În zilele de 15 și 16 septembrie, la Chișinău are loc cel mai important eveniment economic de promovare a țării noastre – „Moldova Business Week 2022”. În acest an, forumul se desfășoară sub genericul „Moldova – destinație de relocare a afacerilor și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”. Evenimentul întrunește pe aceeași platformă factori decizionali la nivel local și internațional, precum și experți din țară și de peste hotare, pentru identificarea oportunităților și soluțiilor pentru repoziționarea strategico-economică a Republicii Moldova. Timp de două zile, vor avea loc mai multe sesiuni de prezentare a climatului de afaceri din țară împreună cu reprezentanții ministerelor, instituțiilor guvernamentale, platformelor investiționale și asociațiilor sectoriale, precum și sesiuni de pitching ale companiilor moldovenești din sectoarele: IT, agrifood, BPO, fashion, electronic, creativ, deeptech și startup-uri. Totodată în cadrul evenimentului vor fi identificate strategiile potrivite pentru a crește vizibilitatea și potențialul țării, astfel încât să devină o destinație atractivă și stabilă pentru investitori.
Oportunități care fac Republica Moldova o destinație propice pentru investitori
Printre factorii care pot face țara noastră atractivă pentru investitorii străini se numără: acordurile internaționale de liber schimb la care țara noastră este parte, sistemului fiscal favorabil, ghișeului unic, costurilor operaționale eficiente, platformele de investiții etc. Totodată, țara noastră dispune de șapte Zone Economice Libere, opt parcuri industriale, 16 Platforme industriale multifuncționale și acționează ca o punte între Est și Vest, oferind acces la o piață de peste un miliard de potențiali clienți.
În anul precedent, companii din 19 țări și-au arătat interesul de a investi peste un miliard de euro în diverse sectoare ale economiei Republicii Moldova. Peste 83% din volumul investițiilor vine din Uniunea Europeană, tendință care s-a menținut în ultimii patru ani. Stimulentele fiscale, costurile operaționale eficiente, serviciile publice digitalizate, platformele de investiții, numeroasele acorduri de liber schimb, precum și statutul de țară candidată UE – toate creează premisele necesare pentru dezvoltarea afacerilor și atragerea investițiilor.
Creșterea prestigiului pedagogilor, datarea școlilor și atragerea investițiilor. Ce priorități are Ministerul Educației pentru dezvoltarea domeniului
Secretarul General al Ministerului Educației și Cercetării, Nadejda Velișco a declarat că curicula școlară a suferit schimbări în ultimii doi ani. Ministerul a introdus noi discipline în planul cadru: Dezvoltarea personală, Educația pentru Societate, Robotica, Educație digitală, Ghidarea în carieră, Educația antreprenorială, Educația financiară.
„Pentru a face față acestor noi discipline în dezvoltarea copiilor avem nevoie de cadre bine pregătite. Și aici Ministerul are planificat un program pentru susținerea învățământului pedagogic, pentru că avem nevoie de niște programe sociale bine pregătite”.
Nadejda Velișco a mai menționat că una din prioritățile Ministerului este sectorul cercetării din acest motiv aplică la programe internaționale pentru atragerea investițiilor.
„Republica Moldova este asociată la programul Orizont Europa, doar în perioada 2014-2020, țara noastră a aplicat la peste 500 de proiecte, 67 au fost finanțate de Uniune Europeană cu o valoare aproximativă de peste șapte milioane de euro. Este un exemplu bun de urmat și continuat”.
Secretarul general al MEC a mai menționat că în următoarea perioadă vor fi dotate 13 instituții pe domenii prioritare cum ar fi științe ale educației, ingineri, termologii informaționale și medicină.
„În jur de 300 de milioane de lei vor fi investiți în laboratoare, în infrastructura universitară, dar cel mai mult în revizuirea programelor, adaptarea acestora și desigur pregătirea personalului. Nu mai puțin important pentru dezvoltarea sectorului rămâne creșterea prestigiului profesorului în societate. Vom veni cu programe sociale foarte serioase, majorare de salarii, susținerea studenților care vor merge la acele specialități din învățământul pedagogic care urmează să ne asigure instituțiile cu cadre calificate”.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova: Spiritul antreprenorial este țesut în ADN-ul acestei țări
Kent Doyle Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Știu din experiență că Moldova este renumită pentru tenacitatea sa, atitudinea sa de „putem face orice” și spiritul antreprenorial care este țesut în ADN-ul acestei țări. Această țară mică cu o inimă mare se află acum pe harta lumii ca un loc cu ospitalitate excepțională, dar și cu ingeniozitate în fața adversității. Guvernul a dus Moldova și mai departe pe drumul său european; primirea statutului de țară candidată UE este un rezultat direct al angajamentului de a lupta împotriva corupției și de a consolida statul de drept. Statele Unite ale Americii sunt un partener dedicat al Republicii Moldova – la fel cum am făcut-o în ultimii 30 de ani, susținem Moldova în procesul de îmbunătățire a climatului investițional, dar și încurajăm creșterea comerțului bilateral între SUA și Moldova, pentru un viitor mai prosper pentru toți moldovenii.”
Business-ul - partener și stakeholder pentru reformele guvernamentale (VIDEO)
Proiecte grandioase în domeniul infrastructurii. Autoritățile negociază construcția primei autostrăzi din R. Moldova
Secretarul General al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija a declarat că autoritățile negociază cu partenerii europeni finanțarea construcției primei autostrăzi din Republica Moldova.
„Un obiectiv pe care ni-l propunem să-l realizăm este construirea primei autostrăzi din Republica Moldova, care va începe de la Târgul-Mureș, spre Iași, Ungheni apoi spre Chișinău și ba mai mult de la Chișinău spre Odesa. Pentru construcția acestei autostrăzi suntem în discuții cu colegii noștri din Uniunea Europeană și alte surse externe pentru finanțarea proiectului”, a menționat Lilia Dabija.
Potrivit oficialei, în total până la finele acestui an vor fi reabilitate și construite 188 de km de drumuri naționale cu suportul BERD ȘI BEI.
Dezvoltarea programelor pe segmentul Avia: Cât va costa reabilitarea Aeroportului Mărculești
Ținând cont de cerea continuă a serviciilor de transport aerian se impune necesitatea creării tuturor condițiilor necesare pentru a asigura venirea pe piață a câtor mai mult operatori low-cost, susține secretarul de stat în domeniul Transporturilor, Mircea Păscăluță.
„În viziunea noastră cea mai potrivită soluție este reabilitarea Aeroportului Internațional Mărculești. În acest sens a fost elaborat draftul concepției pentru dezvoltarea Aeroportului internațional. Costul aproximativ al lucrărilor moderne și transformarea aeroportului LOW-cost este de doar cinci milioane de euro, iar timpul de realizare este de aproximativ de 12 luni”, a spus Mircea Păscăluță.
Digitalizarea domeniului de transport și modificarea cadrului normativ: Ce prevede programul de reformare a transportului național
Secretarul de stat în domeniul Transporturilor, Mircea Păscăluță a dezvăluit în cadrul Moldova Business Week 2022 care sunt cele mai importante aspecte prevăzute în Programul Transport Modern.
„Am decis să prezentăm o viziune a reformei în domeniul transportului de pasageri. Programul este unul curajos, menit să facă regulă și să dezvolte standarde înalte pentru acest domeniu, să sprijinim mobilitatea și conectivitatea. Printre măsurile incluse în program aș vrea să evidențiez:
- Programul național de susținere a transportatorilor pentru înnoirea parcurilor auto. Mai exact este vorba de acordarea de sprijin prin investiții și subvenții de la bugetul de stat pentru procurarea autobuzelor și microbuzelor noi. La moment suntem în discuții cu partenerii de dezvoltare pentru atragerea fondurilor și lucrăm asupra programului de renovarea a parcului auto.
- un alt aspect pe care ni-l dorim foarte mult este digitalizarea și fiscalizarea domeniului de transport rutier prin implementarea unu sistem de management integrat în transporturi și anume e-Bilet, e-GPD și e-routing.
- și un alt aspect foarte important este modificarea cadrului normativ, lucrăm la modificarea codului transportului rutier, vom asigura o legislație modernă adaptată nevoilor actuale și eficientă”, a declarat Mircea Păscăluță.
Panelul: Moldova, hub logistic regional (VIDEO)
Octavian Armașu: Îmi exprim speranța că vor fi atrași investitori în sectorul Fintech din R. Moldova
„În ultima perioadă economia și sistemul bancar au trecut printr-o serie de șocuri. (...) În tot acest timp sistemul bancar din Moldova a rămas stabil, fiind o parte importantă a asigurării securității statului. (...) La începutul războiului sistemul bancar autohton a făcut față tuturor solicitărilor de lichidități, devenind unul din elementele de asigurare a stabilității interne și de evitare a panicii. (...)
Îmi exprim speranța că vor fi atrași investitori în sectorul Fintech din Republica Moldova. Banca Națională va întreprinde măsurile necesare pentru a dezvolta infrastructura de plăți în țara noastră. În calitate de regulator BNM își va axa eforturile pe modernizarea continuă a creșterii accesibilității și a întăririi rezilienței sistemului bancar”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.
Irina Vlah: Vremurile dificile vin cu întrebări nu mai puțin dificile pentru lideri
Irina Vlah, bașcana Găgăuziei, susține că misiunea principală a unui lider este crearea imaginii viitorului. Liderul trebuie să prezinte viitorul dorit în detalii, să elaboreze planuri de acțiune și să unească oamenii pentru a le realiza.
„Liderii din administrația publică unesc oamenii pentru a construi noi drumuri, grădinițe, școli, spitale și pentru a crea locuri de muncă. Liderii de afaceri unesc oamenii pentru a deschide noi companii și industrii, pentru a oferi servicii și a crea un produs de care consumatorul are nevoie. Liderii nu doar visează, ei vizualizează. Gândesc până la cele mai mici detalii cum va fi orașul, țara lor, peste un an și chiar decenii. Liderii influențează alți oameni cu visul lor pentru a materializa împreună acest vis”, susține Vlah.
Bașcana a mai adaugă că visează să vadă Republica Moldova ca parte componentă a lanțurilor de producție logistică și financiară de pe continentul european.
„Visez să văd țara noastră implicată în fluxuri internaționale care creează noi tehnologii și determină prioritățile dezvoltării socio-economice”, a menționat Vlah.
Factori care schimbă regulile de joc pentru mediul de afaceri din Republica Moldova (VIDEO)
Oportunități pentru ați crește afacerea în Republica Moldova (VIDEO)
Moldova, țară candidat la aderare în UE. Ce urmează?
Primul panel de discuții e dedicat parcursului european al Republicii Molodva, odată cu obținerea statutului de țară candidat la aderare. Printre vorbitori sunt:
- Ivan MIKLOŠ, fost vicepremier și ministru de finanțe al Republicii Slovace
- Siegfried MUREȘAN, vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European din Parlamentul EuropeanExporturile Moldovei, pe linie ascendentă
În primele luni ale anului curent, exporturile Republicii Moldova au cunoscut o creștere spectaculoasă. Influențate de contextul internațional, exporturile moldovenești au ajuns la 1,4 miliarde de dolari, față de 902,9 milioane de dolari în aceeași perioadă a anului 2021. După doi ani de criză, în perioada ianuarie-martie 2022 a fost atestată o creștere de peste 555 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă cu 53,4% mai mult.
În topul țărilor în care Republica Moldova a avut cea mai mare creștere a exporturilor în primul trimestru a anului curent se situează România, Italia, Turcia, Bulgaria, Elveția.

Alteța Sa Regală Principele Radu al României: Dezvoltarea economică la Chișinău, Bălți și alte centre ale țării este ireversibilă și demnă de încredere
Alteța Sa Regală Principele Radu al României: Coroana română a fost o promotoare în ultimul secol a valorilor europene. În acești ultimi 100 de ani, nici Republicii Moldova, nici României, nici regiunii nu i-a fost ușor. Niciodată eforturile noastre nu au fost altfel decât însoțite de dificultăți, tragedii, crime, trădări și dezamăgiri. Dezvoltarea economică la Chișinău, Bălți și alte centre ale țării este ireversibilă și demnă de încredere. Niciodată forța morală a unei națiuni nu a fost direct proporțională cu mărimea ei. Aici există un excepțional bun-simț, o adevărată iubire și atașament față de familie, față de comunitate, o vibrantă societate-civilă, de multe ori neajutată de nimeni, și desigur o excepțional de plină de energie și creativitate tânără generație. Acestea sunt garanții absolute a faptului că economia se va dezvolta.

Ambasadorul UE la Chișinău: Rămânem un partener cheie pentru Republica Moldova
Janis Mazeiks, șeful Delegației europene la Chișinău: „În martie 2022 relația dintre RM și UE a ajuns la un nou nivel. Moldova a devenit stat candidat la aderare. Știm că RM suferă enorm de pe urma războiului din țara vecină Ucraina. În această perioadă dificilă, UE rămâne un partener cheie pentru Republica Moldova. Oferim sprijin în gestionarea fluxului de migranți, sprijinim businessul local, facilităm procedurile de transport a mărfurilor și export.

Prim-ministra RM: Depunem eforturi pentru a simplifica activitatea investitorilor la noi în țară
Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova: „Guvernul se preocupă în prezent de promovarea eficienței energetice. Mobilizăm toată susținerea internațională pentru trece cu bine de această iarnă. Nu va fi ușor. Avem în stocurile Energocom 34 de mln de metri cubi de gaze naturale.
Moldova depune eforturi pentru a simplifica activitatea investitorilor la noi în țară. Noi oferim și implementăm soluții avansate de digitalizare a economiei și comerțului electronic. Vom tinde să oferim condiții mai competitive pentru business și mai puțin împovărătoare decât alte țări în regiune. Avem un sistem de control al actelor de reglementare, prevenind astfel solicitarea de acte nejustificate. Vrem să ne poziționăm pe primele locuri la capitolul eficientizării economice.
Moldova are nevoie de creativitatea și businessul Dvs (n.r. - a investitorilor). Vă oferim în schimb o piața dinamică și în dezvoltare. O piață care în cel mai scurt timp va deveni și țară membră a Uniunii Europene.”
Urmăriți video LIVE de la eveniment
Marin Ciobanu: Fără forță de muncă calificată nu poți atrage investitori
Marin Ciobanu, director general al Agenției de Investiții: Fără forță de muncă calificată nu poți atrage investitori. Formarea forței de muncă și atragerea de investiții sunt două forțe care trebuie să lucreze în paralel. Suntem o țară mică, dar cu o inimă mare și oportunități enorme.
Alteța Sa Regală Principele Radu al României, la deschiderea oficială a evenimentului
În prima zi a evenimentului, la deschiderea oficială vor participa:
- Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova
- Marin Ciobanu, Director General, Agenția de Investiții
- Alteța Sa Regală Principele Radu al României
- Janis Mazeiks, șeful delegației UE în Republica Moldova
- Kent Doyle Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova
- Francis Fukuyama, politolog, eseist și filozof american, autorul cărții „Sfârșitul istoriei și ultimul om”