Live text

LIVE TEXT. Războiul din Ucraina. 11.03.2022. Ziua a 16-a. Principalele evenimente în timp real

LIVE TEXT. Războiul din Ucraina. 11.03.2022. Ziua a 16-a. Principalele evenimente în timp real

În Ucraina, armele continuă să vorbească, atât timp cât diplomații, fie ei de rang înalt sau jos, nu au putut ajunge la un acord clar de încetare a focului. Între timp, pe teren, armata ucraineană raportează că trupele ruse și-au încetinit avansul, ba chiar și-au retras o escadră de nave militare din preajma Odesei, dar în același timp, ar planifica un asalt asupra Kievului. Totuși, un mic succes al negocierilor este deschiderea coridoarelor umanitare, care au ajutat aproape 40 de mii de civili să se retragă din calea luptelor, deși locuitorii orașelor, precum Mariupol, încă sunt în mare parte, lipsiți de această posibilitate. De cealaltă parte, Moscova prin ministrul său de externe, Serghei Lavrov, insistă că nu va ataca și nici nu a atac nici o țară, în special când vine vorba de Ucrana.

22:56

În unele regiuni din Ucraina, elevii au reluat orele în regim online, anunță presa locală

În Dnipro, de exemplu, învățământul la distanță a început pe 10 martie. La Lviv, ar urma să înceapă de luni, 14 martie, pentru elevii din clasele 1-11. În cazul în care nu există echipament adecvat pentru participarea la cursuri, școlile vor încerca să îl furnizeze.

 
 • 22:27
  SUA a dictat sancțiuni pentru Dmitri Peskov și familia sa

  SUA a dictat sancțiuni pentru Dmitri Peskov și familia sa


   
 • 22:03
  Rusia va livra Belarusului echipamente militare de ultimă generație
  reuters.com

  Rusia va livra Belarusului echipamente militare de ultimă generație

  Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko au încheiat acorduri privind livrarea de către Rusia a unor echipamente militare de ultimă generație către Belarus. Belarus, la rândul său, va crește livrările de vehicule agricole și de pasageri moderne și de alte produse de inginerie, informează presa de la Minsk.

   
 • 21:48

  Aeroportul din Ivano-Frankovsk a fost distrus aproape în totalitate

  Primarul orașului Ivano-Frankovsk, Ruslan Martsinkov, a declarat că, după a doua lovitură cu rachete asupra aeroportului, infrastructura acestuia a fost aproape complet distrusă. El le-a cerut oamenilor care locuiesc în apropierea aeroportului să-și părăsească locuințele.

   
 • 21:24
  Unele victime ale violențelor din Mariupol sunt înmormântate în gropi comune

  Unele victime ale violențelor din Mariupol sunt înmormântate în gropi comune


   
 • 20:42

  Sinteza AGORA. Ziua a 16-a de război

  - De două săptămâni, metroul din Harkov a devenit refugiu pentru pentru locuitorii orașului.

  - Pe Nipru au atacat azi munițiile rusești 

  - La fel, continuă bombardamentele în regiunea Kiev. Azi a fost distrus satul Barișevca. 

  - Rachetele au nimerit și în orașul Harkov. Străzile din oraș sunt în ruine.   
 • 20:37
  Joe Biden: Dacă ei fac o mișcare, noi vom răspunde garantat

  Joe Biden: Dacă ei fac o mișcare, noi vom răspunde garantat

  Joe Biden: „Vom apăra fiecare inch a teritoriului NATO, fiecare. De aceea am mișcat circa 12 mii de forțe militare americane de-a lungul granițelor cu Rusia: în Letonia, Estonia, Lituania, România. Dacă ei fac o mișcare, noi vom răspunde garantat. Ar putea fi Războiul III Mondial, dar avem o obligație sfântă pe teritoriul NATO”.

   
 • 19:50
  SUA interzic exportul, vânzarea și furnizarea de dolari către Rusia

  SUA interzic exportul, vânzarea și furnizarea de dolari către Rusia

  Un decret în acest sens a fost semnat de președintele american Joe Biden. Una dintre clauzele documentului este interzicerea exportului, reexportului, vânzării sau livrării, direct sau indirect, din SUA sau de către o persoană/entitate din SUA, indiferent unde se află, de bancnote denominate în dolari americani către guvernul rus sau către orice persoană/entitate situată în Rusia.

   
 • 18:58
  Emmanuel Macron promite „sancțiuni masive” împotriva Rusiei, dacă războiul va continua

  Emmanuel Macron promite „sancțiuni masive” împotriva Rusiei, dacă războiul va continua

  Președintele francez a avertizat Rusia că europenii sunt pregătiți să impună „sancțiuni masive” dacă războiul din Ucraina va continua. Emmanuel Macron a subliniat că UE va susține Ucraina „până la capăt”.

   
 • 18:36

  1.582 de locuitori ai orașului Mariupol au fost uciși de la începutul invaziei rusești

  Potrivit autorităților, orașul este blocat de 12 zile. Peste 200.000 de locuitori trăiesc în subsoluri, iar mulți dintre aceștia nu au acces la lumină, apă sau electricitate.

   
 • 14:17

  Procuratura Generală a Rusiei cere declararea companiei Meta drept „organizație extremistă”

  Cererea a fost trimisă în adresa instanței judecătorești de oficiul Procurorului General al Federației Ruse, fiind solicitată recunoașterea companiei Meta drept „organizație extremistă”, după ce Reuters a anunțat că, conducerea companiei ar fi permis moderatorilor să mențină postările ce conțin discurs de ură contra armatei și conducerii statului rus, chiar dacă acestea încalcă regulile rețelelor sociale Facebook și Instagram, transmite TASS.

   
 • 13:53

  Reacția Moscovei după ce Meta a permis discursul de ură pe rețele sociale la adresa armatei și conducerii Rusiei

  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că se așteaptă ca Meta să confirme sau să infirme raportul publicat de Reuters, în care compania permite moderatorilor să nu șteargă temporar conținutul care incită la ură contra armatei și conducerii statului rus.

  „Moscova va lua cele mai drastice măsuri dacă Facebook și Instagram nu blochează apelurile la violență împotriva Federației Ruse”, a declarat vineri, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

  Anterior și Roskomnadzor a solicitat companiei Meta să explice motivele pentru care a luat decizia de a permite temporar conținutul ce incită la ură împotriva armatei ruse și conducerii Federației Ruse. Decizia Meta a fost criticată și de ONU, care a spus că o va analiza, întrucât asemenea conținut ar putea incita și la ura contra cetățenilor ruși, transmite tass.ru.

  Potrivit raportului, excepțiile introduse de Meta urmau să se aplice în țările baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Rusia, Armenia, Azerbaidjan și Ucraina.

   
 • 12:24

  Numărul refugiaților din Ucraina atinge cifra de 2,5 milioane

  Anunțul a fost făcut de Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi. Acesta susține că estimările agenției internaționale arată că alte două milioane de persoane sunt refugiate în interiorul țării, după ce au fost evacuate sau au plecat din calea războiului.

  The number of refugees from Ukraine — tragically — has reached today 2.5 million.

  We also estimate that about two million people are displaced inside Ukraine.

  Millions forced to leave their homes by this senseless war.

  — Filippo Grandi (@FilippoGrandi) March 11, 2022

  „Milioane de oameni sunt forțați să-și părăsească locuințele din cauza acestui război fără sens”, a declarat Grandi.

   
 • 11:53
  Un lot de 20 de tone de ajutor umanitar din partea Elveției a ajuns la Chișinău

  Un lot de 20 de tone de ajutor umanitar din partea Elveției a ajuns la Chișinău

  Un lot de peste 20 de tone de ajutor umanitar a ajuns din partea Guvernului Elveției, pentru a susține Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaților. Lotul conține corturi adaptate pentru vreme rece, încălzitoare, pături și echipamente de bucătărie.

  „Am fost foarte impresionată de modul în care moldovenii și autoritățile de aici au răspuns la criza refugiaților. Elveția este și va fi alături de Republica Moldova și în perioada următoare”, a menționat directoarea Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova, Caroline Tissot.

  Totodată, o echipă de șapte specialiști elvețieni se află în Republica Moldova pentru a evalua necesitățile de asistență a refugiaților aflați pe teritoriul Republicii Moldova.

   
 • 11:18

  Navalnîi cheamă rușii la noi proteste anti-război și anti-Putin

  „Maniacul nebun Putin va fi oprit cel mai repede de poporul Rusiei acum, dacă acesta se va opune războiului”, a scris acesta pe Instagram.


  „Trebuie să mergeți la mitinguri împotriva războiului în fiecare weekend, chiar dacă se pare că aproape oricine e plecat sau s-a speriat… Voi sunteți coloana vertebrală a mișcării împotriva războiului și a morții”, a adăugat Navalnîi.


  Potrivit grupului de monitorizare a protestelor din Rusia, OVD-Info, în urma demonstrațiilor anti-război de la începutul invaziei Ucrainei de către forțele ruse, au fost arestate 13.908 persoane.

   
 • 09:26

  Ucraina nu va mai cumpăra combustibil nuclear din Rusia

  Compania de stat ucraineană pentru energie nucleară, Energoatom, a anunțat că nu va mai cumpăra combustibil nuclear din Rusia, transmite The Guardian.

  În prezent, Ucraina operează cu reactoare nucleare ce datează din epoca sovietică, importând combustibil pentru acestea din Rusia și Statele Unite ale Americii.

   
 • 09:23

  Vicepreședinta SUA, Kamala Harris vine în România

  Vicepreședinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, vine vineri, 11 martie, la București, în prima sa vizită de la preluarea mandatului. Vizita acesteia vine în contextul amenințărilor de securitate produse de războiul de agresiune pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei.

  Administrația Prezidențială de la București susține că prezența în România a vicepreședintei Kamala Harris, reconfirmă solidaritatea Parteneriatului strategic bilateral și angajamentul ferm al SUA de a susține securitatea României și a aliaților NATO de pe Flancul Estic, reflectând totodată, aprecierea administrației americane pentru abordarea responsabilă și implicată a României în contextul amenințărilor actuale de securitate generate de agresiune ilegală a Federației Ruse, precum și în gestionarea fluxurilor de refugiați de la granițe și acordarea de asistență umanitară.

   
 • 08:29

  Atacuri ale artileriei ruse, raportate în orașele din apropierea graniței cu Polonia

  Explozii au fost raportate în orașul Luțk din nord-vestul Ucrainei, în apropierea graniței cu Polonia, dar și în orașul Dnipro, un bastion major din zona de centru-est a țării, acolo unde atacurile au vizat o grădiniță, un bloc de locuit și clădirea unei fabrici.


  Thread on #Russia's invasion of #Ukraine - March 11

  — Michael A. Horowitz (@michaelh992) March 11, 2022


  Atacul din Luțk a vizat un aerodrom, potrivit primarului orașului. Atacuri ale artileriei ruse au fost raportate și în orașul Harkiv.   
 • 07:41

  Discursul de ură va fi permis într-o măsură mai mare pentru unii utilizatori de Facebook și Instagram

  Potrivit unui comunicat al companiei Meta, utilizatorii câtorva state din Europa de Est, vor avea mai multă libertate în promovarea discursului de ură la adresa soldaților ruși și președinților Rusiei și Belarusului. Astfel, compania a cerut moderatorilor să nu elimine acest tip de conținut, în special în cazul Rusiei, Ucrainei și Poloniei, transmite The Guardian.

  „În rezultatul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, am permis ca unele forme de conținut și exprimare politică, care în mod normal încalcă regulile noastre, cum ar fi discursul de ură ce conține îndemnuri precum „moarte invadatorilor ruși”, să  fie afișate în continuare pe rețele. Totuși, vor fi șterse în continuare postările care incită la ură și violență asupra civililor ruși”, a anunțat Meta într-un comunicat intern.

  Astfel, apelurile pentru moartea celor doi lideri vor fi permise, dacă nu vor conține alte ținte sau indicatori de credibilitate, cum ar fi locația sau metoda, într-o modificare recentă a regulilor companiei privind postările ce incită la ură și violență.

   
 • 07:29

  Consiliul de Securitate al ONU se întrunește vineri la cererea Moscovei privind presupusele arme biologice din Ucraina

  Ședința va începe la ora 16:00 GMT, în cadrul ei urmând a fi discutată presupusa producere de arme biologice în

  Ucraina,după ce Moscova a solicitat acest lucru. De altfel, Rusia este privită cu suspiciune în acest domeniu, după ce 

  o situația asemănătoare petrecută în Siria a dus la deschiderea unui dosar asupra utilizării armelor chimice

  de către regimul de la Damasc, susținut de Moscova, transmite Agerpres.

  Astfel, Rusia acuză Washingtonul și Kievul că gestionează laboratoare destinate producerii de arme biologice în Ucraina,

  lucru negat de cele două capitale. Anterior, Moscova acuzase în 2018, Statele Unite că efectuează în secret experimente biologice

  într-un laborator din Georgia.

  De cealaltă parte, SUA și Marea Britanie, susțin că Rusia ar fi folosit arme chimice în Ucraina.

  „Rusia a difuzat în repetate rânduri dezinformări cu privire la utilizarea repetată de către Siria a armelor chimice”, a spus ambasadorul adjunct al SUA Richard Mills. „Recentul val de minciuni al Rusiei în încercarea de a justifica războiul premeditat şi nejustificat împotriva Ucrainei ar trebui să clarifice, o dată pentru totdeauna, că 

  nu se poate avea încredere în Rusia atunci când vorbeşte despre utilizarea armelor chimice în Siria”, a spus el.

   
 • 07:10

  Japonia impune sancțiuni Belarusului și donează 100 de milioane de dolari Ucrainei și țărilor din vecinătate pentru sprijin în gestionarea crizei refugiaților

  Japonia va îngheța activele a trei bănci din Belarus, guvernul anunțând și o donație umanitară de 100 de milioane de dolari către Ucraina și țările învecinate pentru a ajuta ucrainenii care fug de război, transmite The Guardian.

  Cele mai recente sancțiuni impuse de Tokyo asupra Belarusului vor fi impuse începând cu 10 aprilie, informează Agence France-Presse.

  Japonia anunțase anterior sancțiuni împotriva președintelui belarus Alexandru Lukașenko.

  La începutul acestei săptămâni, Uniunea Europeană a dat acceptul pentru a elimina trei bănci din Belarus din sistemul global de mesagerie Swift din cauza implicării țării în atacul Kremlinului.

  Cele trei bănci care vor fi sancționate în urma înghețării activelor din Japonia sunt Belagroprombank, Bank Dabrabyt și Banca de Dezvoltare a Republicii Belarus, a declarat Ministerul de Externe.

  Ministerul a spus că Japonia va trimite 100 de milioane de dolari în Ucraina, Polonia, Ungaria, Moldova, Slovacia și România prin intermediul diferitelor organizații internaționale, pentru a răspunde „nevoilor urgente” precum sănătatea, adăpostul și protecția celor care se refugiază din calea războiului, în special a copiilor.

   
 • Advertoriale
  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
   Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
   Autentificare
   Ai uitat parola?
   Salvează articolul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

   Urmărește subiectul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.