Live text

LIVE TEXT. 14.03.2022. Războiul din Ucraina. Ziua a 19-a. Principalele evenimente, în timp real

LIVE TEXT. 14.03.2022. Războiul din Ucraina. Ziua a 19-a. Principalele evenimente, în timp real

La aproape trei săptămâni de la declanșarea războiului din Ucraina, ambele părți sugerează că ar fi mai aproape de un compromis, deși nu menționează dacă acesta ar presupune și încetarea focului. Între timp, Rusia continuă să bombardeze țintele militare și civile, unele rachete ajungând să distrugă obiective situate la mai puțin de 50 de kilometri de granița cu Polonia, stat membru al NATO. Evacuarea civililor continuă în Kiev, Sumî, Buci și alte orașe, cu excepția Mariupolului. Pentru prima dată de la începutul războiului, apar știri despre crearea unei noi „republici populare” - de această dată la Herson.

23:24
Sinteza AGORA: Momente ce au marcat ziua a 19-a de război

Sinteza AGORA: Momente ce au marcat ziua a 19-a de război

<iframe width="784" height="485" src="https://www.youtube.com/embed/42YQe9Yxpog" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

-  Ziua de luni a început cu bombardamente în capitala Kiev. Două persoane au decedat. Sunt mai mulți răniți.


-  Iar în cursul zilei, o rachetă a lovit o casă de locuit și un troleibuz de pe o stradă din capitala ucraineană. Două persoane au decedat, iar 16 au fost rănite.


-  Și în orașul Harkov, zeci de clădiri sunt distruse în urma exploziilor.


- Volodimir Zelenski încearcă să încurajeze poporul ucrainean. Într-un discurs public el a spus că Rusia s-a pregătit de acest război zece ani și e nevoie de efort ca să Ucraina să reziste.

 
 • 21:07
  Turnul TV din regiunea Rivne, distrus. Nouă persoane au decedat
  Sursa foto: 0362 Рівне

  Turnul TV din regiunea Rivne, distrus. Nouă persoane au decedat

  Nouă oameni au murit și alți nouă au fost răniți după un atac cu rachete asupra turnului de televiziune din apropierea localității Antopi, regiunea Rivne. Totul s-a întâmplat în timpul nopții.  Iar ziua, 90 de salvatori și 136 de lucrători ai instituțiilor din regiune au lucrat la fața locului căutând supraviețuitori. (Sursa foto/info: 0362 Рівне).


   
 • 16:06

  Negocierile dintre Ucraina și Rusia, puse pe pauză tehnică până mâine, 15 martie

  Consilierul președintelui de la Kiev, Mikhailo Podoleak anunță că părțile au luat o pauză tehnică până marți, 15 martie, în negocierile care au început luni în jurul orei 10:30.

  Anterior, Consilierul șefului biroului președintelui a comentat despre progresul celei de-a patra runde de negocieri dintre Ucraina și Rusia: „Comunicarea este dificilă, dar continuă. Motivul dezacordului este că avem sisteme politice foarte diferite”.

   
 • 14:41

  Centrala nucleară de la Cernobîl, din nou fără curent electric

  Compania ucraineană Ukrenergo a anunțat că centrala a rămas din nou fără curent din cauza forțelor de ocupație.

  „Înainte ca alimentarea (cu energie electrică) să fie restabilită pe deplin, forțele de ocupație au avariat-o din nou”, a anunțat operatorul.

  Anterior, autoritățile ucrainene au anunțat că duminică a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a centralei avariate, care are nevoie de energie electrică pentru a asigura securitatea combustibililor uzați depozitați în instalație, transmite Reuters.

   
 • 14:27
  O casă cu mai multe etaje și un troleibuz din Kiev, lovite de o rachetă lansată de armata rusă

  O casă cu mai multe etaje și un troleibuz din Kiev, lovite de o rachetă lansată de armata rusă

  Incidentul a avut loc în sectorul Obolon al Kievului. În urma atacului au murit două persoane iar alte 16 au fost rănite. Anunțul a fost făcut de edilul orașului, Vitali Kliciko.

  „Kievul a fost atacat de inamic astăzi. În dimineața acestei zile, o rachetă a lovit o clădire rezidențială de nouă etaje din Obolon. (...) În jur de 70 de localnici au fost evacuați din clădire”, a declarat acesta, potrivit UNIAN.

  Momentul atacului și exploziei a fost surprins și de camerele de luat vederi.

   
 • 13:35
  Aproape 150.000 de ucraineni au fost deja evacuați prin coridoarele umanitare

  Aproape 150.000 de ucraineni au fost deja evacuați prin coridoarele umanitare

  Ministra Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar Irina Vereshciuk a spus acest lucru la un briefing, transmite Ukrinform.

  „Rezultatele activității coridoarelor le vom putea vedea abia astăzi la ora 20:00. În general, procesul este însă foarte dificil. Ocupanții nu își respectă obligațiile, nu respectă încetarea focului și adesea oamenii rămân în pericol pe coridoarele umanitare, ceea ce ar trebui să le garanteze o ieșire în siguranță”, a spus Vereshciuk.

  Totuși, potrivit ei, dacă vorbim despre numărul total de oameni care au reușit să iasă din orașele afectate, atunci este vorba de aproape 150.000 de oameni care au folosit coridorul umanitar și se află acum într-un loc sigur.

  După cum s-a raportat, pe 14 martie, în Ucraina au fost convenite zece coridoare umanitare pentru evacuarea oamenilor.

   
 • 12:58
  Podoliak, despre cea de-a patra rundă de negocieri cu Federația Rusă: „Comunicarea este în curs”

  Podoliak, despre cea de-a patra rundă de negocieri cu Federația Rusă: „Comunicarea este în curs”

  Consilierul șefului biroului președintelu,i Mikhailo Podoliak a comentat despre progresul celei de-a patra runde de negocieri dintre Ucraina și Rusia: „Comunicarea este dificilă, dar continuă. Motivul dezacordului este că avem sisteme politice foarte diferite”.

   
 • 11:56
  Atacul rusesc asupra bazei militare din apropierea frontierei cu Polonia, un mesaj pentru NATO
  foto: BBC

  Atacul rusesc asupra bazei militare din apropierea frontierei cu Polonia, un mesaj pentru NATO

  „O încercare de a amenința NATO”, așa a descris atacul rusesc asupra bazei militare Yavoriv, aflată la 20 de km de fronntiera cu Polonia, a declarat viceministrul afacerilor externne al Poloniei, Marcin Prydacz, transmite BBC.

  „Știau cu siguranță că această bază militară era amplasată foarte aproape de granița poloneză. Deci, desigur că rușii știau ce lovesc și au vrut să amenințe NATO… Au vrut să transmită un mesaj prin care amenință NATO”, a declarat oficialul.

  Viceministrul de externe consideră că și Polonia dar și alte țări din zonă „sunt într-un fel în pericol, deoarece domnul Putin încearcă să distrugă lumea în care trăim”.


   
 • 11:06

  A patra rundă a negocierilor dintre delegația ucraineană și cea rusă a început

  A început a patra rundă de Negocieri dintre delegațiile de la Kiev și Moscova. Despre aceasta a anunțat Mikhailo Podoliak consilierul șefului biroului lui Zelenski.
  „Negocieri. Runda a 4-a. Despre pace, încetarea focului, retragerea imediată a tuturor trupelor și garanțiile de securitate. Conversație dificilă”, a spus Podoliak. 


   
 • 11:02

  China neagă că Rusia i-ar fi solicitat sprijin în războiul din Ucraina

  Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijiann a respins luni, 14 martie, afirmațiile unor oficiali americani conform căreia Rusia ar fi cerut Beijingului echipament militar pentru campania sa în Ucraina.

  Oficialul a calificat afirmațiilor oficialilor SUA drept o „dezinformare” din partea Washingtonului.

  „Recent, SUA a răspândit dezinformarea împotriva Chinei cu privire la problema Ucrainei. Poziția Chinei cu privire la problema Ucrainei este consecventă și clară. Noi am jucat un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace. Este imperativ ca toate părților să-și exercite reținerea și să reducă tensiunea, mai degrabă decât  să „toarne gaz pe foc”; este important să insistăm pe o soluție diplomatică, mai degrabă decât să escaladeze în continuare situația”, a declarat Zhao Lijian, potrivit CNN.

   
 • 10:57

  Ministrul ucrainean de externe, Kuleba cere Occidentului să ajute Ucraina să oprească invazia

  „Celor care în străinătate se tem că vor fi „trași în al treilea război mondial”. Ucraina rezistă cu succes. Avem nevoie de tine să ne ajuți să luptăm. Oferă-ne toate armele de care avem nevoie. Impuneți mai multe sancțiuni Rusiei pentru a o izola complet. Ajutați Ucraina să-l facă pe Putin să eșueze și veți preveni un mare război”, a scris Kuleba. 


   
 • 10:05

  Pe teritoriul republicii Moldova se află aproape 103 mii de cetățeni străini. Dintre aceștia, peste 48 de mii sunt minori

  În Republica Moldova se află 102.836 de cetățeni străini ce au intrat pe segmentul Moldova-Ucraina. Dintre ei, 48.405 sunt minori. Autoritățile dau asigurări că în toate punctele de trecere a frontierei se atestă flux minimal de călători și mijloace de transport, fără rânduri.
  De la începutul războiului din Ucraina,  peste 297de mii de cetățeni ucraineni au intrat în țara noastră,  iar 198.513 de persoane au ieșit (187.220 pe segmentul MD-RO; 11.293 pe segmentul MD-UA)
  Pe teritoriul R. Moldova au rămas 98.242 de cetățeni ucraineni și 4.594 de cetățeni ai altor state.

   
 • 09:46

  În Kiev, militarii ruși au bombardat o uzină. Cel puțin doi oameni au murit (VIDEO)

  La fața locului se află pompierii, paramedicii și alte servicii.

  Potrivit Ukrinform, în dimineața zilei de 14 martie, la Kiev, două persoane au fost ucise în urma unui obuz care a lovit o clădire cu mai multe etaje din districtul Obolonsky.

  Trei persoane au fost internate în spital. Serviciul de Stat de Urgență a salvat 15 persoane și a evacuat 63 de persoane.

   
 • 08:13

  A patra rundă de negocieri va începe astăzi la ora 10:30

  Anunțul a fost făcut de consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Herașcenko, care a precizat că de această dată formatul negocierilor va fi unul online, prin video conferință.

  „Negocierile cu Rusia vor avea loc în această dimineață în regim de video conferință. Acestea vor începe la ora 10:30”, a scris acesta pe canalul său de Telegram, transmite The Guardian.

   
 • 07:53

  Noi atacuri ale armatei ruse asupra zonelor rezidențiale din Kiev

  Un bloc de locuit din cartierul Obolon din nordul Kievului a fost bombardat luni, 14 martie, de către armata rusă. În urma atacului, clădirea a fost cuprinsă de flăcări.


   
 • 07:32

  Peste 850 de persoane arestate de forțele de ordine din Rusia, pentru participarea la proteste anti-război

  În urma protestelor de duminică, 13 martie curent, care au avut loc în 37 de orașe din Rusia, a ufost reținuți mai mult de 850 de protestatari. În total, de la data de 24 februarie și până în prezent, forțele de ordine ruse au reținut aproape 15.000 de cetățeni care au participat la protestele anti-război.

  Potrivit  OVD-Info, forțele de securitate nu mai arestează doar protestatarii dar și trecătorii care par a fi de „neîncredere”.

   
 • 07:26

  Rusia a interzis Facebook și Instagram

  Decizia a intrat în vigoare în noaptea de duminică spre luni, 14 martie, după ce anterior Roskomnadzor a dispus o asemenea hotărâre. Totul a început cu raportul Reuters, care a dezvăluit faptul că compania Meta, ar fi permis moderatorilor de conținut de pe Facebook și Instagram, să nu șteargă instigările la ură și moarte, în adresa soldaților ruși și a liderilor Rusiei.

   
 • 07:15

  Ministerul britanic al Apărării: Rusia izolează Ucraina de comerțul naval

  Concluzia se conține într-un raport al Ministerului britanic al Apărării, care susține că forțele navale ale Rusiei „izolează în mod efectiv Ucraina de comerțul internațional maritim”.

  „Forțele navale ruse au stabilit o blocadă în zona coastei ucrainene a Mării Negre, izolând în mod efectiv Ucraina de comerțul internațional maritim. Flota militară rusă continuă să lanseze atacuri cu rachete asupra țintelor de pe întreg teritoriul Ucrainei. Armata Rusă ar fi realizat deja o debarcare pe malul mării Azov și ar urma să realizeze asemenea operațiuni și în săptămânilor următoare”, transmite The Guardian.

   
 • Advertoriale
  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
   Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
   Autentificare
   Ai uitat parola?
   Salvează articolul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

   Urmărește subiectul

   Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

   Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.