Live text

LIVE TEXT. 28.02.2022. Explozii și focuri de armă au răsunat și noaptea trecută în Ucraina. Kievul a rezistat

LIVE TEXT. 28.02.2022. Explozii și focuri de armă au răsunat și noaptea trecută în Ucraina. Kievul a rezistat

Exploziile au răsunat din nou noaptea trecută în Ucraina. Kievul a rezistat și în a cincea noapte de război. Militarii ucraineni susțin că au fost atacați în suburbii, dar fără succes.

00:06

Zelenski: Nimeni în lume nu o să vă ierte uciderea civililor ucraineni

 „Nimeni în lume nu o să vă ierte uciderea civililor ucraineni. Aici e Ucraina, aici e Europa, aici e anul 2022. Răul, înarmat cu rachete, bombe, artilerie, trebuie oprit imediat. Trebuie distrus economic, să vadă că omenirea știe a se apăra. Eu cred că trebuie examinată închiderea totală a spațiului aerian pentru rachetele, avioanele și elicopterele rusești. Timp de cinci zile de invazie, asupra Ucrainei au fost făcute deja 56 de atacuri cu rachetă, au fost utilizate 113 rachete de croazieră. Așa e prietenia frățească!”


 
 • 23:36

  Fără vize în Ucraina pentru cetățenii statelor străine care vor să lupte împotriva Rusiei

  La 1 martie, președintele Volodimir Zelenski introduce un regim temporar fără vize pentru cetățenii statelor străine care doresc să se alăture Legiunii Internaționale de Apărare a Ucrainei, cu excepția cetățenilor Federației Ruse.

  „A se introduceți de la 1 martie 2022 temporar, pentru perioada legii marțiale, până când președintele Ucrainei ia o decizie adecvată, un regim fără viză pentru intrarea în Ucraina pentru cetățenii statelor străine care doresc să se alăture Legiunii Internaționale de Apărare a Ucrainei, cu excepția cetăţenilor statului agresor”, se arată în comunicat.

   
 • 23:03
  Curtea de la Haga deschide o anchetă privind invazia rusă în Ucraina

  Curtea de la Haga deschide o anchetă privind invazia rusă în Ucraina

  Curtea Penală Internațională de la Haga, Olanda, va deschide o anchetă privind invazia Rusiei în Ucraina, a declarat  procurorul CPI, Karim Khan, informează CNN.  

  În urma unei examinări preliminare a situației, Khan a declarat că a confirmat că există o bază rezonabilă pentru a „crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât și crime împotriva umanității”. 

   
 • 21:52

  Premierul britanic Boris Johnson îi îndeamnă pe liderii mondiali să mențină presiunea asupra lui Putin

  Premierul britanic Boris Johnson a îndemnat liderii lumii să continue să furnizeze Ucrainei arme defensive și să mențină presiunea asupra regimului lui Putin, informează The Guardian. 

  De asemenea, Johnson „a subliniat necesitatea unui răspuns internațional la criza umanitară emergentă, inclusiv prin sprijinirea vecinilor Ucrainei pentru a face față numărului mare de ucraineni care fug de violențele din țară”.

  Premierul britanic a subliniat necesitatea de a continua să lovească Rusia cu restricții comerciale și sancțiuni. Liderii au convenit să „urmărească toate căile pentru a se asigura că Putin eșuează în ambițiile sale”.

   
 • 21:16

  Moldova nu se aliniază deocamdată sancțiunilor impuse împotriva Rusiei, sugerează ministrul de Externe

   „Deja din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, s-a luat decizia de a nu alinia Republica Moldova la sancțiunile europene sau americane introduse contra Federației Ruse și la această etapă noi reieșim din menținerea acestei linii. (..) Indiferent de limbajul folosit față de Federația Rusă, nici un guvern din 2014 nu a luat acțiuni serioase de aliniere la sancțiunile europene. (..) Motivele sunt multiple, inclusiv faptul că societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a angrena Republica Moldova în astfel de poziționări, care implică costuri.”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul unei emisiuni la postul TV8. 

   
 • 20:03

  Erdogan: Turcia va limita accesul Rusiei la Marea Neagră

  Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că Turcia nu poate renunța la legăturile sale cu Rusia sau Ucraina, adăugând că Ankara va pune în aplicare un pact privind trecerea maritimă din strâmtorile sale pentru a preveni o escaladare a războiului, relatează Reuters.

   
 • 20:00

  Echipele rusești de fotbal nu vor putea participa la competițiile internaționale

  Într-un comunicat al UEFA se precizează că toate echipele rusești sunt suspendate de la participarea la competițiile FIFA și UEFA.

   
 • 19:54

  Podoliak: Negocierile sunt dificile, dar fără ultimatumuri


  Mihailo Podoliak, negociator din partea Ucrainei, a scris pe Twitter că negocierile au fost complicate. „Negocierile sunt dificile. Cu toate acestea, fără ultimatumuri obligatorii deja. Din păcate, partea rusă este încă extrem de părtinitoare în ceea ce privește procesele distructive pe care le-a lansat”.

   
 • 18:39

  Lituania oferă R. Moldova 750.000 de euro

  Lituania oferă Republicii Moldova 750.000 de euro pentru gestionarea fluxului de refugiați ucraineni, ca urmare a convorbirii telefonice din data de 25 februarie cu prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė, în cadrul căreia a fost abordată problema gestionării fluxului de refugiați.

   
 • 18:25
  Ambasadorul rus la ONU: Acțiunile Rusiei în Ucraina sunt „distorsionate și zădărnicite”

  Ambasadorul rus la ONU: Acțiunile Rusiei în Ucraina sunt „distorsionate și zădărnicite”

  Luând cuvântul în cadrul ONU, Vasili Nebenzi a acuzat Ucraina de criză și a afirmat că aceasta nu a fost dispusă să se angajeze în dialog.

  „Rădăcina actualei crize se află în acțiunile Ucrainei însăși. Timp de mulți ani, aceasta a sabotat și a încălcat obligațiile sale directe în cadrul pachetului de măsuri de la Minsk. (...) Cu toate acestea, cea mai recentă confirmare din partea conducerii superioare a țării a fost că Ucraina nu a fost dispusă să se angajeze în acest dialog și că nu au fost dispuși să ia măsuri pentru a acorda un statut special Donbasului”

   
 • 17:56
  Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană

  Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană


   
 • 17:30
  Cartonaș roșu pentru Rusia. Țara e pe cale să fie exclusă din competițiile olimpice și FIFA

  Cartonaș roșu pentru Rusia. Țara e pe cale să fie exclusă din competițiile olimpice și FIFA

  Comitetul Internațional Olimpic recomandă ca sportivii și oficiali din domeniul sportului, care reprezintă Rusia și Belarus, să nu fie admiși la competițiile olimpice. Mai mult, calitatea de membru a Rusiei ar urma să fie suspendată de FIFA, transmite BBC.

  Anterior mai multe echipe de fotbal europene au anunțat că refuză să joace cu echipele rusești de fotbal.

   
 • 17:10

  În atenția agenților economici: Crește riscul deconectării Rusiei de la sistemul SWIFT

  Ministerul Economiei atenționează agenții economici care au relații comerciale cu Federația Rusă despre riscul de deconectare a instituțiilor financiare ale acestei țări de la platforma de plăți internaționale SWIFT.

   
 • 16:34

  În trei zile au fost adunați peste trei milioane de lei pentru refugiați, anunță Ministerul Finațelor

  Până la ora actuală, 3.221.785 lei au fost colectați pe contul bancar deschis de Ministerul Finanțelor pentru donații în sprijinul poporului ucrainean. Amintim că banii au început a fi adunați vineri, 25 februarie.

   
 • 16:08

  Elveția va adopta sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei

  Elveția va adopta sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei implicată în invazia Ucrainei de către Moscova și le va îngheța activele, a anunțat luni guvernul, într-o abatere bruscă de la tradițiile țării alpine de a fi neutră, scrie Reuters.

  Președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat duminică că este „foarte probabil” ca Elveția să urmeze linia UE. 

   
 • 15:56

  MAE România le cere cetățenilor săi care se află în Federația Rusă să părăsească de urgență țara

  Ministerul Afacerilor Externe din România le cere românilor care se află în Federația Rusă să părăsească de urgență țara. 

   „Având în vedere faptul că situația regională de securitate rămâne extrem de tensionată și cu o evoluție impredictibilă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă insistent cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare să părăsească teritoriul Federației Ruse cât mai curând, prin intermediul zborurilor comerciale încă disponibile”, se arată în comunicatul de presă.

  MAE informează că cetățenii români care doresc să părăsească teritoriul Federației Ruse au, la acest moment, rute alternative de deplasare prin intermediul curselor aeriene regulate, cu escală, prin Republica Turcia/Istanbul și Emiratele Arabe Unite/Dubai sau pe cale rutieră, cu companii de transport, prin Estonia.

   
 • 15:51

  Negocierile dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat, anunță presa ucraineană

  Negocierile dintre delegațiile Ucrainei și Rusiei s-au încheiat. Despre asta scrie presa ucrainenă. În scurt timp oficialii vor face primele declarații.

   
 • 15:32

  Rusia interzice zborurile pentru 36 de țări

   „În conformitate cu normele dreptului internațional, ca răspuns la interdicția statelor europene privind operarea zborurilor cu aeronave civile operate de transportatori aerieni ruși și/sau înregistrate în Rusia, a fost introdusă o restricție privind operarea zborurilor de către transportatorii aerieni din 36 de state”, scrie Agenția Federală a transportului Aerian din Rusia.

  Se aplică restricții aeronavelor din țările UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Ungaria, Germania, Grecia, Danemarca, Irlanda, Islanda, Spania, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Finlanda, Franța, Croația, Republica Cehă, Suedia și Estonia.

  În afara UE: Albania, Anguilla, Regatul Unit, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Jersey, Canada, Norvegia

  Zborurile din aceste țări pot fi efectuate cu un permis special eliberat de Agenția Federală de Transport Aerian sau de Ministerul de Externe al Rusiei.

   
 • 14:52

  Lituania permite tranzitarea fără autorizații pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri al R. Moldova

  Agenția Națională Transport Auto informează că, în rezultatul negocierilor purtate cu autoritățile competente ale Lituaniei în contextul nivelului ridicat de alertă și acutizării grave a situației de securitate pe teritoriul Ucrainei, a fost permisă operatorilor de transport moldoveni tranzitarea teritoriului Lituaniei fără autorizații pentru efectuarea transportului de mărfuri.

  Derogarea respectivă este valabilă până la 20 martie 2022 în cazul unităților de transport blocate, pentru a ocoli teritoriul Ucrainei și a reveni în Republica Moldova.


   
 • 13:51

  Rusia: Aproape 6.000 de protestatari, reținuți de forțele de ordine

  Autoritățile ruse au reținut 5.942 de persoane, după ce acestea au participat la protestele anti-război, care au avut loc în mai multe zone ale țării, a anunțat site-ul independent de monitorizare OVD-Info, citat de CNN.

  Cel mai mare număr a fost înregistrat duminică, 27 februarie, când 2.802 de persoane au fost reținute, după ce au participat la demonstrațiile „neautorizate” care au avut loc în 57 de orașe din Rusia. Nu există la moment indicii care să anunțe noi proteste pentru ziua de luni, 28 februarie.

  Legislația Federației Ruse solicită organizatorilor de proteste să solicite o aprobare din partea autorităților, cererea urmând a fi depusă cu cel mult 10 zile înainte de protest. În caz de nerespectare a legislației, cetățenii ruși pot fi amendați sau chiar arestați.

  Recent, Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat  că participarea la manifestații anti-război este ilegală și este echivalentă cu „trădarea de patrie”, avertizând că cei care i-au parte la ele, ar putea avea „viitorul pătat”.

   
 • 13:27

  Mai multe pagini web ale instituțiilor media controlate de guvernul rus, atacate de hackeri

  Un nou atac al grupului de hackeri Anonymous asupra presei controlate de stat în Rusia. Mai multe pagini web, printre care și cea a agenției TASS, nefuncționale. Mai mult, sunt afișate asemenea mesaje.


   
 • 13:14

  Bursa de la Moscova, rămâne închisă astăzi. Banca centrală crește dobânda de la 9.5% la 20%

  Consecințele economice ale sancțiunilor se fac deja simțite în Rusia. Astfel, Banca Centrală a Rusiei a decis ca Bursa de la Moscova să rămână închisă în ziua de luni, 28 februarie. Nu este clar dacă piața de tranzacționare a acțiunilor va fi deschisă.

  Între timp rubla rusească a coborât la un minim istoric, iar pentru a preveni o cădere mai mare, Banca Centrală a Rusiei a ordonat brokerilor să suspende executarea tuturor ordinelor de tranzacționare ale entităților juridice străine și persoanelor care vor să-și vândă investițiile rusești, potrivit The Guardian.

   
 • 12:43

  Dezmințire: „În spațiul online circulă informații FALSE precum că bărbații moldoveni ar avea interdicție să părăsească țara”

  În spațiul online circulă zvonuri precum că bărbații moldoveni ar avea interdicție să părăsească țara. Acesta este un fals, anunță Guvernul Republicii Moldova.

  „Nu s-a instituit interdicție de ieșire din țară a bărbaților, cetățeni ai Republicii Moldova. Rugăm cetățenii să se informeze din surse oficiale și credibile”, se arată în comunicat.

   
 • 12:32

  Negocierile dintre Rusia și Ucraina urmează să înceapă. Televiziunea de stat a Belarusului transmite imagini LIVE

  Negocierile dintre Rusia și Ucraina, preconizate la ora locală 12:00, urmează să înceapă în scurt timp. De la fața locului transmite imagini LIVE, televiziunea de stat a Belarusului.


  Recent, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că nu va face publică poziția Rusiei în cadrul acestor negocieri, sugerând că negocierile „trebuie să decurgă în liniște”.

   
 • 12:26
  Farmaciștii din Ucraina sunt îndemnați să iasă la muncă
  Foto simbol

  Farmaciștii din Ucraina sunt îndemnați să iasă la muncă

  Ministerul Sănătății din Ucraina a făcut un apel către lucrătorii din farmacie și i-a îndemnat să meargă la muncă.

  „Astăzi suntem în război și fiecare trebuie să-și îndeplinească misiunea importantă. Lucrătorii din domeniul sănătății au o sarcină responsabilă - depinde de voi dacă ucrainenii vor primi medicamente vitale. Depinde de voi dacă trusa de prim ajutor va conține medicamente antipiretice și antialergice și dacă pacienții vor primi insulină ”, se arată în comunicat.

   
 • 11:59
  Pentru a proteja ucrainenii, Google Maps a blocat două funcții importante din aplicație

  Pentru a proteja ucrainenii, Google Maps a blocat două funcții importante din aplicație

  Este vorba despre punctele care le furnizează utilizatorilor anumite informații în timp real. 


  Prima este funcția de suprapunere a traficului în timp real de pe Google Maps. Unii l-au folosit pentru a monitoriza situația de la distanță.


  A doua este caracteristica Live Business, care arată cât de populat este un anumit loc într-un anumit timp.

   
 • 11:21
  Zelenski: Ne adresăm către UE pentru ca Ucraina să adere imediat prin intermediul unei proceduri speciale

  Zelenski: Ne adresăm către UE pentru ca Ucraina să adere imediat prin intermediul unei proceduri speciale

  „Suntem recunoscători partenerilor că ei sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”, a spus președintele Ucrainei. 

   
 • 10:28

  Peste 50 de mii de lei s-au adunat pe conturile de donație deschise de muncipalitate pentru refugiații din Ucraina

  În conturile de donație pentru refugiații din Ucraina s-au adunat peste 50 de mii de lei , anunță responsabilii de la Primăria orașului Chișinău. Autoritățile susțin că informația nu este finală, întrucât trezoreria urmează să finalizeze tranzacțiile.

  Totodată, cinci milioane de lei au fost alocați centrelor de plasament pentru refugiați, a anunțat primarul general, Ion Ceban.

   
 • 09:57

  Letonia permite tranzitarea fără autorizații pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri

  Agenția Națională Transport Auto informează că, în rezultatul negocierilor purtate cu autoritățile competente ale Letoniei în contextul nivelului ridicat de alertă și acutizării grave a situației de securitate pe teritoriul Ucrainei, a fost permisă operatorilor de transport moldoveni tranzitarea teritoriului Letoniei fără autorizații pentru efectuarea transportului de mărfuri.

   

  Derogarea respectivă este valabilă în cazul unităților de transport blocate, pentru a ocoli teritoriul Ucrainei și a reveni în Republica Moldova.

   
 • 08:49

  Alertă aeriană la Kiev

  O alertă aeriană a fost declarată la Kiev, a anunțat Administrația de Stat a orașului (KCSA). Autoritățile solicită tuturor să se deplaseze urgent la adăpostul de apărare civilă.

   
 • 08:15

  Zona Berdiansk a fost ocupată de armata inimică: O persoană a fost ucisă, iar alta rănită

  Zona Berdiansk a fost ocupată de inamic, departamentul de poliție a fost desființat, iar autoritățile orașului au refuzat să coopereze cu ocupanții. O persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită în timpul cuceririi orașului. Transportul local s-a oprit. Despre toate aceste a comunicat Administrația de stat a zonei.

   
 • 07:56

  Sala pentru negocierile dintre Ucraina și Rusia este pregătită

  Platforma de negociere pentru întâlnirea părților ucrainene și rusă a fost pregătită, sunt așteptate să sosească delegații, transmite Ministerul de Externe al Belarusului. Ambele delegații au ajuns deja în Belarus.

   
 • 07:51

  UE a decis să înghețe activele Băncii Centrale a Rusiei

  „Operațiunile legate de gestionarea rezervelor și activelor Băncii Centrale a Rusiei, inclusiv tranzacțiile cu orice entitate juridică, organizație sau organism care acționează în numele sau în numele Băncii Centrale a Rusiei, sunt interzise”, se arată în document.

  Cu o zi înainte, ministrul UE de Externe, Josep Borrell a declarat că miniștrii au convenit să „impune măsuri restrictive care paralizează activele Băncii Centrale Ruse”.

  Cu o zi înainte, Banca Rusiei a declarat că „are resursele și instrumentele necesare pentru a menține stabilitatea financiară și pentru a asigura continuitatea operațională a sectorului financiar” pe fondul unor rapoarte privind sancțiuni fără precedent asupra sectorului financiar al Rusiei, inclusiv deconectarea de la SWIFT și înghețarea activelor Băncii Centrale.

   
 • 07:13

  Explozii la Kiev şi Harkov

  Au fost auzite explozii în capitala ucraineană Kiev şi în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a anunţat serviciul de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor.

   
 • 07:07

  O racheta a lovit o clădire rezidențială din centrul orașului Cernihiv

  Racheta a lovit o clădire rezidențială din centrul orașului Cernihiv. O femeie a fost rănită, scrie NEXTA e canalul său de Telegram. 

   
 • Advertoriale
  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
   Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
   Autentificare
   Ai uitat parola?
   Salvează articolul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

   Urmărește subiectul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.