Live text

LIVE TEXT. 04.03.2022. A noua zi de război în Ucraina. A fost atacată cea mai mare centrală atomică din Europa

LIVE TEXT. 04.03.2022. A noua zi de război în Ucraina. A fost atacată cea mai mare centrală atomică din Europa

Trupele rusești au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa în această dimineață. La stația atomică Zaporoje a izbucnit un incendiu. După nenumărate piedici, pompierilor le-a fost permis să lichideze incendiul. Autoritățile ucrainene au avertizat că o eventuală explozie ar fi de zece ori mai distrugătoare decât cea de la Cernobîl. Ieri a avut loc cea de-a două rundă a negocierilor, la care părțile au ajuns la un armistițiu parțial, obiectivele principale fiind încă neîndeplinite. În acest timp, pe străzile din localitățile Ucrainei se duc lupte, se împușcă, se bombardează, iar pierderile umane sunt tot mai mari.

23:47
Louis Vuitton va închide „temporar” cele 124 de magazine din Rusia

Louis Vuitton va închide „temporar” cele 124 de magazine din Rusia

Grupul francez de lux Loius Vuitton își va închide „temporar” cele 124 de magazine din Rusia de duminică, a declarat un purtător de cuvânt al grupului pentru Reuters.

Grupul, care are sediul la Paris, a luat decizia având în vedere „circumstanțele actuale din regiune”.

Anunțul vine după decizii similare de la începutul zilei ale producătorului de genți Birkin Hermes și proprietarului Cartier Richemont, care au fost primele firme de lux la nivel mondial care au întrerupt toate activitățile comerciale din țară. 

Purtătorul de cuvânt a adăugat că cei 3.500 de angajați ai grupului din Rusia vor continua să-și primească salariul și beneficiile.

 
 • 23:34

  Zelenski s-a adresat către NATO: Toți oamenii care vor muri începând de astăzi, vor muri inclusiv din cauza voastră (VIDEO)

   „NATO conștient a decis să nu închidă spațiul aerian deasupra Ucrainei. Credem că țările NATO singure au creat narativul potrivit căruia închiderea spațiului aerian ar putea provoca agresiunea directă a Rusiei împotriva NATO. E o auto-hipnotizare a celor care sunt slabi și nesiguri în interior, deși pot deține arme de câteva ori mai puternice decât ale noastre. Trebuia să vă gândiți la oameni, la omenie. La ce v-ați gândit la acea ședință? Toți oamenii care vor muri începând de astăzi, vor muri inclusiv din cauza voastră! Din cauza slăbiciunii voastre, din cauza dezbinării voastre! Tot la ce s-a decis Alianța până azi este să treacă prin sistemul său de achiziții 50 de tone de combustibil pentru Ucraina. Poate pentru aceea ca să putem să dăm foc memorandumului de la Budapesta. Pentru ca să ardă mai bine! Pentru noi, el deja a ars în focul armatei ruse. Un asemenea NATO ne-am dorit noi? Astăzi, conducerea Alianței a dat undă verde la bombardarea în continuare a orașelor și satelor, refuzând să închidă spațiul aerian. Dar, nu știu pe cine puteți să protejați, nu o să puteți să răscumpărați litrii de combustibil cu litrii noștri de sânge vărsat pentru Europa noastră comună”, a declarat Volodimir Zelesnki.


   
 • 22:46
  Zeci de mii de oameni s-au adunat în centrul orașului Praga pentru a susține Ucraina și asculta discursul lui Zelenski
  Foto: Nexta

  Zeci de mii de oameni s-au adunat în centrul orașului Praga pentru a susține Ucraina și asculta discursul lui Zelenski

  Președintele Zelenski s-a adresat protestatarilor anti-război din întreaga lume:

  „Vilnius, Frankfurt, Tbilisi, Bratislava, Praga, Lyon, Paris – toți astăzi sunteți ucraineni și vă mulțumesc pentru asta.”

  Iar această scenă a fost surprinsă în Praga.

  Presa din Ucraina scrie că ar fi vorba de peste 80 de mii de oameni.

  President Zelensky now addressing anti-war protesters around the world:
  "Vilnius, Frankfurt, Tbilisi, Bratislava, Prague, Lyon, Paris — all of you today are Ukrainians, and thank you for this."
  This is the scene in Prague: https://t.co/Gm9p31tXJU

  — Josie Ensor (@Josiensor) March 4, 2022

   
 • 21:44
  Rusia a rămas fără Twitter

  Rusia a rămas fără Twitter

  Presa din Federația Rusă informează că abonații din această țară au rămas fără conexiune la Twitter. S-a întâmplat la scurt timp după ce a fost oprit accesul la Facebook.

   
 • 21:02
  Facebook-ul a fost blocat în Rusia, din motiv că „discriminează” mass-media locală

  Facebook-ul a fost blocat în Rusia, din motiv că „discriminează” mass-media locală

  Potrivit presei ruse, Roskomnadzor a decis să blocheze rețeaua de socializare Facebook ca răspuns la blocarea conturilor mass-media din Rusia.

  „La 4 martie 2022, a fost luată decizia de blocare a accesului la rețeaua Facebook (deținută de Meta Platforms, Inc.) pe teritoriul Federației Ruse”, se arată într-un comunicat.

  Potrivit Roskomnadzor, din octombrie 2020, au fost înregistrate 26 de cazuri de discriminare față de mass-media și resursele informaționale ruse de către Facebook.

  În ultimele zile, rețeaua de socializare a restricționat accesul la conturile postului TV Zvezda, agenției de știri RIA Novosti, Sputnik, Russia. 

   
 • 19:57

  Mai multe companii și-au sistat activitatea din Rusia, în contextul războiului din Ucraina

  În urma confruntările militare din Ucraina, mai multe companii și-au sistat activitatea subsidiarelor, serviciilor sau produselor sale din Rusia.

  O parte din brandurile care și-au sistat definitiv sau parțial, activitatea pe piața din Rusia.


  Sursa: @EuromaidanPress

   
 • 19:46

  Raport ONU: De la începutul războiului, Ucraina a fost înregistrat peste o mie de victime civile

  În urma bombardamentelor și a atacurilor aeriene lansate de forțele rusești în Ucraina, au fost înregistrate peste o mie de victime civile: 331 de morți, inclusiv 19 copii; 675 de răniți, inclusiv 31 de copii, arată un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

  Datele au fost colectate în perioada 24 februarie – 3 martie 2022.

  Potrivit ONU, în regiunile Donețk și Lugansk au fost înregistrate 440 de victime (77 de morți și 363 de răniți) au fost înregistrate în regiunile Donețk și Luhansk.

  Totodată, 566 de victime (254 de morți și 312 răniți) au fost înregistrate în alte regiuni ale Ucrainei (orașul Kiev, și regiunile Cerkasî, Cernihiv, Harkiv, Herson, Kiev, Odesa, Sumî, Zaporojie și Jîtomîr).

  Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost în urma utilizării armelor explozive, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă și lovituri aeriene.

   
 • 19:34
  Capitala Letoniei schimbă numele străzii pe care se află ambasada Rusiei în „Ucraina Independentă”
  Foto: Profimedia

  Capitala Letoniei schimbă numele străzii pe care se află ambasada Rusiei în „Ucraina Independentă”

  Coaliția de partid care guvernează capitala Letoniei, Riga, a convenit vineri să schimbe numele străzii pe care se află ambasada Rusiei în Strada Ucrainei Independente, se arată într-un comunicat.

  Decizia vine după ce Vilnius, capitala țării vecine Lituania, a anunțat că va schimba numele unei străzi pe care se află ambasada Rusiei în strada „Eroii Ucrainei”.

   
 • 17:56

  Primarul capitalei anunță că mai mulți copii din Ucraina frecventează școlile din Chișinău

  99 minori refugiați din Ucraina au fost înmatriculați în școlile din municipiul chișinău, iar 19 copii merg la grădiniță. Despre aceasta a anunțat primarul capitalei, Ion Ceban.

   
 • 17:51
  Kremilul refuză să aprobe un eventual dialog direct între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

  Kremilul refuză să aprobe un eventual dialog direct între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

  Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a anunțat că la Moscova nu se ia în calcul un dialog direct între președintele Rusiei și al Ucrainei. El a mai declarat că Rusia nu renunță la obiectivul de denazificare a Ucrainei, așa cum a raportat anterior partea ucraineană.

   
 • 16:32

  Delegațiile Ucrainei și Federației Ruse au convenit să nu facă publice detaliile procesului de negocieri

  Delegațiile Ucrainei și Federației Ruse au convenit să nu facă publice detaliile procesului de negocieri.

  Reprezentantul delegației ucrainene, David Arakhamia a spus acest lucru la un briefing, transmite Ukrinform.

  „De îndată ce am ajuns, chiar de la prima întâlnire am convenit că muncim din greu la înregistrări. Fără rapoarte de presă. Facem poze de la început, apoi toți părăsesc locul negocierilor. Și după aceea, la sfârșitul rundelor facem un mic comunicat. În rest, fără comentarii” a spus Arakhamia.

  El a mai menționat că nimeni nu are voie să exprime vreo poziție cu privire la procesul de negociere.


   
 • 15:37
  Cum și când se poate termina războiul? Cinci scenarii propuse de analiștii internaționali

  Cum și când se poate termina războiul? Cinci scenarii propuse de analiștii internaționali

  Odată cu vestea sumbră de începerea unui război într-un secol al progresului, oamenii de pe întreg globul pământesc au început să-și pună întrebări și să încerce să afle răspunsuri. Cel mai mult ne dorim cu toții să aflăm când toată această perioadă va rămâne în urmă. Jurnaliștii BBC au decis să facă un pas în spate și au încercat să analizeze modul în care ar putea evolua conflictul din Ucraina. Astfel, pe masă au fost puse câteva potențiale scenarii examinate de politicieni și de planificatorii militari. Deși, aparent, opțiunile multe dau o umbră de speranță, în realitatea cele mai multe dintre scenariile propuse nu par să fie prea pozitive. 

   
 • 14:52
  SUA: Un alt miting în susținerea Ucrainei

  SUA: Un alt miting în susținerea Ucrainei

  În Washington, în fața Casei Albe, are loc un alt miting. Oamenii au ieșit în susținerea Ucrainei. (sursa t.me. УНИАН)


  <script async src="https://telegram.org/js/telegram-widget.js?16" data-telegram-post="agoramd/4379" data-tme-mode data-width="100%"></script>


   
 • 14:36
  Locuitorii din Melitopol au ieșit în stradă. Oamenii cer militarilor ruși să plece

  Locuitorii din Melitopol au ieșit în stradă. Oamenii cer militarilor ruși să plece


   
 • 14:14

  Moscova interzice un miting programat pentru 12 martie

  Primăria Moscovei a refuzat să aprobe mitingurile împotriva războiului din Ucraina planificate pentru 12 martie. Autoritățile și-au amintit de coronavirus și au justificat interzicerea făcând referire la „situația epidemiologică”. (sursa meduza.io)

   
 • 11:48
  Autorități: În farmacii nu sunt lipsuri, nu consumați iod în mod „improvizat”! Care este eficiența unei asemenea terapii în cazul unui accident nuclear

  Autorități: În farmacii nu sunt lipsuri, nu consumați iod în mod „improvizat”! Care este eficiența unei asemenea terapii în cazul unui accident nuclear

  Războiul din Ucraina, un video postat de doctorul ucrainean, Evgheni Komarovski, dar și bombardamentul de la cea mai mare centrală nucleară (CN) din Europa, Zaporijie, a stârnit un nou val de panică în rândul moldovenilor. Mai mulți concetățeni ar fi luat cu asalt farmaciile să cumpere iod. Conform declarațiilor lui Komarovski, profilaxia cu iod ar putea fi eficientă în cazul expunerii la radiații. Pe de altă parte, experții avertizează că administrarea necontrolată de iod ar putea avea efecte adverse grave. AGORA a încercat să afle poziția Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) încă de la primele semnale de cumpărături masive de preparate iodate, însă instituția a putut oferi un răspuns abia peste câteva zile de la solicitarea inițială. 

   
 • 11:36

  Coletele din Rusia vor ajunge în Moldova. Anunțul poștei rusești

  Poșta Rusiei anunță că reia primirea solicitărilor de expedieri internaționale spre Moldova și Cipru.

   
 • 11:27
  Volodimir Zelenski a ieșit cu o nouă adresare publică

  Volodimir Zelenski a ieșit cu o nouă adresare publică

  Luptăm împotriva unui inamic puternic care ne depășește numeric. Ceea ce ne depășește la cantitatea de echipamente. Dar care este la mii de ani lumină distanță de oamenii normali care au demnitate. Am trăit o noapte care ar fi putut opri istoria Ucrainei și a Europei. Trupele ruse au atacat centrala nucleară Zaporojie.


   
 • 10:31

  Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova a autoriza trei zboruri pentru ziua de vineri

  Autoritatea Aeronautică Civilă a autorizat pentru vineri, 4 martie 2022, trei zboruri spre Republica Moldova.Două dintre ele sunt zboruri umanitare, în cadrul programului World Food Program al Organizatiei Națiunilor Unite, iar celălalt este un zbor Cargo care transportă Poștă (DHL, UPS, TNT).Amintim că, perioada stării de urgență, spațiul aerian al Republicii Moldova rămâne închis, fiind admise doar o serie de zboruri exceptate.

   
 • 10:08

  Imagini matinale de la centrul de triere a refugiaților de la Moldexpo (FOTO)

  Flux mare de refugiați la centrul de triere a refugiaților de la Moldexpo.


   
 • 07:17

  La centrala nucleară Zaporijie nu a fost afectată tehnica de bază

  Incendiul de la centrala nucleară Zaporijie nu a afectat tehnica de bază, relatează Agenția Internațională de Energie Atomică (AIEA), citând autoritățile ucrainene. Cu toate acestea, AIEA transferă Centrul pentru incidente și urgențe în regim non-stop.

   
 • 06:46
  Incendiul de la centrala atomică din Zaporijie a fost lichidat

  Incendiul de la centrala atomică din Zaporijie a fost lichidat

  Incendiul care a izbucnit în această dimineață la centrală atomică din Zaporijie a fost lichidat. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Urgență al Ucrainei. Flăcările au cuprins clădirea de antrenament a stației atomice. Din fericire, nu au fost înregistrate pierderi omenești.  

   
 • Advertoriale
  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
   Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
   Autentificare
   Ai uitat parola?
   Salvează articolul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

   Urmărește subiectul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.