Live text

LIVE TEXT. 23.06.2022 Tekwill Expo Day își deschide larg ușile pentru pasionații de IT. La expoziție vă așteaptă roboți, drone, realitate virtuală și ateliere de formare

LIVE TEXT. 23.06.2022 Tekwill Expo Day își deschide larg ușile pentru pasionații de IT. La expoziție vă așteaptă roboți, drone, realitate virtuală și ateliere de formare
Tekwill

La 5 ani de activitate, comunitatea TEKWILL celebrează tehnologia prin inovație, știință și sute de inițiative care au dat viață ideilor ce schimbă lumea. Zeci de proiecte dedicate dezvoltării forței de muncă în IT și a antreprenoriatului au produs impact major și au demonstrat că lumea digitală poate depăși orice bariere pentru a conecta o țară la viitor. Astfel, toți entuziaștii sunt invitați astăzi la TEKWILL Expo Day (str. Studenților 9/11), pentru a descoperi tehnologii și produse create și utilizate de tinerii noștri, un „imposibil” care era greu de transformat în realitate în urmă cu câțiva ani. 

13:30

Încheierea ceremoniei oficiale

Aici noi punem punct live text-ului nostru, vă îndemnăm să veniți și voi la Tekwill Expo Day, sau să urmăriți în continuare noile detalii despre eveniment, cu care vom reveni pe parcursul acestei zile. 

Ce poți face în continuare la expoziție: 

 • Participi la ateliere de jocuri interactive – Clubul Tinerilor Makeri va organiza o serie de ateliere distribuite pe domenii: Jocuri (partea interactivă), crearea de articole de bijuterii, utilizarea ciocanului de lipit pentru crearea de mici piese de artă, expunerea diverselor lucrări și proiecte, inclusiv case inteligente, dispozitive electrice, bărci create de elevi.
 • Cunoști prototiparea și imprimantele 3D. FabLab Chișinău va veni cu expoziția proiectelor dezvoltate în spațiile dedicate prototipării. Totodată, vizitatorii vor putea participa la un atelier dedicat tăierii cu laser, lucrului cu CNC sau modelării și imprimării unui obiect la imprimanta 3D.
 • Înveți și participi la sesiunile de orientare în cariera IT, acolo unde profesioniștii în domeniu ne vor vorbi despre primii pași pe care ar trebui să îi faci pentru a evolua în domeniul IT, dar și valoarea QA inginerilor în lumea agilă a tehnologiilor.
 • Descoperi inovațiile Universității Tehnice a Moldovei, care va completa Tekwill Expo cu mecatronică și tehnologii, care au drept scop prezentarea aspectelor de inginerie și oferirea de cunoștințe pentru diverse grupuri de oameni.

 
 • 13:25

  Start Program de Formare „Tekwill în Fiecare Școală” pentru profesori

  În acest moment s-a dat start Programului de Formare „Tekwill în Fiecare Școală” pentru profesori. Programul de Formare de vară marca „Tekwill în Fiecare Școală” startează pentru alte 400 de cadre didactice care urmează să predea disciplinele Tekwill în instituția lor de învățământ începând cu anul de studiu 2022-2023

   
 • 13:18
  Premierea echipelor câștigătoare Hackathon: Soluții Tech pentru Mediu și Hackathon: Eco Schools

  Premierea echipelor câștigătoare Hackathon: Soluții Tech pentru Mediu și Hackathon: Eco Schools

  Acum are loc premierea echipelor câștigătoare ale Hackathon-ului: „Soluții Tech pentru Mediu” și ale Hackathon-ului „Eco Schools”, competiții organizate pe regiuni, prin care echipele au venit cu soluții pentru problemele de mediu din societate.

   
 • 13:07

  Premierea câștigătorilor „Tekwill Junior Ambassadors”


  Categoria Design Grafic: 

  • Locul 3 - Apollo House Liceul Teoretic „Constantin Negruzzi”
  • Locul 2 - Amazing House Liceul „Da Vinci” Chișinău
  • Locul 1 - Monster Hand Liceul „Da Vinci”  Chișinău 


   
 • 12:56
  Școala Digitală

  Școala Digitală

  Tot astăzi, la Tekwill Expo Day au fost anunțate cele 25 de școli beneficiare ale inițiativei „Școala Digitală” ce urmează să parcurgă un program complex de transformare digitală sub ghidarea echipei de experți internaționali și locali. Astfel, după 3 criterii importante au fost alese cele mai bune școli, printre care: 

  Sudul Moldovei:

  • Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” Leova
  • Gimnaziul „Mihai Eminescu”, orașul Cantemir
  • Liceul Teoretic „Mihail sadoveanu”, Giurgiulești 
  • Liceul „Mihai Eminescu” - Comrat


   
 • 12:14

  În continuare vă prezentăm ceremonia oficială a evenimentului


  Președinta țării Maia Sandu a felicitat organizatorii evenimentului și a declarat:

  „Dragi elevi, stundenți, profesori vă salut astăzi la evenimentul despre cunoștință și inovație. Tehnologiile informaționale ne simplifică sarcinile noastre. Instrumentele tehnologice sunt utilizate pentru a ne arăta frumusețea țării noastre. Pentru că în pofida problemelor din țara noastră, avem ce să arătăm lumii întregi, iar digitalizarea ne va ajuta să ajungem la diferite metode de învățare, noi și captivante pentru tineri. Învățăm să producem roboți, iar copiii o să ne demonstreze astăzi de ce sunt capabili. Trebuie să ne concentrăm pe profesiile viitorul care vor determina avântul Republicii Moldova și noi încurajăm tinerii să îmbrățișeze aceste inițiative!”

  Anatolie Topală - Ministrul Educației și Cercetării RM

  „Datorită noilor tehnologii informaționale și a digitalizării în educație, școlile din Republica Moldova vor avea acces la diverse aplicații naționale și internaționale. Este important ca toți elevii să aibă acces la diferite procese informaționale,  pentru că noi ne dorim să creștem profesioniști în țara noastră. Le mulțumesc tuturor participanților de astăzi la expozițiile organizate și le doresc mult succes!.”

  Sergiu Gaibu - Ministrul Economiei din Republica Moldova

  „În ultimii ani vedem o creștere a sectorului economic, și anume a digitalizării sectorului educațional care influențează direct sectorul economic din Republica Moldova. Partenerii noștri internaționali ne ajută să creștem programul de digitalizare, iar cu ajutorul USAID lansăm programul de inovație. Credem în perspectiva digitalizării în toate domeniile din Moldova, de accea avem nevoie ca tinerii să aplice la aceste cursuri. ”

  Janis Mazeiks - Ambasador Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova

  „Digitalizarea este viitorul, sau mai bine zis oportunitățile de viitor ale  Republicii Moldova pentru tinerii acestei țări. Datorită implicării Uniunii Europene, majoritatea studenților din Cahul și din alte localități din țară, studiază la momentul actual digitalizarea și IT-ul și au oportunitatea de a se afirma în noile tehnologii informaționale.”

  Scott Hocklander - Șeful Misiunii USAID în Moldova


  „Dragi studenți, profesori este o plăcere să mă aflu astăzi aici și să fiu parte a acestui eveniment. Tehnologia în educație oferă oportunități atât pentru profesori cât și pentru studenți.  Vă mulțumesc pentru încrederea acordată și noi credem că o să reușim împreună să dezvoltăm Republica Moldova.”

  Viorel Bostan - Rectorul Universității Tehnice din Moldova

  „Tekwill a apărut ca un generator de oportunități pentru universitatea noastră. Și pot spune că ne mândrim cu universitea care a crea primul satelit din Moldova. Noi suntem cei care ajutăm guvernul să relanseze o nouă industrializare a țării , iar Tekwiil a fost acel unghi prin care am înțeles că se poate și altfel, prin intermediul căruia am reușit să avem un dialog cu industria. Acesta a fost un moment crucial și mulțumim că ați ales anume universitatea noastră pentru a integra domeniile Fintech. Sunt convins că în viitor Republica Moldova va fi o carte de vizită a sectorului IT și a industriei.”

  Olga  Tumuruc - Directoarea Agenției de Guvernare Electronică

  „Este o bucurie să fim parteneri a proiectelor dezvoltate de Tekwill. Folosind acest prilej îmi exprim aprecierea față de Tekwill, care au reusit să dezvolte o infrastructură în domeniul educație, să descopere tinere talente și viitori ingineri, să transforme școala într-un laborator al viitorului. Tinerii, cu ajutorul tehnologiilor își dezvoltă abilitățile și pasiunile, iar cu ajutorul Tekwill acest proces devine mai simplu dar mai amplu pentru ei, pentru că au oportunitatea de a cunoaște informații din diferite domenii”.
   
 • 10:45
  Expoziția proiectelor „Tekwill în fiecare școală”

  Expoziția proiectelor „Tekwill în fiecare școală”

  La acest  moment are loc expoziția proiectelor „Tekwill în fiecare școală” la care sunt prezente echipele participante din concursul „Tekwill Junior Ambassadors” și beneficiarii pentru care au fost dezvoltate peste 150 de produse și proiecte ce urmează a fi implementate și preluate de micile afaceri din RM (pensiuni turistice, restaurante, mici afaceri rurale, ONG-uri și alte entități juridice). Lucrările prezentate în cadrul expoziție au fost dezvoltate la disciplinele: Design Grafic, Proiectare și Dezvoltare de Aplicații Mobile.


   
 • 10:18

  Începe Tekwill Expo Day. Urmărește pas cu pas detalii de la eveniment

  Tekwill își deschide ușile pentru toți beneficiarii programelor sale, dar și pentru publicul larg, companiile IT, participanții programelor, IMM-urile beneficiare ale produselor dezvoltate, profesori, elevi, copii și părinți. Evenimentul își propune să expună toate tehnologiile dezvoltate și implementate de Tekwill și care sunt utilizate în procesul educațional.


  În cadrul evenimentului Tekwill Expo urmează a fi prezentate o serie de proiecte elaborate de către elevii și mentorii programelor, precum și ateliere de lucru pentru fiecare grup-țintă: copii, elevi, elevi din școli profesionale, profesori, îmbinând componenta educațională cu activități distractive, tombole cu premii destinate cunoașterii programelor inginerești.

   
 • Advertoriale
  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
   Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
   Autentificare
   Ai uitat parola?
   Salvează articolul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

   Urmărește subiectul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.