Live text

LIVE TEXT. 18.03.2022. Războiul din Ucraina. Ziua 23. Principalele evenimente, în timp real

LIVE TEXT. 18.03.2022. Războiul din Ucraina. Ziua 23. Principalele evenimente, în timp real

În ultimele două zile, armata rusă pare să se fi „împotmolit” în Ucraina, deși bombardarea țintelor civile din orașele Kiev, Mariupol și Harkiv continuă în același ritm. Speranțele vin de la negocieri, care în ultimele zile par să se apropie tot mai mult de un compromis, după ce consilierul prezidențial Podoliak a susținut că poziția Rusiei „s-a înmuiat” iar ministrul rus de externe a declarat că se așteaptă la un compromis. Pentru mulți analiști și experți militari, rezistența ucraineană în acest ritm până săptămâna viitoare, ar putea asigura o poziție puternică a Kievului în cadrul negocierilor.

23:17

Casa Albă e îngrijorată că China ar putea răspunde solicitării Rusiei privind livrarea echipamentelor militare

Administrația Biden este în continuare îngrijorată de faptul că China ia în considerare posibilitatea de a răspunde solicitării Rusiei privind echipamentele militare, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

„Avem această îngrijorare. Președintele a detaliat care ar fi implicațiile și consecințele în cazul în care China ar oferi sprijin material Rusiei în timp ce aceasta desfășoară atacuri brutale împotriva orașelor și civililor ucraineni. Și acesta este un lucru pe care îl vom urmări noi și întreaga lume”, a declarat Psaki.

 
 • 22:57

  Israelul a donat Ucrainei ambulanțe antiglonț


   
 • 19:46
  Podoliak: Declarațiile părții ruse au drept scop, printre altele, să provoace tensiuni în mass-media

  Podoliak: Declarațiile părții ruse au drept scop, printre altele, să provoace tensiuni în mass-media

  Mihailo Podoliak, negociator din partea Ucrainei, a comentat mersul discuțiilor dintre Kiev și Moscova: „Declarațiile părții ruse au drept scop, printre altele, să provoace tensiuni în mass-media. Pozițiile noastre rămân neschimbate: încetarea focului, retragerea trupelor și garanții de securitate fiabile cu formule specifice”, a declarat negociatorul din partea Ucrainei.

   
 • 18:36
  Șeful negociatorilor ruși a descris procesul de discuții

  Șeful negociatorilor ruși a descris procesul de discuții

  Șeful delegației ruse care negociază cu Ucraina, Vladimir Medinskii, a descris cursul discuțiilor. Potrivit acestuia, părțile ar avea poziții destul de asemănătoare privind neutralitatea Ucrainei și neapartenența acesteia la NATO.

   
 • 14:49

  Zelenski spune că Ucraina ar putea primi un răspuns cu privire la cererea sa de aderare la UE în câteva luni

   Concluzia CE privind cererea de aderare a Ucrainei la UE va fi pregătită în câteva luni, afirmă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în urma unei conversații cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

  „Au fost date instrucțiuni Guvernului și CE. Ne îndreptăm spre obiectivul nostru strategic împreună”, a subliniat șeful statului.

   
 • 14:36

  Scade numărul refugiaților din Ucraina, susține un oficial ONU

  Numărul trecerilor zilnice ale frontierei dintre Ucraina și Polonia a scăzut cu aproximativ jumătate față de vârful zilnic de aproximativ 100.000 de persoane, înregistrat în primele săptămâni de război, a declarat oficialul ONU, Matthew Saltmarsh, scrie The Guardian.

  Cu toate acestea, mai mulți refugiați care au trecut în Polonia în ultimele zile sunt mai afectați de ororile războiului decât cei care au fugit în primele săptămâni.

   
 • 13:51
  Șapte voluntari din Germania împreună cu pompierii moldoveni au instalat 63 de corturi pentru refugiați

  Șapte voluntari din Germania împreună cu pompierii moldoveni au instalat 63 de corturi pentru refugiați

  Șapte voluntari din Germania au acordat asistență salvatorilor moldoveni la instalarea Centrului provizoriu pentru refugiați  din Pîrlița, Fălești.

  Pe parcursul a șapte zile începând cu ziua de 12 martie, au fost instalate 63 de corturi cu o capacitate de peste 500 de locuri de trai.

  Mai mult, persoanele voluntare din Germania i-au ghidat pe salvatorii din Republica Moldova și la utilizarea echipamentului destinat funcționalității taberei. 

   
 • 13:00
  Zece loturi de medicamente și dispozitive medicale, recepționate de Ministerul Sănătății drept ajutor pentru refugiați
  Foto: Ministerul Sănătății

  Zece loturi de medicamente și dispozitive medicale, recepționate de Ministerul Sănătății drept ajutor pentru refugiați

  Ministerul Sănătății a primit zece loturi de asistență umanitară, de la Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană, din India, Italia, Israel și Statele Unite ale Americii. Medicamentele, consumabilele și dispozitivele medicale au fost stocate în depozitul „Sanfarm-Prim” S.A, iar Ministerul Sănătății a început deja să le distribuie, în funcție de necesități, către centrele de sănătate și spitalele din țară.
  Potrivit autorităților, toți refugiații aflați pe teritoriul Republici Moldova au acces la medicamente și consumabile medicale de primă necesitate. În total, în țară sunt peste 100 de mii de refugiați.

   
 • 12:32

  Secretarul general al NATO îi răspunde lui Zelenski: „Războiul nu trebuie să depășească granițele Ucrainei”

  „Înțeleg frustrarea președintelui Zelenski și a poporului ucrainean, deoarece sunt victimele unui război brutal adus de invazia trupelor președintelui Putin. În același timp, trebuie să ne asigurăm că acest conflict nu scapă de sub control și nu escaladează dincolo de granițele Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

  Acesta susține că aliații încearcă toate mijloacele disponibile pentru a pune capăt războiului, menționând sancțiunile impuse Rusiei dar și asistența militară furnizată Ucrainei până la război, transmite postul german tagesscau.de

   
 • 12:18

  Două milioane de refugiați ucraineni se află în Polonia

  Două milioane de oameni au fugit din Ucraina în Polonia de la începutul războiului, a spus Poliția de Frontieră poloneză.

  Numărul a fost atins vineri la ora 08:00 GMT, a scris instituția pe Twitter.

  Cei mai mulți dintre refugiați sunt femei și copii.

  În același timp, peste jumătate de milion de oameni au părăsit deja Polonia, potrivit profesorului de cercetare în migrație de la Universitatea din Varșovia, Maciej Duszczyk. Majoritatea au plecat să stea în orașe mari, inclusiv Varșovia și Cracovia, ai căror oficiali se plâng că și-au atins capacitatea de a-i găzdui.

   
 • 11:49

  Marea Britanie: Licența RT, fost Russia Today a fost revocată de autorități

  Organismul de reglementare audiovizuală britanic (Ofcom) a revocat licența RT, fost Russia Today, de a difuza în Marea Britanie, cu efect imediat. Potrivit Ofcom, decizia a fost luată pentru că compania nu a putut asigura „imparțialitatea cuvenită a știrilor și a acoperirii actuale ale RT cu privire la invazia Rusiei în Ucraina”.

  „Investigația a luat în considerare o serie de factori, inclusiv relații RT cu Federația Rusă. A constatat că RT este finanțată de statul rus, care a invadat recent o țară suverană vecină. De asemenea, am luat notă de noile legi în Rusia care incriminează efectiv orice jurnalism independent care se îndepărtează de știrile propriului stat rus, în special în legătură cu invazia Ucrainei. Considerăm că, având în vedere aceste constrângeri, pare imposibil ca RT să respecte regulile de imparțialitate cuvenite din Codul nostru audiovizual în aceste circumstanțe”, se arată în comunicatul instituției.


   
 • 10:51

  Cehia anunță că nu mai poate primi refugiați din Ucraina

  Premierul ceh Petr Fiala a anunțat joi că țara sa nu mai poate primi refugiați din Ucraina, deoarece luptă să facă față unui aflux uriaș de oameni care fug de război, informează BBC, citat de Digi24.

  De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, aproximativ 270.000 de refugiați ucraineni au ajuns în Republica Cehă.

  Premierul Petr Fiala anunță acum că guvernul ceh a rămas deja fără resurse. Oficialii intenționează să elibereze permise de ședere pe termen lung refugiaților aflați deja în țară.

  „Trebuie să recunoaștem că suntem chiar la limită la care putem accepta [acești refugiați] fără probleme”, a spus premierul, citat de Associated Press.


   
 • 09:25

  Noi detalii despre atacul asupra orașului Lvov: A fost afectată o uzină de reparații a avioanelor

  Potrivit primarului orașului, Andrei Sadovîi, mai multe rachete au lovit o uzină de reparații a avioanelor, iar o clădire a fost distrusă.

  Activitatea uzinei a fost oprită și nu au existat victime în urma atacului, a spus oficialul într-o actualizare postată pe contul său Telegram, în această dimineață, transmite The Guardian.

   
 • 08:19

  Aeroportul din orașul Lvov ar fi fost atacat

  Informația a apărut pe mai multe rețele sociale, iar în unele poze postate de jurnaliștii de la CNN care se află în Lvov, se poate vedea un fum dens care vine dinspre zona aeroportului. Totul după ce s-au auzit explozii iar sirenele antiaeriene au sunat timp de câteva minute. Și canalul de Telegram, Nexta a confirmat aceste informații.
  Precizăm că Lvov este localizat la 62 de kilometri de granița cu Polonia și a fost relativ ferit de atacurile armatei ruse de la începutul războiului.

   
 • 08:11

  Italia anunță că va ajuta Ucraina să reconstruiască teatrul din Mariupol, distrus de forțele rusești

  Anunțul a fost făcut de ministrul italian al culturii, Dario Franceschini.

  „Italia este gata să reconstruiască teatrul din Mariupol. Cabinetul de Miniștri a aprobat propunerea mea de a oferi Ucrainei resurse și mijloace pentru a-l reconstrui în cel mai scurt timp. Teatrele din toate țările aparțin întregii umanități”, a scris pe Twitter, ministrul italian.


   
 • 07:59

  Zelenski susține că armata rusă recrutează mercenari pentru a-i aduce în Ucraina

  Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a anunțat despre acest lucru în cadrul unui mesaj publicat în cursul nopții de joi, 17 martie spre vineri, 18 martie.

  „Avem informații că armata rusă recrutează mercenari din alte țări, încercând să înșele cât mai mulți tineri pentru a se înrola. Știm că asta nu îi va ajuta. Așa că acum îi avertizez pe toți cei care vor încerca să se alăture ocupanților teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieții voastre. O viață lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiți pentru una scurtă”, a declarat Zelenski, potrivit CNN.

   
 • 07:31
  Biden va discuta cu Xi Jinping despre „costurile” eventualului sprijin pe care China l-ar acorda Rusiei
  foto: Japan Times

  Biden va discuta cu Xi Jinping despre „costurile” eventualului sprijin pe care China l-ar acorda Rusiei

  Discuția urmează să aibă loc pe parcursul zilei de astăzi, fiind prima convorbire de acest tip din luna noiembrie. Potrivit The Guardian, această întrevedere reprezintă o „oportunitate pentru președintele Biden de a evalua unde se află președintele Xi”, a declarat secretarul de presă a Casei Albe, Jen Psaki.

   
 • Advertoriale
  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
   Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
   Autentificare
   Ai uitat parola?
   Salvează articolul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

   Urmărește subiectul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.