Războiul din țara vecină intră în a treia săptămână, marcată de o continuă și puternică rezistență ucraineană care nu a permis armatei ruse să captureze vreun oraș important. În același timp, deși Kievul este la un pas de a fi asediat, președintele Zelenski și guvernul său au primit vizita premierilor Cehiei, Poloniei și Sloveniei și al ministrului de externe a Lituaniei. Negocierile de pace continuă, fără a se ajunge la un acord de încetare a focului deși Ucraina susține că poziția Rusiei devine „tot mai realistă”.

Rachete, mitraliere și sisteme fără pilot: SUA acordă Ucrainei un ajutor în valoare de 800 de milioane de dolari
Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat alocarea a 800 de milioane de dolari pentru asistență de securitate pentru Ucraina. Astfel, ajutorul american, anunțat timp de o săptămână, a ajuns la un miliard de dolari, informează Casa Albă.

O anchetă pentru crime de război a fost deschisă în Franța după moartea cameramanului franco-irlandez de la Fox News
Justiția franceză a anunțat deschiderea unei anchete pentru crime de război după moartea unui jurnalist franco-irlandez în apropiere de capitala ucraineană Kiev, informează televiziunea franceză de știri BFM TV.
Pierre Zakrzewski, un cameraman care lucra pentru canalul american Fox News, și agentul său de fixare ucrainean, Aleksandra Kuvshinova, care îl însoțea, au fost uciși când s-a tras asupra vehiculului în care se aflau.
Cinci jurnaliști, dintre care doi străini, au murit de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Președintele american Joe Biden, l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin „un criminal de război” (VIDEO)
În timp ce vorbea cu reporterii în sala de est a Casei Albe, Joe Biden s-a referit la Putin ca la un „criminal de război”, fiind pentru prima dată când Biden a folosit acest termen cu referire la liderul rus de când a început războiul Rusiei în Ucraina, informează Reuters.
Anterior, liderul de la Casa Albă a evitat să folosească această expresie, invocând ancheta în curs de desfășurare privind invazia Rusiei în Ucraina.

Un deputat al opoziției ucrainene a fost deposedat de un iaht în valoare de 200 de milioane de dolari
Viktor Medvedciuk, un deputat al opoziției ucrainene și un apropiat al lui Putin, care a scăpat recent de arestul la domiciliu, este deposedat de proprietățile sale. Iahtul său Royal Romance, de 92 de metri lungime, în valoare de 200 de milioane de dolari, a fost arestat în Croația, anunță Unian.

Soarta sutelor de persoane adăpostite în teatrul bombardat din Mariupol continuă să fie necunoscută
Pavlo Kirilenko, șeful administrației regionale din Donețk, care include Mariupol, a declarat că forțele rusești încearcă să „distrugă fizic Mariupol și oamenii din Mariupol, care au fost un simbol al rezistenței”, după ce teatrul din centrul orașului a fost grav avariat în urma unui bombardament.
„Potrivit datelor preliminare, câteva sute de locuitori din Mariupol se ascundeau în Teatrul Dramatic. Soarta lor este necunoscută, deoarece intrarea în adăpostul antiaerian este blocată de dărâmături”, a declarat el.
„Rușii mint deja, spunând că acolo se afla sediul regimentului Azov. Dar ei înșiși știu foarte bine că acolo erau doar civili”, a mai declarat Kirilenko, menționând că în clădire se aflau inclusiv copii și femei însărcinate.

Curtea Internațională de Justiție a ordonat oprirea imediată a agresiunii rusești în Ucraina. Reacția lui Volodimir Zelenski
Curtea Internațională de Justiție a ordonat Rusiei să își suspende imediat acțiunile militare din Ucraina. Decizia a fost luată cu 13 voturi pro și două contra. Împotriva retragerii s-au pronunțat membrii din partea Rusiei și Chinei. Hotărârea instanței este primul verdict de acest fel pronunțat de o instanță internațională de la începutul războiului din Ucraina.

Transnistria, după ce APCE a recunoscut teritoriul ca fiind sub ocupație rusească: „O decizie departe de realitate”
Așa-zisele autorități din stânga Nistrului vin cu o reacție după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis la ședința din 15 martie, unanim, recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă. Tiraspolul califică decizia ca fiind „departe de realitate” și dă de înțeles că un eventual atac asupra „operațiunii rusești de menținere a păcii” ar fi periculoasă.

BBC, blocat în Federația Rusă
Site-ul sursei media BBCa fost blocat în Federația Rusă. Decizia a fost aprobată de Roskomnadzor.
Orașul Zaporijie a fost bombardat de militarii ruși pentru prima dată
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, în orașul Zaporijie au fost atacat pentru prima dată obiecte civile. Despre aceasta a anunțat șeful administrației regionale, Oleksandr Staruh.
Potrivit oficialilor administrației local, gara și zona din jurul grădinii botanice au fost ținta bombardamentelor rusești. din fericire, nu au fost înregistrate victime.
În dimineața zilei de 16 martie, la ora 02:00, la Zaporijie au ajuns 3.207 de oameni din Mariupol, dintre care 772 de copii.

16 martie - ziua când Rusia iese definitiv din rândurile Consiliului Europei
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei (CMCE) a decis expulzarea Federației Ruse din organizație începând cu 16 martie. Prin urmare, din această dată, Rusia încetează să mai fie membru, după ce în decurs de 26 de ani a fost participant activ în cadrul Consiliului Europei.
Premierul Marii Britaniei admite că Ucraina nu va intra curând în NATO
„Înțeleg ce spune (Zelenski n.r.) despre NATO și poziția sa. Și toată lumea a spus întotdeauna, inclusiv lui Putin, că Ucraina nu se va alătura NATO prea curând”, a declarat Johnson, aflat în vizită la Abu Dhabi, transmite The Guardian.
Anterior, Zelenski a declarat că țara sa ar urma să renunțe la aderarea la NATO, deși acest obiectiv este fixat în Constituția Ucrainei.

De la începutul războiului, în Ucraina s-au înregistrat peste 10 mii de căsătorii
În Ucraina, țară în care au loc confruntări militare, viața merge înainte. Copiii se nasc, iar ucrainenii își jură dragoste. Din 24 februarie 2022, de la începutul războiului, în Ucraina au fost înregistrate peste 10 mii de căsătorii, informează Ministerul Justiției al Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

Japonia a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei
Japonia a anunţat vineri sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, măsuri care vor viza sectorul financiar şi exporturile. Astfel, Guvernul japonez intenționează să elimine statutul Rusiei de „cea mai favorizată țară” în comerț, scrie NHK.

Lavrov susține că există speranţă pentru un compromis în negocierile cu Ucraina
Partea rusă afirmă că negocierile cu Ucraina nu merg bine, dar există o oarecare speranță pentru un compromis. Acest lucru a fost declarat de ministrul de externe din Rusia Serghei Lavrov, scrie TASS.

În prezent, în R. Moldova se află peste 100 de mii de refugiați
În perioada 24.02.2022, ora 00.00 – 16.03.2022, ora 06:00, au intrat, pe segmentul Moldova-Ucraina – 309.723 cetățeni ucraineni. Au ieșit – 207.671 cetățeni ucraineni (194.639 pe segmentul MD-RO; 13.032 pe segmentul MD-UA)
Pe teritoriul R. Moldova au rămas – 100.832 cetățeni ucraineni.
În aceeași perioadă, pe sensul de intrare Moldova - Ucraina, au intrat 33.011 cetățeni ai altor țări.
Pe cale aeriană, din țara noastră au plecat 1.381 de cetățeni.
În total, pe teritoriul Republicii Moldova sunt 105.373 cetățeni străini, dintre care 49.675 sunt minori.
În perioada 24.02.2022, ora 04.00 - 15.03.2022, ora 06.00, de către Biroul migrație și azil au fost preluate 4.748 cereri de azil.

55 de tone de ajutor umanitar, donate de România ajung la Chișinău
„Cele 55 de tone de produse alimentare și non-alimentare se adaugă celor 17 tone donate de România în urmă cu două săptămâni. DRRM s-a implicat de la începutul războiului în colectarea și transportarea ajutoarelor umanitare pentru a veni în sprijinul refugiaților dar și pentru a ușura povara Republicii Moldova în această criză. România demonstrează și de această dată că este un vecin și un prieten de încredere atât pentru Ucraina cât și pentru Republica Moldova”, a scris secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM), Adrian Dupu.
Curtea Internațională de Justiție se pronunță miercuri cu privire la invazia rusă în Ucraina
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, se pronunţă miercuri în procesul deschis de Kiev care cere celui mai înalt tribunal al ONU să ordone Moscovei că înceteze imediat invazia din Ucraina, în ceea ce va fi primul verdict al unui tribunal internaţional de la izbucnirea războiului în urmă cu aproape trei săptămâni, transmit dpa şi AFP, citate de Agerpres.
Câteva elicoptere militare rusești, distruse de un atac cu rachete al armatei ucrainene pe Aeroportul Herson
Armata ucraineană a distrus cel puțin trei elicoptere militare rusești și alte vehicule militare din apropierea aeroportului. Potrivit CNN, care prezintă imagini din satelit, este vorba de cea mai distructivă lovitură pe care armata ucraineană a efectuat-o împotriva trupelor ruse.
Fotografiile din satelit arată un val mare de fum ridicându-se deasupra aeroportului, cu câteva elicoptere arzând pe fundal.

Institutul de Studiu al Războiului: Trupele ruse nu au avansat semnificativ
Situația de pe frontul din Ucraina, prezentată de Institutul de Studiu al Războiului, un thinktank american care a sintetizat mai multe surse pentru a oferi o imagine clară asupra situației de pe front, transmite BBC.
Astfel, potrivit celui mai recent anunț:
Kiev: Deși trupele ruse au lansat atacuri asupra orașelor Irpin și Huta-Mezihirksa, în zilele de 14 și 15 martie, acestea nu au inițiat nici o acțiune militară împotriva capitalei ucrainene, în ultimele 24 de ore.
Local company- and battalion-level attacks by #Russian forces northwest of #Kyiv on March 14-15 likely indicate the largest-scale offensive operations that Russian forces attempting to encircle Kyiv can support at this time. https://t.co/OcViMLUIYZ pic.twitter.com/yXUeOJTU1d
— ISW (@TheStudyofWar) March 15, 2022Mariupol: Rusia continuă asaltul asupra orașului din direcția vest și est.
Harkiv: Forțele ruse se confruntă cu un deficit de muniție în încercarea de a asedia acest oraș.
Regiunea Herson: Anunțul Rusiei despre cucerirea regiunii s-a dovedit a fi fals, susțin experții, care precizează că trupele ruse nu au făcut nici un progres în direcția Zaporijjea sau Mikolaiv, care sunt orașele cheie.
Odesa: Raportul sugerează că trupele ruse nu sunt gata să lanseze un atac de pe mare împotriva orașului, din moment ce nu au reușit să obțină controlul asupra zonelor din apropierea localității.
Putin, declarat criminal de război de Senatul SUA
Președintele rus, Vladimir Putin, a fost declarat în unanimitate criminal de război, în urma unui vot al Senatului SUA. Rezoluția, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham și susținută de ambele partide, încurajează Curtea Penală Internațională de la Haga, dar și alte națiuni, să vizeze armata rusă în orice anchetă a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, transmite The Guardian.
„Toți cei din această cameră ne-am unit împreună, cu democrații și republicanii, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de răspunderea pentru atrocitățile comise împotriva poporului ucrainean”, a declarat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, potrivit Reuters.
Negocierile cu Rusia devin „mai realiste”, spune președintele Zelenski
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski se arată mai optimist legat de pozițiile Ucrainei și Rusiei în cadrul negocierilor pentru încetarea focului, afirmând că acestea devin „mai realiste”, în timp ce consilierul său, Mihail Podoliak susține că există câteva „contradicții fundamentale” în poziția Federației Ruse, transmite The Guardian.