Live text

LIVE TEXT. 08.03.2022. Războiul din Ucraina - ziua a 13-a. Principalele evenimente în timp real

LIVE TEXT. 08.03.2022. Războiul din Ucraina - ziua a 13-a. Principalele evenimente în timp real

Conflictul din țara vecină a intrat în cea de-a 13-a zi, fiind marcat în continuare nu doar de lupte grele în jurul marilor orașe dar și de încercări de a deschide așa-numitele coridoare umanitare, care ar trebui să permită evacuarea civililor. Între timp, negocierile de pace au ajuns la a treia rundă iar joi, 10 martie, pentru prima dată de la începutul războiului, miniștrii de externe de la Kiev și Moscova, se vor întâlni în Turcia într-o nouă încercare de a găsi o soluție pentru încetarea ostilităților. Chiar și așa, mai mulți lideri europeni, printre care și președintele francez Emmanuel Macron, sunt sceptici la șansele unor negocieri de pace reale în următoarele săptămâni.

22:48
David Beckham cere sprijin pentru familiile ucrainene
Sursa foto: fostylen.com

David Beckham cere sprijin pentru familiile ucrainene

„La fel ca voi, urmăresc cu groază situația din Ucraina. Mamele sunt nevoite să fugă împreună cu copiii, familiile sunt separate. Copiii sunt scoși din paturi și devin refugiați peste noapte. (...)

În calitate de ambasador al bunăvoinței, știu cât de multă experiență are UNICEF în astfel de situații. Au oameni în prima linie care oferă adăpost refugiaților la granițe și în țările vecine.

De aceea astăzi, de Ziua Internațională a Femeii, fac un apel urgent pentru a ajuta UNICEF să ofere asistență imediată. Victoria și eu am făcut deja o donație. V-am fi recunoscători dacă vă veți alătura nouă pentru a ajuta UNICEF să ofere suport copiilor inocenți”, spune fotbalistul.

 
 • 20:22

  8 martie - cea de-a 13-a zi de război în Ucraina. Sinteza AGORA (VIDEO)


   
 • 18:11
  Ferrari suspendă producția de vehicule pentru piața rusă
  poză simbol

  Ferrari suspendă producția de vehicule pentru piața rusă

  „Având în vedere situația actuală, Ferrari a luat decizia de a suspenda producția de vehicule pentru piața rusă până la noi ordine”, se precizează într-un comunicat de presă al producătorului italian de automobile.  

  „Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și vom respecta întotdeauna toate regulile, reglementările și sancțiunile”, a precizat aceasta.

   
 • 18:02

  Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară a suspendat statutul de observator al Rusiei

  Totodată, CERN a decis că nu se va angaja în noi colaborări cu Federația Rusă, dar că va promova inițiativele de sprijinire a colaboratorilor ucraineni și a activității științifice ucrainene în domeniul fizicii energiilor înalte.


   „Cele 23 de state membre ale CERN condamnă, în termenii cei mai fermi, invazia militară a Ucrainei de către Federația Rusă și deplâng pierderile de vieți omenești și impactul umanitar rezultat, precum și implicarea Belarusului în această utilizare ilegală a forței împotriva Ucrainei”, se spune într-un comunicat de presă al instituției. 

   
 • 16:34
  Canada, Țările de Jos și Marea Britanie promit Ucrainei mai multe arme
  Foto simbol: ZDG

  Canada, Țările de Jos și Marea Britanie promit Ucrainei mai multe arme

  Marea Britanie, Țările de Jos și Canada vor continua să ofere Ucrainei sprijin de apărare pentru a respinge invazia rusă. Potrivit Ukrinform, aceste țări vor oferi mai multe arme Ucrainei și vor înăspri sancțiunile pentru Rusia. Acest lucru se precizează într-o declarație comună a celor trei țări.

   

   
 • 15:31

  Radio Sputnik va emite pe undele „Eho Moscvî”

  Radio Sputnik va începe să difuzeze în banda FM rusă pe fosta frecvență „Eho Moskvî”. Radio Sputnik va primi frecvențe FM de la „Eho Moscovî” din Moscova și regiunea Moscovei, Sankt Petersburg, Ulan-Ude, Pskov și Perm, scrie Ria Novosti.

   
 • 14:43
  Un nou pachet de sancțiuni, pregătit de Comisia Europeană pentru Rusia și Belarus

  Un nou pachet de sancțiuni, pregătit de Comisia Europeană pentru Rusia și Belarus

  Comisia Europeană a pregătit un nou pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care a invadat în mod agresiv Ucraina la 24 februarie. 

  Și Belarus a căzut sub sancțiuni, întrucât de pe teritoriul republicii invadatorii ruși s-au deplasat spre Ucraina, scrie unian.net. 

  Ambasadorii Uniunii Europene urmează să analizeze la 8 martie, mai detaliat lista de sancțiuni.


   
 • 14:34
  Armata ucraineană anunță că Belarus este pregătit pentru o invazie

  Armata ucraineană anunță că Belarus este pregătit pentru o invazie

  Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că a recepționat semnele precum că Belarus se pregătește pentru o invazie în țara vecină.

  „Există semne că conducerea politico-militară a Belarusului este disponibilă pe a susține forțele armate ale Rusiei în atacul asupra Ucrainei”, scrie agenția de presă unian.net. 

   
 • 14:17
  SUA se declară gata pentru a înceta importul de gaz rusesc

  SUA se declară gata pentru a înceta importul de gaz rusesc

  Statele Unite ale Americii s-au declarat gata să înceteze importul de gaz rusesc. Camera Reprezentanților ar putea vota o astfel de hotărâre miercuri, 9 martie.

   
 • 13:42

  Luxemburg va oferi Ucrainei 250 de milioane de euro

  Despre donație a anunțat președintele Volodimir Zelenski pe Twitter. 

  „Măreția țării este evidențiată de acțiunile sale. Am vorbit cu prim-ministrul luxemburghez Xavier Bethel. El a vorbit despre situația umanitară. Am mulțumit pentru asistență de 250 de milioane de euro, conducere în politica de sancțiuni, sprijin pentru refugiații ucraineni. Am discutat următorii pași ai Ucrainei pe drumul către UE”, a spus Zelenski.

   
 • 13:16

  ONU: De la începutul războiului din Ucraina, două milioane de oameni au părăsit țara

  De la începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina, două milioane de oameni au părăsit deja țara pentru a scăpa de război.

  Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a anunțat acest lucru pe Twitter.


  „Astăzi, fluxul de refugiați din Ucraina ajunge la două milioane de oameni. Două milioane”, a scris el.  BBC notează că Grandi a numit anterior plecarea ucrainenilor drept cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

   
 • 13:07

  Președinta Sandu a avut o discuție telefonică cu președintele Turciei. Despre ce au discutat cei doi oficiali

  „Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat luni seară cu Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Cei doi șefi de stat au vorbit despre situația de securitate din regiune și despre gestionarea numărului mare de refugiați care au intrat în Republica Moldova. Președinta Sandu a subliniat că în acest efort major țara noastră are urgent nevoie de sprijin internațional. În context, doamna Maia Sandu a mulțumit autorităților de la Ankara pentru ajutorul umanitar sub formă de bunuri și pachete alimentare, trimis țării noastre la 1 martie”, se arată în comunicatul Președinției.


  Mai mult, cei doi lideri au discutat și despre agenda bilaterală dintre Moldova și Turcia, si anume, cooperarea în domeniul energetic si cel comercial-economic.

   
 • 12:50
  Una dintre cele mai mari companii de petrol și gaz din lume rupe relațiile cu Rusia

  Una dintre cele mai mari companii de petrol și gaz din lume rupe relațiile cu Rusia

  Una dintre cele mai mari companii de petrol și gaz din lume, firma Shell, a anunțat că a rupt relațiile cu Moscova.

  Asta înseamnă că societatea pe acțiuni nu va mai procura materie primă din Federația Rusă. 

   
 • 12:15
  Zelenski despre NATO: Nu mi-am dorit niciodată ca Ucraina să se pună în genunchi și să se roage pentru ceva

  Zelenski despre NATO: Nu mi-am dorit niciodată ca Ucraina să se pună în genunchi și să se roage pentru ceva

  Într-un interviu pentru ABC, președintele ucrainean, Volodimir Zeleski a declarat că înțelege că NATO se teme de o confrutnare cu Rusia. 

   „Cât despre NATO, m-am răcit la această problemă după ce ne-am dat seama că NATO nu era pregătită să accepte Ucraina. Alianței se teme de lucruri contradictorii și de confruntarea cu Rusia. Nu mi-am dorit niciodată ca Ucraina să se pună în genunchi și să se roage pentru ceva. Și nu vom deveni o astfel de țară și nu voi fi un astfel de președinte”, a declarat Zelenski în cadrul interviului. 

   
 • 09:35

  Autoritățile ucrainene: De la începutul războiului, Rusia a pierdut 12.000 de soldați

  Potrivit Forțelor Terestre ale Armatei Ucrainei, Rusia a pierdut aproximativ 12.000 de angajați între 24 februarie și 7 martie.

  În plus, s-au distrus - 303 tancuri, vehicule blindate de luptă - 1.036, sisteme de artilerie - 120, MLRS - 56, sisteme de apărare antiaeriană - 27, avioane - 48, elicoptere - 80, vehicule - 474, nave/bărci - 3, rezervoare de combustibil - 60, UAV nivel operațional-tactic - 7.

   
 • 09:33

  Scade numărul trecerilor frontierei de stat a R. Moldova

  În ultimele 12 ore, polițiștii de frontieră au înregistrat 24 806  traversări persoane, dintre care un număr mai mare – 14.075 pe sensul de ieșire din țară. Cele mai multe traversări au fost ai cetățenilor străini – 19.122.


  Ieri, 7 martie, pe parcursul a 12 ore, polițiștii de frontieră au înregistrat 30.835 traversări persoane, dintre care un număr mai mare - 17.533 pe sensul de ieșire din țară. Cele mai multe traversări au fost ai cetățenilor străini – 26.361.

   
 • 08:24

  Nouă persoane, inclusiv doi copii, au decedat în urma atacului aerian rusesc asupra orașului Sumi

  Anunțul a fost făcut de șeful administrației militare a regiunii, Dmitro Zhivițskii care a declarat că a fost vizată în special partea de nord-vest a orașului. Oficialul a scris pe pagina sa de Facebook că orașul a avut de suportat  „o bătălie inegală” cu forțele ruse care au bombardat zonele civile.


  Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență a precizat că au decedat nouă persoane, inclusiv doi copii.  (Atenție! Limbaj licențios!)


  „În după amiaza acestei zile, forțele noastre de apărare teritoriale au acceptat o bătălie inegală cu inamicul. Patru tineri au decedat… Memorie veșnică lor. Eroii nu mor! După 23 de ore, avioanele inamice rusești au aruncat bombe asupra orașului și regiunii. Au fost distruse în special zonele rezidențiale ale orașului Sumi și răiniți mai mulți oameni. Sunt morți și răinți, salvatorii lucrează pentru a-i ajuta. Printre victime se numără și copii.


  Despre ce război și despre ce reguli poate fi vorba când armata rusă ucide și distruge civili, aruncând bombe asupra lor?  Copii mor”, a scris oficialul.


   
 • 07:48

  ONU cere Rusiei și Ucrainei să asigure evacuarea în siguranță a civililor

  Șeful ONU pentru activități umanitare, Martin Griffiths, a cerut Ucrainei și Rusiei să asigure evacuarea în siguranță a civililor care fug de lupte și să permită livrarea ajutorului umanitar în zonele de ostilități active, transmite BBC.

  ONU și partenerii săi au furnizat hrană pentru sute de mii de oameni, dar situația de securitate a făcut dificilă distribuirea acesteia în anumite zone.

  Declarația vine după ce ambele părți s-au acuzat reciproc de a împiedicarea operațiunilor de evacuare a civililor.

  Ambasadorul Ucrainei la ONU a acuzat Rusia că bombardează coridoarele umanitare - împiedicând civilii să fugă în Europa și împiedicând livrarea de ajutoare care salvează vieți. Însă ambasadorul Rusiei la ONU a negat acuzațiile, susținând fără nicio justificare că Ucraina a fost cea care împiedică evacuarea în siguranță.

  Griffiths le-a spus membrilor Consiliului de Securitate al ONU că biroul său a trimis o echipă la Moscova pentru a lucra la eforturi mai bune de ajutor umanitar în speranța de a ajunge la cei mai vulnerabili din Ucraina.


   
 • 07:30

  UE va trimite Ucrainei și Republicii Moldova ajutor umanitar de 100 de milioane de euro pentru refugiați

  Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat luni un „ajutor umanitar imediat” de 100 de milioane de euro pentru Ucraina şi Republica Moldova, ajutor ce va consta în alimente, apă, materiale sanitare şi materiale pentru realizarea de adăposturi pentru refugiaţii care fug de războiul din Ucraina, transmite Digi24.

  Ajutorul va fi acordat pentru a creşte capacităţile de primire a refugiaţilor în interior Ucrainei şi pentru a susţine Republica Moldova, ţară care „se simte ameninţată” de invazia rusă şi „are nevoie de sprijin economic şi politic”, a explicat Borrell, la finalul unei reuniuni cu miniştrii europeni ai dezvoltării, desfăşurată în oraşul francez Montpellier, conform Agerpres.

  De asemenea, a adăugat el, statele UE lucrează în prezent la încă un pachet de ajutor destinat Ucrainei, în valoare de 500 de milioane de euro şi care a fost deja anunţat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

   
 • Advertoriale
  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
   Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
   Autentificare
   Ai uitat parola?
   Salvează articolul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

   Urmărește subiectul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.