La două săptămâni de la declanșarea atacului Federației Ruse asupra Ucrainei, războiul din țara vecină continuă să răpească vieți și destine. Între timp, negocierile de pace sunt pe cale să treacă la un format mai înalt, dar în același timp, din teritoriu nu contenesc să vină rapoarte ce vorbesc despre atacurile țintite ale trupelor ruse asupra civililor, în ciuda acordurile de încetare a focului din rațiuni umanitare. La nivel internațional, Rusia a devenit țara cu cele mai multe sancțiuni, depășind Iranul și Coreea de Nord, mai ales după ce SUA au interzis importurile de petrol și gaze naturale rusești. De cealaltă parte, sancțiunile și războiul încep să afecteze și oamenii simpli, creșterea fără precedent a prețurilor la carburanți fiind doar unul dintre exemple.
Evenimentele ce au marcat ziua a 14-a de război. Sinteza AGORA
<iframe width="776" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/PB-bCRy9-2g" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
- La 9 martie, Ucraina a reușit prima evacuare a civililor. Circa 5000 de persoane și 1000 de automobile au ieșit din regiunea Kiev. În acest scop au fost antrenate zeci de autocare. Majoritatea ucrainenilor evacuați sunt femei, copii și bătrâni.
- În același timp, bombele lovesc fără milă în localitățile ucrainene. Una dintre ele - Lebedin din regiunea Sumî, a fost din nou atacat.
- Chiar și așa, oamenii încearcă să ridice starea de spirit. De exemplu, pe străzile din Odesa a răsunat muzica. Orchestra Forțelor Navale au a decis așa să arate sprijinul și solidaritate cu militarii ucraineni.
- Și președintele Zelenski a ieșit cu un mesaj de încurajare: „Au ajuns și au distrus case, biserici și școli, dar nu vor ajunge la sufletele noastre”.
- În a doua jumătate a zilei, bombele rusești au lovit maternitatea și spitalul pentru copii din Mariupol. 17 persoane au fost rănite.

Prima zi de evacuări în Ucraina: Circa 48 mii de persoane, în siguranță
La 9 martie, prin coridoarele umanitare au fost evacuați:
- Regiunea Kiev - 3,5 mii de oameni
- Sumî - 43 de mii de oameni
- Energodar - 1 mie de oameni

Germania se opune deconectării de la sistemul SWIFT a celei mai mari bănci rusești, Sberbank
Germania a devenit principalul obstacol pentru extinderea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, vizând cea mai mare bancă a țării și sectorul său energetic. Cu alte cuvinte, Berlinul se opune adăugării Sberbank-ului pe lista instituțiilor financiare rusești deconectate de SWIFT - sistemul de mesagerie bancară din spatele majorității comerțului global, comunică Bloomberg.

Fluxul de refugiați: Circa 260 de mii de ucraineni au intrat în Moldova, în 14 zile de război. 101 mii au rămas în țara noastră (INFOGRAFIC)
În 14 zile de război în Ucraina, hotarul R. Moldova a fost travesat ăe sens de intrare de aproape 260 de mii de refugiați. Majoritatea lor, aleg să se rețină pentru puțin timp în țara noastră, aflându-se în tranzit și urmând să plece mai departe. Totuși, în prezent, pe teritoriul Moldovei numărăm 101 mii de ucrainei.

Atacurile militare au întrerupt evacuarea civililor din Izium, oraș rămas fără apă, hrană, comunicații și energie electrică
Circa 5.000 de persoane din orașul ucrainean Izium au nevoie de evacuare, informează presa din Ucraina. Deși în cursul zilei de 9 martie au fost inițiate acțiuni de evacuare, care presupuneau încetarea temporară a focului, partea rusă ar fi recurs la mai multe atacuri. Cel puțin aceasta susține partea ucraineană.

Militarii ruși au bombardat maternitatea din Mariupol (VIDEO)
Veaceslav Abroskin, prim-adjunct al șefului Poliției Naționale a Ucrainei, a scris pe Facebook că militarii ruși au bombardat maternitatea din Mariupol.
„Invadatorii ruși au lansat o lovitură de artilerie asupra maternității nr. 2 din Mariupol. Potrivit martorilor oculari, maternitatea nu mai există, sunt multe femei rănite și ucise", a scris Abroskin.
În plus, serviciul de presă al Primăriei Mariupol a relatat că invadatorii au aruncat mai multe bombe asupra spitalului de copii.

Kremlinul spune că SUA au declanșat un război economic împotriva Rusiei
Kremlinul a acuzat Statele Unite ale Americii că au declarat un război economic Rusiei, care seamănă haos pe piețele energetice și a anunțat că se gândesc cu atenție cum să răspundă la interzicerea petrolului și energiei rusești. Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice din 1991, după ce Occidentul a impus sancțiuni asupra aproape întregului sistem financiar și corporativ al Rusiei în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, scrie Reuters.
Crucea Roșie din China oferă ajutor umanitar Ucrainei în valoare de circa 800 mii de dolari
Crucea Roșie Chineză va oferi Ucrainei un lot de asistență umanitară în valoare de 5 milioane de yuani (791.540 de dolari). Ajutorul constă din lucruri de primă necesitate a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Zhao Lijian, potrivit Reuters.
Ukrinform scris că, ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat mai devreme că China este pregătită să devină un mediator între Rusia și Ucraina.
În același timp, el a subliniat că „prietenia dintre Rusia și China este puternică ca o piatră” și este o parte importantă a relațiilor bilaterale din lume. Beijingul a refuzat, de asemenea, să califice activitățile Rusiei în Ucraina drept o invazie.

Centrala nucleară de la Cernobîl este complet dezactivată. Care sunt riscurile. UPDATE: Alimentarea a fost reluată de la un generator de rezervă
În urma acțiunilor militarilor ruși, Centrala nucleară de la Cernobîl a fost complet dezactivată, susține Ucrenegro. În această situație există anumite riscuri explică specialiștii Companiei Naționale a energiei nucleare din Ucraina - Energoatom.
O nouă adresare a lui Zeleski: Nu există colț de pământ unde nu se știe cu cât eroism își apără poporul ucrainean propriul pământ (VIDEO)
„Inamicul poate distruge zidurile caselor noastre, școlilor, bisericilor noastre. Poate distruge întreprinderile ucrainene. Dar nu va ajunge niciodată la sufletul nostru, la inima noastră, la capacitatea noastră de a trăi liber. Și lupta cu îndrăzneală. Contingentul de ocupație a adus deja pe teritoriul nostru pe aproape toți cei adunați pentru a invada Ucraina. Au doar echipament, noi avem oameni pentru tehnologie. Am perseverat și am inspirat întreaga lume cu determinarea noastră. Nu există colț de pământ unde să nu știi cu ce eroism poporul ucrainean își apără propriul pământ. Apărătorii noștri militari au reușit să reînnoiască arsenalul echipamentului nostru datorită numeroaselor trofee pe care le-au luat pe câmpul de luptă” a declarat președintele ucrainean.
Zelenski s-a adresat și militarilor ruși: „Soldații ruși! Mai ai șansa de a supraviețui. Aproape două săptămâni de rezistență v-au arătat că nu vom renunța”.
UE anunță noi sancțiuni pentru Rusia și Belarus. Trei bănci urmează a fi excluse din SWIFT
Uniunea Europeană anunță că va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliatului ei, regimul de la Minsk. Printre sancțiunile impuse, se numără și deconectarea de la SWIFT a trei bănci din Belarus, transmite The Guardian.
Potrivit președinției franceze a Consiliului UE, membrii instituției au aprobat sancțiunile în cadrul unei ședințe informale, urmând ca acestea să fie adoptate oficial la Summitul UE care va avea loc pe 10 - 11 martie, la Versailles.
Noile sancțiuni vizează și sectorul maritim.

Autoritățile din Rusia continuă să insiste pe faptul că nu au drept scop răsturnarea Guvernului din Ucraina
Ministerul rus de Externe a spus că sarcina operațiunii din Ucraina nu este de a răsturna Guvernul, scrie presa rusă.
Sarcinile „operațiunii speciale” din Ucraina nu includ ocuparea țării, distrugerea statului ei și răsturnarea actualului Guvern, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
„Sarcinile nu includ nici ocuparea Ucrainei, nici distrugerea statalității acesteia, nici răsturnarea actualului Guvern. Nu este îndreptată împotriva populației civile", a spus Zaharova într-un briefing .
Epopeea MiG-urilor continuă. Polonia se declară gata să livreze avioane Ucrainei
După ce Pentagonul a respins public oferta polonezilor de a transfera avioanele militare de tip MiG-29 în baza americană de la Ramstein, Germania, un consilier prezidențial de la Varșovia susține că Polonia ar putea livra totuși avioanele respective polonezilor, însă numai în cadrul NATO, transmite The Guardian.
„SUA nu doresc ca aceste avioane să vină în Ucraina din bazele americane. Polonia este pregătită să acționeze, dar numai în cadrul alianței, în cadrul NATO”, a declarat Jakub Kumoch, consilier al președintelui Andrzej Duda, la postul public TVP Info.
Anterior Ucraina a solicitat țărilor occidentale să furnizeze Kievului avioane de luptă pentru a răspunde invaziei ruse. Inițial oficiali din cadrul UE au declarat că Polonia ar putea face acest lucru, însă Varșovia a declarat că asta ar fi posibil doar cu implicarea SUA, prin transferul flotei de avioane în bazele NATO din Germania, după care în Ucraina.
La scurt timp, Pentagonul a respins oferta și a calificat-o ca fiind „nesustenabilă”.
Decizia istorică a Japoniei. Țara trimite veste antiglonț și căști militare în Ucraina
Anunțul a fost făcut de forțele de autoapărare a Japoniei, primul transport aerian fiind deja în drum spre Ucraina, decizie ce reprezintă o excepție de la Constituția pacifistă a țării. În plus, este pentru prima dată când forțele de apărare ale Japoniei decid să expedieze echipamente militare peste hotarele țării, transmite CNN.
Guvernul de la Tokyo susține că va continua să livreze Ucrainei alte echipamente non-letale dar și produse alimentare, de igienă, camere, generatoare, încălțăminte și îmbrăcăminte.
În cadrul unei conferințe de presă, secretarul Ministerului Apărării de la Tokyo, Hirozaku Matsuno a declarat că este „extrem de important” pentru Japonia și securitatea sa națională să răspundă ferm împreună cu alte națiuni la agresiunea rusă și să sprijine Ucraina.
Cu toate acestea, oficialul a precizat că țara sa nu va expediat arme letale Kievului.

În Kiev va avea loc un concert simfonic, care va face apel la închiderea cerului deasupra Ucrainei
Pe 9 martie, în Piața Independenței din centrul Kievului va avea loc un concert cu un apel la închiderea cerului deasupra Ucrainei pentru a salva viețile oamenilor asupra cărora Rusia aruncă bombe și rachete, anunță reprezentanții oficului președintelui Volodimir Zelenski.
„Free Sky/Free Sky” este un concert de dragul vieții în aer liber în Piața Independenței. Pe 9 martie, la ora 13:10, la Kiev va începe o acțiune de artă cu un apel la închiderea cerului deasupra Ucrainei”, menționează responsabilii.
Muzicienii Orchestrei Simfonice din Kiev-Classic, sub conducerea dirijorului, Artistul UNESCO pentru Pace Herman Makarenko, vor interpreta imnurile Ucrainei și Europei, precum și o serie de lucrări muzicale celebre ucrainene.
Aproape 260 de mii de cetățeni ucraineni au venit în R. Moldova, de la începutul războiului din Ucraina
Potrivit datelor Poliției de Frontieră, în perioada 24 februarie - 9 martie, în R. Moldova au venit 259.564 de cetățeni ucraineni și 30.584 de cetățeni străini. Dintre aceștia, 157.736 de cetățeni ucraineni au ieșit din țară, peste 150 de mii alegând să plece în România și doar 6.511 înapoi în Ucraina. În cazul cetățenilor străini, cei care au ieșit din țară sunt în număr de 24.912 cetățeni, majoritatea alegând să plece în România în timp ce 259 de persoane au trecut înapoi în Ucraina.
Alți 101.485 de cetățeni ucraineni au ales să rămână pe teritoriul R. Moldova. Totodată, alți 5.630 de cetățeni străini, de asemenea au ales să rămână în țara noastră.
Totodată, 3.114 străini au solicitat azil în oficiile Biroului Migrație și Azil, dintre care 2.279 sunt cetățeni ucraineni.
Apărarea antiaeriană a Ucrainei, un succes major, anunță Ministerul britanic al Apărării
Cel mai recent mesaj al guvernului de la Londra notează că apărarea antiaeriană a Ucrainei se bucură de un succes considerabil împotriva aeronavelor rusești, ceea ce a împiedica Moscova să obțină progrese în ceea ce ține de controlul spațiului aerian al Ucrainei.
Ministrul britanic al apărării susține că forțele ruse continuă să lupte în jurul Kievului, fără a reuși însă să înainteze în operațiunea pentru cucerirea capitalei ucrainene.

Zelenski: Lumea se pregătește să sprijine reconstrucția Ucrainei după război (VIDEO)
Comunitatea mondială nu crede în viitorul Federației Ruse. În același timp, se pregătește să sprijine reconstrucția Ucrainei după război. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus acest lucru într-un mesaj video, relatează Ukrinform.
Încă 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, din partea FMI. Moldova, pe lista de asistență
Boardul Fondului Monetar Internațional (FMI) urmează să aprobe miercuri o finanțare de urgență în valoare de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a ajuta țara să răspundă la invazia Rusiei, a anunțat directoarea generală al FMI, Kristalina Georgieva, scrie Reuters.
Această finanțare de urgență va completa cele 700 milioane de dolari acordate Kievului în decembrie 2021, precum și celelalte 2,7 miliarde de dolari din luna august a anului trecut. Mai mult, FMI analizează cum poate ajuta imediat și statele vecine ale Ucrainei, cum ar fi Republica Moldova, guvernul căreia a solicitat asistență în acest sens.
„Ceea ce era de neconceput s-a întâmplat o dată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei. Este tragic și de asemenea vor exista consecințe”, a declarat directoarea generală a FMI.
În regiunea Sumî, avioanele armatei ruse au lovit case - oamenii au fost salvați din dărâmături (VIDEO)
În Lebedin, în regiunea Sumî, două clădiri rezidențiale au fost distruse în urma unui atac aerian. Trei adulți și doi copii au fost salvați din dărâmături.
„Pe 9 martie, aeronavele inamice au atacat clădiri rezidențiale de pe strada Șevchenko din orașul Lebedin. La ora 01:42, paza de serviciu a unității a 5-a de pompieri și salvare a fost chemată la fața locului pentru a efectua operațiuni de salvare de urgență. 5 persoane, inclusiv 2 copii, au fost salvate de sub dărâmăturile caselor. De asemenea, în urma unui atac aerian, au fost distruse 2 clădiri de locuințe", se arată în raport.

La două săptămâni de la atacul din partea marinei ruse, petrolierul moldovenesc continuă să ardă în Marea Neagră
Petrolierul moldovenesc „Milennial Spirit” încă arde în Marea Neagră, arată imaginile din satelit, la aproape două săptămâni după ce a fost lovit de o rachetă lansată de marina militară rusă, scrie CNN.
Potrivit Planet Labs PBC, imaginile din satelit arată un val mare de fum negru care iese din navă, ce plutește la aproximativ 32 de kilometri est de orașul ucrainean Odesa.
Amintim că la 25 februarie, locotenent-generalul din cadrul Armatei Ucrainene, Valeriu Zalujin a declarat că o navă care naviga sub pavilion moldovenesc la sud de portul Iujni a fost avariată „de o navă rusă”. Nava transporta 600 de tone de păcură și motorină când a fost lovită de o rachetă rusă, potrivit Ministerului Apărării de la Kiev. Doi membri ai echipajului au fost grav răniți în urma atacului.

Se duc sau nu se duc? Pentagonul respinge planul Poloniei privind preluarea MiG-urilor pentru livrarea acestora în Ucraina
Pentagonul a respins planul Poloniei privind preluarea MiG-urilor din gestiunea guvernului de la Varșovia în bazele americane din Germania, urmând ca acestea să fie livrate Ucrainei. Potrivit unui comunicat al instituției, propunerea polonezilor a fost calificată ca fiind „nesustenabilă”, transmite The Guardian.
Armata ucraineană susține că respinge ofensiva rusă asupra Kievului
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că gruparea sa de trupe de la Kiev „respinge ofensiva inamicului”, provocând daune acestuia și menținându-și ferm pozițiile, transmite BBC.
Informația a fost publicată în cele mai recente „informații operative” ale forțelor privind evoluțiile cheie ale câmpului de luptă, efective la ora locală 06:00 miercuri, 9 martie.
Comunicatul adaugă că, din cauza „numeroaselor victime”, armata rusă a continuat să efectueze „mobilizare ascunsă” sub pretextul menținerii taberelor de antrenament și, de asemenea, își intensifică eforturile de „recrutare de voluntari”.
Armata Rusiei nu a comentat public raportul, care nu a fost verificat independent. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis anterior că nu nici un recrut din armata rusă nu va fi trimis pe frontul din Ucraina, într-o adresare cu ocazia zilei de 8 martie.
Cenzura din Rusia: După mai mult de un secol de activitate, New York Times se retrage din țară
Cotidianul american The New York Times își va retrage toți jurnaliștii din Rusia, pentru prima dată în decursul unui secol de activitate, după ce Duma de Stat a Rusiei a adoptat legislația care vizează așa-zisele știri false despre războiul din Ucraina, fiind stabilite pedepse de până la 15 ani de închisoare.
Plecarea acestui cotidian se înscrie în șirul lung de retrageri de pe piața media din Rusia a altor publicații străine cum ar fi BBC, Deutsche Welle (închis anterior) etc.
Fostul șef al filialei NYT din Moscova, Neil MacFarquhar, a scris pe contul său de pe Twitter că Rusia a fost mereu considerată „o țară importantă, o poveste importantă” dar recentele evenimente „au distrus o lungă tradiție”.
„Am avut reporteri în Rusia, în mod constant, începând cu 1921, cu una sau două scurte întreruperi din cauza problemelor cu viza. Nici Stalin, nici Războiul Rece, nimic nu ne-a putut alunga pe noi”, a scris acesta.
Kievul anunță că evacuarea populației din orașul Sumî s-a încheiat cu succes
„În jur de 5.000 de persoane și peste 1.000 de autovehicule private sunt deja în siguranță”, a anunțat Kirilo Timoșenko, oficial din administrația prezidențială de la Kiev. Astfel, în seara zilei de 8 martie, acesta a anunțat că prima coloană de 22 de autobuze a ajuns deja la Poltava, urmată, mai târziu, de o a doua coloană de 39 de autobuze.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a pierdut legătura cu sistemele de monitorizare a radiației de la Cernobîl
Potrivit instituției, a fost pierdut contactul cu sistemele de date și sistemele de monitorizare a nivelului de radiație de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, astfel încât experții ONU nu mai au acces și nu mai pot verifica în timp real nivelul de radiație din zonă. Potrivit unei declarații emise de directorul Agenției, Rafael Mariano Grossi, sunt monitorizate în continuare nivelurile de radiație și alte date din cadrul altor centrale nucleare din Ucraina.
Grossi s-a arătat îngrijorat de starea de sănătate și de spirit a celor 210 angajați ai centralei care, de două săptămâni deja, nu au mai fost schimbați, lucru „crucial pentru securitatea instalațiilor nucleare”.
„Sunt profund îngrijorat de situația dificilă și stresantă cu care se confruntă personalul de la centrala nucleară din Cernobîl și de riscurile potențiale pe care aceasta le implică pentru siguranța nucleară. Fac apel la forțele care controlează efectiv zona să faciliteze de urgență rotația în siguranță a personalului de acolo”, a spus Grossi.