Live text

LIVE TEXT. 13.09.2022. Forumul Moldova - România: Capital Bridges la București

LIVE TEXT. 13.09.2022. Forumul Moldova - România: Capital Bridges la București

Pe 13 septembrie curent, la București se desfășoară „Moldova – România: Capital Bridges” – primul forum la nivel înalt dedicat promovării piețelor de capital de pe cele două maluri ale Prutului. Evenimentul aduce pe aceeași platformă profesioniști ai piețelor de capital, reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale cu sediul în Republica Moldova și România, experți financiari, lideri ai companiilor de top care operează în Moldova și România, și nu doar. Forumul este organizat de maib împreună cu Bursa de Valori București, WOOD&Co, Raiffeisen Bank Internațional, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, AmCham România, Romanian Business Leaders și EBA Moldova.

18:09

Câteva date despre maib, unul dintre organizatorii Capital Bridges 2022

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 32,7% depozite şi o cotă de 35,5% din creditele acordate de întregul sistem bancar în semestrul I, 2022. Banca este de importanță sistemică și deserveşte aproape o treime din populaţia ţării. Din 2018, cel mai mare acţionar al maib este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

 
 • 18:05

  Directorul BVB: Îmi doresc ca listarea maib să fie un succes

  Adrian Tănase, directorul General al Bursei de Valori București: „Dorința mea este ca listarea maib să fie un succes. Suntem gata să îi ajutăm, să lucrăm împreună cu autoritățile locale și cele din Moldova pentru realizarea acestui pas. Este mai mult decât o afacere, inclusiv în contextul aspirațiilor Republicii Moldova ca țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Moldova ar trebui să facă acele schimbări de reglementare și acele procese să fie aliniate cu procesele de convergență și standardele europene. Suntem onorați să fim implicați în acest proces de listare. Acesta oferă un potențial mare de dezvoltare. Va oferi acces la companiile din Moldova și expertiza noastră îi va ajuta la dezvoltarea comunității de business din Moldova. Sunt foarte optimist în ceea ce privește aceste conexiuni care se creează între Republica Moldova și România.  

   
 • 17:50

  Cum se pregătește maib de listarea la Bursa de Valori București

  Giorgi Shagidze, președintele maib: maib este o bancă foarte mare de mulți ani. Le mulțumesc celor care ne-au susținut în toți acești ani. Cu investiția BERD am reușit anumite realizări de care suntem mândri. Am obținut calificativul „the best în our class”, am transparentizat raportarea financiară, am încercat să acționăm așa cum face orice companie deja listată. Această decizie este supusă avizului acționarilor noștri. Am selectat BVB ca loc de investiție și vom anunța curând decizia noastră oficial.  

   
 • 17:05

  Președintele Victoriabank: Crizele ne arată că suntem rezilienți în fața șocurilor

  Bogdan Pleșuvescu, președintele Victoriabank, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania: „Noi am reușit să facem un proces complet, nu doar din punct de vedere al profitului, dar și din punctul de vedere al guvernanței corporative. E un tip diferit de business pe care l-am făcut în Moldova, dar l-am făcut cu pasiune. Atunci când ne referim la clienții noștri, cred că ne putem referi la reziliență. Am avut multe crize, inclusiv politice, criză cu războiul, criza energetică, toate arată că clienții noștri au continuat să facă business și sunt rezilienți la acești factori. Cine reușește să treacă prin aceste șocuri devine din ce în ce mai puternic și mă bucur să-i văd pe unii că își extind businessul și în România.


  Noi avem o mare provocare și anume să țină pasul cu proiectul de digitalizare a Guvernului. Pandemia ne-a făcut să ne dăm seama că sunt anumite lucruri pe care trebuie să le facem nu în câțiva ani, dar în câteva luni. Multe le-am împrumutat de la Banca Transilvania. Facem eforturi să scăpăm de ștampile. Am avut multe dificultăți cu vama, când clienții noștri veneau și ne spuneau că vama nu recunoaște documentele dacă nu au și ștampila. În dialogul cu Guvernul și toți cei implicați am reușit să depășim aceste momente. În Republica Moldova puteți găsi foarte multe servicii digitalizare, mai multe decât în România. Trebuie să colaborăm cu Guvernul ca să avem procedura de „on boarding”. 

   
 • 16:56
  Șeful maib: Cea mai mare schimbare pe care o facem este să punem clientul în centru

  Șeful maib: Cea mai mare schimbare pe care o facem este să punem clientul în centru

  Giorgi Shagidze Președintele maib: „Acum un an și jumătate când analizam posibilitatea de a veni în Moldova, am văzut asemănări între această țară și Georgia. Acum cea mai mare schimbare pe care o facem la maib este de a pune clientul în centru. Am început să explorăm oportunitățile. Noi ne-am dori să fim parte din această transformare a Moldovei și să creștem împreună.


  maib este o bancă foarte mare de mulți ani. Cu investiția BERD am reușit anumite realizări de care suntem mândri. Am selectat Bursa de Valori București ca loc de investiție și vom anunța curând decizia noastră oficial. 

   
 • 16:45

  Vorbitorii celui de-al treilea panel


   
 • 16:34

  Trei sectoare de interes pentru BEI în Republica Moldova

  Alberto Carlei, șeful Oficiului Băncii Europene de Investiții din Republica Moldova: „Am intrat în RM în 2007. Cam două treimi din expunerea noastră e dedicată sectorului public. Jumătate din proiectele noastre sunt dedicate infrastructurii mari de drumuri și căi ferate. Sustenabilitatea economică a Republicii Moldova depinde de conectivitatea cu țările europene. După transporturi, următorul sector pe cre îl considerăm strategic este cel al energiei. Suntem angajați să facilităm interconectarea energetică mai amplă cu România. Al treilea sector cheie este cel al IMM-urilor. O bună parte din expunerea noastră este dedicată IMM-urilor. Am sprijinit domeniul producției de vinuri, care e un domeniu faimos. După aceea am susținut și alte întreprinderi din domeniul agriculturii.” 

   
 • 16:21

  Securitatea energetică și reziliența climatică, două domenii pe care își concentrează atenția BERD în Republica Moldova

  Angela Sax, Șefa Reprezentanței BERD în Republica Moldova: „Când am intrat în Republica Moldova lucram numai cu două bănci, acum lucrăm cu cinci bănci. S-a menționat astăzi aici faptul că una dintre cele mai mari probleme e securitatea energetică. Noi am ajutat țara și în criza din 2019 și ajutăm și astăzi. Am susținut Guvernul pentru a-și diversifica sursele de alimentare. Finanțăm interconectarea electrică cu România. Reziliență climatică e un alt domeniu. Finanțăm multe inițiative verzi în Republica Moldova. Suntem conștienți de schimbările climatice și cred că putem face multe în Republica Moldova. 

   
 • 16:10

  Vorbitorii celui de-al doilea panel


   
 • 16:06

  Experiența Lituaniei pe calea aderării la Uniunea Europeană

  Vytautas Plunksnis, Șef Private Equity, Invalda INVL, Lituania: „Noi am trecut prin ceea ce trece acum Republica Moldova. A intra în UE se referă la faptul că viața fiecărui cetățean se va îmbunătăți. Pentru Lituania drumul a fost lung. A durat cam 10 ani. Guvernul trebuie să știe că nu e un boss ci un servitor al cetățenilor, e în serviciul public.”


  Dumitru Alaiba, deputat PAS: „Beneficiile economice ale unei țări candidate UE ar fi mult de discutat. Haideți să privim în urmă și să vedem beneficiile aduse de semnarea Acordului de Asociere. Republica Moldova se poate schimba și o poate face rapid, dacă există voința și viziunea necesară. Acum 70% din comerț e cu Uniunea Europeană.” 

   
 • 15:52

  Ambasadorul UE la Chișinău: Statutul de țară candidată a RM, nu înseamnă că schimbările vor veni foarte curând

  Janis Mazeiks, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova: „Există mai multe provocări, cum ar fi energia resursele umane și timpul. Moldova a depus eforturi pentru a-și spori independența energetică. Prioritățile trebuie stabilite foarte clar. Avem un ajutor de 15 mln de euro pentru a spori eficiența energetică a clădirilor, dar asta este o soluție pe termen scurt. Este și o altă provocare 0 migrația masivă. Trebuie să atragem diaspora înapoi. Trebuie și să reținem tinerii aici pentru a spori creșterea economiei. Statutul de țară candidată, chiar și cu voința Guvernului, nu înseamnă că schimbările vor veni foarte curând. Este nevoie de timp.” 

   
 • 15:39

  Vorbitorii primului panel de discuții


   
 • 15:33

  Agenda evenimentului: Trei paneluri de discuție despre mediul de afaceri și economia Republicii Moldova

  În continuare, agenda forumului cuprinde subiecte de actualitate: contextul internațional, implementarea de politici favorabile pentru dezvoltarea climatului investițional și de afaceri, întărirea legăturilor între piețele de capital din cele două țări, foaia de parcurs a României în procesul de aderare la UE și bunele practici de preluat în contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la Uniunea Europeană.

  Forumul este structurat în trei paneluri de discuții, după cum urmează: 

  15.30 - 16.10 Panel 1: Moldova – Cea mai nouă țară candidată la UE

  16.20 - 17.00 Panel 2: Provocările economice de astăzi: incertitudine și oportunități pentru economia Moldovei

  17:15 – 18:00 Panel 3: Mediul de afaceri din Moldova: viziunea participanților

   
 • 15:09
  Președintele Bursei de Valori București: Orice companie moldovenească are nevoie și de vizibilitate locală

  Președintele Bursei de Valori București: Orice companie moldovenească are nevoie și de vizibilitate locală

  Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București: „Dna prim-ministru a vorbit la început despre faptul că piața de capital din Republica Moldova nu e dezvoltată. E ceva ce auzim în întreaga regiune. Cred că și noi cei de aici, în discuții între noi spunem că încă suntem mici. Tatăl meu are o vorbă. Spune că cel mai plicticos moment e atunci când ajungi la concluzia că ești perfect și nu mai ai nimic de făcut. E important ce face și Bursa de la Chișinău, pentru că orice companie moldovenească are nevoie și de vizibilitate locală. Cazul maib e diferit de cel al companiei Purcari (n. r. - prima companie din Republica Moldova care s-a listat la Bursa de la București), pentru că este deja listată la Bursa de Valori de la Chișinău. Deci, odată ce se va întâmpla, va fi o listare dublă.”  

   
 • 14:55
  Președintele Autorității de Supraveghere Financiară din România: Cea mai mare finanțare pentru companiile din România vine de pe piața bursieră

  Președintele Autorității de Supraveghere Financiară din România: Cea mai mare finanțare pentru companiile din România vine de pe piața bursieră

  Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară din România: „maib este a doua companie care vrea sa se listeze la Bursa de Valori București. Se fac demersurile necesare. Este nevoie să armonizăm legislația. Noi ne dorim să fim o organizație regională care să reprezinte piața de capital. Cea mai mare finanțare pentru companiile din România vine de pe piața bursieră.”

   
 • 14:46
  Natalia Gavrilița: Susținem eforturile companiilor din Republica Moldova de a se lista pe Bursa de Valori București

  Natalia Gavrilița: Susținem eforturile companiilor din Republica Moldova de a se lista pe Bursa de Valori București

  Prezentă la București, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a ținut să vorbească despre inițiativele Executivului pentru atragerea investițiilor și stabilirea punților de legătură cu noi piețe.
  „Avem trenduri pozitive pe piața muncii, rata ocupațională a crescut cu 13 mii de angajați. Avem un curs valutar stabil. Rezervele noastre valutare se ridică la peste două miliarde de dolari. Suntem conștienți că avem nevoie de creșteri masive, pentru a ajunge la un nivel al PIB-ului la media europeană. Avem o economie auto, care nu era dezvoltată ceva timp în urmă. Avem un sistem bancar bine capitalizat. Dar suntem conștienți că este important să creștem atractivitatea companiilor din Republica Moldova. Una din prioritățile Guvernului este de a lansa noi oportunități.
  Avem obligațiuni și planificăm să dezvoltăm o platformă cu susținerea AmCham. Vrem să învățăm de la Bursa de Valori București cum putem crește atractivitatea pentru companiile din Republica Moldova, cum putem să dezvoltam o platformă de finanțare a companiilor mici și mijlocii. Susținem eforturile companiilor din Republica Moldova de a se lista pe această bursă. Înțelegem că o piață de capital are nevoie de o piața de profesioniști și fonduri de investiții.  Știm că pentru unele companii piața din Republica Moldova poate părea una mică. Dar privind din perspectiva apropierii de România ea poate fi privită ca o piață de peste 20 de milioane de consumatori. Noi suntem complet dedicați pentru a crea poduri de conexiune pentru investitorii ce vor dori să vină în Republica Moldova. Îmi exprim speranța că planurile pe care le vom crea astăzi vor reprezenta afacerile de mâine.”    
 • 14:22
  Nicolae Ciucă: Accesul la capital este vital pentru dezvoltarea economiilor noastre

  Nicolae Ciucă: Accesul la capital este vital pentru dezvoltarea economiilor noastre

  Prim-minitrul României, Nicolae Ciucă: „România reprezintă primul partener al Republicii Moldova. Anul acest comerțul bilateral a depășit deja 1,2 mlrd euro. Accesul la capital este vital pentru dezvoltarea economiilor noastre. Succesul Bursei de Valori București poate fi împărtășit colegilor din Republica Moldova.


  Vrem să contribuim la dezvoltarea economică a Republicii Moldova și să contribuim la integrarea mai rapidă în Uniunea Europeană. Când se va întâmpla, mă voi bucura la fel de mult cum m-am bucurat când a intrat România în Uniunea Europeană. În contextul crizei actuale, suntem dispuși să sprijinim cu tot ceea ce este necesar. Evenimentul de astăzi este cât se poate de relevant pentru consolidarea acelei punți de legătură. Relațiile comerciale și de business trebuie să se consolideze.” 

   
 • 14:14

  Urmăriți video LIVE de la forum

  Forumul Moldova - România: Capital Bridge la București poate fi urmărit în direct mai jos:


   
 • 14:05

  Prim-miniștrii celor două state, prezenți la eveniment

  La forumul Moldova - România: Capital Bridges 2022 participă și prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, alături de omologul său de la București, Nicolae Ciucă. Cei doi urmează să țină câte un discurs la ceremonia de deschidere a evenimentului, alături de președintele maib, Giorgi Shagidze, și urmați de președinta BERD, Odile Renaud-Basso, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu și președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga. 

   
 • 13:58

  Vino la „Moldova – Romania: Capital Bridges”, primul Forum la nivel înalt dedicat promovării piețelor de capital din 13 septembrie, la București

  Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, în asociere cu Bursa de Valori București, WOOD&Co, Raiffeisen Bank Internațional, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, AmCham România, Romanian Business Leaders și EBA Moldova anunță organizarea la București a primului Forum la nivel înalt „Moldova – România: Capital bridges”, dedicat promovării oportunităților din piața de capital din cele două țări. Evenimentul va avea loc în data de 13 septembrie, la București. Înscrierile se fac online până la finalul zilei de 8 septembrie la următorul link.

   
 • Advertoriale
  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
   Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
   Autentificare
   Ai uitat parola?
   Salvează articolul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

   Urmărește subiectul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.