Live text

LIVE TEXT. 07.03.2022. Războiul din Ucraina - ziua a 12-a. Principalele evenimente în timp real

LIVE TEXT. 07.03.2022. Războiul din Ucraina - ziua a 12-a. Principalele evenimente în timp real

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 12-a zi. În timp ce pe întreg teritoriul țării se dau lupte tot mai grele, orașe precum Mariupol fiind încercuite și în imposibilitate de a-și proteja civilii, în Rusia cenzura atinge cote nemaivăzute, multe dintre instituțiile media liberale fiind închise în zilele de după începutul „operațiunii militare speciale”. De cealaltă parte, în ciuda înțelegerilor de creare a coridoarelor verzi pentru evacuarea civililor, atât Rusia cât și Ucraina, se acuză de nerespectarea acordului, victime fiind iarăși civilii, care în zilele de sâmbătă și duminică au căzut victime atacurilor lansate de cele două forțe.

23:15
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, confirmă că este în Kiev

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, confirmă că este în Kiev


 
  • 22:09

    A 12 zi de război: Oamenii sunt evacuați din cele mai afectate zone, lăsându-și în urma casele

    7 martie este cea de-a 12 zi de când în Ucraina se duce un război. Pierderile sunt tot mai mari. Situația la nivel internațional continuă să fie tensionată. Azi au fost evacuate în jur de două mii de persoane din orașul Herson. Tot azi a avut loc cea de-a treia rundă a negocierilor, în urma cărora nu s-au luat decizii esențiale. Părțile au căzut de acord în ceea ce privește crearea coridoarelor verzi.  Între timp, războiul lasă în urmă localități distruse și tot mai multe victime.


     
  • 20:05
    Runda trei de negocieri s-a încheiat. Podoleak: Pe partea de încetare a focului, rezultate încă nu-s

    Runda trei de negocieri s-a încheiat. Podoleak: Pe partea de încetare a focului, rezultate încă nu-s

    Runda a treia a negocierilor ruso-ucrainene s-a încheiat. Totuși, părțile așa și nu au ajuns la un consens pe parte ace ține de încetarea luptelor.



     
  • 17:06
    Autoritățile dezmint: Școlile nu trec pe online pentru a caza refugiații în instituții. Acestea vor activa în format fizic
    Foto simbol

    Autoritățile dezmint: Școlile nu trec pe online pentru a caza refugiații în instituții. Acestea vor activa în format fizic

    În spațiul public circulă mai multe informații referitoare la faptul că pentru a le oferi refugiaților adăpost, elevii vor trece la învățământul online din data de 9 martie.

    În acest context, Ministerul Educației și Cercetării infirmă zvonul și declară că e fals.

    Pe data de 9 martie elevii și studenții revin la lecții în regim obișnuit, cu prezență fizică, cu respectarea măsurilor de precauție în vigoare, conform instrucțiunilor aprobate prin Hotărârile CNESP.


     
  • 16:25
    Angajații Centrului de Asistență Medicală Urgentă au făcut o donație de aproape un milion de lei pentru refugiații ucraineni

    Angajații Centrului de Asistență Medicală Urgentă au făcut o donație de aproape un milion de lei pentru refugiații ucraineni

    În semn de solidaritate și susținere față de cetățenii ucraineni refugiați în Republica Moldova, colaboratorii IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au donat costul unei zile de muncă.

    Aproape 4.000 de colaboratori IMSP CNAMUP au colectat 994.933 lei.

    Din suma totală, 251.151 lei au fost transferați Primăriei municipiului Chișinău și 743.782 lei Ministerului Finanțelor pe contul donațiilor umanitare în susținerea poporului ucrainean.

     
  • 15:44

    60 de cetățeni ruși, reținuți după aprobarea legii privind „falsurile despre armata rusă”

    Potrivit meduza.io, în privința a 60 de persoane din federația Rusă au fost întocmite procese verbale în temeiul articolului 20.3.3 din Codului contravențional. Șapte persoane, deja au fost amendate cu sume de la 30.000 la 60.000 de ruble.

    Amintim că Comitetul Dumei de Stat al Federației Ruse a aprobat un amendament la legislație care prevede pedeapsa de până la 15 ani de închisoare pentru „falsuri despre armata rusă”.

     
  • 15:42

    Delegația ucraineană a ajuns în Belarus, la a treia rundă de negocieri cu Rusia

    Delegația ucraineană a ajuns în Belarus, locul unde urmează să aibă loc a treia rundă de negocieri cu partea rusească. Discuțiile trebuie să înceapă la ora 16:00.


     
  • 15:37

    Președintele Consiliului UE anunță că liderii Uniunii vor discuta cererea de aderare a Ucrainei în zilele următoare

    „Solidaritatea UE, prietenia și asistența fără precedent a Ucrainei sunt de neclintit. Vom discuta cererea de aderare a Ucrainei la UE în zilele următoare”, a scris președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel pe contul său de Twitter.

    Liderii UE se vor întruni în zilele următoare în cadrul unui summit informal la Paris, unde vor discuta despre cererea Ucrainei de a adera la UE dar și despre războiul din această țară.

     
  • 15:29

    Premierul Indiei îl îndeamnă pe Putin să „poarte discuții directe cu Ucraina”

    Potrivit Reuters, premierul indian Narendra Modi a făcut această solicitare în cadrul unei discuții telefonice cu președintele rus, Vladimir Putin.


    „Președintele Putin l-a informat pe premierul Modi cu privire la stadiul negocierilor dintre echipele ucrainene și ruse. Totodată, președintele Putin a amintit și despre decizia forțelor armate ruse de a stabili un armistițiu și a deschide coridoare umanitare pentru a nu permite agravarea situației umanitare”, transmite The Kashmir Monitor.


    Cei doi lideri au discutat și despre problema evacuării studenților indieni din zonele de conflict.

     
  • 15:10

    Condițiile înaintate de Moscova pentru încetarea focului în Ucraina

    Moscova și-a înaintat condițiile în care ar putea înceta focul în Ucraina. Acestea au fost anunțate de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Pescov. 

    Printre cerințele înaintate se numără recunoașterea independenței LNR și DNR și recunoașterea anexării Crimeii de către Federația Rusă. 

    O altă cerință este „finalizarea demilitarizării Ucrainei”. Pescov a mai spus că Kremlinul solicită ca Kievul să renunță la intrarea în vreun bloc militar. 

     
  • 14:33

    Turcia - gazda negocierilor diplomatice. Miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei se vor întâlni în Antalia

    Turcia va găzdui negocierile diplomatice dintre Rusia și Ucraina. Miniștrii Serghei Lavrov și Dumitru Culeba vor avea o întrevedere la data de 10 martie în Antalia. Informația a fost confirmată de către autoritățile de la Moscova. 


     
  • 14:11
    Ora la care este programată a treia rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia

    Ora la care este programată a treia rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia

    A treia rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia este programată pentru ora 16:00. Despre aceasta a anunțat consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoleac, pe pagina sa de Twitter. 

    „Componența delegației rămâne neschimbată”, se arată în mesajul postat pe rețelele sociale. Consilierul a publicat și o imagine foto din care se poate vedea că delegația ucraineană pleacă la negocieri. 


     
  • 13:04

    Guvernul rus a aprobat lista țărilor „neprietenoase” Rusiei. Moldova nu se regăsește în listă

    Guvernul rus a aprobat lista țărilor care au realizat acțiuni „neprietenoase” în adresa Federației Ruse. Decizia vine la două zile după ce președintele rus, Vladimir Putin a cerut acest lucru, scrie RIA Novosti.


    În listă se regăsesc următoarele țări: Australia, Marea Britanie, Țările membre ale UE, Islanda, Canada, Liechtenstein, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, San Marino, Singapore, SUA, Taiwan, Ucraina, Muntenegru, Elveția și Japonia.

     
  • 12:48

    Cererile de aderare la UE ale Moldovei, Georgiei și Ucraina, urmează a fi examinate de Consiliul Uniunii Europene

    Consiliul Uniunii Europene se întrunește luni, 7 martie, în ședință pentru a discuta mai multe subiecte legate de situația din regiune, printre care se numără și cererile de aderare ale Moldovei, Ucrainei și Georgiei. 




    Potrivit agendei, ședința a început la ora 09:30.

     
  • 11:53
    Volodimir Zelenski a adresat un nou mesaj națiunii. „Nu este sânge pe steagul nostru”

    Volodimir Zelenski a adresat un nou mesaj națiunii. „Nu este sânge pe steagul nostru”

    Președintele Ucrainei a venit cu un nou mesaj adresat națiunii. Volodimir Zelenski a cerut lumii să boicoteze relațiile comerciale cu Rusia. În special, el a solicitat să fie abandonat importul de petrolul și produse petroliere din Rusia, și să nu să se furnizeze bunuri și servicii Rusiei.

    Șeful statului vecin a reiterat că pe steagul Ucrainei nu este sânge. 

    „Nu este sânge pe steagul nostru. Nu există și nu vor fi niciodată puncte negre, nici zvastici. Steagul ucrainean este pământul pașnic, fertil, auriu și fără rezervoare. Acest cer este pașnic, senin, albastru și fără rachete. Asa a fost și așa va fi”, a spus președintele Ucrainei. 

     
  • 11:43
    Natalia Gavrilița, interviu pentru CNN: „După doar 10 zile de război, suntem deja la limita capacităților”
    foto: CNN

    Natalia Gavrilița, interviu pentru CNN: „După doar 10 zile de război, suntem deja la limita capacităților”

    Prim-ministra Natalia Gavrilița a dat un interviu în exclusivitate pentru postul american CNN, unde a vorbit despre provocările R. Moldova în contextul crizei refugiaților declanșată de războiul din Ucraina. Totodată, Gavrilița a solicitat  comunității internaționale să ofere mai mult ajutor autorităților de la Chișinău și refugiaților care tranzitează țara.

     
  • 11:32

    Curtea de la Haga a început audierile pentru investigarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei

    Curtea Internațională de Justiție începe astăzi, 7 martie, audierile privind posibilele crime de război, comise de Federația Rusă în timpul războiului din Ucraina.

    Audierile vor continua și mâine, 8 martie. 

    Amintim că, la 27 februarie, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a intentat oficial un proces împotriva Rusiei. 

    „Ucraina a intentat oficial un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Cerem ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru denaturarea conceptului de genocid, folosit pentru a justifica agresiunea”, a scris atunci Zelenski. 

     
  • 11:20

    Ucraina califică propunerea Rusiei privind coridoarele umanitare ca fiind una „complet imorală”

    Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că cetățenilor ucraineni ar trebui să li se permită să-și părăsească casele pe teritoriul ucrainean, transmite BBC.


    „Acesta este o poveste complet imorală. Suferința oamenilor este folosită pentru a crea imaginea de televiziune dorită”, a declarat acesta.


    „Aceștia sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de a se evacua pe teritoriul Ucrainei”, a menționat acesta.

     
  • 11:11

    Crucea Roșie Internațională: Ruta de evacuare din Mariupol este minată

    Afirmația aparține directorului de operațiuni al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Dominik Stillhart. Întrebat despre ce nu merge bine cu „coridoarele umanitare”, el a spus că părțile încă nu au ajuns la un acord definitiv privind armistițiul, scrie BBC.


    Stillhart susține că provocarea cea mai mare este să asigure încheierea de către părți a unui acord „concret, realizabil și precis”. Acesta susține că până acum au fost încheiate anumite acorduri, dar ele erau foarte vagi, lipsind detalii despre rutele de evacuare și despre persoanele ce urmau să fie evacuate.


    Oficialul a mai declarat că unii membri ai Crucii Roșii au încercat să iasă din Mariupol pe ruta indicată de acordul încheiat anterior, dar la scurt timp angajații au realizat că „drumul indicat spre evacuare este minat”.

     
  • 09:49

    Care este destinația „coridoarelor verzi”? Majoritatea duc în Rusia sau Belarus

    Potrivit hărților publicate de agenția de presă RIA Novosti, rutele de evacuare agreate de Rusia, permit evacuarea civililor doar în Rusia sau Belarus. Astfel, coridorul umanitar din Kiev va permite evacuarea locuitorilor în Belarus, în vreme ce coridorul din Harkiv va permite doar evacuarea în Rusia.




    În cazul orașelor Mariupol și Sumi, coridoarele umanitare vor permite evacuarea în Rusia dar și în alte două orașe ucrainene.


    Recent, Palatul Elysee a transmis că președintele francez nu ar fi formulat explicit o solicitare de creare a acestor coridoare umanitare.

     
  • 09:39

    Aproape cinci mii de ruși au fost arestați după protestele de ieri

    Conform datelor organizației de monitorizare OVD-Info, în urma protestelor anti-război de ieri, forțele de ordine ruse au arestat în total 4.957 de persoane din 69 de orașe.

    Почти 5000 человек были задержаны 6 марта на антивоенных акциях протеста.

    Задержания проходили в Москве, Санкт-Петербурге, Екатеринбурге и еще в 66 российских городах.

    Список задержанных и подсудность отделов полиции: https://t.co/hX3yFaeKzu. pic.twitter.com/ynsZivpSpL

    — ОВД-Инфо (@OvdInfo) March 7, 2022

     
  • 09:32

    Astăzi urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri. Ce știm până acum

    A treia rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina urmează să se desfășoare luni, 7 martie curent. Informația despre desfășurarea acestor negocieri a fost confirmată de ambele părți.

    Deocamdată nu este cunoscut locul unde se vor desfășura negocierile și nici ora exactă la care acestea vor începe. Anterior părțile au convenit să nu divulge termenii și condițiile negociate până când nu vor ajunge la un consens în cazul subiectelor aflate în discuție.

    „Procesul de negocieri este foarte complicat. Sunt multe opțiuni expuse de ambele părți. Am convenit că vom face publice informații doar în cazul subiectelor la care am ajuns la un consens, la o poziție comună”, a declarat consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoliak.

    Ultima dată, cele două delegații s-au întâlnit la 3 martie în regiunea Brest, din vestul Belarusului. În urma celei de-a doua runde de negocieri, a fost agreată crearea de coridoare umanitare în orașele asediate pentru a facilita evacuarea civililor.

    Prima rundă de discuții a avut loc pe 28 februarie, la granița dintre Belarus și Ucraina, lângă râul Prîpeat.

     
  • 09:15

    Reflecta opinii care justificau războiul. Încă un site blocat de SIS

    Lista surselor cu conținut online care promovează informații false ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență, a fost completată cu portalul www.rta.md.

    Serviciul de Informații și Securitate a identificat site-ul web cu adresa: www.rta.md care se poziționează drept un centru de analiză cu denumirea „Regional Trends Analytics”, ce distribuie pe teritoriul Republicii Moldova materiale, reflectând opinii orientate spre justificarea războiului, precum și împotriva integrității teritoriale și al statutului de neutralitate al țării.

    De asemenea, se menționează că adresa colectivului redacțional este una fictivă.

     


     
  • 09:07

    Armata ucraineană anunță că a recucerit orașul Ciuhuiiv din estul Ucrainei

    Potrivit unui comunicat emis de șeful statului major al forțelor armate ucrainene, forțele ruse „au suferit pierderi mari de personal și echipamente”, transmite The Guardian.



    Publicația precizează că nu a putut verifica dacă anunțul forțelor armate ucrainene este adevărat sau nu.

     
  • 08:01
    Artileria rusă a atacat, în această dimineață, orașul Nikolaev
    foto: Facebook/Mykolaiv i Mikolavskaya Oblast

    Artileria rusă a atacat, în această dimineață, orașul Nikolaev

    Artileria rusă a bombardat, în această dimineață, orașul Nikolaev, în acest proces fiind folosite mai multe sisteme de lansare de rachete. Potrivit UNIAN, primele informații despre atac au apărut în jurul orei 05:15, ora Kievului.

     
  • 07:47

    Federația Rusă anunță „regim de tăcere” în câteva orașe din Ucraina pentru a permite evacuarea civililor

    Este al treilea anunț făcut de reprezentanții Federației Ruse și forțelor militare ale Moscovei, după ce anterior, două încercări au eșuat, deși exista o înțelegere în acest sens. Potrivit agenției Interfax, „regimul de tăcere” va începe de la ora 10:00 (ora Moscovei) și va fi aplicat pentru locuitorii orașelor Kiev, Mariupol, Harkiv și Sumy.

    Potrivit comunicatului emis de reprezentanții Federației Ruse, aceste „coridoare verzi” vor fi deschise la solicitarea personală a președintelui Franței și președintelui Federației Ruse.

    „Având în vedere situația umanitară catastrofală și agravarea ei continuă din orașele Kiev, Harkiv, Sumy și Mariupol, precum și solicitările personale ale președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron și al președintelui Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, forțele armate ruse vor activa „regimul de tăcere” și vor deschide „coridoare umanitare”, de la ora 10:00, la data de 7 martie 2022”, se arată în comunicatul emis de reprezentanții sediului interdepartamental rus pentru răspuns umanitar în Ucraina.

    Partea ucraineană nu a venit cu un răspuns la anunțul reprezentanților Federației Ruse.

     
  • 07:27

    Ucraina suspendă exporturile de carne, zahăr, hrișcă și o serie de alte produse agricole

    Ucraina suspendă exporturile de carne, zahăr, hrișcă, sare, ovăz și alte produse agricole importante. Decizia a fost luat de Guvernul de la Kiev, duminică, 6 martie curent, transmite Ukrainskaya Pravda.

    Astfel s-a introdus cota zero pentru exportul de bovine mari, carnea congelată, produsele și coprodusele din carne, sărate sau în saramură, uscate sau afumate, făina etc. Potrivit premierului ucrainean, Denys Shmyhal, guvernul a decis să suspende exportul de mărfuri socio-importante și materii prime alimentare în special.


     
  • 07:12

    Agenția Internațională pentru Energie Atomică avertizează că nu poate comunica eficient cu angajații centralei nucleare de la Zaporojie

    Motivul este legat de faptul că telefoanele fixe, faxurile și emailurile nu funcționează, iar legătura prin rețeaua mobilă este una de proastă calitate.

    Aceste condiții au fost catalogate drept „grave” de directorul AIEA, Rafael Grossi, care a precizat că situația contravine principiilor de bază pentru funcționarea sigură a sitului.

    „Conducerea centralei se află sub comanda comandantului forțelor rusești care au preluat controlul sitului săptămâna trecută”, a declarat Grossi.

    Personalul centralei continuă să activeze în regim obișnuit, însă pentru orice acțiuni, inclusiv pentru măsurile legate de funcționarea tehnică a celor șase reactoare - este nevoie de aprobarea prealabilă a comandantului rus, potrivit comunicatului.

    Anterior și autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina, a anunțat că a început să aibă probleme majore de comunicare cu personalul care operează centrala nucleară, fiind sesizat probleme inclusiv la capitolul aprovizionării cu alimente.


     
  • Advertoriale
    Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

    Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

    Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

    Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

    În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

    În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

    E un efort pe care nu-l putem face
    singuri, așa că te așteptăm alături de noi
    EMISIUNI
    • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
      Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
    • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
    • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
    • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
    • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
    Cele mai populare
      Autentificare
      Ai uitat parola?
      Salvează articolul

      Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

      Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

      Urmărește subiectul

      Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

      Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.