Live text

LIVE TEXT. 28.11.2022. Conferința Reforma Administrației Publice: Provocări și perspective

LIVE TEXT. 28.11.2022. Conferința Reforma Administrației Publice: Provocări și perspective
foto simbol

La Chișinău se desfășoară conferința dedicată consultărilor inițiate de Guvernul Republicii Moldova cu privire la conceptul Strategiei de reformă a administrației publice din Republica Moldova. Conceptul Strategiei de reformă a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova în iulie 2022, iar la începutul acestei luni a fost lansat procesul de consultare a acestuia. 

18:07
Consilier de nivel înalt al UE: Impozitarea la domiciliu e cea mai corectă, dar aduce cu sine un infern birocratic. Franța renunță la acest lucru

Consilier de nivel înalt al UE: Impozitarea la domiciliu e cea mai corectă, dar aduce cu sine un infern birocratic. Franța renunță la acest lucru

Victor Giosan, Consilier de nivel înalt al UE pentru reforma administrației publice locale: „Ceea ce propunem ține de lărgirea bazei fiscale pentru taxele și impozitele fiscale. La fel, este vorba de puterea autorității locale de a decide asupra taxelor locale. La fel autoritatea locală trebuie să administreze taxele și impozitele locale. Finanțele locale fac parte din finanțele consolidate ale statului. Nu putem discuta acest aspect în afara finanțelor publice naționale. Este un principiu fundamental peste tot în lume. Pe lângă aceasta trebuie să avem spațiu fiscal ca să putem crește aceste venituri. Cu privire la impozitul pe venit, sunt de acord că cea mai corectă formă ar fi impozitarea la domiciliu. Însă acest lucru este greu de făcut din punct de vedere instituțional. Franța renunță la impozitarea la domiciliu în favoarea impozitării la sursă, adică la angajator. Orice angajator, ca să facă plăți pe baza impozitării la domiciliu trebuie să aibă domiciliile corecte ale tuturor salariaților, iar ăsta e un infern birocratic. Același lucru e și în România.

Trebuie să ne gândim că dacă mărim baza fiscală și încercăm să obținem în 2023 venituri mai mari, asta înseamnă că populația va plăti mai mult. Este dispusă administrația locală să impună populația să plătească mai mult? 2023 este un an electoral. Eu nu-mi imaginez consilii locale votând în 2023 o creștere absolută a impozitelor pe buzunarul cetățeanului.”

 
  • 17:42
    Expert european: Autoritățile locale trebuie să aibă mai multă autonomie în colectarea de taxe, dar și pe partea de cheltuieli

    Expert european: Autoritățile locale trebuie să aibă mai multă autonomie în colectarea de taxe, dar și pe partea de cheltuieli

    Jan Marusinec, expert internațional în domeniul Managementului Finanțelor Publice, Misiunea Înalților Consilieri UE: „Acum în Slovacia discutăm exact același subiect. Slovacia are aproximativ aceeași structură teritorială ca a Republicii Moldova. E structurată în aproape 3.000 de municipalități. Dar aș vrea să vă insuflu mai mult optimism. Deja ați avut o strategie, acum elaborați o alta nouă. Și în Slovacia situația financiară este foarte proastă acum. Trei probleme principale aici merită menționate. Primul - veniturile proprii ale municipalităților. Eu cred că cineva trebuie să ia deciziile politice cu privire la creșterea veniturilor municipalităților. Ministerul Finanțelor poate schimba cadrul, dar autoritățile publice locale trebuie să ia aceste decizii pentru a le mări. În comparație cu alte țări din regiune aceste venituri sunt foarte mici. Discuția privind taxele locale, eu cred că dacă nu există o reformă teritorială, atunci municipalitățile mici nu vor avea capacitatea să o facă. Acest lucru trebuie să se întâmple la nivel central sau la nivel comun, mai multe localități. Autonomia fiscală înseamnă că autoritățile locale au mai multă autonomie în luarea deciziilor. Ei decid câți bani colectează, dar de asemenea ei au puterea de decizie pe partea de cheltuieli. În Slovacia adesea legislația nu permite autorităților locale să ofere soluții pentru anumite probleme - să îmbunătățească anumite servicii. O altă problemă e că Guvernul decide care trebuie să fie salariile la nivel local, ar eu cred că acestea sunt decizii care să se ia la nivel local, pentru că altfel nu există autonomie.”   


     
  • 17:37
    Veaceslav Ioniță, despre discrepanțele dintre Chișinău și restul țării

    Veaceslav Ioniță, despre discrepanțele dintre Chișinău și restul țării

    Veaceslav Ioniță, Expert în cadrul Coaliției pentru Descentralizare: „Dacă acum zece ani diferența dintre Chișinău și restul țării era de patru ori, acum e deja de cinci ori. Dacă nu întreprindem ceva, riscăm ca totul să se concentreze în Chișinău și restul țării să dispară. Al doilea aspect ține de taxele locale. Ele nu sunt aplicabile. Anul acesta este primul an în care municipiul Chișinău va colecta mai multe taxe locale decât restul țării în întregime. Povara fiscală pe agentul economici în Chișinău e de două ori mai mică decât în restul republicii. Primul lucru care trebuie făcut e că taxele locale să fie aplicabile asupra întregii comunități.” 

     
  • 17:20

    Expert: Problema noastră e că nu avem continuitate

    Viorel Rusu, expert în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova: „O problemă inclusiv a acestei strategii este că noi nu avem continuitate. Dacă am fi luat restanțele celeilalte strategii, deja aceasta ar fi fost gata, desigur ținând cont de contextul social și economic.” 

     
  • 16:57

    Secretar de stat la Ministerul Finanțelor: Strategia de descentralizare a fost realizată în proporție de doar 26%

    Ion Gumene, Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor: „Atunci când pornim la un drum nou, trebuie să privim în spate. Raportul arată că strategia de descentralizare a fost realizată în proporție de doar 26%. Sunt un șir de carențe care trebuie luate în considerare. Erau acțiuni foarte generale privind finanțele publice. După opt ani de implementare veniturile autorităților locale s-au redus. Probleme sunt foarte multe, dar trebuie intervenit acolo unde aportul aduce cele mai multe beneficii. Finanțele publice sunt instrumentul de implementare a politicilor publice. Diferite scenarii costă diferit. Noi nu putem intra acum în reforma anumitor taxe, fără să știm dacă facem reforma administrativ-teritorială. Noi am așteptat opțiunea politică, ca de acolo să vedem care sunt prioritățile în domeniul finanțelor. Noi la Ministerul Finanțelor îmbrățișăm ideea administrației locale, finanțelor locale, dar nu suntem într-un vacuum, depindem de foarte multe alte lucruri.”

     
  • 16:21

    Primar de Feștelița: Guvernul a rămas restanțier la foarte multe reforme

    Nicolae Tudoreanu, primar al satului Feștelița, r. Ștefan-Vodă: „Indicatorii buni ai unui buget nu ar trebui să fie bazat pe formula de calcul a transferurilor proprii. Ar fi bine ca veniturile să fie o parte importantă în bugetele locale. Primăriile ar putea încasa mult mai mult venituri proprii. Fragmentarea teritorială este o problemă pentru gestionarea resurselor financiare ale statului. Asta o demonstrează gestionarea școlilor și grădinițelor, unde avem cheltuieli mari și bani risipiți pentru grădinițe cu 70 de copii sau școli cu 40 de elevi. Pentru mine este important ca veniturile locale să crească și să nu depindă de transferurile cu destinație specială. Guvernul a rămas restanțier la foarte multe reforme. Ciopârțind prin anumite formule, nu a rezolvat probleme de sistem.” 

     
  • 16:08

    Panel V. Finanțele publice și autonomia financiară a APL

    Cel de-al cincilea și ultimul panel de discuții din cadrul conferinței este dedicat finanțelor publice. 


     
  • 15:48

    În Republica Moldova nu există o formulă viabilă de finanțare a grădinițelor

    În cadrul discuțiilor din cel de-al patrulea panel, primarul de Gangura, rn Ialoveni  a ținut să afle de la responsabilii din cadrul Ministerului Educației detalii despre finanțarea instituțiilor de educație timpurie.  

    „Care e formula de finanțare a grădinițelor? Eu de atâția ani nu înțeleg. Nu poate o grădiniță cu un anumit număr de copii să aibă un buget de două ori mai mare decât o altă grădiniță care are tot atâția copii”, a menționat edilul.  

    Răspunsul a fost oferit de Adriana Cazacu-Țigaie, secretară de Stat, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova: „Este o formulă, dar ea încă nu se pune în aplicare. Deocamdată ea se face prin tradiție. Am avut o discuție cu colegii din Parlament și ne-am dat seama că nu vom avea de câștigat dacă valorificăm această formulă acum.” 

     
  • 15:31

    Primarul satului Sireț: Reforma e necesară, dar trebuie să punem accent pe descentralizarea financiară

    Leonid BOAGHI, primar de Sireți, r. Strășeni: „Reforma administrației publice este foarte necesară. Una din componente - reforma administrativ-teritorială - este o condiție obligatorie, dar nu suficientă. Trebuie să punem accent pe descentralizarea financiară. Noi nu putem presta servicii de calitate pentru că nu avem resurse financiare.   

    Spre exemplu, ponderea în bugetul local al Primăriei Sireț a taxei pe bunurile imobile este de 2%. În țările europene aceasta e de circa 45%. Iată dacă am avea o astfel de situație am putea vorbi și despre servicii comunale calitative. Noi nu avem pentru ele un minim de acoperire financiară. Vorbim inclusiv și de resursa umană care ar trebui să le pună pe rol. Provocări sunt foarte multe, ne confruntăm cu multe crize. 

    Noi în satul Sireț avem circa 7.000 de locuitori. Cca o treime sunt plecați peste hotare. Ceilalți sunt angajați la Chișinău. Respectiv toate impozitele se duc acolo. Cum am putea noi să reparăm drumuri, să avem apeducte, dacă bugetul este unul foarte mic. Noi ar trebui să încheiem perioada de tranziție și să găsim soluții.” 

     
  • 15:15
    Experiența unei regiuni comunitare din zona Cernăuți

    Experiența unei regiuni comunitare din zona Cernăuți

    Maria Nicorici, primară a Novoselytska Hromada/Regiunea Cernăuți, Ucraina: „Astăzi am auzit aici exact aceleași discuții pe care le-am avut și noi acum șapte ani. Avem peste 30.000 de locuitori. Eu sunt primar din 2006. În 2015 nu eram de acord cu reforma, credeam că sunt unele aspecte pe care localnicii orașului nu le vor înțelege. Dar, am avut posibilitatea ca în fiecare an măcar un obiect din localitate să obțină ceva. În 2020 am ajuns cu 13 așezăminte de învățământ, un centru de prestare a administrației publice, un centru mobil, nouă locuri de muncă, iar locuitorii nu simt lipsa unor servicii. Mai avem un spital, 10 ambulatorii. Anul acesta, în ciuda războiului, am prestat peste 17 mii de servicii administrative.”  


     
  • 15:07

    Expert CALM: Un prim pas în reformare ar fi crearea asociațiilor de dezvoltare intercomunitară

    Alexandru Morcov, expert în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova: „Posibil unele lucruri pot fi îmbunătățite prin amalgamare, dar asta nu e o precondiție. Noi avem o problemă de continuitate a politicilor în RM. Fiecare guvernare vrea să schimbe politicile sau direcțiile adoptate de fosta guvernare. Guvernările centrale continuu au preluat instrumentele de la autoritățile locale. asta a dus la plecarea multor specialiști din administrarea locală. Funcția publică la nivel local nu e deloc atractivă. Nu este niciun pachet social atractiv. Nu neapărat reforma administrativ teritorială va îmbunătăți și acest aspect. Este un proiect pe masa Parlamentului privind crearea asociațiilor de dezvoltare intercomunitară. Astăzi cadrul normativ prevede realizarea unor competențe prin cooperare, dar instrumentul real nu există. De aceea aceste asociații va permite cooperarea autorităților locale. Și acesta ar fi un prim pas.”

     
  • 14:41

    Ministrul Muncii și Protecției Sociale, despre reformarea sistemului de asistență socială

    Marcel Spătari, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Noi avem mai multe programe naționale care de multe ori sunt implementate ilegal la nivel local. De aceea noi am pornit un proces de revizuire a asistenților sociali. Intenția noastră e să regionalizăm direcțiile la nivelul a 10 sau 11 regiuni, să păstrăm direcțiile ca punct de acces pentru cetățeni în raioane și asistenții sociali în comunități. Noi vrem să oferim trepte în care ei să avanseze în carieră. Vrem să avem mai multă predictibilitate. Acest proces de reformă a asistenților sociali este unul complex. Are anumite implicații de împărțire a atribuțiilor, unele sunt emanație a comunității și trebuie să rămână la nivelul primăriilor, altele sunt de nivelul administrației centrale. De aceea, trebuie să delimităm care sunt atribuțiile APL 1 și care sunt atribuțiile rețelei naționale. Scopul este să avem o rețea de asistenți sociali mai bine coordonată și care vor fi finanțate direct prin transferuri cu destinație socială și nu cu destinație generală către Consiliile raionale care de multe ori blochează.” 

     
  • 14:22

    Panel IV. Competențele APL și prestarea serviciilor publice în contextul reformei administrației publice locale

    În a doua parte a zilei urmează alte două paneluri de discuții. La cel de-al patrulea urmează să se discute despre competențele APL și furnizarea serviciilor publice în contextul reformei. Printre vorbitori se numără și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari. 


     
  • 12:52

    Amalgamarea - colacul de salvare în localitățile din Estonia

    Andres LAISK, Primar al municipalității Saue, Estonia:

    „Este extraordinar să văd cu cât entuziasm vorbiți despre această reformă. Când mă uit la Moldova și Estonia, văd multe asimilarități și asta este foarte important. În Estonia foarte mult timp am avut 225 municipalități locale și un sistem de două niveluri. Erau municipalități și cele precum raionul în Moldova. Am trecut și noi exact prin acest proces, noi am vorbit despre necesitatea reformei peste 25 de ani, iar retorica pe care o foloseam era aceeași precum în Moldova. În toți acești ani am avut 4-5 alternative de implementare a acestei reforme.”

    „La început nimeni nu credea că o să ducem până la capăt acest proiect. Tot ce era necesar s-a făcut în doar doi ani, în care am reușit să implementăm această reformă. Această reformă trebuie să aibă loc între două alegeri și să fie făcut, de către aceeași aleși. De la 225 de municipalități și de la un sistem de 2 niveluri am ajuns la 77 de municipalități si un sistem de un singur nivel.

    Situația din Moldova este un pic mai diferită. Noi nu am avut problema de autonomie,dar problema că nu există bani, este peste tot. Noi am unit patru municipalități diferite și în calitate de inițiatori am avut 10 000 de locuitori, nefiind forțați să facem amalgamarea. Aceasta a fost făcută voluntar, iar expperiența noastră a fost utilizată pentru pregătirea legii pentru reformă. ”


     
  • 12:35

    Valeriu GUȚU, Primar al com. Ciorești, r. Nisporeni

    „În  lunga mea activitate în administrația publică am simțit necesitatea dezvoltării reformei teritorial administrative. Dacă nu o să avem o intervenție acum, lucrurile o să meargă din ce în ce mai rău. În sate și raioane avem un regim învechit de prestare a serviciilor.”

     
  • 12:24

    Viorel FURDUI, despre municipalizarea reformei administrației publice

    Viorel FURDUI, Director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova:

    „Administrația publică din Republica Moldova se confruntă cu numeroase probleme. Din acest punct de vedere,  este clar că trebuie să depunem eforta pentru a schimba lucrurile. CALM a fost unica organizație care și-a dorit schimbări în domeniul administrației publice locale și chiar unele din ele le-am realizat.”


    „Conceptul de municipalizare, în forma prezentată de noi, este 100% legat de necesitățile și nevoile autorităților publice locale. Acest concept a fost creat datorită faptului că nivelul de administrație locală este depășit din toate punctele de vedere. Am pornit de la faptul că orașele, centrele raionale au o relație mai strânsă cu administrația publică centrală. Conceptul de municipalizare reprezintă acea „buturugă mică care e gata să răstoarne carul mare. Acest concept de municipalizare subtituie raioanele cu centrele raionale (municipii).”

     
  • 11:59

    Rolul reformei Administrației Publice

    Larisa VOLOH, Președinta Comisiei de Administrație Publică, Parlamentul Republicii Moldova:

    „Această reformă vine să ușureze caliatea vieții oamenilor.  Vom veni cu anumite intervenții pe cadrul normativ, iar neconformitățile care există, trebuie excluse, pentru ca, cadrul normativ să fie unul clar și explicit pentru cetățeni. Ne propunem să fim un sprijin în ceea ce ține implementarea acestei reforme. Prin această reformă dăm mai multă putere de decizie administrației publice locale.”


     
  • 11:50

    Diana Chiriac, consilieră a Prim-ministrei în domeniul administrației publice

    „Strategia de reforme ne propune să vină cu un capitol întreg pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă administrația publică. Autoritățile publice vor putea asigura o finanțare sustenabilă, calitate în serviciile lor, drumuri de calitate, infrastructură, și nu în ultimul rând confort pentru servicii de calitate indiferent de locul de aflare. 


    Ca o unitate administrativ teritorială să funcționeze, e nevoie de 1500 de locuitori, dar noi ne confruntăm cu o problemă în acest domeniu. O guvernare democratică are sens dacă este asigurată cu tot de ce au ei nevoie, dar 80% din autorități nu asigură condițiile minime de desfășurare a activităților pentru autoritățile publice. Din aceste motive, noi venim cu două opțiuni de reforme”:

    Opțiune de reformă: 

    1. Amalgamarea - poate fi de două feluri, voluntară și normativă. În urma acestei reforme vor fi asigurate condiții și criterii suplimentare de a asigura servicii publice cetățeanului.
    2. Municipalizarea


     
  • 11:37
    Panel III. Viziunea Republicii Moldova în domeniul reformei administrației publice locale. Opțiune de reformă administrativ-teritorială. Oportunități și riscuri

    Panel III. Viziunea Republicii Moldova în domeniul reformei administrației publice locale. Opțiune de reformă administrativ-teritorială. Oportunități și riscuri

    Moderatoare: Valentina URSU, Jurnalistă



     
  • 11:02

    Funcționarii publici trebuie să reprezinte coloana vertebrală a statului

    Vasile-Felix COZMA, Președinte, Secretar de Stat, Agenția Națională a Funcționarilor Publici din România

    „Funcționarii publici trebuie să reprezinte coloana vertebrală a statului. Sunt trei mari piloni pe care statul trebuie să le aibă:

    • Pasul făcut
    • Resursele umane/funcționarii publici;
    • Bugetul

    „Prin modelul nostru de recrutare în funcția publică vrem să aducem în sistem oameni profesionaliști. Iar Republica Moldova poate prelua drept exemplu aceste metode ale României de a aduce funcționarii publici în capul piramidei. Noi avem mereu toată deschiderea de a vă ajuta.”


     
  • 10:51

    Svetlana MITROFAN despre: Problemele cu care se confruntă funcționarii publici

    Svetlana MITROFAN, Secretar Consiliului local Grozești, Președinta Rețelei Secretarilor Consiliilor Locale a CALM:


    „Mă bucur că transparența a fost cea care înregistrat progres în ceea ce ține de funcția publică. Astăzi sunt puține funcții publice care fac anual o analiză a funcției publice administrative. Sustenabilitatea este și va rămâne compromisă pentru că administrația publică este limitată. Tendința de reducere a cheltuielilor publice a afectat investițiile domeniul dezvoltării profesionale. În contextul în care au fost promise salarii de 500 euro pentru funcționarii de la sate și 1000 euro pentru cei de la orașe, acest lucru nu mi se pare corect fiind făcută clar o diferență și o discriminare a funcționarilor în dependență de locul de muncă. Sper că Reforma Administrației publice va contura statul secretarului consiliului.”

     
  • 10:34

    Cătălina SCORȚESCU, Doctoră în drept, Expertă în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova

    „În ultimii ani din cauza unei lipse de motivare atât financiară cât și nefinanciară, funcția de administrația publică locală, și-a pierdut din prestigiu. La momentul actual, administrația publică locală și cea centrală se află „pe planete diferite”, din acest motiv și aici este nevoie de instruire, pentru că ei nu cunosc reglementările care se referă la administația publică locală.”

    Strategia de descentralizare: 

    Probleme:

    • Salariile și premiile sunt denigratorii;
    • Salariul nu este unitar;
    • Sistemul de salarizare nu este echitabil, fiind discriminate unele categorii de salariați.

    Soluții

    • Perfecționarea sistemului de instruire pentru funcționarii publici și aleșii locali;
    • Asigurarea  autonomiei organizaționale;




     
  • 10:14

    Instruirea și profesionalizarea administrației publice

    Sergiu PALIHOVICI, Director al Institutului de Administrație Publică:

    „Institutul de Administrație Publică are nevoie de programe axate nemijlocit pe instruire calificată. Aceste programe trebuie să fie legate de necesitățile guvernului, pentru a ajuta autoritățile publice locale și să fie implementate aceste intruiri. Avem nevoie de programe de instruire axate pe pregătirea negociatorilor pentru aderarea la UE. De aceste intruiri au nevoie chiar și autoritățile publice centrale și este foarte important să folosim experiența fraților de peste Prut, care au trecut prin acest proces în parcursul de aderare la UE, pentru a evita eventuale probleme care apar.”


    „Dacă vrem să fim membri a Uniunii Europene trebuie să adoptăm un plan strategic bine punctat, iar administrația publică este pilonul de bază în procesul de aderare. Când vorbim despre dezvoltarea profesională a funcționarilor publici trebuie să avem în vedere că instruirea acestora, este un drept și o obligație. Este necesar de 40 de ore de instruiri pentru funcționarii existenți și 80 de ore pentru cei care se lansează în această funcție.”

     
  • 09:42

    Parcursul de carieră a funcției publice în Republica Moldova

    Irina ALEXE, Expertă Planificare Strategică, Misiunea Înalților Consilieri UE:

    „Susțin profesionalizarea funcției publice în Republica Moldova. Un stat are nevoie de o administrație profesionalizată, iar un o țară funcționează în baza funcționarilor publici calificați, profesioniști, transmarenți, stabili și echidistanți. Reglementarea funcției publice ține de dreptul intern al statelor. Înainte de a începe negocierile de aderare la UE, un stat trebuie să îndeplinească anumite criterii, dar și a capacității de integrare europeană a IQ-ului. Astăzi sunt onorată că pot continua să servesc interesul nostru comun, pentru că interesele noastre sunt comune: acelea de a avea o administrație publică care să-și îndeplinească funcțiile.”


    „În ultima perioadă am instruit reprezentanții guvernului în teritoriu, am desfășurat împreună cu delegație UE un program pilot de stagii pentru tinerii noștri pe care îi dorim acasă, în administrația publică. Împreună cu autoritățile administrației publice din România, a fost semnat un program de înțelegere care pregătește funcționalitatea adminisrației publice, și au fost oferite cursuri de formare gratuite pentru tinerii din Moldova. Atunci când cineva depune jurământul pentru a deveni funcționar public, trebuie să înțeleagă că din acel moment este în slujba cetățeanului, iar cetățeanul nu are culoare politică.”

     
  • 09:28

    Ziua II. Panel II. Principalele obiective și acțiuni în contextul reformei funcției publice

    Elena LEVINȚA, Consultantă Politici Publice, Cabinetul Prim-ministrei Republicii Moldova:

    „Republica Moldova se confruntă cu numeroase probleme în ceea ce ține angajarea și stimularea noilor angajați în sistemul muncii. Astăzi avem un sistem de învățare mai puțin axat pe calitate, fiind un aspect foarte critic, nu avem procese informaționale digitalizate, nu avem în regim real accesul la date și multe altele. Cu acestea, dar și cu multe alte probleme se confruntă țara noastră atunci când vine vorba de a atrage tineri specialiști într-o funcție publică. Este nevoie de a lucra la sistemul de salarizare, fiind foarte important în aceste zile pentru tineri. Acesta ar trebui să fie corelat cu performanța, iar pe viitor, noi ne propunem să le oferim lucrătorilor un nou sistem de salarizare, bazat pe performanțele acestora.”

    „La etapa actuală lucrăm la revizuirea sistemului de salarizare, pentru a majora salariul. În ceea ce ține de funcționarii publici, pe viitor va trebui să avem o salarizare diferențiată, și noi ne gândim la un sistem de salarizare opțional, fiind un stimulent pentru a obține funcționari publici calificați”. 

     
  • 09:16
    Începe a doua zi a conferinței „Reforma Administrației Publice: provocări și perspective

    Începe a doua zi a conferinței „Reforma Administrației Publice: provocări și perspective

    Primul panel al acestei conferințe este moderat de Natalia EFROS, Jurnalistă, expertă în comunicare



     
  • 17:11

    Adrian Ermurachi, despre importanța dialogului cu opoziția

    Adrian Ermurachi, Co-Director Executiv, Institutul pentru Reforme și Politici Europene: „Este absolut firesc pentru oricine ar fi în opoziție să exploateze la maxim subiectul și să scoată niște dividende politice. Dacă am închide camerele, toată lumea ar fi pe aceeași poziție și înțelege că e necesară această reformă. În fața camerelor însă fiecare vine cu mesajul său. Trebuie să vedem care sunt costurile și riscurile pe viitor. Este mai prost să întoarcem reforma decât să nu o facem. Dacă riscăm să ne pomenim într-o contra-reformă în câțiva ani, atunci mai bine să nu o facem. Lecția din 2000, când s-a plecat de la raioane la județe și apoi înapoi la raioane, n-ea arătat că a afectat destul de mult.” 

     
  • 16:54

    Cinci piloni de bază pentru o administrație publică de calitate

    Ferdinand Pot, manager de țară pentru Republica Moldova, Consilier superior pe politici, OECD/SIGMA a prezentat în carul discuțiilor o listă din cinci piloni care ar sta la baza implementării eficiente a reformei. În opinia lui, aceștia sunt:

    1. Administrație publică capabilă să implementeze, să monitorizeze, să coordoneze implementarea politicilor publice.  

    2. Resursa umană. Accentul trebuie pus pe angajați.

    3. Colaborarea între organele centrale și locale. Aici vorbim de răspundere, gestionare, angajare.  

    4. Livrarea serviciilor prin digitalizarea. Aici am văzut că este deja o bază solidă.

    5. Gestionarea finanțelor publice. În Republica Moldova accentul cheie e reforma salarizării. 

     
  • 16:40

    Sfaturi pentru o strategie de reformă mai eficientă

    Florian Hauser, Team Leader, Reforma Administrației Publice: „Noi nu rescriem o reformă, dar ea trebuie să fie conformă cu standardele Uniunii Europene. Dezbaterile pe care le aveți astăzi au loc în majoritatea țărilor. Ați vorbit de angajare, că e greu să găsești oameni talentați. Nu sunteți singurii care se confruntă cu această problemă. Mulți întreabă de ce nu putem fi ca Estonia? E un model bun de urmat, dar nu e ușor de transpus în altă țară. Primul aspect în tot acest proces ține de construirea încrederii. Fără încredere multe idei rămân doar pe hârtie. O altă lecție care trebuie învățată e cum facem? Adesea se fac strategii, documente mari, dar nu gândim cum întreg procesul. Deseori se cer alte legi și alte proceduri. De asemenea, trebuie să știm să prioritizăm lucrurile, pentru că resursele și capacitățile sunt limitate. Ar fi bine să aveți platforme de partajare a informației. Deseori se întâmplă că informațiile și cunoștințele se pierd atunci când oamenii pleacă din sistem. Trebuie să aveți o cooperare între instituții. Încercați să creați o cultură a eșecului. Poate peste ani vom avea alte provocări, alte crize, trebuie să fiți pregătiți și capabili să vă adaptați. Trebuie să fiți flexibili. Nu e un proces linear.” 

     
  • 16:13

    Expert, despre beneficiile și provocările strategiei de reformă

    Adrian ERMURACHI, Co-Director Executiv, Institutul pentru Reforme și Politici Europene: „Cel mai ambițios lucru pe care îl găsim în acest concept e ceea ce privește administrația publică locală. Provocările cu care se confruntă APL-urile nu sunt noi. Noi avem o lecție învățată pe o reformă administrației publice locale, deși sunt 20 de ani de atunci. Lecția este dialogul și consensul. Din punctul meu de vedere asta este cheia succesului: eu știu că u va fi găsit 100%, dar le sugerez celor din Guvern să încerce să găsească maxim consens. 

    Funcțiile publice trebuie să fie atractive pentru toată lumea și motivate. Atunci când vorbim de funcționari publici vedem o lipsă a stimulentelor motivaționale și reducerea acestora pe parcursul anilor. Cuvântul cheie e motivarea financiară. Un lucru care se merită e să vedem ce facem cu componenta de management a finanțelor. Administrație publică eficientă cu resurse restrânse e cam imposibilă. Corelarea pe ceea ce înseamnă administrație publică și sistemul de salarizare în administrația publică au cam mers pe piste diferite. Nu vine sistemul de salarizare să se alinieze administrației publice, ci invers. Și atunci vorbim de instituții subordonate guvernului cu salarii mult mai bune decât instituții ale Guvernului. Aceasta este p problemă pe care trebuie să o recunoaștem. Cum facem ca salarizarea și finanțele publice să se alinieze la administrația publică. 

    Lipsește o corelare între politici publice și finanțe publice. 

    Termenul de aprobare, în condițiile în care nu am văzut încă un proiect de reformă, nu văd o problemă să se aprobe cu o anumită întârziere, dar să fie un dialog și consens.”

     
  • 15:50

    Vicepremierul pe Digitalizare anunță lansarea platformei eAPL

    Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare, Guvernul Republicii Moldova: „Noi prin acest proces de modernizare țintim eliminarea serviciilor inutile. Un proces prin care privim către autorități, către stat, prin prisma cetățeanului. Tehnologiile digitale nu iau mită, sunt imparțiale și atunci când au a-și îndeplini anumite funcții, o fac la rece. Noi nu facem inginerie din oficiu, dar implicăm consumatori. Noi nu ne dorim niște soluții digitale ineficiente. Nu mai vrem să digitalizăm gunoaie. Acest lucru este necesar cetățenilor din țară, dar și mai mult celor din diaspora. Serviciile digitale sunt cele care îi pot readuce în comunitatea noastră. 

    Totuși nu trebuie să ne facem falsa impresie că de mâine toată lumea va folosi serviciile digitale. Avem o problemă legată de alfabetizarea digitală. Pentru mulți din cei de vârsta a treia e o provocare să acceseze serviciile publice de sine stătător. De aceea, prin centrele digitale (CUPS) din satele noastre noi venim mai aproape de cetățeni.  

    Noi am luat decizia de a crea o platformă digitală pentru toate primăriile. Primele funcționalități vor apărea în următoarele 12 luni. Aici autoritățile locale vor avea acces la resursele informaționale ale statului, registrele, situația fiscală, bugetul asigurărilor sociale, să poate gestiona patrimoniul Primăriei și interacționa cu alte instituții etc. Platforma eAPL va oferi această posibilitate.

    Digitalizarea nu înlocuiește statul.” 

     
  • 15:13

    Scopul reformei: La finele anului 2030, RM va dispune de o administrație publică care să asigure dezvoltarea sustenabilă a țării

    Factorii care au condus la necesitatea unei reforme teritorial-administrative în Republica Moldova:


     
  • 15:08

    Principalele domenii de intervenție a Reformei

    Conceptul de strategie RAP acoperă cinci sectoare cheie: serviciul public; administrația locală; instituțiile publice; sistemul de elaborare a politicilor și planificare strategică.


     
  • 14:55

    Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova: Crizele pe care le trăim acum nu diminuează necesitatea acestei reforme

    Guido BELTRANI, Director al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova: „Această reformă e demult așteptată. Toate crizele pe care le trăim acum nu diminuează necesitatea acestei reforme, clarificând anumite competențe la nivel local și restructurarea teritorială. Aceste eforturi sunt necesare atât la nivel local, cât și central. Guvernările la nivel local nu înseamnă doar apropierea de cetățeni, dar și competențe necesare. Elveția va rămâne în continuare un partener al autorităților RM. Noi rămânem flexibili pentru a ne ajusta priorităților dvs.”  

     
  • 14:48
    Ambasadorul SUA în Republica Moldova: Structura administrativ teritorial actuală este un obstacol pentru crearea unei administrații consecvente

    Ambasadorul SUA în Republica Moldova: Structura administrativ teritorial actuală este un obstacol pentru crearea unei administrații consecvente

    E.S. Kent D. LOGSDON, Ambasador, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova: „Succesul reformei administrației publice depinde de contribuția tuturor cetățenilor. Conferința de azi oferă posibilitatea de a face schimb de păreri. SUA sunt mândre să sprijine aceste reforme. Administrația locală joacă un rol important în orice țară democratică. Sondajele arată că administrația locală sunt pe locul doi în lista instituțiilor care se bucură de cea mai mare încredere. Din păcate autoritățile locale din RM nu dispun de resurse suficiente pentru a răspunde necesităților cetățenilor. Structura administrativ teritorial actuală este un obstacol pentru crearea unei administrații consecvente.  

     
  • 14:43
    Șeful Delegației UE la Chișinău: Statele pot fi prospere doar atunci când instituțiile sale sunt eficiente

    Șeful Delegației UE la Chișinău: Statele pot fi prospere doar atunci când instituțiile sale sunt eficiente

    E.S. Jānis MAZEIKS, Ambasador, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova: „Statele pot fi prospere doar atunci când instituțiile sunt eficiente. Sistemul de administrație publică nu există un model unic la nivelul UE. Fiecare stat și-a decis propriul model.

    Toate statele care vor să adere la UE trebuie să respecte aceste criterii. Odată cu dobândirea statutului de țară candidat aveți responsabilități mai mari. RM deja a realizat progrese. Nu porniți de la zero. E nevoie de un funcționar public autonom, atât la nivel local cât și central. Perspectivele de avansare în carieră trebuie să fie transparente și atractive. Funcționarul public trebuie să înțeleagă că beneficiarul final al activității sale este cetățeanul. Lupta împotriva corupției este esențială. 

    Procesul de aderare la UE necesită mecanisme de coordonare bine puse la punct. Guvernarea a întreprins pași importanți pentru digitalizarea serviciilor publice. E important ca acești pași să fie consolidați. Toate serviciile publice ar trebui să fie la distanță, în formă digitală. 

    E nevoie de o infrastructură adecvată pe întreg teritoriul țării. Marea dificultate pentru RM este crearea locurilor de muncă noi bine plătite, pentru a asigura servicii de calitate cetățenilor și pentru a evita astfel migrația. 

     
  • 14:34
    Președința CALM: Este important ca soluțiile identificate să nu fie anulate odată cu schimbarea guvernării

    Președința CALM: Este important ca soluțiile identificate să nu fie anulate odată cu schimbarea guvernării

    Tatiana BADAN, președintă a Congresului Autorităților Publice Locale, primara satului Selemet, r. Cimișlia: „Reforma Administrației Locale este importantă. Este important să discutăm. Soluțiile elaborate să fie adaptate la contextul social-politic, economic al Republicii Moldova și să nu fie anulate odată cu schimbarea guvernării. Experiența altor state e importantă, dar trebuie analizat atent. Fiecare țară trebuie să decidă propriul model. Nu există modele ideale care pot fi preluate și impuse mecanic. 

    Nu mi-aș dori ca la inițierea anumitor procese să nu participe autoritățile publice locale. Știm cât de importantă e conexiunea dintre autoritățile publice locale și centrale. Noi în aceste două zile vom discuta despre reforma administrației publice locale, dar nu știm nimic despre reforma administrației centrale. Se cunoaște ce se dorește? Vor fi invitați reprezentanții autorităților locale? Sperăm să obținem răspuns”. 

     
  • 14:24
    Șefa Guvernului de la Chișinău: Vom aduce prestigiul funcției publice

    Șefa Guvernului de la Chișinău: Vom aduce prestigiul funcției publice

    Natalia Gavrilița, prim-ministra RM: Această reformă vizează ambele dimensiuni - și dimensiunea locală și cea centrală. Este foarte important ca forma finală a acestei strategii să reprezinte rezultatul unor consultări cât mai largi. 

    Administrația Publică Centrală trebuie să fie mai eficientă. Avem nevoie de un cadru legal și instituțional care să fie clar și transparent. Sinergii mai bune între toate structurile centrale. 

    Ne bucurăm mult că avem relații bune cu instituții și țări europene care ne vor ajuta să creștem capacitatea funcționarilor publici și vom aduce prestigiul funcției publice. Sistemul de salarizare trebuie îmbunătățit. Trebuie să reușim să atragem și generații mai tinere. Am făcut deja pași pe calea digitalizării. 

     
  • 14:19

    Urmăriți LIVE discuțiile din cadrul conferinței


     
  • 14:08

    Scurt context al evenimentului

    Republica Moldova se află în proces de elaborare a unei noi Strategii de reformă a administrației publice pentru perioada 2023-2030, în contextul noului său statut de țară candidată la UE. Avizul Comisiei a exprimat o solicitare clară de actualizare a cadrului strategic și de politică al PAR, iar Guvernul Moldovei (GM) s-a angajat să finalizeze acest proces până la sfârșitul anului 2022. În acest context, Direcțiile tehnice ale Cancelariei de Stat cu sprijinul Misiunii Înalților Consilieri UE a inițiat în primăvara anului 2022 procesul de concepere a unei noi Strategii RAP, inițial prin elaborarea Conceptului strategiei conform prevederilor legislației în acest domeniu. 

    Procesul de consultare a început cu un webinar desfășurat la 1 noiembrie 2022, cu sprijinul Alianței Sectorului Public Local și cu participarea unor reprezentanți ai mediului academic, experți internaționali, reprezentanți ai CALM și think tank-urilor specializate din Republica Moldova, precum și oficialități din Republica Moldova, care au discutat diferite alternative de politici pentru reforma administrației locale.

    Conferința care se desfășoară la 28 și 29 noiembrie vine să avanseze procesul de consultare prin susținerea unui dialog larg și deschis asupra tuturor componentelor Strategiei PAR, dar cu un accent special pe reforma funcției publice și reforma administrației publice locale, care sunt considerate dimensiunile cele mai importante, provocatoare și sensibile din punct de vedere politic.

     
  • Advertoriale
    Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

    Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

    Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

    Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

    În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

    În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

    E un efort pe care nu-l putem face
    singuri, așa că te așteptăm alături de noi
    EMISIUNI
    • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
      Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
    • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
    • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
    • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
    • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
    Cele mai populare
      Autentificare
      Ai uitat parola?
      Salvează articolul

      Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

      Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

      Urmărește subiectul

      Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

      Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.