Este a 11-a zi de război în Ucraina. Situația rămâne tensionată în Ucraina, iar bătălii se duc în continuare în mai multe zone. Orașul port Mariupol este complet înconjurat și bombardat. Rusia și Ucraina căzuseră de acord pentru o încetare parțială a focului pentru evacuarea civililor, lucru ce nu s-a mai întâmplat după ce rușii ar fi continua să bombardeze. Întreaga comunitate internațională stă cu ochii pe Ucraina, în speranța unor negocieri reușite între cele două delegații. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că întreprind o „operațiune specială”.
Vilele prezidențiale poloneze găzduiesc refugiați din Ucraina
Preşedintele polonez Andrzej Duda doreşte să găzduiască refugiaţi ucraineni în camere ale reşedinţelor sale oficiale. Iniţiativa îi aparţine soţiei liderului polonez, Agata Kornhauser-Duda, care a insistat să se pună la dispoziţia refugiaţilor timp de mai multe zile cele două vile oficiale ale preşedintelui, a declarat şeful de cabinet al lui Duda pentru agenţia PAP, conform Belga, citată de g4media.ro.
Pe lângă palatul prezidenţial şi palatul Belvedere din Varşovia, şeful de stat polonez mai are la dispoziţie patru reşedinţe, dintre care una la Hel, la nord de Gdansk, şi una la Wisla.

Rând de mașini de peste doi km și circa 200 de mașini. Situația de la punctele de trecere a frontierei
Poliția de Frontieră informează că la această oră în toate punctele de trecere situate la frontieră cu România se atestă flux majorat și continuu.
Ieșire din Republica Moldova
- PTF Lipcani-Rădăuți-Prut (partea moldovenească, în jurul a 60 de mașini);
- PTF Costești - Stânca (partea moldovenească, în jurul a 140 de mașini);
- PTF Sculeni – Sculeni (partea moldovenească, în jurul a 110 de mașini);
- PTF Leușeni – Albița (partea moldovenească, în jurul a 70 de mașini);
- PTF Cahul - Oancea (partea moldovenească, în jurul a 40 de mașini);
- PTF Giurgiulești – Galați (partea moldovenească, în jurul a 90 de mașini).
Intrare în Republica Moldova
- PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe (partea ucraineană, rândul de mașini mai mare de 2 km);
- PTF Tudora – Starokazacie (partea ucraineană, circa 200 de mașini).
Ambasadorii țărilor UE în R. Moldova , într-un clip video. Cei 13 oficiali neagă informațiile că ar fi evacuați de la Chișinău
Ambasadorii țărilor Uniunii Europene în Republica Moldova au apărut într-un clip video, spunând în limba română că „echipa Europa reprezintă o Europă puternică și încrezătoare”. Astfel, cei 13 ambasadori au negat zvonurile că ar fi evacuați de la Chișinău.
There are fake news spreading via Telegram & other networks claiming EU states are about to close their embassies in Moldova and withdraw their staff. To counter these rumours, the ambassadors met in Chișinău today (06.03.) and recorded a joint video message, in Romanian. pic.twitter.com/EIDXuVqLsc
— Michael Martens (@Andric1961) March 6, 2022
Rusia avertizează: Țările care îşi pun aerodromurile la dispoziţia Ucrainei ar putea fi considerate părţi în conflict
Orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, relatează Reuters, scrie agerpres.ro.
"Folosirea reţelelor de aerodromuri ale acestor ţări pentru a primi avioane militare ucrainene şi utilizarea lor ulterioară împotriva forţelor armate ruse pot fi considerate o implicare a acestor stare în conflictul armat", a subliniat Konaşenkov, citat de agenţia de presă Interfax.
""Practic, toate avioanele cu capacitate de luptă ale regimului de la Kiev au fost distruse. Dar ştim cu siguranţă că avioane ucrainene au zburat spre România şi alte ţări vecine"", a declarat Igor Konaşenkov, citat de AFP şi EFE

Secretarul de stat al SUA spune că țările NATO au undă verde pentru a trimite avioane de luptă în Ucraina
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că statele NATO au undă verde pentru a trimite avioane de luptă în Ucraina, în timp ce SUA și aliații săi își continuă eforturile de a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei, informează presa americană.

Arahamia: Singurele părți asupra cărora este aproape imposibil de convenit sunt Crimeea și așa-numitele republici
Șeful fracțiunii „Sluga Naroda” din parlamentul ucrainean, David Arahamia, a declarat că există mai multe aspecte problematice în negocierile cu Rusia care împiedică părțile să ajungă la un acord. Afirmațiile au fost făcute într-un interviu acordat pentru Fox News.
„Singurele părți asupra cărora este aproape imposibil de convenit sunt Crimeea și așa-numitele republici pe care Rusia insistă să le recunoaștem ca fiind independente. Acest lucru este inacceptabil pentru societatea ucraineană”, a declarat negociatorul
De asemenea, el a adăugat că delegația ucraineană nu este pregătită să facă compromisuri cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei. Potrivit acestuia, poziția părții ucrainene în această chestiune este fermă.

Putin i-a dat asigurări lui Macron că „nu a avut intenția” să fie atacate centralele nucleare
Președintele francez continuă să mențină dialogul cu omologul său rus, iar o nouă discuție telefonică a avut loc între cei doi duminică, 6 martie. Potrivit presei franceze, Vladimir Putin ar fi negat că armata sa ar viza civilii și a dat asigurări că „nu a avut intenția” să fie atacate centralele nucleare. Pe de altă parte, Emmanuel Macron și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un atac iminent asupra orașului Odesa.

Aproape 20.000 de cetățeni străini din 52 de țări s-au înscris ca voluntari în armata ucraineană
În jur de 20.000 de cetățeni străini din 52 de țări s-au înscris ca voluntari în armata ucraineană, a anunțat Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. Oficialul a publicat datele în cadrul unui briefing de presă, scrie Eurointegration.
Un băiețel ucrainean în vârstă de 11 ani a trecut singur granița în Slovacia. A parcurs o distanță de circa 1.000 de kilometri
Un băiețel ucrainean în vârstă de 11 ani a trecut singur granița în Slovacia, la 1.000 de kilometri de orașul Zaporijjea, de unde provine. Oficialii de la frontieră l-au lăudat pentru curaj numindu-l „eroul nopții”, transmite CNN.

O dubă a poliției s-a răsturnat la Moscova, scrie presa rusă
Un băiețel ucrainean în vârstă de 11 ani a trecut singur granița în Slovacia. A parcurs o distanță de circa 1.000 de kilometri
Un băiețel ucrainean în vârstă de 11 ani a trecut singur granița în Slovacia, la 1.000 de kilometri de orașul Zaporijjea, de unde provine. Oficialii de la frontieră l-au lăudat pentru curaj numindu-l „eroul nopții”, transmite CNN.

Vladimir Putin a semnat o lege privind confiscarea în favoarea statului a fondurilor corupte ale oficialilor
Presa rusă scrie că, potrivit legii, banii din conturile unui funcționar pot fi retrași la stat dacă suma depășește veniturile acestuia timp de trei ani. Se așteaptă ca suma să fie sechestrată în favoarea statului dacă nu sunt furnizate informații credibile care să dovedească legitimitatea acesteia.
Localnicii din Nova Kakhovka au ieșit la proteste, după ce orașul a fost ocupat de militarii ruși

Un cuplu din apărarea teritorială a Ucrainei s-a căsătorit la punctul de control (VIDEO)
Un cuplu format din doi luptători din cadrul apărării teritoriale a capitalei Ucrainei s-au căsătorit la punctul de control.
La nunta celor doi a participat și primarul orașului, Vitali Kliciko, care a postat pe rețelele sale de socializare videoclipul de la eveniment .
Ministerul Apărării al R. Moldova infirmă informația conform căreia rachetele care au fost utilizate la bombardarea aeroportului Vinița, ar fi fost lansate din stânga Nistrului
Ministerul Apărării al Republicii Moldova infirmă lansarea de rachete deasupra aeroportului din Vinița de pe teritoriul transnistrean pe teritoriul Ucrainei.
Anterior, în presa ucraineană a apărut versiunea că rachetele care au fost utilizate la bombardarea aeroportului din Vinița, ar fi fost lansate de pe teritoriul regiunii transnistriene.
Secretarul de Stat al SUA susține că un eventual embargo asupra exportului de petrol rusesc este posibil
Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, susține că un eventual embargo asupra exportului de petrol rusesc este posibil, oficialul afirmând că Washingtonul se află în consultări cu aliații europeni.
„Când vine vorba de petrolul rusesc, am avut ieri o discuție telefonică cu Președintele și alți membri ai cabinetului, exact la acest subiect și vreau să spun că noi discutăm cu partenerii și aliații noștri europeni în vederea identificării unei măsuri coordonate de interzicere a importului de petrol rusesc, în timp ce ne asigurăm că într-un asemenea caz va exista suficient petrol pe piețele internaționale”, a declara Blinken pentru CNN.
SUA au anunțat anterior mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și președintelui rus, Vladimir Putin, din moment ce la 24 februarie, Moscova a lansat o invazie în Ucraina. Dar instituirea unor sancțiuni în domeniul energetic și anume în cazul exporturilor de petrol, ar putea duce la o creștere explozivă a prețurilor, din moment ce Rusia este pe locul doi în topul producătorilor de petrol.
Atacul cu rachetă în regiunea Vinița: Trei persoane au fost eliberate din dărâmături, iar una a decedat
Ca urmare a bombardamentelor de către invadatorii din regiunea Vinița, o persoană a fost ucisă, iar altele trei au fost scoase de sub dărâmături. Acest lucru a fost raportat de Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență.
Se observă că, în urma unui foc de rachete, un incendiu a izbucnit într-un depozit cu combustibil și lubrifianți pe o suprafață de aproximativ o mie de metri pătrați și a distrus parțial clădirea administrativă. De la Serviciul de Urgență au fost implicate 111 persoane și 21 de echipamente.
De la începutul atacului rusesc asupra Ucrainei, peste 140 de mii de ucraineni s-au întors în țară
De la începutul atacului rusesc asupra Ucrainei, 143 de mii de ucraineni s-au întors în țara nor natală. Dintre aceștia, 80% sunt bărbați, anunță Serviciul Grănicerilor de Stat din Ucraina.Zonă vestică a frontierei de stat a Ucrainei a fost traversată de peste 1,5 milioane de persoane de la începutul agresiunii rusești. Peste 900 de mii de persoane au fost trimise să părăsească țara - aproape 764 de mii de cetățeni ucraineni și aproximativ 137 de mii de străini.
Crucea Roșie confirmă că operațiunea de evacuare a civililor din Mariupol a fost sistată
Organizația Crucea Roșie confirmă că operațiunea de evacuare a aproximativ 200.000 de civili a fost din nou oprită, în condițiile în care acordul de încetare a focului nu a fost respectat de nici una dintre părți, transmite CNN.
„Pe fondul scenelor devastatoare de suferință umană din Mariupol, a doua încercare de a începe evacuarea a aproximativ 200.000 de oameni din oraș a fost oprită. Încercările eșuate de ieri și astăzi subliniază absența unui acord detaliată și funcțional între părțile implicate în conflict.
Astăzi, echipele noastre au început să deschidă calea de evacuare din Mariupol înainte de reluarea ostilităților. Echipele noastre rămân în oraș și sunt gata să contribuie la facilitarea încercărilor ulterioare de evacuare dacă părțile ajung la un acord detaliat, pe care doar ele trebuie să îl implementeze și să îl respecte”, se arată în comunicatul organizației internaționale.
Anterior, reprezentanții batalionului Azov, au anunțat că Rusia nu-și respectă promisiunea de a permite evacuarea civililor din Mariupol, deși în oraș au sosit inclusiv autobuzele care urmează să asigure evacuarea acestora în zone mai sigure.
Șeful misiunii FMI pentru Moldova vine la Chișinău
Șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Moldova, Ruben Atoyan, VINE în vizită la Chișinău în perioada 9-16 martie. Ruben Atoyan va conduce echipa de experți care va purta discuții cu autoritățile în persoană și la distanță, din oficiul FMI de la Washington, SUA.
Reprezentanţa permanentă a misiunii FMI la Chișinău a anunţat printr-un comunicat de presă că scopul vizitei este de a evalua consecințele conflictului dintre Rusia și Ucraina, precum și de a sprijini autoritățile în eforturile lor de a răspunde crizei și de a planifica acţiunile în cazul unor situații neprevăzute.
Criza refugiaților din Ucraina, cea mai mare criză umanitară din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial
Criza refugiaților din Ucraina este cea mai mare criză umanitară din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent, susține Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filipo Grandi. Afirmația acetsuia a fost făcută în contextul în care în ultimele 10 zile, peste 1,5 milioane de ucraineni au devenit refugiați, fugind din calea războiului, scrie The Guardian.
Pentru refugiații din Ucraina sunt puse la dispoziție curse specială de tren
În perioada 6-7 martie, Calea Ferată din Moldova pune la dispoziție, gratuit, refugiaților ucraineni o cursă specială de tren din Căușeni spre Iași, cu oprire la gara din Chișinău.
Cursa TUR
Ora 20:24 (6 martie) pornirea din Căușeni - 23:47 (6 martie) ajunge la Chișinău;
ora 00:34 (7 martie) pornirea din Chişinău - ora 06:24 ajunge la Iaşi (Socola).
Cursa RETUR
Ora 08:25 (7 martie) pornirea din Iași (Socola) - 12:54 (7 martie) ajunge la Chișinău;
ora 14:45 (7 martie) pornirea din Chişinău - ora 17:36 ajunge la Căușeni.
La Iași va fi pus la dispoziție transport gratuit: transferul spre Aeroportul Internațional Iași și transferul din Gara Socola spre Gara Centrală
Graficul următoarelor curse de tren speciale vor fi comunicate în dependență de solicitările Centrului Unic de Gestionare a Crizei.

Zelenski a venit cu un nou mesaj dur în adresa Occidentului după ce aeroportul din Vinița a fost bombardat. Cere repetat închiderea spațiului aerian al Ucrainei
„Am repetat în fiecare zi să fie închis spațiul aerian deasupra Ucrainei, să fie închis pentru toate rachetele, pentru aviația militară rusă, pentru toți acești teroriști. Să fie creată o zonă aeriană umanitară, fără rachete, fără bombe. Noi suntem oameni, aceasta este important. Dacă nu veți face acest lucru, dacă nu ne oferiți avioane pentru ca noi să putem să ne apărăm singuri, atunci putem face o singură concluzie: voi de asemenea vreți ca noi să fim omorâți”, a declarat președintele ucrainean în scurta sa intervenție.
În urmă cu câteva momente, aeroportul din localitatea Vinița, a fost bombardat de trupele ruse, sursele afirmând că ar fi vorba de opt rachete.
Evacuarea civililor din Mariupol ar fi eșuat din nou, transmite Batalionul Azov
A doua încercare de stabilire a unui „coridor verde” pentru civili, a sfârșit din nou printr-un atac al trupelor ruse asupra traseului destinat evacuării, transmit reprezentanții batalionului Azov, pentru Ukrainskaya Pravda, care citează reprezentanții batalionului Azov. The Guardian scrie că reprezentanții administrației secesioniste de la Donețk, acuză ucrainenii că nu au repsectat înțelegerea de încetare a focului și că doar 300 de perosane au părăsit orașul.
„Trebuie să înțelegem că, din cauza uciderii civililor de către forțele de ocupație – nu poate exista nici o garanție a securității „coridoarelor verzi”, deoarece „creierul bolnav” al comandanților ruși, decide când să înceapă să tragă și în cine.
Situația de ieri s-a repetat și astăzi, militarii deschizând focul asupra civililor, fără a asigura un regim de tăcere.
Precizăm că regimul de tăcere a fost convenit de părțile ruse și ucraineană în urma celei de-a doua runde de negocieri, acesta urmând să aibă loc în intervalul 09:00 – 16:00, fiind preconizată evacuarea a până la 400.000 de civili.
Ucraina susține că este imposibilă evacuarea civililor și din orașele Bucha și Hostomel.
Rusia atacă zonele populate, spune ministrul apărării al Regatului Unit
Ministrul Apărării al Regatului Unit susține că Rusia atacă zonele populate din Ucraina, cel mai probabil într-un efort de a distruge moralul ucrainenilor.
„Rezistența ucraineană continuă să uimească Rusia. Astfel, trupele ruse răspund prin atacarea zonelor populate din orașele țării, cum ar fi Harkiv, Cernihiv și Mariupol”, a anunțat ministrul apărării al Regatul Unit, Ben Wallace.
„Este cel mai probabil un efort de a distruge moralul ucrainenilor”, a adăugat acesta.
CNN scrie că armata rusă a mai utilizat această tactică în 1999 în Cecenia și în 2016, în timpul luptelor din Siria, folosind atacuri aeriene și terestre.
„Liniile de aprovizionare a trupelor ruse continuă să fie atacate, ceea ce face dificilă înaintarea forțelor terestre. Este o posibilitate reală ca acum Rusia să încerce să deghizeze camioanele de combustibil pentru armată în autovehicule obișnuite, pentru a minimiza pierderile”, a precizat Wallace.
Zelenski, adresare către cetățenii ruși: „Dacă o să tăceți acum, atunci pentru voi va vorbi doar sărăcia voastră” (VIDEO)
Într-o nouă adresare, Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe cetățenii Rusiei să nu ignore războiul din Ucraina.
„Pentru voi această luptă nu este doar pentru pacea în Ucraina, este o luptă și pentru țara voastră. Pentru ceea ce avea bun, pentru libertatea pe care ați văzut-o, pentru bunăstarea pe care ați simțit-o. Dacă o să tăceți acum, atunci pentru voi va vorbi doar sărăcia voastră, iar răspunsul vor fi represiile. Nu tăceți”, s-a adresat el cetățenilor.
Totodată, liderul de la Kiev declară că rușii se pregătesc să bombardeze Odesa pentru a sparge apărarea orașului
„Ei se pregătesc să bombardeze Odesa. Odesa! Rușii întotdeauna veneau în Odesa, întotdeauna simțeau în Odesa doar căldură, doar deschidere. Iar acum? Bombe împotriva Odesei, artilerie împotriva Odesei, rachete împotriva Odesei. Va fi o crimă militară, va fi o crimă istorică!”, a mai punctat Zelenski.

A doua tentativă de evacuare a populației din Mariupol, a început. Încă nu au fost raportate incidente
Începând cu ora 12:00, a doua tentativă de evacuare a populației civile din orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, a început, a anunțat serviciul de presă al Consiliului Local. Regimu „de tăcere” sau coridorul umanitar instituit în urma celei de-a doua runde de negocieri dintre partea rusă și ucraineană, urmează să aibă loc de la orele 10:00 până la 21:00, transmite Krym.Realin, filiala din Crimeea a Europei Libere.
Ruta de evacuare ar urma să treacă prin următorul traseu: Mariupol – Provskoie – Mangush – Rozovka – Bilmak – Rody – Orehov – Zaporojie. Evacuarea populației va avea loc cu ajutorul autobuzelor puse la dispoziție de municipalitate, civilii urmând a fi preluați din trei locații.
Consiliul Local precizează că cetățenii orașului pot părăsi localitatea cu mașinile personale, doar cu condiția de a urma coloana oficială. Până la acest moment nu au fost indicate careva incidente
O altă tentativă de evacuare a populației civile și a răniților a avut loc sâmbătă, 5 martie, dar trupele ruse au violat armisițiul și au tras asupra coridorului umanitar, ceea ce a dus la sistarea evacuării. Potrivit ultimelor informații, cei 400.000 de cetățeni ai orașului Mariupol au rămas fără apă și electricitate, în urma operațiunilor militare, scrie Ukrainskaya Pravda.
Numărul de refugiați din Ucraina per 100 mii de locuitori (HARTĂ)
O hartă realizată de Natan Garștea, autorul podcastului „Istoria Moldovei” și consilier al guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, prezintă numărul de refugiați din Ucraina per 100 mii de locuitori.
„Poftim o altă perspectivă, care reflectă efortul umanitar al fiecărui stat, și impactul războiului și crizei refugiaților, pe țări. Am calculat câți refugiați revin la 100 mii locuitori, în statele care primesc refugiați”, a scris Natan.

Trei angajați ai Direcției principale de informații au murit „în timp ce îndeplineau sarcini speciale”. Printre ei și un participant la primele negocieri cu rușii
Trei angajați ai Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei au murit în timp ce îndeplineau sarcini speciale. Anunțul a fost făcut de către Direcția principală de informații. Printre ei se numără și Denis Kireev, membru al grupului de negociatori ai Ucrainei din prima zi de discuții cu reprezentanții Rusiei, despre care presa ucraineană scria că ar fi fost ucis pentru trădare de patrie.
Primăria orașului Mariupol anunță despre un nou coridor umanitar
Primăria orașului Mariupol anunță că la ora 12:00 urmează ca populația civilă să înceapă să iasă organizat din oraș, iar acțiunea ar fi coordonată cu trupele ruse de ocupație.
Evacuarea va începe din 3 sectoare a orașului, iar cei care vor să iasă cu mașinile proprii sunt rugați să respecte întocmai traseul și să urmeze coloana oficială.

Rusia cere Uniunii Europene și NATO să nu furnizeze armament Ucrainei
Rusia a cerut Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice (NATO) să nu furnizeze armament Ucrainei, scrue agenţia de presă RIA Novosti.
Volodimir Zelenski a avut o discuție cu Elon Musk
„Îi sunt recunoscător pentru că a sprijinit Ucraina cu vorbe și fapte. Săptămâna viitoare vom primi un alt lot de sisteme Starlink pentru orașele distruse. Am discutat despre posibile proiecte spațiale. Dar voi vorbi despre asta după război”, a spus președintele ucrainean.
În urma unei lovituri cu rachete în regiunea Jitomir, o persoană a fost ucisă și două au fost rănite (FOTO)
În urma unei lovituri cu rachete în orașul Korosten, regiunea Jitomir, o persoană a fost ucisă și două au fost rănite, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei (SES).În același timp, 10 case ale civililor au fost distruse, iar o clădire a fost incendiată. Pompierii au reușit să salveze 5 copii de la subsol.
Totodată, SES informează despre rezultatele unei lovituri cu rachete asupra sectorului privat din orașul Ovruci, regiunea Jitomir, unde au fost avariate 15 clădiri rezidențiale, dintre care cinci au fost complet distruse. Potrivit salvatorilor, nu există victime anterioare.
Forțele rusești din Ucraina ar fi intrat într-o posibilă scurtă pauză operațională
Forțele rusești din Ucraina ar fi intrat într-o posibilă scurtă pauză operațională pentru a se pregăti să reia operațiunile asupra Kievului, Harkovului, Mikolaievului și, posibil, Odesa în următoarele 24-48 de ore, scrie Mediafax.ro.
Un raport publicat recent de Institutul pentru Studiul Războiului, susţine că trupele ruseşti nu au lansat operaţiuni ofensive terestre majore împotriva Kievului, Harkovului sau Mikolaievului în ultimele 24 de ore. Pe de altă parte, forţele ucrainene din apropierea Harkovului au desfăşurat o contraofensivă care ar fi pătruns până la graniţa ruso-ucraineană.

Visa şi Mastercard îşi suspendă operaţiunile în Rusia
Giganţii internaţionali ai cardurilor bancare Visa şi Mastercard au anunţat că îşi suspendă operaţiunile în Rusia după invazia Ucrainei, ceea ce va împiedica cardurile emise de băncile ruseşti să funcţioneze în străinătate şi cardurile străine să opereze în Rusia, scrie The Guardian.
De la începutul războiului, armata ucraineană ar fi echipamente inamice în valoare de peste 3 miliarde de dolari
De la începutul războiului din 24 februarie, armata ucraineană a distrus 1.902 de unități de echipamente inamice, au informat Forțele Armate ale Ucrainei pe 4 martie, scrie Forbes din Ucraina.
Printre aceste echipamente se numără 33 de avioane, 37 de elicoptere, 251 de tancuri și 939 de vehicule blindate de luptă. Forbes estimează costul tuturor echipamentelor pierdute în războiul cu Ucraina la peste 3 miliarde de dolari.
Orașul port Mariupol este înconjurat și bombardat
Fără apă, fără căldură și fără hrană sau provizii medicale, locuitorii din Mariupol trag speranța că rușii vor debloca coridorul umanitar, pentru a scăpa din iadul bombardamentelor.
„Situația este foarte complicată”, a spus Boicenko într-un interviu pe un canal de YouTube sâmbătă. „Armata rusă a blocat deja coridorul umanitar. Avem o mulțime de probleme sociale, pe care toți rușii le-au creat”, scrie CNN.
Zelenski susține că a avut o nouă convorbire la telefon cu președintele SUA
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat duminică la primele ore că a vorbit din nou la telefon cu omologul său american, Joe Biden, pentru a discuta despre sprijinul financiar american pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei.
„În cadrul unui dialog permanent, am avut o nouă conversaţie cu preşedintele Statelor Unite. Ordinea de zi a inclus probleme de securitate, sprijinul financiar pentru Ucraina şi continuarea sancţiunilor împotriva Rusiei”, a scris Volodimir Zelenski pe contul său de Twitter.