Cu o suprafață de 500 de metri pătrați, în incinta Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Fintech Hub astăzi a fost deschisă o platformă care va stimula creativitatea digitală, inovația tehnologică și creșterea sectorului TIC, prin implicarea tuturor actorilor acestui ecosistem. Hub-ul își propune să crească atractivitatea sectorului Fintech, prin programe și activități educaționale dedicate viitorului, să contribuie la crearea locurile de muncă, să ofere suport profesorilor universitari pentru ajustarea curriculei, să găzduiască programe de Accelerare pentru dezvoltarea serviciilor și produselor fintech.

Despre Fintech Hub
Despre Ecosistemul FinTech din Moldova conform PRACTICII GLOBALE FINANCE, COMPETITIVITY & INOVATION, Banca Mondială:
„Piața FinTech din regiunea ECA este în creștere rapidă, dar este și distribuită inegal. Țările din afara UE sunt în urma colegilor UE în inovarea FinTech. Furnizorii proeminenți de FinTech din regiune includ companii de servicii de plăți, platforme de crowdfunding, platforme de creditare P2P, bănci mobile și companii de asigurări, sub formă de start-up-uri și companii consacrate. Anexa 3 conține o discuție detaliată a peisajului ofertei și a jucătorilor importanți din domeniul FinTech din regiunea ECA. Exploatarea criptomonedelor și ofertele inițiale de monede (ICO) sunt, de asemenea, foarte populare în regiunea ECA (a se vedea caseta 6 pentru detalii). Unii dintre factorii cheie ai dezvoltării FinTech în regiune sunt infrastructura IT, disponibilitatea talentelor tehnice, disponibilitatea finanțării, sprijinul guvernamental și reglementările de abilitare și existența unui ecosistem prietenos cu FinTech.”
Fintech hub se declară oficial deschis
Pe parcursul
zilei, cei interesați vor putea participa la tururi ghidate, începând cu
orele 11:00, atunci când va începe și sesiunea dedicată Acceleratorului de eCommerce. Iar la orele 17:00 va avea loc un Meetup dedicat sectorul Fintech și Open Banking-ului.
Fintech Hub își desfășoară activitatea în baza Acordului semnat dintre Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) și Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC). Lansarea Fintech Hub constituie angajamentul pentru dezvoltarea sectorului Fintech din cadrul proiectului TEKWILL, susținut de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suedia.
Zonele hub-ului
Există 3 zone preconizate în hub:
- Zona de coworking;
- zona de conferințe (gestionată de Tekwill);
- Hubul studenților (gestionat de ASEM).
Studenții au la îndemână echipamente performante pentru a sprijini programele de ML/Design și comerț electronic furnizate pe piața de masă (inclusiv mobilier, computere, servere, licențe etc.). Totodată, calculatoarele sunt dotate cu programe de accelerare FinTech (sprijinirea convergenței de la universitate către tehnologii în servicii financiare), dar și programe educaționale Fintech.
Aliona Stratan, prim-vicepreședinta maib
În ziua de azi, să nu fii parte a agendei digitale a țării, e păcat. Maib este alături de instituțiile de învățământ, și cele financiare bancare. Noi suntem doar la un click distanță de clienții noștri, iar tot ce înseamnă idei inovative, este parte a strategiei noastre. Fără parteneri de încredere, este imposibil să urci la nivelul următor, iar noi vrem să fim alături de voi la nivelul următor.
Ana Chirița - directoarea proiectelor IT
Noi credem că există loc pentru transparență și dezvoltarea economiei. Totul a început în 2017, am strans atunci 60 de reprezentați care erau interesați de fintech. În 2020 în ATIC s-a creat comitetul fintech, care colaborează împreună pe subiecte de reglementare. În 2021 ne-am propus să elaborăm un program accelerator, unde cu soporul maib sunt încă elaborate proiectele. Atunci când o comunitate care gândește la fel , se adună împreună, acest lucru este necesar și araă că există potențial de a crea împreunp. Partea de spațiu a venit anume din motivul că în ASEM, sunt specialiști. Ne propunem să avem un spațiu care unește toți techholderii, și pe toți cei care gândesc în direcția de fintech.
Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID Moldova
Este o plăcere absolută să mă aflu astăzi aici. Acesta este un succes al colaborării noastre, iar acest hub este un model pentru alții. Un loc unde împreuna putem elimina lacuna din sectorul privat. Îmi pare bine să văd că sectorul IT, devine din ce în ce mai important în Republica Moldova. Ne bucurăm de suportul guvernului, pentru care sunt susținute instituțiile. Îmi face plăcere să știu toate planurile voastre, vă felicit pe toți, vă îndemn să beneficiați din plin de acest spațiu. Pentru a putea dezvolta și implementa proiecte.
Grigore Belostecinic, Rectorul A.S.E.M.
„Doresc să salut prezența voastră la acest eveniment important din incinta Academiei de Studii Economice din Moldova. Suntem printre puținele instituții din țară, care cuprind întreg spectrul de specialități în domeniul tehnologiilor informaționale. Lumea se schimbă, apar noi tehnologii educaționale, iar universitățile trebuie să meragă în pas cu schimbările, uneori chiar înaintea lor, pentru a nu pierde din reputație și din atractivitate pentru pretendenții la studii. Împreună cu ATIC-ul am dezvoltat un proiect care să îmbine potențialul de care dispunem în domeniul științelor economice și tehnologiilor informaționale, pentru a ne putea aduce contribuția noastră la susținerea mediului de afaceri. Am reușit împreună să creăm acest Fitech Hub în ASEM, la deschiderea căruia asistăm astăzi. Mulțumesc încă odată echipei ATIC Moldova în special Anei Chirița, și contribuabililor USAID Moldova, și Ambasadei Suediei în Moldova, pentru toate eforturile pe care le-au depus într-un interval scurt de timp, și au reușit să transforme acest spațiu în care a fost un centru multimedia ASEM, în ceea ce avem.”
Dezvoltarea FinTech în Moldova
Peisajul moldovenesc este încă foarte dominat de numerar. Conform Băncii Naționale a Moldovei, numărul total de carduri în circulație a ajuns la 2.102.566 față de o populație totală (adulți și copii) de 4.032.7045. Cu toate acestea, 97,8% sunt carduri de debit față de doar 2,2% carduri de credit. USAID are mai multe proiecte care urmăresc să stimuleze dezvoltarea FinTech în țară, contribuind la bunăstarea județului prin servicii accesibile accesibile de clasă mondială, legate de piața europeană/globală.
Proiectul Tekwill a dezvoltat o platformă fizică în parteneriat cu Academia de Studii Economice – numită FinTech Hub, cu scopul de a juca o platformă pentru părțile interesate cheie din FinTech de pe piață. Principalele acțiuni sunt legate de construirea ecosistemului în jurul inițiativelor FinTech prin reunirea principalelor părți interesate în acest sens la Conferințe FinTech și Meetups FinTech.
În 2020, cu sprijinul proiectului Tekwill, ATIC a creat un comitet Fintech care lucrează pe probleme de reglementare. În cadrul apelului de comerț electronic, mai multe idei legate de Fintech au fost susținute în 2020 prin Proiectul Tekwill.
Evenimentul poate fi urmărit LIVE pe Facebook, dar și pe platforma Privesc.eu:
Agenda evenimentului poate fi vizualizată AICI