O lună de la începutul războiului total în Ucraina! La 24 februarie 2022, începând cu ora 04:45, trupele armatei ruse au inițiat mai multe atacuri asupra orașelor de frontieră, orașelor-port și capitalei Kiev. Armele continuă să vorbească, atât timp cât diplomații, fie ei de rang înalt sau jos, nu au putut ajunge la un acord clar de încetare a focului. Între timp, ONU a anunțat că peste 900 de civili au fost uciși în Ucraina – dar cifrele reale ar putea fi „considerabil mai mari”. Pe de altă parte, numărul persoanelor care au părăsit Ucraina de la începerea invaziei militare ruse a depășit 3,5 milioane.

Secretarul general al NATO crede că este puțin probabil un război între Rusia și Alianță
Pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina continuă, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că crede că este puțin probabil să existe un război cu drepturi depline între Rusia și alianță, transmite CNN.

Mihailo Podoliak: Toate așteptările noastre de la R. Moldova au fost îndreptățite
Consilierului lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak a declarat că Republica Moldova este un partener important pentru Ucraina. În același timp, acesta a menționat că toate așteptările pe care le avea țara vecină față de Moldova s-au îndreptățit. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ">Cutia Neagră de la TV8.

Podoliak, despre un eventual atac din Transnistria: Ucraina are totul sub control
Consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak a declarat că Ucraina a evaluat toate riscurile de securitate din regiunile instabile, inclusiv Transnistria. Potrivit lui, țara vecină ține situația sub control, iar în cazuri excepționale are pregătit un răspuns la comportamentul neadecvat din regiune. Declarațiile au fost făcute în cadru emisiunii"> Cutia Neagră de la postul de televiziune TV8.

Biden: „Am răspunde” dacă Putin ar folosi arme chimice
Președintele american Joe Biden a spus că SUA ar răspunde dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme de distrugere în masă, dar că răspunsul va depinde de situație, scrie CNN.
„Am răspunde dacă le va folosi. Natura răspunsului ar depinde de natura utilizării”.
Mai devreme, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța își va consolida sistemele de apărare chimică, biologică și nucleară, având în vedere temerile că Rusia intenționează să folosească astfel de arme împotriva poporului Ucrainei.

140 de țări au votat o rezoluție ONU și cer încetarea „imediată” a războiului din Ucraina
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat o rezoluție prin care cere Rusiei să oprească războiul împotriva Ucrainei, plus o mai mare protecție a civililor. Astfel, 140 de țări au votat „pentru”, cinci s-au opus și 38 s-au abținut, scrie CNN.

Liderii G7 au semnat o declarație comună în care avertizează Rusia împotriva folosirii armelor chimice, biologice sau nucleare
Într-o declarație comună liderii G7 au avertizat Rusia împotriva utilizării armelor chimice, biologice sau nucleare în invazia Ucrainei. Ei au denunțat, de asemenea, încercările Rusiei de a dezinforma, sugerând că Ucraina se pregătește să folosească o armă chimică sau nucleară, scrie CNN.

Ucraina și Rusia au făcut primul schimb de prizonieri
Ucraina și Federația Rusă au făcut primul schimb de prizonieri. Astfel, 19 marinari civili ucraineni de pe nava de salvare Sapphire și 10 militari se întorc acasă, scrie Unian.

New York Times: R. Moldova va intra sub monitorizarea „Echipei Tiger”, formată din specialiști de securitate de la Casa Albă
SUA au înființat o echipa specială la Casa Albă care are mai multe misiuni, printre care și aceea de a monitoriza și analiza date despre eventuale intenții ale Rusiei de a ataca Republica Moldova și Georgia. Echipa este formată din oficiali din zona de securitatea națională și poartă denumirea de „Echipa Tiger”. De asemenea, aceasta este responsabilă pentru alcătuirea de planuri și răspuns imediat în cazul în care Rusia va folosi arme chimice sau nucleare în Ucraina, scrie g4media.ro cu referire la The New York Times.

Actualul șef al NATO va rămâne în funcție până în octombrie 2023, pe fundalul războiului din Ucraina
Aliații NATO au prelungit mandatul lui Jens Stoltenberg la cârma alianței militare occidentale cu un an, până la 30 septembrie 2023, scrie Reuters.
„Pe măsură ce ne confruntăm cu cea mai mare criză de securitate dintr-o generație, suntem uniți pentru a ne menține alianța puternică și poporul nostru în siguranță”, a spus Stoltenberg, referindu-se la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, țară care se învecinează cu Polonia, România, Slovacia și Ungaria, cu membrii NATO de est.
Grupul de hackeri Anonymous ar fi pătruns în fișierele Băncii Centrale a Rusiei
Grupul de hackeri Anonymous ar fi pătruns în fișierele Băncii Centrale a Rusiei. Membrii grupării au promis publicarea a zeci de mii de fișiere secrete în următoarele 48 de ore.
JUST IN: The #Anonymous collective has hacked the Central Bank of Russia. More than 35.000 files will be released within 48 hours with secret agreements. #OpRussia pic.twitter.com/lop140ytcp
— Anonymous TV (@YourAnonTV) March 23, 2022OMS confirmă 64 de atacuri asupra infrastructurilor medicale din Ucraina
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat joi că instituţiile medicale ucrainene au fost atacate de 64 de ori de la debutul invaziei ruse în urmă cu o lună, scrie Reuters.
Aceste atacuri, două până la trei în fiecare zi, au provocat 15 morţi şi 37 de răniţi, potrivit unui comunicat al OMS, în care aceste atacuri sunt condamnate.
După o lună de război în Ucraina, biroul OMS pentru Europa cu sediul la Copenhaga a declarat că accesul la serviciile de sănătate a fost sever restricţionat şi că nevoia de tratament pentru traume şi boli cronice este mare.
Infrastructura sanitară distrusă şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare medicale reprezintă o ameninţare serioasă pentru milioane de oameni. Se estimează că aproximativ fiecare a doua farmacie din Ucraina este închisă.