Live text

LIVE TEXT. 01.03.2022. Război în Ucraina - ziua a șasea. Principalele evenimente, în timp real

LIVE TEXT. 01.03.2022. Război în Ucraina - ziua a șasea. Principalele evenimente, în timp real

La exact șase zile de la începerea invaziei, confruntările militare nu contenesc, iar sirenele au răsunat în mai multe orașe din Ucraina. Bombardamentele rușilor au continuat și în timpul discuțiilor de pace, care au avut loc între o delegație rusă și una ucraineană, din care a făcut parte și ministrul Apărării din Ucraina, în Belarus, fără rezultate vizibile. Președintele Volodimir Zelenski a cerut în cadrul unui discurs scoaterea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU.

23:36

Curtea de la Haga va organiza pe 7 și 8 martie audieri publice, privind acuzațiile de genocid ale Ucrainei împotriva Rusiei

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) va începe luni audierile. Principalul organ judiciar al Națiunilor Unite, a confirmat astăzi că va organiza audieri în 7 și 8 martie despre războiul din Ucraina.

Asta după ce Ucraina a depus duminică o cerere la CIJ pentru o „dispută... legată de interpretarea, aplicarea și îndeplinirea Convenției din 1948 și prevenirea pedepsei crimelor de genocid”.


 
 • 23:10

  Apple a suspendat vânzarea tehnicii sale în Rusia

  Gigantul tehnologic Apple a suspendat vânzarea echipamentelor sale în magazinul online oficial din Rusia, scrie epravda.com. 

  Acest lucru a fost anunțat de ministrul transformării digitale, Mihail Fedorov.

  „Mulțumesc, Tim Cook”, a comentat el.

  Este chiar imposibil să plasezi o comandă pe site, se afișează un mesaj că „livrarea nu este încă disponibilă”.

   
 • 22:41

  Oficialii ruși au amenințat că vor bloca Wikipedia în urma publicării unui articol despre invazia Rusiei în Ucraina

  Roskomnadzor, agenția de monitorizare a presei din Rusia, amenință să interzică site-ul în întreaga țară pentru un articol intitulat „Invazia rusă în Ucraina în 2022”, informează The Guardian. 

  Agenția acuză Wikipedia de „diseminarea ilegală de informații” despre armata rusă și victimele civile ucrainene.

   
 • 22:40
  Ziua a șasea: Bombardamentele continuă, iar Zelenski este aplaudat în picioare de europarlamentari

  Ziua a șasea: Bombardamentele continuă, iar Zelenski este aplaudat în picioare de europarlamentari

  Ziua a șasea de război în Ucraina a continuat cu bombardamente, împușcături și victime. În Piața Libertății din Harkov s-a produs un atac aerian. Zelenski a fost aplăudat de europarlamnetari după discursul acestuia în timpul ședinței extraordinare. Civilii ucraineni au oprit trupele ruse în orașul Melitopol. În seara zilei de azi a fost bombardată antena teleradio-comunicații din Kiev, în urmă atacului au decedat cinci persoane.


   
 • 22:33
  Viceprim-ministra Ucrainei spune că Rusia folosește civilii drept „scut viu”

  Viceprim-ministra Ucrainei spune că Rusia folosește civilii drept „scut viu”

  Viceprim-ministra de la Kiev, Irina Vereșiuc, a declarat că Rusia nu ar permite deschiderea coridoarelor umanitare pentru civili, deoarece îi folosește drept „scut viu”.

  „Rusia dorește ca civilii, copiii și persoanele în vârstă să rămână în orașele pe care le bombardează și nu oferă coridoare umanitare, astfel încât armata ucraineană să nu poată riposta”, a declarat aceasta. 

  „Înțelegem acest plan rușinos și de aceea cerem întregii comunități mondiale să facă tot posibilul pentru ca civilii să nu devină ostatici ai conducerii nebunești a Rusiei, care a decis să folosească femeile, copiii, bătrânii și persoanele cu dizabilități drept scuturi”. 

   
 • 22:01

  Rușii nu vor putea scoate din țară mai mult de 10.000 de dolari

  Vladimir Putin a semnat un decret care interzice din 2 martie scoaterea din Rusia a valutei străine în sume mai mari de 10.000 de dolari, scrie tvrain.ru. 

   
 • 21:39

  Rusia a blocat organizațiile media Дождь și Эхо Москвы

  Motivul invocat de autoritățile ruse este „răspândirea de informații în mod deliberat false” despre invazia Ucrainei de către Moscova, relatează AFP.

  Procurorul general al Rusiei a ordonat organului de control al presei din țară să „restrângă accesul” la postul de televiziune Дождь, cunoscut și sub numele TVRain, și radioul Эхо Москвы.

   
 • 21:10
  Zelenski crede că Putin ar trebui așezat la masa de negocieri

  Zelenski crede că Putin ar trebui așezat la masa de negocieri

  „Lumea a înțeles deja că trebuie să-l așezăm pe președintele Federației Ruse la masa de negocieri, cât mai este gata să se așeze cu el la această masă de negocieri. Așa cred”, a declarat Vladimir Zelenski.  

  „Mor mulți oameni. Mi-aș dori foarte mult să salvez populația”, a adăugat acesta.

  Președintele Ucrainei a mai spus pentru CNN că atâta timp cât atacurile Moscovei asupra orașelor ucrainene vor continua, nu se vor putea face prea multe progrese în discuțiile dintre cele două națiuni.

  „Toată lumea trebuie să înceteze să se mai lupte și să se întoarcă la acel punct de unde a început totul acum cinci, șase zile”, a declarat Zelenski. 

  Întrebat dacă nu crede că Ucraina își pierde timpul discutând cu Rusia, el a spus: „Nu, nu, nu. Vom vedea”. 

   
 • 20:17

  Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina în țările vecine a depășit 677.000

  Potrivit ONU, agențiile umanitare și ONG-urile partenere au lansat un apel către donatori pentru a aduna 1,7 miliarde de dolari în sprijinul ucrainenilor refugiați în alte țări, dar și a celor care se află în Ucraina. 


   
 • 19:00
  Aderarea „de urgență” la Uniunea Europeană, încercată de Ucraina, posibilă pentru R. Moldova și Georgia? Ce șanse are un asemenea demers
  foto: European Parliament/Twitter

  Aderarea „de urgență” la Uniunea Europeană, încercată de Ucraina, posibilă pentru R. Moldova și Georgia? Ce șanse are un asemenea demers

  În timp ce pe străzile Kievului, armata ucraineană și voluntarii respingeau atacurile trupelor ruse, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a decis să pună UE în fața „faptului împlinit”, semnând alături de prim-ministrul și speakerul Radei Supreme, cererea de aderare la blocul comunitar, solicitând „aderarea imediată a Ucrainei printr-o nouă procedură specială”. Un asemenea gest, catalogat drept istoric de mai mulți analiști ar putea deschide o cale spre o integrare mai rapidă și pentru R. Moldova sau Georgia, țări care împreună cu Ucraina, au realizat progrese majore în această direcție.

   
 • 17:17
  Apar imagini cu posibil atac asupra antenei de teleradio-comunicații din Kiev

  Apar imagini cu posibil atac asupra antenei de teleradio-comunicații din Kiev

  Lovitura a fost repetată  Din alte imagini se vede că atacul s-a produs asupra clădirii de control din apropierea antenei TV. În aceasta s-ar fi aflat oameni…


   
 • 17:11

  Discursul înaltului reprezentant al UE în Parlamentul European

  „Rusia a pus capăt ultimei legături pe care o mai avea cu Uniunea Europeană, vorbim despre Acordurile de la Minsk. Cu toate acestea, acordurile consacrau integritatea teritorială a Ucrainei. 

  Acest conflict nu se poate termina decât cu întoarcerea Rusiei la tratatele internaționale. Vreau să vă reamintesc că calea negocierilor și a diplomației sunt ceea ce înseamnă Uniunea Europeană. 

  Sancțiunile sunt necesare și inevitabile, dar avem nevoie și de soluție. Sancțiunile vor avea un efect major asupra Rusiei și nu se poate spune că Vladimir Putin nu știa despre aceasta. Controlul asupra jumătate a rezervelor din economia țării este o amenințare de faliment.

  Rusia s-a pregătit de mult timp pentru a face față unor astfel de situații, dar măsurile financiare de fără precedent vor merge spre un potențial faliment, care va avea efecte asupra întregului sistem financiar. 

  Acum trebuie să discutăm cu toate țările pentru a condamna agresorul. Noi vom lucra pentru a obține rezultatul dorit în Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. 

  Trebuie să fim mai puțin dependenți de resursele energetice ale Rusiei. Banii pe care îi ia Rusia pentru gaz nu duce la bunăstarea cetățenilor, dar la fortificarea militară.  

  Data viitoare, când veți adopta bugetul, vă rog să vă gândiți mai mult la securitate. NATO nu va slăbi dacă ne vom întări propria capacitate de apărare. Trebuie să fim un Hardpower.

  Este momentul în care UE trebuie să discute cine este, care sunt limitele și ce trebuie să facă în viitor. Trebuie să revizuim capacitatea noastră de a acționa”.

   
 • 16:28
  Diplomații din mai multe țări i-au întors spatele lui Serghei Lavrov

  Diplomații din mai multe țări i-au întors spatele lui Serghei Lavrov

  Diplomații din mai multe țări au părăsit sala Consiliului pentru Drepturile Omului ONU înaintea discursului ministrului rus de externe Serghei Lavrov. Astfel ei și-au exprimat protestul față de războiul rusesc din Ucraina.

   
 • 15:10

  Localnicii din Melitopol încearcă să blocheze înaintarea unei coloane militare (VIDEO)

  La Melitopol, oraș aflat sub controlul trupelor ruse, localnicii blochează tehnica și coloana militară. Soldații ruși trag focuri de armă în aer pentru a dispersa mulțimea.   
 • 13:03

  Trupele belaruse ar fi intrat în Ucraina

  Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernigău, Ucraina. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Teritorială de Nord, Vitalie Kirilov, transmite Rada Supremă de la Kiev.    
 • 12:43

  Volodimir Zelenski a condamnat atacul din Harkiv: „Rusia este un stat terorist”

  Volodimir Zelenski a  venit cu o nouă adresare în care a condamnat atacul din Harkiv. Potrivit liderului de la Kiev, este vorba despre o rachetă de croazieră care s-a soldat cu mai mulți răniți.

  „Harikiv și Kievul sunt acum pentru Rusia cele mai importante ținte. O teroare orientată spre a ne demoraliza. Trupele rusești atacă capitala, la fel ca și orașul Harikiv. Apărarea capitalei este prioritatea-cheie pentru țara noastră”, susține Zelenski.

  Această rachetă a explodat în Piața Libertății, cea mai mare piață centrală a unui oraș din Europa, care este un simbol al teroarei ruse față de Harkiv, față de Ucraina, a mai spus Vladimir Zelesnki.

  Președintele a făcut apel la cetățeni să apere fiecare localitate a țării, în special Kievul: „Dacă vom apăra Kievul, vom apăra țara. Kievul este inima țării noastre și ea trebuie să bată. Ea va bate!”

   
 • 11:54

  Ministrul Apărării al Rusiei: Militarii ruși vor continua operațiunea până la atingerea obiectivelor

  Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu a declarat că militarii ruși vor continua operațiunea până la atingerea obiectivelor și tratează în continuare operațiune militară drept o protejare a Rusiei de o ameninţare militară externă din Occident, scrie Ria Novosti.

  Potrivit acestuia, se desfășoară o operațiune militară specială „pentru a proteja populația dinDonbas, a demilitariza și a denazifica Ucraina”. 

   
 • 10:15

  Chișinău: Peste 60 de evenimente, dedicate sărbătorii Mărțișorului au fost anulate

  Peste 60 de evenimente dedicate sărbătorii Mărțișorului au fost anulate, anunță primarul orașului Chișinău, Ion Ceban. Totuși, unele locații din capitală au fost decorate simbolic.

   
 • 10:01
  Șeful diplomației europene, Josep Borrell, vine la Chișinău
  Sursa foto: eeas.europa.eu

  Șeful diplomației europene, Josep Borrell, vine la Chișinău

  La 2-3 martie, Înalt Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, va întreprinde o vizită în R. Moldova. Acesta urmează să se întâlnească cu oficiali din țara noastră. Așa cum spațiul aerian este închis, Borrell va veni cu mașina de la Iași. 

   
 • 09:45

  Maia Sandu, mesaj cu prima zi a primăverii: „Odată cu venirea primăverii, vrem să știm că viața poate învinge armele”

  Președinta Republicii Molodva, Maia Sandu a venit cu un mesaj dedicat primei zile de primăvară, când în țară se sărbătorește Mărțișorului - simbolul alb-roșu al schimbării și renașterii.

  „În acest an, Mărțișorul vine cu un mesaj de pace. Războiul din Ucraina ne-a zguduit. Odată cu venirea primăverii, vrem să știm că viața poate învinge armele, aducătoare de distrugere și moarte. În vremuri incerte, să fim alături unii de alții, să rămânem solidari și să ne rugăm de un cer senin. Pacea este prioritate”, a menționat Maia Sandu în discursul său.

   
 • 08:13
  Flux major la patru puncte de trecere a frontierei pe sensul de intrare în Republica Moldova
  Foto: border.gov.md

  Flux major la patru puncte de trecere a frontierei pe sensul de intrare în Republica Moldova

  Poliția de Frontieră comunică despre prezența unui flux majorat în PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe, PTF Tudora-Starokazacie, PTF Basarabeasca – Serpniovo, PTF Criva-Mamaliga, pe sensul de intrare în Republica Moldova (pe partea ucraineană). În celelalte puncte de trecere a frontierei se înregistrează valori minime de trafic.

  În ultimele 12 ore, polițiștii de frontieră au înregistrat 20.245 de traversări persoane, dintre care un număr de 11.486 pe sensul de intrare în țară. Cele mai multe traversări au fost ai cetățenilor străini – 15.884. 

  Cea mai activă frontieră a fost cea cu România – 12.658 din totalul de traversări, iar 7.399 treceri au fost semnalate în punctele de trecere situate la granița moldo-ucraineană. 

  Perioada mai intensă la frontieră, în care s-a atestat un aflux de călători, a fost între orele 20:00 și 03:00.

  Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, un număr total de 9 602 treceri au fost consemnate, dintre care 5.411 pe direcția intrare în Republica Moldova și alte 4.191 treceri la ieșire din țară. Totodată, numărul de 3.298 au constituit trecerile minorilor ucraineni de până la 14 ani inclusiv.

   
 • 07:37

  Atacurile armatei ruse asupra Kievului şi Harkovului au continuat în timpul nopţii

  Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte. La Harkov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov, citat de agenţia de presă Ukrinform.

  Se pare că aceste atacuri au cauzat probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă. Agenţia de ştiri UNIAN a raportat distrugerea etajelor superioare a două clădiri înalte. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

  În acelaşi timp, trupele ruse au înaintat spre capitală. Situaţia rămâne tensionată, a scris pe Facebook statul major al armatei ucrainene.

  Serviciul de informaţii ucrainean a anunţat începerea unui atac asupra oraşului Herson din sudul Ucrainei. Primarul orașului Herson, Igor Kolykhaev, a anunțat despre blocarea orașului de către trupele ruse. Într-o postare pe Facebook, Igor Kolykhaev a scris că armata Federației Ruse a instalat puncte de control la intrările în Herson. „Este dificil de spus cum vor evolua lucrurile în continuare”, a comentat primarul orașului Herson.

   
 • 07:29

  Australia va aloca 50 de milioane de dolari pentru sprijinirea apărării Ucrainei și 25 de milioane - pentru ajutorul umanitar

  Australia va oferi 50 de milioane de dolari pentru a sprijini apărarea Ucrainei și 25 de milioane de dolari pentru ajutor umanitar, relatează CNN.

  „Vom aloca 50 de milioane de dolari pentru a sprijini apărarea Ucrainei, sprijinul letal și neletal. (...) Vorbim de rachete, vorbim de muniție", a declarat prim-ministrul australian Scott Morrison, la o conferință de presă.

  Potrivit acestuia, alte 25 de milioane de dolari vor fi destinate sprijinului umanitar și asistenței acordate organizațiilor internaționale în satisfacerea nevoilor poporului ucrainean.

   
 • 07:22

  Alertă aeriană la Kiev

  O alertă aeriană a fost declarată la Kiev, a anunțat Administrația de Stat a orașului (KCSA). Autoritățile solicită tuturor să se deplaseze urgent la adăpostul de apărare civilă.

   
 • 07:21
  75% din forțele rusești dislocate la granițele Ucrainei s-ar afla deja în țară
  Foto: Profimedia

  75% din forțele rusești dislocate la granițele Ucrainei s-ar afla deja în țară

  Departamentul de Apărare al SUA afirmă, luni, că aproape 75% din forţele ruseşti dislocate la graniţele Ucrainei se află acum în interiorul ţării, scrie Hotnews. O coloană de tancuri ruseşti a fost depistată în noaptea de luni spre marți afara Kievului. Convoiul se întinde pe o lungime de 64 de km. Imaginile din satelit au fost transmise de compania de supraveghere Maxar.

   
 • 07:10

  Zelenski cere scoaterea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU

  Președintele Zelenski a cerut într-un discurs susținut luni seara scoaterea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU.

  „Un stat care comite crime împotriva civililor nu poate fi un membru al Consiliului de Securitate ONU. Pentru un astfel de stat, intrarea în toate porturile, canalele și aeroporturile din lume trebuie oprită”, a declarat el.

  Zelenski a spus că, în ultimele cinci zile, 113 rachete de croazieră au fost lansate asupra Ucrainei din Rusia.

   
 • Advertoriale
  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
   Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
   Autentificare
   Ai uitat parola?
   Salvează articolul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

   Urmărește subiectul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.