Live text

LIVE TEXT. 10.03.2022. Războiul din Ucraina. Ziua a 15-a. Principalele evenimente în timp real

LIVE TEXT. 10.03.2022. Războiul din Ucraina. Ziua a 15-a. Principalele evenimente în timp real

La mai bine de două săptămâni de la declanșarea războiului din Ucraina, în Turcia va avea loc pentru prima dată întrevederea dintre ministrul de externe rus, Serghei Lavrov și ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, care reprezintă de altfel o primă inițiativă de a discuta despre acest  conflict la un asemenea nivel. În același timp, pe teren, armata rusă continuă să aplice strategia ce presupune bombardarea inclusiv a zonelor rezidențiale dar și a instituțiilor sociale, atacarea spitalului pentru copii și a maternității din Mariupol, care a avut loc ieri, provocând un șoc în rândul opiniei publice. Cu toate acestea, Moscova continuă să nege că trage în civili și susține că „operațiunea specială” merge „conform planului”.

20:55

Evenimentele care au marcat cea de-a 15-a zi de război în UcrainaSoldații ucraineni au atacat o coloană de tancuri în apropiere de Brovasky

Dezastrul umanitar, amplificat de distrugerile tot mai vizibile ale orașului Mariupol, prezentate în imagini de satelit. Mai mult, unele surse raportează intrarea armatei ruse în oraș, continuând bombardarea zonelor rezidențiale.

44 de autobuze au evacuat aproximativ 2.000 de persoane din orașul Izyum.

Locuitorii din Melitopol și Berdiansk continuă să se opună ocupației rusești, oamenii organizând manifestații în stradă.


 
 • 19:29

  Noi retrageri de pe piața Rusiei a companiilor și serviciilor occidentale

  -Carlsberg încetează producția de bere cu același nume în Rusia. Fabricile deținute de companie „Baltika” vor continua să producă numai bere de acest brand


  - YouTube a oprit generarea de bani pentru utilizatorii din Rusia. Aceasta înseamnă că nu vor putea câștiga din reclame.


  - Sistemul internațional de examene în limba engleză IELTS a anunțat suspendarea activității în Rusia.


  - Pe GooglePlay, pentru cetățenii Federației Ruse, vor fi disponibile numai aplicațiile gratuite (Sursa: BBC)

   
 • 17:57

  Rusia spune că Belarus restabilește alimentarea cu energie a centralei nucleare de la Cernobîl

  Ministerul rus al energiei a declarat că specialiștii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina.

  Cernobîl a pierdut puterea pe fondul luptelor dintre forțele ruse și ucrainene, după ce Rusia a invadat Ucraina.

   
 • 15:12

  Vitali Kliciko: Jumătate din populația Kievului a părăsit orașul

  „Din informațiile noastre, unul din doi locuitori ai Kievului a părăsit orașul. Au plecat în jurul a două milioane de persoane până în prezent. Cu toate acestea, Kievul a fost transformat într-o fortăreață. Fiecare stradă, fiecare clădire, fiecare punct de control a fost fortificatâ”, a declarat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko în cadrul unei intervenții televizate, potrivit The Guardian.

   
 • 14:53
  Reacția lui Zelenski după ce ministrul rus de externe a spus că în maternitatea din Mariupol nu erau femei, copii sau doctori

  Reacția lui Zelenski după ce ministrul rus de externe a spus că în maternitatea din Mariupol nu erau femei, copii sau doctori

  „Rușii au fost mințiți că nu erau pacienți în spital și nici femei sau copii în maternitate. Rușii au fost mințiți că naționaliștii ar fi preluat unele poziții. Ei mint cu încredere, ca întotdeauna. Crimele de război nu sunt posibile fără propagandiștii care încearcă să le justifice”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

  „Vreau să le spun un lucru, veți răspunde la fel ca și toți cei care ordonă să arunce bombe asupra civililor. Vom face totul să le fie confiscate proprietățile, oriunde s-ar afla. Ei iubesc viața bogată, iubesc țările prospere, nu vor mai avea toate acestea. Și acesta este doar începutul, veți fi cu siguranță trași la răspundere pentru complicitate la crime de război”, a adăugat acesta, în cadrul unei intervenții recente.

  Președintele ucrainean a vorbit și despre faptul că trupele ruse au adoptat o nouă strategie, care vizează crearea unei catastrofe umanitare în ucraina.

  „Ei vor să umilească oamenii noștri pentru ca ei în genunchi să ia pâine și apă din mâinile ocupanților. Pentru ca ucrainenii să poată să-și salveze viețile doar plecând pe teritoriile ocupate sau în Rusia. Pentru aceasta ei blochează Mariupol, Valnavaha și alte locuri. Ocupanții fac în mod deliberat aceste lucruri ca să dea posturilor lor de propagandă material nou, doar pentru asta”, a precizat șeful statului vecin.

   
 • 14:34

  Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat legea care permite confiscarea forțată a proprietăților ce aparțin Federației Ruse

  Noua legislație prevede că statul nu va oferi nici o compensație foștilor proprietari. Astfel, guvernul de la Kiev va putea confisca forțat toate proprietățile Federației Ruse și a rezidenților săi, inclusiv în scopuri de apărare, fără a fi obligat să plătească compensații, transmite UNIAN.

  Anterior, această lege a fost adoptată de Rada Supremă la data de 3 martie curent.

   
 • 11:43

  China a refuzat să furnizeze Rusiei piese de avioane

  Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Rossaviatsia. Acesta susține că Rusia va continua să găsească noi furnizori, inclusiv din Turcia sau India, transmite Reuters.

   
 • 11:42

  Marea Britanie îngheață activele a șapte oligarhi ruși, printre care se numără și Roman Abramovici

  Oligarhii ruși Roman Abramovici, Igor Sekin, Oleg Deripaska și Dmitri Lebedev alături alți patru miliardari ruși au fost incluși în lista sancțiunilor realizată de guvernul de la Londra, transmite The Guardian.

  Abramovici este cunoscut ca fiind proprietar al clubului de fotbal Chelsea, în timp ce Deripaska a deținut acțiuni în compania En+ Group. Sekin este directorul Rosneft iar Lebedev este președintele Consiliului de Administrație a Bank Rossia.

  Cu toate acestea, Regatul Unit va permite desfășurarea unor activități legate de clubul de fotbal Chelsea.

  „Nu poate exista un rai pentru cei care au susținut atacul lui Putin asupra Ucrainei”, a declarat premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

   
 • 10:47

  Au început discuțiile dintre miniștrii de externe ai Ucrainei, Rusiei și Turciei

  La discuțiile dintre ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba și omologul său rus Serghei Lavrov, va asista și șeful diplomației de la Ankara, Mevlut Cavusoglu.


   
 • 10:29

  Noi coridoare umanitare deschise în Ucraina, anunță guvernul de la Kiev

  Astfel, în regiunea Poltava urmează a fi evacuați cetățenii din Trosteaneț, Krasnopilea și Sumî. Cetățenii din Mariupol ar urma să fie evacuați în direcia Zaporijjea, cei din Volnovaha în direcția Pokrovsk, Izium în direcția Lozova iar locuitorii orașelor Bucea, Borodeanka, Irpin și Hostomel în direcția Kiev.

  Anunțul a fost făcut de viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk.

   
 • 10:18

  Rusia afirmă că bombardarea maternității din Mariupol este un „fake news”

  Reprezentantul adjunct permanent al Rusiei, Dmitri Polyanskiy, a scris pe contul său de Twitter că informația privind bombardarea spitalului pentru copii și a maternității din Mariupol este un „fake news”.

  „Așa se nasc fake news-urile. Noi am atenționat încă pe 7 martie că spitalul a fost transformat într-un obiectiv militar de către radicali. Este foarte îngrijorător că ONU răspândește informații fără a le verifica”, a scris acesta.

  That’s how #Fakenews is born. We warned in our statement back on 7 March (https://t.co/OpSeejBais) that this hospital has been turned into a military object by radicals. Very disturbing that UN spreads this information without verification #Mariupol #Mariupolhospital https://t.co/99v8avyThS pic.twitter.com/JsHgsv5YfQ

  — Dmitry Polyanskiy (@Dpol_un) March 9, 2022

  O afirmație similară a fost făcută și de Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe.


   
 • 10:05

  Trei persoane au decedat în urma bombardării spitalului de copii din Mariupol. Armata rusă ar fi intrat în oraș

  Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise după ce armata rusă a bombardat spitalul de copii și maternitatea din orașul ucrainean Mariupol. Totodată, 17 persoane au fost rănite (copii, femei și medici).

  Potrivit unui comunicat al Consiliului local din Mariupol, trupele ruse distrug cu intenție și „fără milă populația civilă din Mariupol”.

  „Întreaga lume ar trebui să știe despre crima Rusiei împotriva umanității, împoriva Ucrainei și împotriva oamenilor din Mariupol”, se menționează în comunicat.

  Potrivit agenției Interfax, trupele ruse ar fi intrat deja în oraș și ar fi preluat unele sectoare. Informația deocamdată nu este verificată.

   
 • 08:35
  Patru persoane, printre care doi copii, au fost ucise într-un bombardament din sud-estul Ucrainei
  foto: Facebook/ДСНС України

  Patru persoane, printre care doi copii, au fost ucise într-un bombardament din sud-estul Ucrainei

  Potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei, cele patru persoane au decedat după ce o clădire dintr-o zonă rezidențială de lângă orașul Harkiv, a fost bombardată de forțele ruse. Atacul a avut loc mai exact în satul Slobojanske, din sud-estul țării, scrie BBC.

  Serviciul de urgență ucrainean susține că o fetiță de cinci ani a fost rănită și transportată la spital pentru a primi tratament. Salvatorii continuă operațiunile de căutare și astăzi pentru a scoate cadavrele de sub dărâmături.

  A fost bombardat și un centru comercial din orașul Harkiv, însă din fericire, nu au fost raportate victime.


   
 • 08:25

  Ajutorul de urgență în valoare de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, aprobat de FMI

  Decizia a fost luată marți, 9 martie, de boardul de directori ai FMI. Totodată, directoarea generală a instituției a declarat că din cauza războiului, Ucraina se va confrunta cu o „recesiune profundă” în acest an.

  „Nevoile de finanțare sunt importante, urgențe și ar putea crește semnificativ pe măsură ce războiul continuă”, a precizat ea.

  Ajutorul de urgență urmează să permită Guvernului ucrainean să „răspundă nevoilor urgente ale balanței de plăți rezultând din efectele războiului și va oferi sprijin esențial pe termen scurt”, a subliniat FMI.

   
 • 07:45

  Astăzi ar putea avea loc întâlnirea miniștrilor de externe ai Rusiei și Ucrainei

  Cei doi oficiali au sosit în Turcia pe parcursul zilei de ieri, la invitația ministrului turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, pentru a negocia încetarea ostilităților Rusiei asupra Ucrainei. Potrivit Ukrinform, o întrevedere tripartită a miniștrilor de externe ai Rusiei, Ucrainei și Turciei va avea loc în cadrul Forumului Diplomatic de la Antalya, din 10 martie curent.

   
 • 07:00

  Camera Reprezentanților a SUA aprobă un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina și aliații europeni

  Camera  Reprezentanților a SUA a  aprobat  un proiect de lege ce presupune alocarea unei sume de 13,6 miliarde de dolari, bani care vor fi  acordați sub formă de  ajutor american pentru Ucraina și aliații europeni implicați în criza de securitate provocată  de invazia rusă, transmite Associated Press.

  După votul din Camera Reprezentanților de miercuri seara, aprobarea Senatului este așteptată până la sfârșitul săptămânii sau poate puțin mai târziu. Președintele Camerei, democrata Nancy Pelosi, a declarat reporterilor: „Avem un război în Ucraina. Avem o muncă importantă pe care o facem aici.”

  Ea a declarat că în ciuda faptului că Senatul este împărțit 50 -  50 între cele două formațiuni, democrații știu că va exista un compromis bipartizan pentru adoptarea acestei legislații. Camera Reprezentanților a aprobat proiectul de lege general în două voturi separate.


  Ajutorul Ucrainei include 6,5 miliarde de dolari care vor acoperi costurile SUA pentru trimiterea de trupe și arme în Europa de Est și echiparea forțelor aliate  de acolo, ca răspuns la invazia ordonată de președintele rus Vladimir Putin și amenințările repetate, belicoase ale acestuia.

  La aceștia se mai adaugă încă 6,8 miliarde de dolari pentru îngrijirea refugiaților și pentru a oferi ajutor economic aliaților și mai mult pentru a ajuta agențiile federale să impună sancțiuni economice împotriva Rusiei și să protejeze împotriva amenințărilor cibernetice.  Precizăm că, Biden a cerut 10 miliarde de dolari pentru pachet.

  Pelosi a spus că a vorbit miercuri timp de 45 de minute cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. Ea a spus că au discutat despre armele și alte asistențe de care țara sa are nevoie și despre „crimele împotriva umanității pe care le comite Putin”, inclusiv un atac aerian rusesc care a distrus o maternitate. „Aceasta este fiara care este Putin”, a spus Pelosi.

   
 • Advertoriale
  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
   Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
   Autentificare
   Ai uitat parola?
   Salvează articolul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

   Urmărește subiectul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.