Live text

LIVE TEXT. 03.03.2022. A opta zi de război în Ucraina. Orașul Izium a fost făcut una cu pământul

LIVE TEXT. 03.03.2022. A opta zi de război în Ucraina. Orașul Izium a fost făcut una cu pământul

A opta zi la rând, în Ucraina nu contenesc luptele împotriva invaziei rusești. Azi-dimineață, orașul Izium din regiunea Harkov a fost făcut una cu pământul, în urma unei ploi de bombardamente. Din nefericire, opt civili au decedat. Printre aceștia se numără și doi copii. Explozii au avut loc în Kiev, în apropierea stației de metro „Drujba norodov”. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avut o nouă adresare națiunii, în care a declarat că au reușit să dea peste cap planurile agresorului. 

22:45
Lukoil cere „încetarea rapidă” a războiului din Ucraina

Lukoil cere „încetarea rapidă” a războiului din Ucraina

Numărul doi în sectorul petrolier rusesc, Lukoil, a cerut joi „încetarea rapidă a războiului din Ucraina, devenind prima mare companie națională care se opune invaziei rusești. 

„Susținem încetarea rapidă a conflictului armat și sprijinim fără rezerve soluționarea printr-un proces de negociere și prin mijloace diplomatice”, a transmis consiliul de administrație al Lukoil, într-un comunicat.

 
 • 22:26

  3 martie - a avut loc a două rundă de negocieri, în timp ce în localitățile din Ucraina continuă bombardamentele

  3 martie - este cea de-a opta zi de când în Ucraina se duce un război. Tot azi a avut loc cea de-a două rundă a negocierilor, la care părțile au ajuns la un armistițiu parțial, obiectivele principale fiind încă neîndeplinite. În acest timp, pe străzile din localitățile Ucrainei se duc lupte, se împușcă, se bombardează, iar pierderile umane sunt tot mai mari. În aceste condiții au loc ședințele instituțiilor de stat din Ucraina, cum ar fi Rada Supremă, în cadrul căreia se votează legi în regim de război.


   
 • 21:58
  Pilot de origine română din armata Ucrainei, decorat post-mortem de Zelenski

  Pilot de origine română din armata Ucrainei, decorat post-mortem de Zelenski

  Pilotul maior Stepan Ciobanu, decedat luni, 28 februarie, la 58 ani, în timp ce apăra orașul Koprivnițki din centrul Ucrainei, a primit post-mortem titlul de erou al Ucrainei.

   
 • 21:17

  Maia Sandu: Am făcut această cerere acum pentru că, credem că ne ajută inclusiv pe problema securității din regiune

   „Este o decizie importantă semnată într-un moment dramatic. În momentul în care la hotarul țării noastre se întâmplă un război. 

  Din păcate depunerea cererii de aderare la UE nu înseamnă automat că suntem acceptați în UE. Cu toți suntem conștienți, este o cale de parcurs, și este nevoie de un efort comun al tutor cetățenilor, al angajaților statului și al instituțiilor private. 

  În acest parcurs se vor întâmpla multe decizii, se va renunța la anumite lucruri, vom adera la altele, inclusiv ieșirea din CSI. 

  Toate procesele vor fi coordonate și atunci când luăm calea aderării, pornim de la interesele cetățenilor Republicii Moldova. Atunci când vom avansa destul de mult pe parcursul european, atunci și vom vedea care este momentul potrivit ca R. Moldova să iasă din CSI

  Noi am făcut această cerere acum pentru că, credem că ne ajută inclusiv pe problema securității din regiune. Pornind de la această problemă imediată, declanșarea acestei acțiuni a fost generată de criza de securitatea din regiune”.

   
 • 19:45

  Putin: „Acțiunile militare în Ucraina se desfășoară conform planului”

  Vladimir Putin a declarat că acțiunile militare în Ucraina se desfășoară conform planului. Declarațiile au fost făcute, în cadrul ședinței Consiliului Securității din Rusia. 


  „Vreau să spun că operațiunea militară specială se desfășoară în strictă conformitate cu programul, conform planului. Toate sarcinile atribuite sunt rezolvate cu succes”, a spus Putin .

   
 • 19:31

  Zelenski, într-o conferință de presă. Liderul de la Kiev i-a cerut lui Vladimir Putin să negocieze direct cu el

  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ieșit într-o conferință de presă în care i-a cerut lui Vladimir Putin să negocieze direct cu el, afirmând că aceasta este „singura cale” de a opri războiul.


  „Ce vrei de la noi? Lasă pământul nostru. Dacă nu vrei să pleci acum, stai cu mine la masa negocierilor.  Doar că nu la 30 de metri distanță. Eu sunt un bărbat cumsecade, suntem vecini, eu nu mușc. De ce ți-e frică? Nu amenințăm pe nimeni, nu suntem teroriști. Nu punem mâna pe bănci. Și nu punem mâna pe pământurile altora”, a adăugat Zelenski, aluzie la faptul că liderii occidentali care au venit la Kremlin au fost ținuți la mare distanță de Vladimir Putin.

  Totodată, președintele ucrainean le-a cerut occidentalilor să își intensifice sprijinul pentru țara sa, afirmând că, dacă Ucraina va fi învinsă de Rusia, aceasta va ataca restul Europei de Est, începând cu statele baltice până la fostul Zid al Berlinului.

  „Dacă dispărem, Doamne ferește, atunci vor fi Letonia, Lituania, Estonia etc., până la Zidul Berlinului, credeți-mă”, a spus Zelenski.

   
 • 16:05
  Gazprom sistează alimentarea cu gaze naturale către Polonia și Germania
  Foto simbol

  Gazprom sistează alimentarea cu gaze naturale către Polonia și Germania

  Rușii au închis pomparea gazului prin gazoductul Yamal-Europe în Polonia și Germania. Potrivit operatorului de transport gaze Gascade, acest lucru s-a întâmplat în dimineața zilei de 3 martie – în ciuda faptului că Gazprom rezervase capacitatea conductei pentru întreaga zi.

   
 • 15:06
  Curând începe runda a doua a negocierilor Ucraina - Rusia

  Curând începe runda a doua a negocierilor Ucraina - Rusia

  Delegația Ucrainei, care include parlamentari, oficiali și reprezentanți ai președintelui, se îndreaptă în aceste clipe spre locul de negocieri cu Federația Rusă. (Foto din elicopter. Publicată de Mihail Podoliak)

   
 • 12:58
  Tinerii sar în ajutor refugiaților. Peste trei mii de voluntari s-au alăturat grupului „Moldova for Peace”

  Tinerii sar în ajutor refugiaților. Peste trei mii de voluntari s-au alăturat grupului „Moldova for Peace”

  Peste trei mii de voluntari s-au alăturat grupului „Moldova for Peace”, creat pe lângă Ministerul Afacerilor Interne și Guvernul Republicii Moldova. 

  Tinerii contribuie la procesul de asistență și acomodare a refugiaților din Ucraina. Ei se ocupă de asigurarea cu transport, cazare, repartizarea de bunuri și identificarea de servicii de care au nevoie oamenii. 

  Centrul unde se coordonează eforturile voluntarilor se află chiar în sala de ședințe de la parterul Guvernul. Vă puteți înscrie în grupul de voluntari completând acest formular: https://bit.ly/moldovaforpeace.


   
 • 11:59

  Presupusa oră a negocierilor Ucraina - Rusia

  Șeful delegației ruse Vladimir Medinski: Negocierile cu delegația ucraineană pot începe la ora 15:00, la 3 martie.

   
 • 11:14
  O nouă ieșire publică. Zelenski: Apărați-vă cetățenii ruși în țara voastră, nu în toată lumea

  O nouă ieșire publică. Zelenski: Apărați-vă cetățenii ruși în țara voastră, nu în toată lumea

  O nouă ieșire publică a președintelui ucrainean: „Au vrut să ne distrugă de atâtea ori. Nu au putut. Am trecut prin atâtea! Și dacă cineva crede că, după ce au depășit toate acestea, ucrainenii vor fi speriați sau se vor preda - înseamnă că nu știu nimic despre Ucraina”.

  (Către ruși) Duceți-vă acasă. Protejați-vă cetățenii ruși. Nu în toată lumea, ci în propria țară”.

  De asemenea, Zelenskii a mai precizat că Ucraina este gata să întâmpine voluntari străini. Primii 16 mii dintre aceștia ajung deja în țară. 

  El a mai precizat că toate liniile de apărare au fost păstrate. „Inamicul nu are succes pe nicio direcție de apărare strategică. Ei sunt suprimați  și condamnați”, a spus președintele ucrainean.

   
 • 10:10

  Atenție! Azi NU vor suna sirenele de protecție civilă

  Informația că azi vor suna sirenele de avertizare, drept exercițiu, este UN FALS! Azi nu va avea loc testarea sirenelor de protecție civilă. Acest lucru e confirmat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

   
 • 08:42

  Banca Mondială suspendă toate programele sale pentru Rusia și Belarus

  Banca Mondială anunță suspendarea tuturor programelor sale pentru Rusia și Belarus. Decizia vine ca urmare a invaziei rusești în Ucraina și a „ostilităților împotriva poporului ucrainean”, scrie Reuters.

  Banca precizează că nu a aprobat niciun nou împrumut sau investiție în Rusia din 2014, anul în care Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea. Totodată, nu a mai aprobat niciun împrumut nou către Belarus de la jumătatea anului 2020, când Statele Unite au impus sancțiuni asupra țării din cauza unor alegeri prezidențiale contestate.

  Banca Mondială a împrumutat Rusiei peste 16 miliarde de dolari de la începutul anilor 1990. Printre cele mai recente proiecte aprobate se numără un program de tineret în Caucazul de Nord în 2013 și un program de patrimoniu cultural care datează din 2010.

   
 • 07:40

  O angajată a OSCE a decedat în timpul bombardamentelor din Harkov

  O angajată a Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, a murit în timpul bombardamentului de la Harkov, scrie TASS cu referire la Secretariatul OSCE din Viena.

   
 • 07:31

  Nave militare rusești se deplasează în direcția orașului Odesa

  În Marea Neagră, patru nave militare cu desant rusesc și trei nave de atac cu rachete se deplasează în direcția orașului Odesa, scrie agenția de presă UNIAN. 


   
 • Advertoriale
  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
   Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
   Autentificare
   Ai uitat parola?
   Salvează articolul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

   Urmărește subiectul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.