A 22-a zi de război, găsește Ucraina dar și întreaga lume într-un război care pare să aibă deja un sfârșit, din moment ce tot mai multe surse afirmă că negocierile ruso-ucrainene, ar fi tot mai aproape de identificarea unui compromis. Între timp, deși armata rusă nu mai înaintează semnificativ de câteva zile, catastrofele umanitare continuă să fie prezente, orașul Mariupol devenind deja un simbol în acest sens.
Sinteza AGORA. Imaginile zilei a 22-a de război în Ucraina:
- Oamenii din Mariupol continuă în grabă să părăsească orașul.
- Mașinile private au legate panglici albe - simbol al PĂCII. În spate rămân case distruse de atacurile armatei rusești.
- Bombardamentele continuă în mai multe regiuni ale Ucrainei. E distrusă piața din Harkov. Orașul a fost acoperit de un nor negru de fum.

Consiliul Europei suspendă relațiile cu Belarus. Motivul: „Participarea activă la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”
Consiliul Europei suspendă legăturile cu R. Belarus, potrivit unui decizii publice din 17 martie. Motivul invocat de organizație este participarea activă a Belarusului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, informează UNIAN.net.

Peste 22.000 de traversări la hotarele moldovenești, timp de o zi. Trecerile cetățenilor moldoveni - 6.600
În cursul zilei de 17 martie, la hotarele R. Moldova au fost înregistrate 22.609 traversări. În total, din țară au ieșit 11.734 de persoane și au intrat alte 15.972 de persoane. Din total, traversările cetățenilor moldoveni au constituit 6.637, informează Poliția de Frontieră.

Mariupol: 30 de mii de civili, evacuați. 80% din casele orașului sunt distruse
În jur de 30.000 de oameni au reușit să iasă din orașul Mariupol în ultimele două zile. Despre aceasta informează autoritățile locale.Pentru aceasta, localnicii au folosit propriile automobile, circa 6.500 la număr. Oamenii s-au îndreptat în direcția regiunilor Berdiansk și ulterior spre Zaporojie.

Bombardamente în capitala ucraineană Kiev. Două persoane au decedat
Joi, în jurul orei 16:00-17:00, a fost atacat raionul Sviatoșinski al Kievului. Din cauza bombardamentelor au izbucnit incendii. Au luat foc două mașini, mai multe ha de vegetație și un depozit.
Se cunoaște despre două persoane decedate. La fața locului sunt implicate 15 unități de stingere a incendiilor și zeci de pompieri.

Arnold Schwarzenegger se adresează rușilor: Știm că suferiți din cauza îndrăznelii voastre. Știm că sunteți reținuți, bătuți. Sunteți noii mei eroi
Arnold Schwarzenegger s-a adresat cu un mesaj militarilor ruși din Ucraina, dar și poporului rus:
„Mă adresez vouă pentru că se întâmplă lucruri care se ascund de voi. Lucruri groaznice, despre care trebuie să știți. Știu că autoritățile statului vă spun că acest război este necesar pentru denazificarea Ucrainei. Dar acesta nu e un adevăr. Ucraina e țara care are un președinte de etnie evreiască. Ucraina nu a început acest război, ci puterea de la Kremlin. Acesta nu e războiul poporului rus.
Lumea s-a întors cu spatele spre Rusia din cauza acțiunilor din Ucraina. Cartiere întregi sunt distruse de artileria rusească, de bombardamente. A fost distrusă chiar și o maternitate, un spital pentru copii. Circa 3 milioane de refugiați, în mare parte femei, copii și bătrâni, și-au părăsit țara. Și mai mulți încearcă să plece. Din cauza cruzimii sale, Rusia e izolată de comunitatea internațională”, spune Schwarzenegger.
Arnold Schwarzenegger a rugat rușii să-l ajute să distribuie adevărul, să nu se lase dezinformați.
„Noi știm că voi suferiți din cauza îndrăznelii voastre. Știm că sunteți reținuți, bătuți. Sunteți noii mei eroi. Voi puteți opri acest război”, adaugă actorul.

Uzbekistanul cere încetarea războiului din Ucraina și refuză recunoașterea independenței republicilor separatiste
Afirmația aparține ministrului uzbec de externe, Abdulaziz Kamilov, care a declarat în Parlament, că deși țara sa dorește să aibă relații bune atât cu Rusia cât și cu Ucraina, aceasta se opune războiului. Declarațiile sale reprezintă cea mai puternică condamnare a războiului inițiat de Moscova, din rândul aliaților acesteia, transmite The Guardian.

Rusia nu va lua în considerare decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga privind încetarea războiului
Rusia nu va lua în considerare decizia Curții Internaționale de Justiție privind încetarea războiului în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, susține că în acest sens nu poate exista un acord, potrivit ria.ru.
Negocierile dintre Rusia și Ucraina va continua pe parcursul zilei de joi
Negocierii dintre ruși și ucraineni pentru a rezolva situația din Ucraina vor continua pe tot parcursul zilei de 17 martie. Anunțul a fost făcut de către secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.
„Negocierile ar trebui să continue astăzi. Nu știu dacă sunt deja în desfășurare sau nu”, a spus Peskov.
Ucraina cere Japoniei mai multe imagini prin satelit de înaltă calitate
Guvernul de la Kiev a cerut Japoniei imagini prin satelit de înaltă calitate pentru a o ajuta să se apere de trupele ruse, transmite Reuters. Potrivit sursei, guvernul nipon și companiile private japoneze operează sateliți care au capacitatea de a capta imagini detaliate zi și noapte, prin nori și alte obstacole din atmosferă.
Autorităților de la Tokyo au precizat că vor analiza cadrul legal pentru a vedea dacă este permis acest lucru.
Atacul asupra teatrului din Mariupol: Majoritatea oamenilor care se aflau în adăpostul anti-bombă au supraviețuit
În adăpostul de bombe din teatrul Mariupol se aflau peste 1.000 de femei și copii, a declarat un parlamentar ucrainean. Teatrul a fost bombardat, miercuri, 16 martie, însă numărul victimelor este încă necunoscut, a transmis BBC.
Trei nave au fost lovite de rachetele rusești în Marea Neagră de la începutul războiului în Ucraina, anunță Panama
Trei nave sub pavilion panamez au fost lovite de rachetele rusești în Marea Neagră de la începutul războiului în Ucraina, anunță Autoritatea Maritimă din Panama. O navă s-a scufundat iar alte două au rămas pe linia de plutire, dar cu daune majore, transmite USNews.
OMS: De la începutul războiului, în Ucraina au avut loc 43 de atacuri asupra instituțiilor medicale
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat 43 de atacuri asupra spitalelor și altor instituții medicale de la începutul războiului din Ucraina. Declarația a fost făcută de Mike Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru situații de urgență în sănătate. Potrivit organizației, cel puțin 33 de atacuri au fost efectuate cu arme grele, precum arme de foc, tancuri, rachete, bombe sau mortiere. „Sistemul de sănătate din Ucraina este la limită”, a mai spus oficialul.
Reacția Rusiei, după ce APCE a declarat Transnistria zonă de ocupație rusă: „Incompatibilă cu starea reală a lucrurilor”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a venit cu o reacție la concluzia APCE cu privire la Transnistria, unde este numită „zonă de ocupație rusă”, scrie Ria.„Considerăm inacceptabilă formularea concluzieiAPCE, fiind incompatibilă cu starea reală a lucrurilor”, a spus Zaharova, într-un briefing de presă.
China susține că „nu va ataca niciodată Ucraina”. Beijingul dă asigurări Kievului că dorește relații de prietenie cu poporul ucrainean
China susține că „nu va ataca niciodată Ucraina”, a declarat ambasadorul chinez în Ucraina, Fan Xianrong, în cadrul unei întrevederi cu premierul Denis Șmîhal. Diplomatul a dat asigurări că Beijingul dorește relații de prietenie cu Ucraina, transmite CNN.
SUA și aliații săi au creat un grup de lucru internațional pentru a vâna și pune mâna pe bunurile oligarhilor ruși
SUA și aliații săi din Europa și Asia au creat un grup de lucru internațional de procurori și justițiari, pentru a vâna și pune mâna pe bunurile oligarhilor ruși. Din acest grup fac partea Australia, Marea Britanie, Canada, Japonia, Germania, Franța, Italia și Comisia Europeană, potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, scrie BBC.

Marina Ovseannikova a refuzat oferta de azil a lui Macron: „Eu și fiul meu suntem patrioți”
Jurnalista rusă Marina Ovseannikova, care a devenit cunoscută pentru protestul său anti-război, a refuzat oferta de azil a preşedintelui francez Emmanuel Macron, declarând că nu vrea să îşi părăsească ţara, scrie lepoint.fr.
Ministerul britanic al Apărării: Ofensiva rusă în Ucraina stagnează
Ofensiva Rusiei în Ucraina „stagnează în mare măsură pe toate fronturile”, se arată într-un comunicat al Ministerului britanic al Apărării. Potrivit instituției, forțele ruse „au făcut progrese minime pe uscat, pe mare sau pe aer în ultimele zile și continuă să sufere pierderi grele”, transmite BBC.
„Rezistența ucraineană rămâne fermă și bine coordonată. Marea majoritate a teritoriului ucrainean, inclusiv toate orașele importante, rămân sub controlul guvernului de la Kiev”, susțin reprezentanții Ministerului.
Anterior și armata ucraineană a transmis în comunicatul din dimineața zilei de joi, 17 martie, că eforturile Rusiei se axează acum pe atacurile aeriene și de artilerie, având drept scop bombardarea civililor și zonelor rezidențiale.
Până acum, Moscova a transmis că doar 500 de militari ruși au murit în Ucraina, în timp ce serviciile secrete americane estimează numărul la aproape 7.000 de militari. Autoritățile ucrainene susțin că ar fi vorba însă de peste 12.000 militari uciși.
Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, despre negocierile ruso-ucrainene
Membru al delegației care participă la negocierilor ruso-ucrainene, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, a venit cu o reacție după ce Financial Times a prezentat ceea ce ar fi planul de încetare a războiului și încheiere a păcii.
Podoliak susține că varianta publicată de Financial Times arată solicitările părții ruse „și nimic mai mult”.
„Partea ucraineană are pozițiile sale. Singurul lucru pe care îl putem confirma la această etapă este armistițiul, retragerea trupelor ruse și garanții de securitate din partea unui anumit număr de state”, a scris acesta pe contul său de Twitter.
Occidentalii și Rusia solicită convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Criza umanitară din Ucraina, pe ordinea de zi
SUA, Marea Britanie, Franța, Albania, Norvegia și Irlanda au solicitat convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în contextul crizei umanitare din Ucraina provocată de invazia militară rusă. De cealaltă parte, reprezentanții Rusiei au cerut de asemenea convocarea unei ședințe, pe care însă au amânat-o de mai multe ori, solicitând în cele din urmă un vot cu privire la o rezoluție despre „situația umanitară” din Ucraina, transmite The Guardian.
Trupe noi în Ucraina? Japonia anunță că patru nave rusești au trecut prin Strâmtoarea Tsugaru
Ministerul nipon al Apărării a declarat că cele patru nave de război rusești au trecut în noaptea dintre marți și miercuri prin Strâmtoarea Tsugaru din nord-estul Japoniei. Conform instituției, este posibil ca navele să transporte trupe și vehicule de luptă în Ucraina, transmite CNN.
„Ministerul Apărării al Japoniei va continua să monitorizeze situația și mișcările armatei ruse cu deosebită precauție”, a transmis instituția pe contul oficial de Twitter.
Anterior și ministerul britanic al apărării susținea că din cauza pierderilor grele suferite în Ucraina, Rusia își reîmprospătează forțele cu oameni din „districtele militare din estul țării, din flota Pacificului și Armenia”.