportează că trupele ruse de lângă Mikolaiv s-au concentrat pe structurarea sistemelor logistice, dar nu au efectuat operațiuni ofensive majore pe 19 martie.

Forțele ruse și-au continuat, în schimb, să avanseze către Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la aproximativ 130 de kilometri vest de Zaporizhiya. Șeful administrației militare din Kryvyi Rih susținut că forțele ruse au încercat să aterizeze o aeronavă pe aeroportul orașului, dar nu au reușit. Apoi au început să avanseze cu coloane blindate a câte 10-20 de vehicule fiecare. De atunci, au format o linie de front extinsă pe care o întăresc, a susținut șeful administrației militare.

Forțele ruse par să fi abandonat eforturile de a traversa Bugul de Sud și de a stabili o linie de comunicație terestră spre Odesa pentru moment. Statul Major ucrainean raportează că trupele ruse de lângă Mikolaiv s-au concentrat pe structurarea sistemelor logistice, dar nu au efectuat operațiuni ofensive majore pe 19 martie.

Forțele ruse și-au continuat, în schimb, să avanseze către Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la aproximativ 130 de kilometri vest de Zaporizhiya. Șeful administrației militare din Kryvyi Rih susținut că forțele ruse au încercat să aterizeze o aeronavă pe aeroportul orașului, dar nu au reușit. Apoi au început să avanseze cu coloane blindate a câte 10-20 de vehicule fiecare. De atunci, au format o linie de front extinsă pe care o întăresc, a susținut șeful administrației militare.

Forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune ofensivă către Mikolaiv în ultimele 24 de ore și au continuat să consolideze pozițiile existente în jurul orașului. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse și-au asigurat succese minore în atacurile împotriva Kryvyi Rih din 17 martie, capturand Mala Shisternyia (pe care forțele ruse pretindeau că o controlau deja pe 15 martie). Forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune ofensivă directă la nord, spre Zaporizhya, pe 17 martie. 

Rămâne puțin probabil ca forțele ruse să lanseze un asalt de pe mare asupra Odesei. Un purtător de cuvânt al Administrației Regionale Odesa a declarat pe 17 martie că prezența navelor de război rusești în largul coastei Odesei este „presiune psihologică și nimic mai mult.”  Elemente ale Brigăzii 810 de Infanterie Navală a Rusiei – pe care Rusia a ținut-o anterior în rezervă, posibil pentru a efectua un atac – au fost dislocate la Mariupol pe 16 martie. Rusia ar putea împărți elemente din această forță de rezervă pentru a sprijini atacurile în curs asupra Mariupolului, reducând și mai mult probabilitatea unui atac de pe mare asupra Odesei.

Forțele ucrainene au oprit atacurile Rusiei la nord-est de Herson pe 16 martie, iar forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune către Mykolayiv și Odesa în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au oprit avansurile Rusiei către Velyka Kostroma, Mala Kostroma și Kryvyi Rih. Ministerul rus al Apărării a susținut că a confiscat un mare depozit de rachete și arme de artilerie în Herson pe 16 martie.  Forțele ruse au continuat să bombardeze periferia Mykolayiv.

Statul Major ucrainean a declarat că navele de război rusești nespecificate au bombardat așezările de coastă din Lebedivka, Sanzheika, Zatoka și Bilenke, din regiunea Odesa pe 16 martie. Imaginile din satelit au reprezentat anterior 14 nave de război rusești care operează în largul coastei Odesei pe 15 martie. Infanteria navală rusă își păstrează probabil capacitatea de a efectua  un atac de-a lungul coastei Mării Negre. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia să lanseze o operațiune pe mare împotriva Odesei până când forțele ruse nu vor asigura o linie de comunicație terestră cu orașul.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune ofensivă la nord și la vest de Herson pe 15 martie. Forțele ruse au atacat Hulyaipole, Orihiv și Kamyanske târziu, pe 14 martie, reluând operațiunile de avansare direct spre nord, spre Zaporizhya.

Ministerul rus al Apărării a susținut în mod fals, pe 15 martie, că a capturat întreaga regiune Herson.

Forțele ruse au avansat limitat la nord-est de orașul Herson în perioada 13-15 martie, dar nu au capturat întreaga regiune. Forțele ruse ar putea intenționa să avanseze spre Kryvyi Rih pentru a încercui Zaporizhya, dar este puțin probabil să aibă forțele necesare pentru a face acest lucru.

Imaginile din satelit arată 14 nave rusești care operează în largul coastei Odesei la începutul zilei de 15 martie, deși Statul Major ucrainean a confirmat că nu a observat nicio pregătire rusă pentru o aterizare oriunde în Marea Neagră. Este puțin probabil ca Rusia să lanseze o un atac dinspre mare împotriva Odesei până când forțele ruse nu vor asigura o linie de comunicație terestră cu orașul.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au oprit reluarea atacurilor rusești de la Herson către Mykolayiv și Kryvyi Rih în data de 14 martie. Forțele ruse nu au abandonat efortul de a încercui Mykolayiv. Poliția de frontieră ucraineană a găsit trei soldați ruși morți în Mykolayiv în timp ce patrulau în zona unei posibile aterizări aeriene rusești și a declarat că, cel mai probabil, acești trei militari au fost lăsați în urmă de propriul lor detașament. Forțele ruse ar putea intenționa să avanseze spre Kryvyi Rih pentru a încercui Zaporizhya, dar este puțin probabil să aibă forțele necesare pentru a face acest lucru

Forțele ruse nu au desfășurat nicio acțiune ofensivă în Mikolaiv sau Zaporizhia pe 13 martie.
Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse adună rezerve la sud de Zaporizhia pentru o ofensivă probabilă îndreptată asupra orașului. Forțele ruse ar putea intenționa să avanseze pentru a încercui Zaporizhia, dar este puțin probabil să aibă resursele pentru a face acest lucru. Forțele ruse din sud rămân angajate în încercuirea orașului Mariupol.

Protestele ucrainene din Hersonul ocupat se extind. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au tras ca răspuns la un protest amplu în Herson pe 13 martie, dar nu s-au raportat victime. De asemenea, rezidenții ucraineni au protestat în Berdyansk și Melitopol. Primarul orașului Herson, Igor Kolikhayev,
a anunțat că a respins o încercarea Rusiei de a forța un referendum pentru declararea „Republici Populare Herson.”

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat un nou avans la nord-est Herson de-a lungul malului vestic al Niprului în data de 12 martie. Forțele ruse nu au atacat de-a lungul malului de vest al Niprului pe axa sudica de avans, dar ar putea intenționa să avanseze spre nord-est pentru a încercui Zaporizhya. Este puțin probabil să aibă forțele necesare pentru a face acest lucru în timp ce forțele ruse din sud rămân
angajate în încercuirea orașului Mariupol. Forțele ruse de la sud de Zaporizhya au avansat limitat în data de 12 martie, capturând Stepove și Shcherbaky (la aproximativ 40 km sud de
Zaporizhya).

Forțele ruse nu au efectuat niciun nou atac către Mikolaiv în data de 12 martie, ci și-au întărit
pozițiile existente. Este puțin probabil ca forțele ruse să reia operațiunile ofensive majore spre Odesa în următoarele 48-72 de ore.

Atacurile rusești atât către Mikolaiv, cât și către Zaporizhya au stagnat în data de 11 martie. Comandantul ucrainean din Mikolaiiv a declarat că forțele ruse abandonează multe vehicule în apropierea orașului și sunt demoralizate din cauza temperaturilor scăzute și a dificultăților de aprovizionare.

Forțele ruse au continuat atacurile la periferia Mykolayiv în data de 10 martie. Forțele ucrainene și rețelele de socializare au raportat lupte în desfășurare în Voznesensk, care se află la nord-vest de Mikolaiv și cel mai îndepărtat punct al avansurilor rusești la vest de râul Nipru. Statul Major ucrainean a declarat, de asemenea, că forțele ruse încearcă să câștige un punct de sprijin în așezările la aproximativ 25 de kilometri sud și sud-est de Mikolaiv, indicând că forțele ruse întâmpină probabil dificultăți în avansarea spre nord-vest.

Statul Major ucrainean a raportat la miezul nopții, în data de 9 martie, că forțele ruse au continuat atacurile către Zaporizhia, dar nu și-au asigurat câștiguri teritoriale.

Forțele ruse din Herson par să încercuiască Mikolaiv dinspre est, dar nu au traversat încă Bugul de Sud. Este puțin probabil ca operațiunile rusești împotriva Odesei să înceapă înainte ca Rusia să stabilească o linie sigură de control din Crimeea peste Bugul de Sud.

Situația generală în această zonă a rămas neschimbată în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean a susținut că infanteria navală ucraineană a efectuat un raid care a distrus 30 de elicoptere rusești la Baza Aeriană Herson. Aproximativ 49 de elicoptere rusești au fost observate la Baza Aeriană Herson în data de 6 martie. Institutul pentru Studierea Războiului nu are nicio confirmare din surse independente a raidului raportat sau a efectelor acestuia.

Forțele ruse par să acorde prioritate operațiunilor la nord de Crimeea spre orașul Zaporizhya. Forțele ruse au continuat să obțină câștiguri teritoriale către Zaporizhya în data de 8 martie. Utilizatorii rețelelor sociale au observat un tren blindat rusesc în Novobohdanivka, la aproximativ 85 de kilometri sud de Zaporizhya, pe o linie de cale ferată care duce la Zaporizhya în data de 8 martie. Statul Major ucrainean a raportat batalioane rusești care se deplasau în direcția Zaporizhya.

Trupele ruse își sporesc eforturile pentru a se apropia de Mykolayiv.  Este puțin probabil ca forțele ruse să captureze Mykolayiv fără a angaja forțe suplimentare în acest efort. Forțele ruse pot, în schimb, să ocolească în întregime Mykolayiv și să opteze pentru a conduce spre nord, până la o intersecție mai în sus de Bugul de Sud, înainte de a avansa spre vest, spre Odesa.

Forțele ruse care operează la nord de Crimeea par să continue să avanseze de-a lungul mai multor axe.  Informațiile de pe rețelele sociale au arătat vehicule blindate rusești care se deplasează prin Heniches’k, probabil către Mariupol sau Melitopol în data de 6 martie. Aproximativ 49 de elicoptere rusești au fost observate la Baza Aeriană Herson pe 6 martie.

Forțele ruse par să acorde prioritate operațiunilor la nord de Crimeea spre orașul Zaporizhya. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse refac aerodromul de la Melitopol, la aproximativ 110 kilometri sud de Zaporizhya.

Trupele ruse efectuează bombardamente intense asupra Mikolaiv și a orașelor din apropiere, probabil că se pregătesc pentru un asalt terestru asupra orașului. 

Nu există date raportate de OSCE

Statul Major ucrainean raportează că rușii au lansat un atact spre Mikolaiv în data de 5 martie, dar care a fost respins. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut, în data de 6 martie, că Rusia se pregătea să bombardeze Odesa, deși nu a oferit nici o dovadă pentru această afirmație, iar datele nu au fost confirmate.

Nu există date raportate de OSCE

Forțele ruse din Herson nu au atacat și nici nu au intervenit într-un protest amplu organizat împotriva prezenței lor, în data de 5 martie. Rapoartele din presă indică faptul că reprezentanții trupelor ruse au violat mai multe localnice. 

În date de 5 martie, echipa de monitorizare din Herson a început procedurile de evacuare din oraș. 

Forțele ruse au profitat de faptul că au consolidat controlul asupra orașului Herson pentru a lansa o ofensivă reînnoită către orașul Mikolayiv, care găzduiește sediul marinei ucrainene, ceea ce a determinat marina ucraineană să-și abandoneze nava amiral  pentru a preveni capturarea acesteia. Eforturile ucrainene de a opri avansul reînnoit al Rusiei au avut un succes limitat până acum Forțele terestre ruse trebuie să securizeze cea mai mare parte a orașului Mikolaiv dacă doresc să asigure trecerea singurului pod permanent peste râul Bug de Sud. Au nevoie de acel pod pentru a stabili o linie de comunicare între Crimeea și Odesa.

În noaptea de 3 spre 4 martie, echipa de monitorizare OSCE din Herson a auzit împușcături de la distanță. În după-amiaza zilei de 4 martie, Misiunea a observat că internetul și acoperirea mobilă au devenit intermitente.

Forțele ruse au negociat predarea Hersonului pe 2 martie și au continuat avansurile către Mikolayiv pe 3 martie, având inclusiv o aterizare aeriană eșuată. Primarul din Herson a confirmat că în oraș nu mai rămâne nici o forță ucraineană și că „pentru ca drapelul ucrainean să continue să fie arborat” a negociat mai multe condiții cu forțele ruse, inclusiv carantinarea de la ora 20.00 până la 6 dimineața și interzicerea civililor să meargă în grupuri mai mari de doi sau să se confrunte cu forțele ruse.

În dimineața zilei de 3 martie, reprezentanții misiunii OSCE au auzit două explozii nedeterminate în zonele de la nord-nord-vestul orașului Herson.

Forțele ruse au continuat să slăbească rezistența ucraineană în Herson pe 2 martie și probabil vor controla orașul în următoarele 24 de ore.

În dimineața zilei de 2 martie, reprezentanții misiunii OSCE au auzit opt explozii nedeterminate în zonele de la nord-est de orașul Kherson. Mai târziu au raportat cinci vehicule blindate de luptă (de tip BRDM) mergând de pe Bulevardul Ushakova spre centrul orașului Kherson.

Forțele ruse și-au asigurat probabil din nou controlul asupra orașului Herson și se consolidează acolo înainte de a-și continua înaintarea spre vest. 

În dimineața și după-amiaza zilei de 1 martie, reprezentanții misiunii OSCE au auzit cel puțin 40 de explozii, două împușcături și numeroase rafale de foc de mitralieră în zonele de nord și nord-est de orașul Herson.

În seara zilei de 1 martie, reprezentan’ii misiunii OSCE au auzit numeroase explozii considerate ca fiind cauzate de
multiple lansări de rachete și mai multe rafale de focuri de mitralieră în zonele din nord-est-ul orașului Kherson și în centrul orașului. De asemenea, au văzut vehicule blindate cu însemnele forțelor armate ruse care se deplasau spre
centrul orașului Herson.

Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au lansat un asalt asupra Mykolayiv la 11:00, ora locală, în data de 28 februarie. Nu poate fi confirmată amploarea avansurilor rusești la vest de râul Nipru.

În seara zilei de 27 februarie, s-a auzit explozii la sud-est de orașul Mikolaiv,  precum și în nordul și nord-estul orașului Herson.

Pe 27 februarie, la ora 12:20, s-au auzit împușcături în zona de lângă podul Antonivka.

La 14:00 și 14:47, Misiunea a auzit două explozii la nord. 

În după-amiaza zilei de 28 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au remarcat că situația din orașele Herson și Mykolaiv a rămas relativ calmă.

Forțele ruse au continuat să avanseze în nord, spre Zaprozhia și amenință că vor izola forțele ucrainene pe linia de contact din Donbas dacă nu se retrag. Forțele ruse nu au reușit să recucerească orașul Herson după numeroase contraatacuri ucrainene. 

În seara zilei de 26 februarie, s-au auzit explozii și împușcături cu arme de calibru mic în partea centrală a orașului Mykolaiv, precum și în direcțiile nord-vest și nord-est.

În noaptea de 26-27 februarie, Misiunea a remarcat că situația din orașul Herson era calmă.

Pe 27 februarie, la ora 09:30, s-au auzit sunete evaluate ca provenind de la vehiculelor blindate în zonele de la sud-est de orașul Herson. De dimineața devreme și până după-amiaza, s-au auzit explozii, unele evaluate drept lovituri aeriene, precum și arme de calibru mic și artilerie grea în zonele din nordul orașului.

Forțele ruse care avansează în nord, spre Zaprozhia și în est, spre Mariupol amenință că vor izola forțele ucrainene pe linia de contact din Donbas dacă nu se retrag. Forțele ucrainene au recucerit Hersonul în noaptea de 25 spre 26 februarie. Cu toate acestea, forțele ruse vor contraataca probabil în următoarele 24 de ore. Forțele ruse amenință Mikolayiv.

În seara zilei de 25 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au auzit mai multe explozii la sud-est de orașul Herson și în Mikolaiv. În cursul zilei de 26 februarie, s-au auzit explozii evaluate drept foc de artilerie grea la nord, nord-est și nord-vest de orașul Herson, inclusiv în apropierea podului Antonivka.

La ora 23:20 pe 25 februarie, s-a observat o mișcare a vehiculelor de luptă blindate peste podul Antonivka.

În dimineața zilei de 26 februarie, șeful Administrației Regionale Herson a declarat Misiunii că nu există ostilități în curs în Henichesk și Skadovsk.

Forțele ruse au capturat pe deplin orașul Herson și sunt, probabil, pe punctul de a ocupa Melitopolul în est. Rapoarte neconfirmate indică faptul că forțele ruse s-au îndreptat spre Mykolaiv și Odesa.

În seara și noaptea de 24 spre 25 februarie, misiunea OSCE a înregistrat cel puțin 60 de explozii la est și nord-est de orașul Herson. De asemenea, au auzit avioane militare zburând la o altitudine joasă în direcțiile sud-nord și est-vest. Autoritățile locale din Herson au raportat o serie de victime civile și militare, care nu au putut fi confirmate de raportorii OSCE.

Între 08:36 și 08:55, s-au observat două lovituri aeriene în apropierea podului Antonivka de lângă orașul Herson.

După-amiaza, s-au auzit explozii multiple, împușcături și focuri de mitralieră, precum și foc de la sisteme de lansare de rachete care veneau dinspre pod.

Forțele ruse au obținut câștiguri teritoriale semnificative, înaintând spre nord din Crimeea. Acestea au capturat orașul Herson, asigurând accesul la Canalul Crimeei.

Pe parcursul zilei, s-au auzit mai multe explozii în jurul orașului Herson, inclusiv
șapte runde de lansare a rachetelor.  La ora 11:35, s-a observat o mișcare crescută a forțelor armate ucrainene în jurul orașulului Herson cu camioane, remorci, vehicule de comandă și control și cisterne de combustibil.
La ora 11:47, în orașul Herson au fost văzute 20 de elicoptere (Mi-28 și Mi-8) cu marcaj de stea roșie care survolau orașul.

Regiunea Odesa

24 februarie – 24 martie, 2022

Hover/click peste iconițe pentru detalii

În data de 24 februarie s-au auzit explozii multiple în apropiere de orașul Odesa 

Citește ce s-a întâmplat în fiecare zi de răboi. Click pe zi.

Rușii par să fi abandonat planurile de a ataca Odesa cel puțin pe termen scurt.

Este puțin probabil ca Rusia să lanseze o operațiune pe mare împotriva Odesei până când forțele ruse nu vor asigura o linie de comunicație la sol cu orașul. Imaginile din satelit au arată 14 nave rusești care operează în largul coastei Odesei la începutul zilei de 15 martie, deși Statul Major ucrainean a confirmat că nu a observat nicio pregătire rusă pentru un atact în Marea Neagră.

Nu există date raportate de OSCE sau de Institutul pentru Studierea Războiului.

Forțele ruse nu au efectuat niciun nou atac către Mikolaiv în data de 12 martie și și-au întărit pozițiile existente. Este puțin probabil ca forțele ruse să reia operațiunile ofensive majore spre Odesa în următoarele 48-72 de ore.

Trupele ruse încearcă probabil să ocolească Mikolaiv și să traverseze Bugul de Sud, pentru a permite un avans spre Odesa, care se va combina cu o operațiune  navală împotriva orașului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut în data de 6 martie că Rusia se pregătea să bombardeze Odesa, deși nu a oferit nicio dovadă pentru această afirmație, Institutul pentru Studierea Războiului nu a putut confirma această informație. Zelenski are aproape sigur dreptate că Rusia va începe să bombardeze Odesa, dar momentul acestor operațiuni rămâne încă neclar. Institutul pentru StudiereaRăzboiului nu a observat nici un indicator suplimentar al pregătirilor rusești pentru un asalt asupra Odesei. 

Forțele ruse și-au reînnoit înaintarea la sol asupra Mikolaiv, după ce au securizat orașul Herson, ceea ce ar putea genera condiții pentru un atac asupra Odesei. Infanteria navală rusă este probabil pregătită să ajungă în apropierea Odesei atunci când forțele ruse au asigurat sau sunt aproape de a asigura o rută terestră fiabilă de la Crimeea la Odesa.

Forțele ruse și-au reînnoit înaintarea la sol către Mikolaiv, după ce au securizat orașul Herson, ceea ce ar putea genera condiții pentru un atac asupra Odesei. Infanteria navală rusă este probabil pregătită să ajungă în apropierea Odesei atunci când forțele ruse au asigurat sau sunt aproape de a asigura o rută terestră fiabilă de la Crimeea la Odesa.

Forțele ruse vor relua probabil operațiunile ofensive către Mikolaiv, dar nu par să reprezinte un pericol iminent pentru Odesa.

Forțele ruse vor relua probabil operațiunile ofensive către Mikolaiv în următoarele 24 de ore, dar nu par să reprezinte un pericol iminent pentru Odesa.

Cucerirea cu succes de către Rusia a orașului Herson ar putea permite forțelor ruse să-și reia drumul întrerupt către Mikolaiv și Odesa.

O concentrare necunoscută de forțe rusești rămâne la vest de râul Nipru și a intrat la periferia Mikolaiv în data de 27 februarie. Forțele ruse care asaltează Herson probabil caută să sprijine aceste forțe pentru a continua înaintarea spre vest, spre Odesa

Forțele ruse au intrat la periferia orașului Mikolaiyv în data de 26 februarie. Institutul pentru Studierea Războiului nu poate evalua ce fel de trupe ruse au traversat râul Nipru și capacitatea lor de a amenința Odesa.

Nu există date raportate de OSCE

Rapoarte neconfirmate indică faptul că forțele ruse se îndreaptă spre Mykolaiv și Odesa.

În cursul zilei, raportorii OSCE au remarcat că situația în orașul Odesa era calmă.

În jurul orei 05:20, s-au auzit mai multe explozii în apropierea orașului Odessa și cel puțin o altă explozie în jurul orei 11:00.

Regiunea Lviv

24 februarie – 24 martie, 2022

Hover/click peste iconițe pentru detalii

Cozi lungi la benzinăriile din Lviv

Cozi de până la 1.000 de mașini care așteaptă să iasă din Ucraina la punctele de trecere a frontierei de lângă Krakovets (cu Polonia) și Chop (cu Ungaria)

+1000

mașini

Rachete balistice rusești au lovit centrul militar de pregătire Yavoriv, la nord-vest de Lviv și la mai puțin de 10 kilometri de granița cu Polonia și au ucis cel puțin 35 de ucraineni

+35

Citește ce s-a întâmplat în fiecare zi de răboi. Click pe zi.

Nu există date raportate de OSCE sau de Institutul pentru Studierea Războiului.

Rachete balistice rusești au lovit centrul militar de pregătire Yavoriv, la nord-vest de Lviv și la mai puțin de 10 kilometri de granița cu Polonia și au ucis cel puțin 35 de ucraineni (personal militar) în data de 13 martie.

Nu există date raportate de OSCE sau de Institutul pentru Studierea Războiului.

Reprezentanții misiunii OSCE au observat cozi lungi la benzinăriile din Lviv. S-a observat o creștere a traficului (cozi de până la 1.000 de mașini). Mașinile se îndreptau spre punctele de trecere a frontierei de lângă Krakovets (cu Polonia) și Chop (cu Ungaria).

Au fost raportate cozi lungi la farmacii și benzinării.

Regiunea Ivano-Frankivsk

24 februarie – 24 martie, 2022

Hover/click peste iconițe pentru detalii

În noaptea de 24-25 februarie, s-a auzit avioane survolând orașul Ivano-Frankivsk

+60

explozii

La punctul de trecere a frontierei de lângă Porubne (cu România), s-au observat vehicule stând la o coadă de 6 km pentru a ieși din Ucraina.

+6

KM de cozi 

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat 5 lovituri aeriene și 16 rachete în toată Ucraina de la miezul nopții până la 13:00, ora locală, 27 februarie. Loviturile rusești au vizat aerodromul Ivano-Frankivsk.

Citește ce s-a întâmplat în fiecare zi de răboi. Click pe zi.

Nu există date raportate de OSCE sau de Institutul pentru Studierea Războiului.

Loviturile aeriene și rachetele rusești au vizat o bază aeriană ucraineană din vestul țării. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat 5 lovituri aeriene și 16 lansări de rachete în toată Ucraina de la miezul nopții până la ora 13:00, ora locală, în data de 27 februarie. Loviturile rusești au vizat aerodromul Ivano-Frankivsk, unde se află Brigada 114 de Aviație Tactică a Ucrainei. 

În noaptea de 25 spre 26 februarie, raportorii OSCE au auzit de două ori o aeronavă survolând orașul Ivano-Frankivsk.

În noaptea de 24 spre 25 februarie, reprezentanții OSCE au auzit avioane survolând orașul Ivano-Frankivsk. La punctul de trecere a frontierei de lângă Porubne (cu România), s-au observat vehicule pe o distanță de de 6 km care așteptau să iasă din Ucraina.

În dimineața zilei de 24 februarie, s-a auzit o explozie în apropierea orașului Ivano-Frankivsk, probabil în direcţia unui aeroport militar. În oraș, s-au observat cozi lungi la farmacii, benzinării și bancomate. 


O patrulă trimisă anterior în regiunea Zakarpattia s-a întors în orașul Ivano-Frankivsk. 

Regiunea Harkov

24 februarie – 24 martie, 2022

Hover/click peste iconițe pentru detalii

Pe parcursul ultimelor zile s-au auzit numeroase explozii în orașul Harkov. În noaptea de 24-25 februarie, s-au auzit 13 explozii. Acestea au continuat până în prezent.

+100

explozii

Pe parcursul zilelor s-au auzit numeroase proiectile, bombardamente, rafale de mitralieră, trageri cu arme de calibru mare în oraș.

Aproape în fiecare zi au fost raportate runde de lansare a rachetelor 

Un raportor al misiunii OSCE în Ucraina a fost ucis în urma bombardamentelor

Citește ce s-a întâmplat în fiecare zi de răboi. Click pe zi.

Forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Izium, la sud-est de Harkov, și este posibil să fi efectuat contraatacuri localizate pe 24 martie. Statul Major ucrainean a raportat la prânz, ora locală, pe 24 martie, că atacurile rusești asupra Izium au eșuat, iar forțele ruse s-au retras în „partea de sud a orașul”, deși Institutul pentru Studierea Războiului nu poate confirma în mod independent dacă forțele ruse au cedat. Viceprimarul din Izium a declarat pe 24 martie că situația din oraș este precară din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii cheie, dar că forțele ucrainene păstrează controlul asupra centrului orașului.

Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkov. Autoritățile orașului Harkov au raportat că forțele ruse au bombardat un punct de livrare a ajutorului umanitar de la oficiul poștal Nova Poshta pe 24 martie, ucigând 6 și rănind 15 persoane. 

Forțele ruse nu au desfășurat operațiuni ofensive semnificative în jurul Harkovului sau în jurul orașului Izium, la sud-est de Harkov, pe 23 martie, deși operațiunile limitate au continuat.

Forțele ruse nu au condus nicio operațiune ofensivă în jurul Harkovului și au întrerupt atacurile pentru a ataca orașul Izium, la sud-est de Harkov, pe 22 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că Rusia concentrează forțe navale suplimentare  din flotele baltice și nordice la Harkov și Izium, în încercarea de a restabili potențialul de luptă. În plus, Statul Major a raportat că unitățile de inginerie ruse încearcă să repare o conexiune feroviară de la Valuyki (Belgorod, în Rusia) la Kupyansk (Harkov) pentru a sprijini eforturile de logistică din jurul Harkovului.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au condus nicio operațiune ofensivă împotriva Harkovului sau în nord-estul Ucrainei și au continuat „pregătirile ascunse” pentru a relua operațiunile ofensive. Forțele ruse continuă să bombardeze pozițiile defensive ucrainene și infrastructura civilă din oraș. Surse de pe rețelele de socializare din Rusia au confirmat pe 20 martie că forțele ucrainene au ucis un colonel rus (comandantul regimentului) lângă Harkov pe 15 martie.

Forțele ruse au efectuat în plus mai multe atacuri împotriva Izium, la sud-est de Harkov, în perioada 20-21 martie, dar nu au asigurat niciun teritoriu suplimentar.

Forțele ruse nu au desfășurat nicio activitate notabilă în jurul Harkovului în ultimele 24 de ore. Poliția de frontieră ucraineană a raportat reținerea a doi sabotori ruși în regiunea Harkov pe 20 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse mișcă „artilerie de mare putere” în regiunea Belgorod.

Forțele ucrainene din Izium au respins încercarea Rusiei de a captura centrul orașului în perioada 19-20 martie. Statul Major ucrainean și autoritățile locale din regiunea Harkov au raportat că forțele ucrainene au provocat pierderi grele forțelor ruse. Forțele ruse vor continua probabil încercările de a pune mâna pe Izium, dar este puțin probabil să cucerească orașul într-un termen scurt.

Forțele ruse nu s-au angajat într-o activitate notabilă în jurul orașului Harkov pe 19 martie. Statul Major ucrainean a raportat pe 18 martie că rușii își întăresc pozițiile în apropierea orașului. Statul Major raportează că forțele ruse continuă să preseze pe Sumi și Izium și avertizează că pregătesc o nouă deplasare de la Harkov spre vest către Kiev și Poltava, printre alte locații.

Statul Major ucrainean a raportat, pe 17 martie, că forțele ucrainene au provocat pierderi grele forțelor ruse în luptele din apropiere de Harkov și Izyum, distrugând 30% din personalul și echipamentul regimentului. Statul Major a mai raportat că forțele ucrainene l-au ucis pe colonelul Igor Nikolaev. Forțele ucrainene au difuzat imagini cu mai multe vehicule capturate și distruse ale Diviziei 47 de Tancuri rusești în jurul Harkovului, pe 17 martie. Forțele ruse au continuat să bombardeze Harkov pe 17 martie, dar nu au lansat niciun atac major. Forțele ruse au lansat mai multe atacuri fără succes la sud de orașul Izyum în perioada 16-17 martie. Forțele ruse probabil încearcă să ocolească Izyum pentru a continua să avanseze spre Slovyansk, după ce nu au reușit să cucerească orașul prin atacuri frontale.

Forțele ruse nu au desfășurat operațiuni ofensive majore spre Harkov pe 16 martie.  Forțele ruse au continuat să regrupeze trupele și să-și completeze stocurile de muniție și combustibil. Forțele ucrainean a respins eforturile continue ale Rusiei de a înconjura orașul Izyum, la sud-est de Harkov, în perioada 15-16 martie. Poliția de frontieră ucraineană a raportat că a reținut doi sabotori ruși la Harkov pe 16 martie. Forțele convenționale ruse rămân fără succes în atacurile lor frontale asupra orașului. Forțele ruse continuă să bombardeze zonele civile din Harkov, dar este puțin probabil să forțeze orașul să se predea fără să-l încercuiască – lucru pe care forțele ruse par nu par să-l poată realiza în acest moment. În plus, este puțin probabil ca forțele ruse să ocolească cu succes Harkov dinspre sud-est pentru a avansa spre Dnipro și Zaporizhia în termen scurt.

Forțele ruse nu au condus nicio operațiune ofensivă către Harkov sau Izyum pe 15 martie și continuă să se confrunte cu lipsa aprovizionării, în special de muniție. Statul Major ucrainean a raportat că Rusia îi forțează pe recruți să semneze acorduri contractuale de servicii pentru a reumple unitățile Armatei, care este activă pe fronturile Harkov sau Sumy. Capacitatea continuă a forțelor ucrainene de a desfășura contraatacuri locale de succes indică că forțele ruse sunt puțin probabil să ocolească cu succes Harkovul dinspre sud-est pentru a avansa spre Dnipro și Zaporizhia în termen scurt.

Forțele ucrainene au respins forțele ruse din jurul Izyum (la sud-est de Harkov) precum și atacurile rusești din apropierea mai multor sate, inclusiv Topolske, Shpakivka și Donețske. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat mai multe atacuri pentru a revendica teritorii pe parcursul zilei de 14 martie.  Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkov. Capacitatea continuă a forțelor ucrainene de a desfășura contraatacuri locale de succes indică faptul că este puțin probabil ca forțele ruse să ocolească cu succes Harkov dinspre sud-est pentru a avansa spre Dnipro și Zaporizhia în termen scurt.

Forțele ruse au lansat un atac fără succes asupra Izyum, la sud-est de Harkov, pe 13 martie. 

Forțele ruse au capturat porțiuni din zona de nord  Izyum, la 110 km sud-est de Harkov, în data de 12 martie. Forțele ruse au lansat un atac fără succes asupra Rubijne, la sud de Harkov și au continuat să bombardeze Harkovul, dar nu au realizat niciun atac major la sol.

Forțele ruse caută probabil să ocolească Harkovul dinspre sud-est și să avanseze spre Dnipro și
Zaporizhya, dar este puțin probabil să facă progrese substanțiale fără a mai angaja putere militară.

Forțele ruse nu au condus niciun atac direct asupra orașului Harkiv pe 11 martie, în schimb s-au oprit pentru a-și reconstitui forțele. Forțele ruse au continuat să aibă câștiguri teritoriale limitate la periferia de sud-est, capturând Malaya Rohan în data de 10 martie. Statul Major ucrainean a raportat că unitățile ruse care atacă Harkovul folosesc din ce în ce mai mult rezerviștii ruși.

Forțele ruse au continuat să bombardeze Harkovul pe 10 martie. Guvernatorul Harkovului, Oleh Sinegubov, a susținut că forțele ucrainene au recucerit suburbia de nord a Harkovului, Dergachi, de la forțele ruse pe 10 martie – a treia contraofensivă revendicată de forțele ucrainene în Harkov de la începutul războiului.

Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkov, dar nu și-au reînnoit încercările de a captura orașul printr-o ofensivă terestră.  Rușii au deturnat, probabil, o putere considerabilă de luptă de la Harkov pentru a se concentra pe capturarea Sumy. Statul Major ucrainean a raportat pe 9 martie că rușii concentrau avioane pentru a sprijini posibile operațiuni aeriene, ca parte a pregătirilor mai mari de a ataca Sumy. Rapoartele de pe rețelele sociale confirmă că a existat o luptă puternică în jurul Sumy.

Forțele ruse, probabil, nu au făcut progrese teritoriale în regiunea Harkov în ultimele 24 de ore. Statul Major al Ucrainei a declarat pe 8 martie că o brigadă de pușcași ruși s-a retras din Harkov și s-au întors la Belgorod pentru a-și restabili capacitatea de luptă.

Forțele ruse au continuat să lanseze asupra Harkovului atacuri aeriene și terestre, dar nu au reînnoit un atac ofensiv la sol asupra orașului. Statul Major ucrainean evaluează că rușii vor încerca să încercuiască orașul Harkov, dar Institutul pentru Studierea Războiului nu a reușit să confirme aceste informații. 

Statul Major ucrainean a evaluat, în data de 5 martie, faptul că forțele ruse sunt concentrate la vest și nord-vest de Harkov și probabil se pregătesc să reia operațiunile ofensive către Lubny, Poltava și Harkov.

Forțele ruse rămân concentrate pe atacarea Harkovului folosind mai degrabă rachete decât ofensivă terestră, încercând să ocolească orașul și posibil să se pregătească pentru un viitor asalt terestru.

Trupele ruse nu au organizat o ofensivă terestră împotriva Harkovului în ultimele 24 de ore, ci au deviat forțele către vest și sud-est, susținând probabil eforturile împotriva Kievului și, respectiv, în Donbas.

Forțele terestre ruse au rămas relativ statice în apropiere de Harkov. Bombardamentele rusești de artilerie, aer și rachete au devastat orașul. Forțele ruse probabil încearcă să încercuiască Harkovul pentru a forța o capitulare, deoarece forțele ruse folosesc, în prezent, un mod similar de operațiune împotriva orașului Mariupol. Forțele ruse au continuat să vizeze infrastructura civilă din Harkov, asupra căreia au lansat rachete. 

Nu există date raportate de OSCE

Forțele ruse au atacat centrul Harkovului și au continuat să bombardeze puternic orașul în data de 2 martie.

La 1 martie, o rudă a unui membru al misiunii OSCE din Harkov a transmis că raportorul fusese ucis în apropierea casei în urma bombardamentelor.

Forțele ruse vor lansa, probabil, o ofensivă terestră nouă pentru a captura Harkovul în urma atacului aerian pe care l-a efectuat în ultimele 24 de ore.

În dimineața zilei de 1 martie, s-au auzit bombardamente puternice în apropierea sediului Misiunii OSCE din centrul orașului Harkov.

Forțele ruse au început să folosească artileria grea împotriva centrului orașului Harkov, în data de 28 februarie, indicând o inflexiune periculoasă în operațiunile rusești, deoarece Kremlinul alege să folosească mijloacele aeriene și de artilerie pe care le-a păstrat în rezervă până în prezent.

În seara zilei de 27 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au raportat focuri de artilerie la diferite distanțe.

În noaptea de 27 spre 28 februarie, s-au auzit explozii și bombardamente puternice, inclusiv
foc de la sisteme de lansare de rachete, la o distanță de 3-5km, în zonele de nord și nord-est
din orașul Harkov.

Mai târziu în dimineața, s-au auzit mai multe focuri de arme de calibru mic și de arme  de calibru mare.

Forțele ruse au intrat în orașul Harkov pentru prima dată pe 27 februarie, dar este puțin probabil să cucerească orașul fără utilizarea armelor mari de foc. 

În seara zilei de 26 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au auzit explozii evaluate ca provenind de la mai multe sisteme de lansare de rachete și artilerie grea.

În noaptea de 26-27 februarie și de la primele ore ale dimineții pe 27 februarie, s-au au auzit bombardamente puternice în zonele de la nord și nord-est de orașul Harkov. Mai târziu, dimineața, s-au auzit mai multe explozii  în zonele de la nord și nord-estul orașului și focuri de arme de calibru mic și mitralieră în apropierea centrului orașului.

După-amiaza, s-a auzit și un
număr nedeterminat de explozii la diferite distanțe, inclusiv dinspre sud-est
a orasului.

Forțele ruse au abandonat temporar eforturile eșuate de a ocupa Cernihiv și Harkov la nord-est și la est de Kiev și ocolesc aceste orașe pentru a-și continua drumul spre Kiev. Atacurile rusești împotriva ambelor orașe par să fi fost prost proiectate și executate și să fii întâlnit o rezistență ucraineană mai hotărâtă și mai eficientă decât se așteptau.

În noaptea de 25 spre 26 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au remarcat că situația în orașul Harkov era calmă.

Pe parcursul zilei de 26 februarie, s-au auzit explozii evaluate ca provenind de la sisteme de lansare de rachete și foc de artilerie grea la diferite distanțe și direcții.

Forțele ruse vor învălui, probabil, Harkovul în următoarele 24 de ore.

În noaptea de 24-25 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au auzit 13 explozii nedeterminate.

Pe parcursul zilei de 25 februarie și după perioada de raportare, s-a auzit în zonă numeroase explozii și proiectile, inclusiv de la sistemele de lansare de rachete.

Forțele ruse au efectuat un asalt frontal asupra Harkovului. Forțele ucrainene opresc temporar avansurile rusești, dar forțele ruse vor intra probabil în Harkov înainte de sfârșitul zilei.

Pe parcursul zilei s-a auzit mai multe explozii, inclusiv in zone aflate pe o rază de 3-5 km în jurul centrului orașului.

Regiunea Donețk

24 februarie – 24 martie, 2022

Hover/click peste iconițe pentru detalii

S-au auzit explozii în orașele Kramatorsk, Bakhmut, Artemivsk, Mariupol și Donețk

+1000

explozii

Pe parcursul zilelor s-au auzit bombardamente lângă orașele  Kramatorsk, Bakhmut, Mariupol și Donețk.

Au fost raportate multiple lansări de rachete în Donețk

Au fost raportate atacuri aeriene în zona orașului Donețk

Citește ce s-a întâmplat în fiecare zi de răboi. Click pe zi.

Forțele ruse au asigurat câteva progrese minore în regiunile Donețk în ultimele 24 de ore. Oficialii locali din Donețk au raportat atacurile rusești în curs în Avdiivka și Ocheretyne, la nord-vest de Donețk, pe 24 martie. Utilizatorii rețelelor sociale au surprins forțele ruse concentrate lângă Yasinovataia pentru a sprijini atacul asupra Adiivka de la sfârșitul zilei de 23 martie. Oficialii ucraineni locali au raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Marinka, la vest de Donețk, pe tot parcursul zilei de 24 martie. 

Forțele ruse și-au continuat avansurile teritoriale în Mariupol, intrând în părți din centrul orașului pe 24 martie. Forțele ucrainene au confirmat că forțele ruse au pus mâna pe Biserica Mijlocirii Maicii Domnului din centrul orașului Mariupol pe 24 martie. Utilizatorii rețelelor de socializare au surprins alte câteva videoclipuri cu lupte din Mariupol în zonele apropiate de centrul orașului, confirmând progresele în curs de desfășurare a rușilor. Mai multe videoclipuri difuzate pe rețelele de socializare confirmă faptul că infanteria navală rusă și forțele cecene participă la lupte.

Șeful administrației militare a regiunii Donețk din Ucraina, Pavlo Kirilenko, a declarat pe 23 martie că primarul Mariupol, Vadim Boicherenko, s-a mutat într-un oraș nespecificat din afara Mariupol, deoarece primarul nu a putut să rămână în contact constant cu autoritățile regionale din cauza semnalului slab din oraș. Kirilenko a adăugat că forțele ruse vizează în mod intenționat infrastructura critică a orașului, forțând autoritățile orașului să părăsească orașul pentru a-și putea desfășura activitatea.

Administrația orașului Mariupol a raportat pe 24 martie că forțele ruse folosesc difuzoare pentru a pretinde în mod fals locuitorilor din Mariupol că Zaporizhia nu mai acceptă refugiați, guvernul ucrainean i-a abandonat și că forțele ruse au capturat Odesa. În plus, autoritățile orașului au raportat că forțele ruse au deportat cu forța aproximativ 6.000 de rezidenți din Mariupol în Rusia începând cu 24 martie. Forțele ruse intenționează probabil să demoralizeze apărătorii și locuitorii orașului Mariupol pentru a forța orașul să capituleze.

Luptele au continuat în orașul Mariupol, deoarece forțele ruse și-au sporit bombardamentul folosind artilerie, drone și tunuri, avansând limitat. 

Forțele ruse au continuat să atace Mariupol și să bombardeze zonele rezidențiale ale orașului în ultimele 24 de ore. Forțele ruse continuă să consolideze pozițiile de artilerie la nord-est de oraș. Liderul cecen, Ramzan Kadyrov, a postat o actualizare cu privire la operațiunile cecene din Mariupol la sfârșitul zilei de 21 martie. Kadyrov a susținut că șeful filialei cecene a Rosgvardia, Adam Delimkhanov, conduce personal luptătorii ceceni care preiau orașul „sfert cu sfert”, inclusiv fabrica Azovstal din estul Mariupolului. Kadyrov a spus că luptătorii ceceni oferă o acoperire sigură pentru „frații lor de arme” din armata rusă convențională. Utilizatorii rețelelor de socializare au confirmat în mod independent prezența unităților cecene în jurul Mariupolului, dar nu au confirmat rolul exact pe care unitățile Rosgvardia îl joacă în luptele urbane în curs.

Forțele ruse din jurul lui Mariupol au continuat să atace orașul din vest și est și să distrugă infrastructura civilă în perioada 20-21 martie. Statul Major ucrainean a raportat la miezul nopții, ora locală, pe 20 martie, că forțele ruse nu au făcut progrese teritoriale și au suferit pierderi grele. Utilizatorii de Twitter au geolocalizat videoclipuri cu luptători ceceni coordonați de liderul cecen Ramzan Kadirov la Mariupol, pe 20 martie, confirmând participarea lor la atacurile rusești asupra orașului.

Forțele ruse au efectuat mai multe atacuri de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk, la nord de Mariupol, în perioada 20-21 martie. Statul Major ucrainean a raportat, la miezul nopții, ora locală, pe 20 martie, că forțele ucrainene au respins șapte atacuri rusești la Donețk și Luhansk în timpul zilei și au susținut că au distrus 12 tancuri, nouă vehicule de luptă de infanterie și două avioane și au ucis aproximativ 170 de persoane. Mai târziu, Statul Major a raportat, la prânz, ora locală, pe 21 martie, că forțele ruse au continuat să efectueze atacuri, dar nu au putut să treacă prin apărarea ucraineană. 

Forțele ruse și-au continuat înaintarea lentă în Mariupol pe 20 martie, deși fără modificări teritoriale majore. Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul, inclusiv cu muniții termobarice. Oficialii ruși au confirmat că adjunctul comandantului Flotei Mării Negre pentru afaceri politico-militare, căpitanul Andrei Pali, a fost ucis la Mariupol la o dată nespecificată.

Forțele ruse și-au continuat avansarea în Mariupol pe 19 martie, deși fără a face, aparent, progrese noi. Rușii continuă să atace ținte civile cu cartușe, cu rachete, artilerie și chiar cu tunuri de tanc.

Forțele ruse au continuat atacurile asupra Mariupolului dinspre est și vest pe 17 martie, iar Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse distrug total infrastructura civilă.

Forțele ucrainene au respins un asalt rusesc lângă Volnovakha, la nord de Mariupol, pe 17 martie. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele Republicii Populare Donețk au avansat cu 4 km pe 17 martie și au capturat Maryinka, Slavnoye și Sladkoye în regiunea Donețk.

Forțele ruse au continuat atacurile asupra Mariupolului dinspre est și vest în perioada 15-16 martie. Statul Major ucrainean a spus că cea mai proastă situație militară a Ucrainei rămâne în Mariupol, dar că forțele ruse înregistrează pierderi grele și au solicitat întăriri.

Forțele armate ucrainene au susținut că l-au ucis pe generalul-maior rus Oleg Mitiaev, pe 15 martie. Președintele Zelenski a anunțat că forțele ucrainene au ucis un general rus printr-un mesaj video, pe 15 martie, fără a-i prezenta însă numele. Surse independente ucrainene au raportat moartea lui Mitiaev și au difuzat fotografii cu presupusul său cadavru. Institutul pentru Studierea Războiului nu poate confirma moartea lui Mitiaev. Dacă va fi confirmat, Mitiaev ar fi al patrulea ofițer general rus ucis în Ucraina. Moartea sa ar fi o lovitură majoră pentru principala unitate de manevră a Rusiei în Donbas.

Forțele ruse continuă să comită crime de război și țintește infrastructura civilă din Mariupol într-un efort probabil de a forța orașul să capituleze. Forțele ruse au confiscat Spitalul Regional de Terapie Intensivă Mariupol pe 15 martie și îi țin ostatici pacienții. Consiliul Local al Mariupol a raportat, de asemenea, că aeronavele rusești au distrus în mod intenționat Teatrul din Mariupol pe 16 martie. Sute de civili se adăposteau în clădire în acel moment, deși numărul victimelor este în prezent necunoscut.

Forțele ruse  probabil au asigurat mai mult teritoriu la nord de Mariupol în regiunea Donețk pe 16 martie. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au preluat controlul asupra Mikhaylovka, Stavka, Botmanka și Vasilevka pe 16 martie. Statul Major ucrainean a raportat la prânz, ora locală, pe 16 martie, că forțele ruse desfășoară o ofensivă împotriva lui Velyka Novosilka. Intitutul pentru Studierea Războiului nu poate să confirme informațiile venite din partea Ministrului rus al Apărării.

Forțele ruse au efectuat mai multe atacuri asupra Mariupolului dinspre est și vest pe 14 și 15 martie. Statul Major ucrainean a susținut că forțele ucrainene au respins un asalt major rusesc asupra unei locații nespecificate din Mariupol pe 15 martie, care ar fi distrus nouă vehicule rusești. Statul Major ucrainean a raportat că artileria și aviația ucraineană au distrus 12 vehicule rusești în coloane în jurul Mariupolului pe 15 martie. Forțele ruse continuă să bombardeze infrastructura civilă și zonele rezidențiale din Mariupol pentru a forța orașul să capituleze.

Forțele ruse au efectuat mai multe atacuri asupra estului orașului Mariupol în perioada 13-14 martie. Artileria rusă a continuat să bombardeze orașul și periferia sa de nord, iar aeronavele rusești desfășoară din ce în ce mai mult misiuni de sprijin aerian în apropierea orașului. Liderul cecen Ramzan Kadyrov a susținut că 5.000 de soldați ceceni luptă lângă Mariupol. Informațiile de pe rețelele sociale din teren au confirmat prezența luptătorilor ceceni.

Forțele ruse continuă să obțină câștiguri teritoriale lente, dar constante în regiunea Donețk, după eșecurile inițiale din prima săptămână a invaziei ruse. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au avansat cu 15-17 km de linia de contact pre-invazie din regiunea Donețk.  Republica Populară Donețk a anunțat în plus o listă cu 90 de așezări pe care susține că le-a capturat începând. Forțele ruse și proxy vor încerca probabil să avanseze spre Zaporizhya și să atenueze posibilitatea oricăror încercări ucrainene de a ajuta orașul Mariupol.

Forțele ruse au lansat mai multe atacuri la nord de Mariupol, în data de
13 martie. Statul Major ucrainean a confirmat că forțele ruse au capturat Staromlynivka,
Yevhenivka, Pavlivka și Yegorivka. Forțele ucrainene au respins
atacurile rusești asupra Volnovakha. Pe de altă parte, Rusia susține că forțele sale au avansat cu 14 km în data de 12 martie.
Forțele ruse au bombardat puternic infrastructura civilă din regiunea Donețk în perioada 12-13 martie și au continuat atacurile sporadice asupra orașului Mariupol în data de 13 martie. Forțele ucrainene au pretins că au ucis
15 militari ruși. Este puţin probabil ca forţele ruse să pună mâna pe Mariupol printr-un asalt direct fără o concentrare mai mare de forțe militare. Rusia va continua, probabil, bombardarea orașului și va menține atacuri terestre graduale pentru a forța capitularea acestuia. 

Statul Major ucrainean a confirmat că forțele ruse au capturat periferia de est a orașului Mariupol în data de 12 martie, dar nu a oferit detalii suplimentare. Forțele ucrainene au raportat că au respins o ofensivă rusă
spre Krasna Polyana și Olhynka – două orașe la nord de Mariupol pe care anterior forțele rusești
au pretins că le-au capturat deja. Probabil că Rusia va continua să bombardeze orașul Mariupol și să lanseze atacuri terestre
treptate pentru a forța orașul să capituleze.

Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Mariupol. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat pe 11 martie că forțele ruse continuă să țină „ostatic” orașul Mariupol și să comită  „un adevărat act de genocid”. Reznikov a declarat că Ucraina încearcă să negocieze deschiderea coridoarelor umanitare în afara orașului, dar că forțele ruse au continuat să bombardeze orașul în timpul negocierilor oficiale. Este puțin probabil ca forțele ruse să pună mâna pe Mariupol printr-un asalt direct fără o concentrare mai mare de forțe. Probabil că Rusia va continua să bombardeze orașul pentru a-l forța să capituleze.

Forțele ruse au obținut câștiguri teritoriale limitate la nord de Mariupol pe 11 martie. 

Forțele ruse continuă să încercuiască și să bombardeze Mariupol. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene continuă să apere cu succes orașul. Partea rusă susține că forțele sale au preluat controlul mai multor cartiere de lângă Mariupol – inclusiv Azovskiy, Naydenovka, Lyapino, Vinogradar și fabrica metalurgică Azovstal – pe 10 martie.

Forțele ruse continuă să încercuiască și să bombardeze Mariupol, ducând la distrugerea unei maternități din oraș. Situația militară din jurul Mariupolului nu s-a schimbat în ultimele 24 de ore.

Forțele ruse au continuat încercuirea Mariupolului și au sporit eforturile de a pătrunde în oraș, precum și de a-și consolida controlul. Trupele ruse au susținut că au câștigat controlul asupra autostrăzii dintre Volnovakha și Mariupol pe 8 martie. Statul Major al Ucrainei a declarat pe 7 martie că trupele ruse se regrupează pentru operațiuni ofensive împotriva orașului Mariupol. Trupele ruse au încercat, de asemenea, să intre în cartierul Troiitske, la vest de Mariupol, pe 7 martie, dar au fost respinse conform Statului Major ucrainean. Forțele ruse continuă să susțină în mod fals că forțele ucrainene blochează coridoarele de evacuare a civililor din Mariupol.

Forțele ruse au continuat încercuirea Mariupolului și au sporit eforturile de a pătrunde în oraș, Statul Major ucrainean a raportat lupte la aproximativ 50 de kilometri vest de Volnovakha, în jurul Lubymivka. Raportul Statului Major ucrainean sugerează că eforturile Rusiei de a ajunge la Volnovakha dinspre est au succes. De asemenea, trupele ruse au încercat să pătrundă în cartierul Staryi Krim, la nord-vest de Mariupol, pe 7 martie, dar atacurile au fost respinse, conform Statului Major al Ucrainei. Postările pe rețelele de socializare arată intensitatea luptei în și în jurul orașului Mariupol.

Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul pe 5 martie. Statul Major ucrainean a susținut că forțele ucrainene au desfășurat un contraatac lângă Mariupol, distrugând un număr mic de vehicule rusești, dar probabil că nu a modificat substanțial liniile de control.

Încercuirea orașului Mariupol de către Rusia continuă, provocând suferință pe scară largă în rândul populației. Statul Major ucrainean raportează încălcările de partea rusă ale condițiilor coridorului umanitar negociat.

Forțele ruse încă încercuiesc Mariupol și continuă să lanseze rachete asupra orașului, în timp ce forțele terestre se pregătesc să-l asalteze în următoarele 24-48 de ore. 

Trupele ruse au înconjurat Mariupol și îl atacă cu brutalitate pentru a-i forța capitularea sau pentru a-l distruge.

Forțele ruse au încercuit complet orașul Mariupol și desfășoară o campanie de distrugere a infrastructurii civile și a zonelor rezidențiale într-o probabilă încercare de a forța orașul să se predea.

Nu există date raportate de OSCE

Forțele ruse susțin că au finalizat încercuirea orașului Mariupol pe uscat și pe mare pe 1 martie.

În seara/noaptea zilei de 28 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au auzit 20 de explozii nedeterminate la aproximativ 15 km sud și sud-vest.

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului forțele ruse ar putea încerca un asalt asupra orașului Mariupol dinspre est în zilele următoare.

Pe parcursul zilei de 28 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au remarcat că situația din orașul Donețk a fost calmă.

Pe parcursul zilei de 27 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au remarcat că situația din orașul Donețk a fost calmă.

Forțele ruse au avansat limitat pe 26 februarie în Donețk și Luhansk, capturând Stanysia Luuhanska, Volnovakha și Starohnativka. Forțele ucrainene rămân în mare parte pe linia de contact din Donbas.

Pe parcursul zilei de 26 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au auzit 123 de explozii la diferite distanțe la sud, sud-vest și vest de orașul Donețk

Forțele ruse nu au putut continua o manevră de învăluire prin regiunea Donețk în data de 25 februarie.

În seara zilei de 24 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au auzit 19 explozii la 4-6 km sud-vest de Svitlodarsk (controlat de guvern, la 57 km nord-est de Donețk), 549 la diferite distanțe de la sud-vest la nord-vest de orașul Donețk și 55 la diferite distanțe vest și nord-vest de Horlivka (necontrolat de guvern, la 39 km nord-est de Donețk).

Pe parcursul zilei, s-au înregistrat 102 explozii la diferite distanțe în direcțiile de est, sud și vest ale orașului Donețk.

Forțele ruse caută probabil să oprească trupele ucrainene de pe linia de contact din Donbas, folosind o tactică în spatele liniilor frontului ucrainean prin regiunea Luhansk. Asaltul frontal al rusilor a ocupat puțin teritoriu în Donețk și Luhansk în acest moment.

În dimineața zilei de 24 februarie, s-au auzit bombardamente sporadice la periferia orașului
Kramatorsk (controlat de guvern, la 83 km nord de Donețk), Bakhmut (fostul Artemivsk,
controlat de guvern, la 67 km nord de Donețk), Mariupol (controlat de guvern, 102 km
la sud de Donețk) și orașul Donețk.

La mijlocul zilei, s-au auzit explozii puternice în Bakhmutla pe o distanță de 8-10 km în jurul orașului.

La 13:45, s-au auzit runde de rachete cu lansare multiplă. S-au observat tancuri și camioane militare în oraș.

În jurul orei 15:00, s-au auzit cinci explozii la 3-5 km sud-est. 

La 16:21, în Kostiantynivka (controlat de guvern, la 60 km nord de Donețk), s-a observat un convoi al Forțelor Armate ucrainene format din 14 transportoare blindate (BTR-80) și 3 camioane militare fiecare cu o remorcă cu câte un mortar 2B9 Vasilek (82 mm) deplasându-se în direcția Kramatorsk pe drumul H-20.

Pe tot parcursul zilei, în Kramatorsk, Mariupol și orașul Donețk, s-au auzit bombardamente.

 

Regiunea Dnipropetrovsk

24 februarie – 24 martie, 2022

Hover/click peste iconițe pentru detalii

S-a observat o situație calmă la Dnipro. Magazinele universale s-au închis și s-au observat cozi lungi la farmacii și bancomate. Circulația civilă în oraș s-a redus. 

Citește ce s-a întâmplat în fiecare zi de răboi. Click pe zi.

Nu există date raportate de OSCE sau de Institutul pentru Studierea Războiului.

Reprezentanții misiunii OSCE au constatat că situația era calmă în Dnipro. După-amiaza, au observat că unele magazine erau închise.

În dimineața zilei de 24 februarie, s-a observat o situație calmă la Dnipro. După-amiaza, magazinele universale s-au închis și s-au observat cozi lungi la
farmacii și bancomate. Circulația civilă în oraș s-a redus. 

Regiunea Cernăuți

24 februarie – 24 martie, 2022

Hover/click peste iconițe pentru detalii

Situația a fost raportată ca fiind calmă în Cernăuți

Citește ce s-a întâmplat în fiecare zi de răboi. Click pe zi.

Nu există date raportate de OSCE sau de Institutul pentru Studierea Războiului

În după-amiaza zilei de 25 februarie, reprezentanții misiunii OSCE a văzut un elicopter survolând orașul Cernăuți la o altitudine joasă, îndreptându-se spre nord. În noaptea de 25-26 februarie,  situația în oraș a rămas calmă.

Pe parcursul zilei de 25 februarie, raportorii OSCE au transmis că situația era calmă în Cernăuți.

În dimineața zilei de 24 februarie, s-au observat cozi la bancomate și benzinării și trafic redus de vehicule în orașul Cernăuți.

Regiunea Luhansk

24 februarie – 24 martie, 2022

Hover/click peste iconițe pentru detalii

Pe parcursul zilei de 24 februarie, s-au auzit mai multe explozii în Sievierodonetsk, Stanytsia Luhanska, Popasna și Shchastia. În dimineața zilei de 25 februarie, s-au auzit 12 explozii în apropiere de Shchastia. Alte explozii s-au auzit în apropiere de Luhansk

+150

explozii

S-au auzit bombardamente puternice, unele dintre ele din direcția Shchastia. La Sievierodonetsk s-au auzit focuri de artilerie grea

La Sievierodonetsk s-au auzit  și runde de lansare de rachete.

Citește ce s-a întâmplat în fiecare zi de răboi. Click pe zi.

Forțele ruse au asigurat câteva progrese minore în regiunile Donețk și Luhansk în ultimele 24 de ore. Oficialii guvernului ucrainean local din regiunea Luhansk au declarat pe 24 martie că „faptele sunt fapte” și forțele ruse au avansat cu succes în Rubijne și Popasna.

Forțele ruse au continuat eforturile de a avansa în regiunea Luhansk, concentrându-se pe atacuri terestre limitate asupra Popasna și Avdiivka și lovituri cu rachete pe aerodromul Kramatorsk.

Forțele ruse au efectuat mai multe atacuri fără succes în regiunea Luhansk în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean a raportat la prânz, ora locală, pe 22 martie, că Rusia și-a concentrat eforturile pe capturarea Rubijne, Severodonețk, Popasna și Vugledar, dar nu au avut succes. 

Forțele ruse din regiunea Lugansk au continuat să atace orașul Rubijne, dar nu au lansat nicio operațiune ofensivă majoră. Serviciul de frontieră ucrainean a raportat pe 21 martie că a capturat un sabotor rus echipat cu explozibili și grenade în regiunea Luhansk. Utilizatorii rețelelor de socializare au postat înregistrări cu aproximativ 30 de camioane militare rusești cu steaguri cecene în Alchevsk (vest de Luhansk) pe 20 martie, probabil unități cecene Rosgvardia (Garda Națională Rusă).

Forțele ruse au realizat câștiguri teritoriale limitate la nord de Rubizhne în perioada 19-20 martie, cucerind satul Varvarivka. Statul Major ucrainean a declarat la prânz, ora locală, pe 20 martie, că forțele ruse au continuat să încerce să cucerească așezările Rubijne, Severodonețk și Popasna, dar nu au reușit să treacă prin apărarea ucraineană.

Forțele ruse și-au continuat asaltul asupra Rubizhne, la nord-vest de Severodonețk, pe 18 și 19 martie și au securizat zone în periferia de vest și de nord-vest, conform Statului Major ucrainean. Ei continuă, de asemenea, operațiunile ofensive la Popasna, la sud-vest de Severodonețk, probabil într-un efort de a bloca Severodonețk.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au capturat periferia de vest și de nord-vest a Rubuzhne și au atacat porțiunea de sud a orașului începând cu prânzul zilei de 17 martie. În plus, forțele ruse au lansat atacuri fără succes  către Popasna (la sud de Severodonețk) pe 17 martie și au suferit pierderi grele consistente.

Forțele ucrainene au respins mai multe atacuri rusești asupra Rubizne, Severodonețk și Lysychansk în perioada 15-16 martie. Statul Major ucrainean a raportat că a provocat pierderi grele forțelor ruse. Ministerul rus al Apărării a susținut pe 16 martie că forțele Republicii Populare Lugansk desfășoară o ofensivă asupra Severodonețk.

Forțele ruse au efectuat mai multe atacuri fără succes în jurul Horlivka la sfârșitul zilei de 14 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au acordat prioritate întăririi pozițiilor lor în periferia de vest a Severodonețk pe 15 martie.

Forțele ruse au efectuat mai multe atacuri fără succes asupra Severodonețk la sfârșitul zilei de 13 martie. Autoritățile ucrainene au raportat că forțele ruse au bombardat orașul Popasnaya cu rachete incendiare.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse adună rezerve în regiunea Luhansk pentru
o ofensivă asupra Severodonețk. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au capturat periferia de est și de sud a Severodonețkului în data de 13 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au concentrat rezerve suplimentare la Severodonețk
și Svatove, dar nu au efectuat nicio operațiune ofensivă în ultimele 24 de ore.

Forțele ruse au continuat să atace fără succes Severdonețk (în regiunea Luhansk) pe 11 martie. Situația militară din regiunea Luhansk nu s-a schimbat în ultimele 24 de ore.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat atacurile în regiunea Luhansk pe 10 martie, concentrate asupra orașului Kryvyi Rih.

Nu există informații noi raportate.

Informațiile de pe rețelele de socializare indică faptul că forțele ucrainene au efectuat un contraatac pe 6 martie împotriva forțelor ruse care operau în apropiere de Severodonețk. A fost raportată, de asemenea, o explozie și un incendiu la un depozit de petrol din Luhansk. 

Forțele ruse încearcă din nou să deschidă o linie de înaintare prin nordul Luhansk, posibil pentru a sprijini eforturile de la Harkov sau, după cum evaluează Statul Major ucrainean, pentru a conduce spre Dnipro și Zaprozhya. 

Nu există date raportate de OSCE

În ziua de 28 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au raportat o situație calmă în Luhansk.

Forțele ruse nu au efectuat niciun atac major de-a lungul liniei de contact  în regiunea Luhansk pe 27 februarie.

Pe parcursul zilei de 27 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au raportat o situație calmă în Luhansk.

Forțele ruse au făcut avansuri limitate pe 26 februarie în Donețk și Luhansk, capturând  Stanysia Luuhanska, Volnovakha și Starohnativka. Forțele ucrainene rămân în mare parte pe linia de contact din Donbas.

În seara zilei de 25 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au remarcat că situația din orașul Luhansk era calmă.

Forțele ucrainene susțin că vor continua să mențină întreaga linie de contact în Donețk și Luhansk.

În noaptea de 24-25 februarie, reprezentanții misiunii OSCE au constatat o situație calmă în apropierea bazelor de patrulare din Stanytsia Luhanska (controlat de guvern, la 16 km nord-est de Luhansk) și Popasna (controlat de guvern, la 69 km vest de Luhansk).

În dimineața zilei de 25 februarie, s-au auzit 12 explozii în apropiere de Shchastia (controlat de guvern, la 20 km nord de Luhansk). Reprezentanții misiunii au observat trei vehicule blindate de transport de trupe (tip BTR) cu tunuri antiaeriene montate îndreptându-se în direcția Bolotene (controlată de guvern, la 22 km nord-est de Luhansk).

Forțele ruse caută probabil să oprească trupele ucrainene de pe linia de contact din Donbas, folosind o tactică în spatele liniilor frontului ucrainean prin regiunea Luhansk. 

Pe parcursul zilei, s-au auzit mai multe explozii în Sievierodonetsk (controlat de guvern, la 74 km nord-vest de Luhansk), Stanytsia Luhanska (controlat de guvern, 16 km nord-est de Luhansk), Popasna (controlat de guvern, 69 km vest de Luhansk) și Shchastia (controlat de guvern, la 20 km nord de Luhansk).

S-au auzit bombardamente grele din direcția Shchastia. La Sievierodonetsk, s-a auzit cartușele de artilerie grea și runde de lansare de rachete. Au fost bombardamente puternice.

Între 15:38 și 15:49, s-au auzit 12 explozii la nord şi nord-vest de centrul orașului Luhansk.

După-amiaza târziu, în timp ce se afla în Stanytisa Luhanska, misiunea OSCE a observat șase transportoare blindate (tip BTR) care se îndreptau în direcția Shchastia.

 
 

Regiunea Kiev

24 februarie – 24 martie, 2022

Hover/click peste iconițe pentru detalii

Pe parcursul zilelor au fost auzite numeroase explozii și bombardamente în orașul Kiev

+100

explozii

Au fost raportate numeroase focuri de arme, inclusiv de mitralieră. Focurile au fost trase inclusiv în clădirea în care se aflau raportorii OSCE

Au fost raportate avioane de luptă și aereonave care survolau orașul la o altitudine joasă

forțele ruse l-au ucis pe jurnalistul american Brent Renaud.

Citește ce s-a întâmplat în fiecare zi de răboi. Click pe zi.

Forțele ucrainene nu au efectuat noi contraatacuri și nu au asigurat teren suplimentar la nord-vest de Kiev în ultimele 24 de ore. Administrația civilă a regiunii Kiev a raportat, la ora locală 6:00 dimineața, pe 24 martie, că luptele sunt în desfășurare de-a lungul autostrăzii Jitomir, în Irpin și în Hostomel — predominant pe avansurile cele mai sudice ale forțelor ruse care încercau să învăluie Kievul dinspre vest.

Utilizatorii rețelelor sociale au descris lupte grele și bombardarea pe scară largă a infrastructurii civile din Irpin pe 24 martie. Autoritățile de la Kiev au mai raportat că forțele ruse din Bucha și Nemishevska (la nord-vest de luptele în curs de desfășurare în Irpin) au construit noi linii de tranșee în ultimele 24 de ore, prin care ar putea să se apere împotriva viitoarelor contraatacuri ucrainene. Forțele ruse au continuat să bombardeze zonele civile aflate sub controlul Ucrainei.

Utilizatorii rețelelor de socializare au geolocalizat imaginile difuzate de forțele cecene pe 24 martie pe o stradă din Borodianka, confirmând prezența unităților cecene Rosgvardia în luptele aflate în desfășurare la nord-vest de Kiev. Telegram a lansat filmări despre care spune că îl înfățișează pe generalul rus Alexander Chaiko, prezentând medalii militarilor ruși la periferia Kievului pe 23 martie. Institutul pentru Studierea Războiului nu poate să conforme locația filmărilor.

Forțele ucrainene au lansat contraatacuri pentru a recâștiga teritoriul ocupat de trupele ruse, eliberând orașul Makariv. 

Oficialii ucraineni locali au susținut pe 23 martie că forțele ucrainene au încercuit trupele ruse în Irpin, Bucha și Hostomel. Primarul Kievului a susținut că trupele ucrainene aproape că au împins forțele ruse din Irpin. Primarul din Irpin a susținut că forțele ucrainene controlau 80% din oraș din 23 martie, dar a remarcat că rușii continuă să tragă cu mortiere și rachete în oraș și că sabotorii și jefuitorii ruși sunt omniprezenți.

Institutul pentru Studierea Războiului nu a putut confirma aceste informații. 

Șeful administrației militare Kievului a declarat în data de 22 martie că forțele ruse controlează în continuare Bucha și Hostomel, că forțele ucrainene puteau efectua doar contraatacuri locale și că trupele ucrainene se pregătesc pentru o operațiune ofensivă mai mare – toate acestea sugerând că trupele ucrainene nu au încercuit încă trupele ruse în aceste zone. 

Statul Major ucrainean a raportat pe 23 martie că forțele ruse au încercat să avanseze pe Teterivsk, la aproximativ 70 de kilometri nord-vest de Kiev, dar au fost oprite.

Forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune ofensivă la nord-vest de Kiev pe 22 martie și au continuat să-și îmbunătățească pozițiile defensive și sprijinul logistic. Surse locale ucrainene au raportat că forțele rusești „s-au înrădăcinat” în jurul Bucei pe 22 martie. Imaginile din satelit din 21 martie au reprezentat poziții fortificate de artilerie rusă la nord-vest de Irpin. Forțele ucrainene au efectuat mai multe contraatacuri localizate pe 22 martie, preluând orașele Moshcun (la nord-vest de Kiev) și Makariv (la vest de Kiev).

Forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune ofensivă la nord-vest de Kiev pe 21 martie. Forțele ruse au continuat să-și întărească pozițiile în jurul Kievului și au continuat eforturile de îmbunătățire a logisticii. Ministerul britanic al Apărării a declarat pe 21 martie că obiectivul militar principal al Rusiei în Ucraina rămâne în jurul Kievului, dar este puțin probabil să reușească să cucerească orașul în săptămânile următoare. 

Forțele ruse bombardează din ce în ce mai mult infrastructura civilă din Kiev și ucid civili. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse continuă să bombardeze și să efectueze atacuri aeriene împotriva zonelor rezidențiale „pentru a intimida populația civilă și a reduce potențialul economic al Ucrainei.”

Forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune ofensivă la nord-vest de Kiev pe 20 martie. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ruse au continuat să consolideze pozițiile defensive pe terenurile capturate anterior. În plus, Statul Major a precizat că forțele ruse  pregătesc logistica și își extind sistemele de control al focului. Această informație susține analiza Institutului pentru Studierea Războiului conform căreia forțele ruse caută să stabilească condițiile pentru un bombardament extins de artilerie și rachete asupra Kievului, după ce au abandonat planurile de a încercui orașul în săptămânile următoare.

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, cel mai probabil,
rușii au abandonat planurile de a încercui Kievul dinspre vest sau de a ataca pentru a ocupa orașul dinspre vest în săptămânile următoare. În schimb, probabil că încearcă să stabilească condițiile pentru un bombardament extins de artilerie și rachete al orașului.

Forțele ruse au rămas într-o poziție defensivă la vest și nord-vest de Kiev. Imaginile din satelit furnizate de Maxar Technologies arată vehicule blindate rusești îngropate în acoperiri defensive lângă aerodromul Antonov începând cu ziua de 17 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au încercat fără succes să recâștige un teritoriu nespecificat la nord-vest de Kiev, pe 17 martie, susținând că forțele ruse au pierdut anterior în urma contraatacurilor ucrainene.Institutul pentru Studierea Războiului nu poate confirma locația exactă a acestor pretinse contraatacuri ucrainene. Statul Major ucrainean a mai declarat că forțele ruse și-au concentrat principalele eforturi pe recunoaștere și organizare.  Forțele ucrainene au provocat pierderi grele forțelor ruse la nord-vest de Kiev pe 17 martie, forțând armata să mobilizeze rezervele prematur.

Operațiunile rusești pe axa Kiev au ca scop încercuirea orașului dinspre nord-vest, vest și est.

Ucraina a înființat un nou cartier general militar responsabil de apărarea Kievului pe 15 martie. Președintele ucrainean l-a numit pe comandantul interimar al forțelor mixte, Oleksandr Pavliuk, ca șef al „Administrației militare regionale Kiev”, iar pe Eduard Koskalov l-a numit noul comandant al forțelor comune. Zelenski a anunțat că Pavliuk va prelua controlul asupra acțiunilor ucrainene din jurul Kievului „pentru a consolida și mai mult apărarea capitalei” și va fi sprijinit de guvernatorul regional civil al Kievului, Oleksii Kuleba. Forțele ruse au efectuat din nou atacuri limitate la nord-vest de Kiev și niciun atac la nord-est de oraș pe 16 martie.

Operațiunile rusești pe axa Kiev au ca scop încercuirea orașului dinspre nord-vest, vest și est.

Forțele ruse au efectuat atacuri limitate împotriva mai multor orașe din apropierea malului de vest al râului Nipru pe 15 martie. Forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive la est de Kiev și au continuat să acorde prioritate îmbunătățirii logisticii și întăririi unităților de luptă. Este puțin probabil ca forțele ruse să lanseze operațiuni ofensive pentru a înconjura Kievul mai mari decât atacurile disparate deja observate la nord-vest de Kiev, care au vizat Irpin și Guta-Mezhyhirska, în săptămâna următoare, dar ar putea lansa noi atacuri tactice.

Operațiunile rusești pe axa Kiev au ca scop încercuirea orașului dinspre nord-vest, vest și est.

Forțele ruse au efectuat mai multe atacuri limitate la nord-vest de Kiev pe 14 martie, încercând fără succes traverseze râului Irpin. Forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive la est de Kiev și au continuat să acorde prioritate îmbunătățirii logisticii și întăririi unităților de luptă. Forțele ruse ar putea să nu poată concentra puterea de luptă necesară pentru a relua operațiunile ofensive majore spre Kiev în cursul săptămânii, în ciuda mai multor pauze operaționale pentru reconstituirea forțelor.

Forțele ruse nu au condus operațiuni ofensive la nord-vest de Kiev pentru a treia zi consecutiv. Statul Major ucrainean a precizat că forțele ruse s-au concentrat pe recunoaștere poziției forțelor ucrainene la nord-vest de Kiev. Luptele au continuat în Irpin, o suburbie vestică a Kievului. Forțele ruse l-au ucis pe jurnalistul american Brent Renaud în oraș în data de 13 martie.

 

Forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive la nord-vest de Kiev pentru a doua zi consecutiv. Forțele ruse au reluat atacurile limitate către nord-estul Kievului și și-au reînnoit eforturile pentru a încercui pe deplin Cernihivul.

Forțele ruse nu au înregistrat câștiguri substanțiale în ultimele 24 de ore, iar forțele ucrainene
au efectuat mai multe contraatacuri locale la nord-vest de Kiev. Statul Major ucrainean a raportat că ritmul invaziei ruse a încetinit și înregistrează pierderi. Forțele ruse au oprit operațiunile ofensive pentru regrupare și reaprovizionare în data de  11 martie.

Forțele ruse nu au înregistrat niciun câștig substanțial în ultimele 24 de ore. Armata ucraineană a raportat că a oprit avansurile rusești „în toate direcțiile” și că forțele ruse
şi-au redus ritmul ofensiv din cauza demoralizării și pierderilor. Forțele aeriene și apărarea aeriană ucraineană rămân, de asemenea, operaționale. 
Statul Major a susținut că apărarea antiaeriană și luptătorii ucraineni au doborât patru Avioane Su-25 rusești, două elicoptere și două rachete în perioada 8-9 martie.

Forțele ruse vor necesita probabil o perioadă mai lungă pentru a-și întări suficient forțele pentru a relua avansurile asupra Kievului.

Forțele ruse au început operațiuni ofensive noi în Kiev și își continuă încercuirea la vest, dar nu au făcut prea multe progrese. Trupele ruse la est de Nipru, probabil încearcă să-și consolideze liniile de comunicare împotriva contraatacurilor ucrainene semnificative și pentru a stabili condițiile pentru atacarea capitalei dinspre est.

Forțele ruse se consolidează și se pregătesc pentru operațiuni de-a lungul periferiei de vest și de est a Kievului, în special în zona Irpin, în vest și zona Brovary, în est.
Forțele ucrainene contestă liniile extinse ale Rusiei care ajung de la Sumy până la periferia de est a Kievului.

Forțele ruse se consolidează și se pregătesc pentru operațiuni ulterioare de-a lungul periferiei de vest și de est a Kievului, în special în zona Irpin și Brovary.

Forțele ruse și-au petrecut ultimele 24 de ore regrupându-se și pregătindu-se pentru reînnoirea operațiunilor ofensive în jurul Kievului.

Forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive majore noi împotriva Kievului.

Forțele ruse au avansat rapid la periferia de est a Kievului probabil de pe axa Sumy și ar putea încerca să încercuiască și/sau să atace capitala de pe malul de est al Niprului în următoarele 24-48 de ore.

Forțele ruse au deschis o nouă linie de înaintare dinspre Belarus la sud, spre regiunea Jitomir, la vest de Kiev, în timp ce forțele ruse care încercau să încercuiască Kievul dinspre nord-vest au fost conduse mai spre vest de rezistența ucraineană și de contraatacuri.

Forțele ruse au reluat operațiunile ofensive împotriva periferiei de vest a Kievului pe 2 martie, după o pauză pentru aprovizionare între 27 februarie și 1 martie, dar nu au reușit să asigure niciun teritoriu suplimentar.

Forțele ruse pun condiții pentru a învălui Kievul dinspre vest și încearcă să deschidă o nouă axă de atac dinspre est, care să le permită să încercuiască capitala. Nu este clar dacă Rusia are suficientă putere de luptă pentru a finaliza o astfel de încercuire și pentru a face față contraatacurilor ucrainene.

Rusia a desfășurat forțe grele suplimentare și artilerie pe care până acum nu a reușit să le folosească în atacurile asupra Kievului. Forțele ruse vor lansa probabil un nou atac asupra vestului Kievului pe 1 martie.

Forțele ruse au efectuat probabil o pauză operațională pe axa Kiev în perioada 26-27 februarie pentru a se alimenta cu provizii și forțe suplimentare. Forțele ruse vor relua probabil operațiunile ofensive împotriva Kievului în următoarele 24 de ore. Trupele ruse nu au angajat încă forțe de artilerie în lupta de la Kiev.  

Rusia nu a reușit să încercuiască și să izoleze Kievul cu o combinație de atacuri mecanizate și aeriene, așa cum plănuise în mod clar să facă. Forțele ruse se angajează acum în deplasări directe în capitală de-a lungul unui front îngust, pe malul de vest al râului Nipru.

Reprezentanții misiunii OSCE au auzit mai multe explozii în diferite direcții ale orașului Kiev în noaptea de 25 spre 26 februarie.

În dimineața zilei de 26 februarie, s-au auzit numeroase focuri de arme de calibru mic și de mitralieră la aproximativ 100 m spre sud de sediul reprezentanților misiunii. Sau auzit, de asemenea, trageri de foc de armî înspre clădirea în care se aflau reprezentanții OSCE de pe strada Turhenievska nr. 26.

Forțele ruse au efectuat lovituri aeriene cu rachete  asupra Kievului și a altor orașe mari în jurul orei 3:00, ora locală, pe 25 februarie.

Pe 24 februarie, între orele 17:10 și 22:13, reprezentanții misiunii OSCE au auzit opt explozii din direcția Hostomel (24 km nord-vest de Kiev).

În noaptea de 24-25 februarie, s-au auzit mai multe explozii, mai ales din direcția nord-vest.

La ora 19:00, reprezentanții OSCE au auzit o aeronavă zburând deasupra Kievului.

La ora 04:20, s-au auzit și văzut două explozii în zona Pozniaki din Kiev.

La ora 04:50, reprezentanții OSCE au auzit explozii în apropierea zonei Circului Național din districtul Shevchenkivskyi.

La ora 06:30, au fost observate mai multe aeronave care survolau orașul la o altitudine joasă.

 

Forțele ucrainene își contestă aeroportul militar Hostomel, la 20 km nord-vest de Kiev, împotriva trupelor rusești, după mai multe contraatacuri nereușite în cursul zilei. Forțele aeriene ruse nu au putut să securizeze aeroportul Boryspil (aeroport internațional principal al Kievului), la sud-est de Kiev.

În jurul orei 04:35, s-au auzit 15 explozii nedeterminate din zona Boryspil (32 km est de Kiev).

La 05:15, s-a auzit și văzut o explozie în zona aeroportului Zhuliany.

Între orele 13:00 și 14:00, au continuat să se audă explozii ocazionale și s-au observat avioane și elicoptere militare care survolau orașul.

La 13:30, în Hostomel (24 km nord-vest
din Kiev) s-au observat cel puțin două avioane de luptă (probabil SU-25).

La 13:25, de pe marginea de vest a podului Patona din centrul Kievului s-au observat trei avioane militare zburând spre est.

Pe la mijlocul zilei, s-a auzit o explozie din direcția de est. În centrul orașului Kiev, a fost văzută o coloană de cel puțin 25 de vehicule militare de transport.

La 14:15,  s-au auzit aproximativ zece explozii auzite din zona Irpin (22 km vest de Kiev).

S-au auzit avioane militare zburând și s-au observat două vehicule militare deplasându-se spre est pe strada Velyka Zhytomyrska.

La ora 16:15, s-a observat o aeronavă zburând spre sud orașului Kiev.
Pe tot parcursul zilei, misiunea OSCE a observat polițiști înarmați care păzesc clădiri guvernamentale.

Unele bănci au fost închise, iar unele bancomate au rămas fără numerar. 

The post Ucraina multimedia appeared first on Are.news.

Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.