Live text

LIVE TEXT. 02.03.2022. A șaptea zi de război în Ucraina. Luptele nu contenesc în orașul Harkov

LIVE TEXT. 02.03.2022. A șaptea zi de război în Ucraina. Luptele nu contenesc în orașul Harkov

Este a șaptea zi de război în Ucraina. Rusia continuă să atace țara vecină, fiind distrusă nu doar infrastructura militară, dar și cea civilă. Cele mai aprige lupte au loc în orașul Harkov, în care Moscova încearcă să-și instaureze controlul. Între timp, din nefericire, au fost luate vieți omenești. Vorbim nu doar despre militari, dar și despre copii, femei, vârstnici. 

01:22

Zelenski: În timpul invaziei, 9.000 de ocupanți ruși au fost uciși

„19 ani, 20 de ani, ce au văzut în viață, cu excepția invadării țărilor străine. Ucraina nu vrea să fie acoperită cu cadavre militare. Du-te acasă cu toată armata ta. Spune-i comandamentului că vrei să trăiești, nu să mori. Oprește-te. Războiul și pacea trebuie restabilite cât mai curând posibil”, a spus președintele Ucrainei. 

 
 • 23:47

  Forțele armate ale Suediei: Avioane de luptă rusești au încălcat spațiul aerian suedez

  Patru avioane de vânătoare rusești au încălcat spațiul aerian suedez, potrivit unui comunicat al forțelor armate suedeze. 


  Ulterior, forțele aeriene suedeze au desfășurat o operațiune folosind avioane. „Am fost la fața locului pentru a asigura integritatea teritorială și frontierele Suediei”, a declarat șeful Forțelor Aeriene, Carl-Johan Edström, menționând că autoritățile au controlul deplin al situației. 


  „Având în vedere situația actuală, luăm incidentul foarte în serios. Este o acțiune neprofesionistă și iresponsabilă din partea Rusiei”, a declarat Edström.


  Suedia a interzis luni, 28 februarie, aviația rusă în spațiul său aerian.

   
 • 23:21

  Peste 227 de civili din Ucraina au fost uciși și 525 răniți de la începutul invaziei rusești

  227 de civili au fost uciși și 525 răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești și până la miezul nopții de 1 martie. Informația a fost confirmată de Biroul Națiunilor Unite pentru drepturile omului, care consideră că adevăratul bilanț este considerabil mai mare. Cele mai multe victime au fost fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o arie de impact largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă.

   
 • 22:44

  Mormane de pietre, fier și sticlă - așa arată unele orașe din Ucraina in cea de-a 7-a zi de război (VIDEO)

  Clădiri dărâmate, linii electrice avariate, drumuri blocate - așa arată unele orașe din Ucraina la 2 martie. Este cea de-a 7-a zi de când Rusia a atacat Ucraina și de când acolo se duce un război. Oamenii continuă să respecte legea marțială, să se ascundă în metro și subsoluri. În același timp, ucrainenii ies în stradă pentru a alunga trupele rusești, chiar și cu riscul de a fi împușcați.


   
 • 21:38

  Delegația ucraineană a plecat la negocieri

  Delegația de negociatori din Ucraina s-au pornit spre locul destinat întâlnirii cu diplomații ruși, scrie presa din Ucraina.


  „Delegaţia ucraineană a plecat la negocieri. Din cauza faptului că partea rusă nu garantează securitatea de-a lungul traseului, delegaţia este nevoită să facă un mare ocol în drumul spre punctul de întâlnire", a spus sursa citată.

   
 • 21:34
  Macron: Războiul în Europa nu mai e în cărțile noastre de istorie sau în manualele școlare. Este aici, în fața ochilor noștri

  Macron: Războiul în Europa nu mai e în cărțile noastre de istorie sau în manualele școlare. Este aici, în fața ochilor noștri

  Emmanuel Macron s-a adresat francezilor în cadrul unui discurs televizat: „Războiul în Europa nu mai e în cărțile noastre de istorie sau în manualele școlare. Este aici, în fața ochilor noștri”. Referindu-se la consecințele războiului dus de Rusia în Ucraina, președintele francez a declarat că „aceste evenimente nu vor avea doar consecințe imediate în decurs de câteva săptămâni. Ele sunt semnalul unei schimbări de epocă”.

   
 • 21:01

  Roman Abramovici a confirmat că a scos clubul Chelsea la vânzare

  Potrivit The Guardian, Abramovici a spus că veniturile nete din vânzare vor fi donate unei fundații caritabile care va fi în beneficiul tuturor victimelor războiului din Ucraina. El a precizat că nu va cere rambursarea banilor pe care i-a împrumutat clubului de când l-a cumpărat în 2003.

   
 • 20:44
  Ambasadorul Ucrainei la ONU l-a comparat pe Vladimir Putin cu Adolf Hitler

  Ambasadorul Ucrainei la ONU l-a comparat pe Vladimir Putin cu Adolf Hitler

  Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghi Kislița, l-a comparat pe liderul rus Vladimir Putin cu Adolf Hitler și a îndemnat lumea să reacționeze într-un mod hotărât și unitar atunci când a luat cuvântul în cadrul unei sesiuni speciale de urgență a Adunării Generale a ONU privind invazia Rusiei în Ucraina.

   
 • 20:33

  Ministrul de Externe al Franței va efectua o vizită în Republica Moldova

  Ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian și comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, vor efectua joi, 3 martie, o vizită la Chișinău, în semn de sprijin pentru Republica Moldova în contextul eforturilor de gestionare a crizei de refugiați.

   
 • 20:23
  Actorul francez Gerard Depardieu cere încetarea războiului și începerea negocierilor

  Actorul francez Gerard Depardieu cere încetarea războiului și începerea negocierilor

  Actorul francez Gerard Depardieu, un prieten al liderului de la Kremlin și cetățean rus din 2013, s-a pronunțat împotriva războiului din Ucraina și a făcut apel la negocieri, transmite RFI. „Rusia și Ucraina au fost întotdeauna țări frățești”, a declarat actorul în vârstă de 73 de ani, într-o convorbire telefonică cu agenția franceză de presă AFP.

   
 • 20:01

  Autoritățile ucrainene își doresc crearea coridoarelor verzi în zonele ocupate de Rusia

  Comitetul Umanitar și de Politică Informațională al Radei de la Kiev a inițiat un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați pentru a asigura coridoare verzi în punctele ocupate și fierbinți ale țării.

   
 • 19:59

  Doi înalți oficiali europeni vor efectua joi, 3 martie, o vizită la Chișinău

  Ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian și comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, vor efectua joi, 3 martie, o vizită la Chișinău.
  Înalții oficiali europeni vor discuta despre modalitățile de gestionare a problemelor generate de războiul din Ucraina, necesitățile de asistență și măsurile concrete pentru a sprijini consolidarea rezilienței țării noastre.

   
 • 19:50

  Maia Sandu susține că R. Moldova va depune cererea de aderare la UE, dar evită să spună o dată anume

  Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că țara noastră va depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană, dar evită să spună când s-ar putea întâmpla acest lucru.

  „Republica Moldova va depune cererea de aderare la UE. Despre când şi cum vom face acest lucru vă vom informa neapărat. Noi întotdeauna am vorbit foarte clar despre aspiraţiile noastre europene, despre intenţia de a ajunge în UE”, a declarat Maia Sandu.

   
 • 19:47

  Rusia ar fi efectuat peste 450 de lansări de rachete asupra Ucrainei

  Informația a fost confirmată pentru CNN de un oficial american din domeniul apărării. Potrivit acestuia, rachetele lansate includ toate tipurile și dimensiunile, inclusiv rachete cu rază scurtă de acțiune, cu rază medie de acțiune, rachete de suprafață, rachete de croazieră.

   
 • 19:38

  Negocierile dintre delegația rusă și cea ucraineană ar urma să înceapă pe 3 martie

  Negociatorii ruși spun că au ajuns deja la locul negocierilor și că îi așteaptă pe membrii delegației ucrainene, care ar urma să ajungă în locul stabilit, în dimineața zilei de 3 martie, scrie presa rusă. Consilierul lui Vladimir Putin, Vladimir Medinski, a subliniat că armata rusă ar fi asigurat un coridor de securitate pentru sosirea delegației ucrainene.

   
 • 19:32

  CEDO anunță că a acceptat solicitarea Ucrainei de a suspenda toate plângerile împotriva țării

  Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunțat că a acceptat solicitarea autorităților ucrainene de a suspenda examinarea tuturor cererilor împotriva Ucrainei. 

  În comunicatul de presă se precizează că s-a decis ca toate cererile împotriva Ucrainei să fie înregistrare, dar examinate ulterior. Cererile despre măsurile provizorii privind Ucraina vor continua să fie prelucrate.

  Măsurile provizorii sunt măsuri urgente care, conform jurisprudenței bine stabilite a Curții, se aplică numai atunci când există un risc iminent de prejudiciu ireparabil.


  Solicitarea a venit de la Ministerul Justiției din ucrainape 24 februarie, prima zi a invaziei ruse, când a cerut „suspendarea examinării cazurilor care privesc Ucraina”. CEDO a aplicat concesii și mai ample în decizia sa.

   
 • 19:32

  Georgia ar urma să depună o cerere de aderare la Uniunea Europeană

  Președintele Parlamentului Georgiei, Shelva Papuashvili, declară că țara sa va depune o cerere de aderare la UE.

   
 • 19:31
  R. Moldova a votat la ONU împotriva atacurilor Rusiei asupra Ucrainei

  R. Moldova a votat la ONU împotriva atacurilor Rusiei asupra Ucrainei

  R. Moldova condamnă atacurile Rusiei împotriva Ucrainei. Țara noastră a votat rezoluția ONU care condamnă agresiunea militară a  Rusiei împotriva Ucrainei, solicitând retragerea trupelor de pe teritoriul ucrainean. 

  „Pentru” au votat 141 de țări,  „contra” - Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Eritreea. S-au abținut 35 de țări.

   
 • 19:09

  44 de cereri de școlarizare a copiilor ucraineni au fost înregistrate în Chișinău

  Potrivit viceprimarei capitalei Angela Cutasevici, până în prezent, au fost înregistrate 44 de cereri de înmatriculare a copiilor ucraineni în școlile și grădinițele din Chișinău. 25 de cereri vizează copii de vârstă școlară și 19 de vârstă preșcolară. Potrivit autorităților, există două tipuri de solicitări, din partea celor care au deja statut de refugiat și a celor care vor să școlarizeze copiii temporar. 

   
 • 16:56
  OMS cere asigurarea accesului în siguranță pentru a duce proviziile la centrele de sănătate din Ucraina

  OMS cere asigurarea accesului în siguranță pentru a duce proviziile la centrele de sănătate din Ucraina

  Organizația Mondială a Sănătății a expediat provizii medicale necesare urgente pentru situația de urgență din Ucraina pentru a răspunde nevoilor pacienților care necesită îngrijiri chirurgicale și persoanelor cu alte nevoi de sănătate.

   În acest context OMS cere asigurarea acces în siguranță pentru a duce proviziile la centrele de sănătate din Ucraina.


   
 • 14:54

  În ultimele șase zile, aproape 836 de mii de oameni au părăsit Ucraina

  Numărul persoanelor care au plecat din Ucraina, fugind din calea războiului, a ajuns la peste 835,928. Cifra a fost anunțată de către reprezentanta agenției ONU pentru refugiați, Shabia Mantoo, pe contul său de twiter

   
 • 14:52

  UE a interzis tranzacțiile cu bancnote euro în Rusia

  Uniunea Europeană interzice vânzarea, livrarea, transferul sau exportul de bancnote euro către Federația Rusă, cu o serie de excepții, potrivit unui document publicat înJurnalul Oficial al Uniunii Europene.

  „Ar trebui să fie interzisă vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de bancnote în euro către Rusia sau către orice persoană fizică sau juridică, organizație sau instituție din Rusia, inclusiv Guvernul și Banca Centrală a Rusiei, sau pentru utilizare în Rusia”.

  Totodată, documentul precizează excepții, în special, interdicția nu ar trebui să se aplice vânzării, furnizării, transferului sau exportului de bancnote, dacă este necesar pentru uzul personal al persoanelor care călătoresc în Rusia sau al membrilor familiilor lor apropiate care călătoresc cu ei.

   
 • 14:30

  R. Moldova a recepționat primele loturi de ajutor umanitar din partea UNHCR pentru refugiații din Ucraina

  Ajutorul umanitar este de 750 mii euro și constă din bunuri necesare pentru dotarea centrelor de cazare temporară, corturi de familie, bunuri de primă necesitate, pături, perne, paturi și pachete alimentare.

  Bunurile vor merge către:

  - Centrele de plasare temporară,

  - Autoritățile Publice Locale

  - Punctele de trecere a frontierei, unde în aceste clipe, sute de cetățeni ai Ucrainei așteaptă să intre în Republica Moldova.

   
 • 14:00

  Noile sancțiuni împotriva Rusiei, puse în aplicare. Șapte bănci - deconectate de la SWIFT (DOC)

  Noi sancțiuni împotriva Rusiei sunt puse în aplicare de către occident, după rezoluția votată marți în Parlamentul European, prin care a fost condamnată agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, război care a început la 24 februarie curent. 

  Astfel, blocul comunitar deconectează șapte bănci de la SWIFT, un sistem folosit de peste 11 mii de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate.

  Mai exact, au fost deconectate băncile „Bank Otkritie”,  „Novikombank”, „Promsvyazbank”, „Bank Rossiya”, „Sovcombank”, „VNESHECONOMBANK (VEB)”, „VTB BANK”.

  Vedeți aici ce reprezintă SWIFT și care sunt riscurile pentru Rusia. 
   
 • 13:55

  Ucrainenii confirmă participarea la negocieri în seara zilei de 2 martie

  Șeful biroului lui Zelenski a confirmat că a doua rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina va avea loc în această seară. Componența delegațiilor rămâne aceeași. Partea ucraineană a anunțat că intenționează să urmeze aceeași strategie de negociere.

   
 • 12:00
  Doi jurnalişti danezi, răniți în războiul din Ucraina, au fost internați la spitalul regional Ştefan Vodă

  Doi jurnalişti danezi, răniți în războiul din Ucraina, au fost internați la spitalul regional Ştefan Vodă

  Potrivit newsmaker.md,  directorul adjunct al spitalului, susține că după ce au fost efectuate investigațiile necesare, jurnaliștii s-au îndreptat spre Chișinău. Aceștia sunt în afara oricărui pericol.

   
 • 11:47
  Delegația Federației Ruse va aștepta partea ucrainească la convorbiri începând cu seara zilei de 2 martie
  Sursa foto: interpressnews.ge

  Delegația Federației Ruse va aștepta partea ucrainească la convorbiri începând cu seara zilei de 2 martie

  Presa din Federația Rusă face referire la declarațiile purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov. Acesta ar fi spus că delegația rusească, care va lua parte la negocierile cu Ucraina, îi va aștepta pe cei din urmă începând cu seara zilei de miercuri, 2 martie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului ar fi anunțat acest lucru în timpul unui briefing de presă.

   
 • 10:37

  Zelenski a venit cu o nouă adresare: „Ucrainenii sunt un simbol al invincibilității”

  Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a venit cu un mesaj video pentru ucraineni, declarând că sunt un simbol al invincibilității. În discurs, președintele ucrainean a  menționat că și Elveția s-a alăturat sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei și a ținut să-și încurajeze poporul, declarând că este mândru.


  „Mamele din Rusia își pierd copiii într-o țară complet străină. Gândiți-vă la acest număr: aproape șase mii de ruși au murit în cele șase zile de război. Asta fără a număra pierderile inamicului de aseară. Șase mii. Pentru a obține ce? Pentru a lua Ucraina? Acest lucru este imposibil”.

   
 • 09:52

  Wizz Air oferă 100.000 de bilete gratuite ucrainenilor care vor să fugă de război

  Compania aeriană low-cost Wizz Air a decis să ofere 100.000 de bilete gratuite ucrainenilor care vor să fugă de războiul dus de Rusia în Ucraina, a anunțat compania pe Twitter.

  WIZZ is committed to helping Ukrainian refugees reach their destination, wherever that may be. We are providing 100,000 free seats on short-haul flights departing from Poland, Slovakia, Hungary, and Romania in March. Book your travel at https://t.co/eDw80hGC2k pic.twitter.com/2duHFtPdr3

  — Wizz Air (@wizzair) March 1, 2022

   
 • 09:11
  Ministerul rus al Apărării: Armata de la Kremlin a preluat controlul deplin asupra orașului Herson

  Ministerul rus al Apărării: Armata de la Kremlin a preluat controlul deplin asupra orașului Herson

  Ministerul rus al Apărării spune că armata de la Kremlin a preluat controlul deplin asupra orașului Herson.

   
 • 08:54
  Rusia nu-și mai controlează sateliții. Grupul de hackeri Anonymous a spart sistemul Roscosmos-ului

  Rusia nu-și mai controlează sateliții. Grupul de hackeri Anonymous a spart sistemul Roscosmos-ului

  Rusia nu-și mai controlează sateliții artificiali lansați în spațiu. Grupul de hackeri Anonymous a spart sistemul Agenției Federale Spațiale Ruse, Roscosmos. Un anunț în acest sens a fost făcut la 2 martie de agenția de presă din Ucraina, UNIAN.

  Anterior, hackerii „au spart” site-urile oficiale ale principalelor instituții ale Rusiei. Este vorba despre site-urile web ale Kremlinului, ale Ministerului Afacerilor Interne, ale FSB-ului, ale Ministerului Justiției și ale Ministerului Apărării.

   
 • 08:06

  SUA ar putea impune o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei, în ciuda pericolului de a fi atrase în conflict cu Rusia

  Statele Unite, împreună cu aliații NATO, ar putea impune o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei, în ciuda pericolului de a fi atrase în conflict direct cu Rusia. O astfel de opinie a fost exprimată de fostul ambasador al SUA la NATO, Kurt Walker.

  În primul rând, potrivit lui, acest lucru se poate face deasupra orașului Kiev și regiunile din Ucraina de Vest - cu participarea aliaților, în special, Marea Britanie, Polonia, eventual Turcia.


   
 • 07:49

  Cea mai mare bancă de stat din Rusia părăsește piața europeană

  Cea mai mare bancă de stat din Rusia, Sberbank, a anunțat că părăsește piața europeană.

   
 • 07:34
  Joe Biden: SUA închide spațiul aerian aeronavelor rusești

  Joe Biden: SUA închide spațiul aerian aeronavelor rusești

  Joe Biden s-a adresat Congresului. Președintele a anunțat că SUA închide spațiul aerian aeronavelor rusești și a reiterat că trupele americane nu vor fi implicate în conflictul din Ucraina.

   
 • 07:28

  Luptele se duc pentru un spital militar din Harkov

  Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat despre debarcarea trupelor ruse la Harkov. Acum se duc luptele pentru un spital militar. Nu există pierderi, scrie agenția de presă UNIAN. 

   
 • Advertoriale
  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
   Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
   Autentificare
   Ai uitat parola?
   Salvează articolul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

   Urmărește subiectul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.