O perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, investiții financiare majore în diverse sectoare ale economiei, asistență pentru realizarea reformelor și integrarea în programele europene, acestea ar fi doar unele dintre beneficiile de care se va bucura R. Moldova odată cu obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE. AGORA a analizat și vă prezintă condițiile pe care trebuie să le asigure țara noastră pentru a primi un astfel de statut, cine decide dacă R. Moldova este sau nu eligibilă și la ce etapă ne aflăm în prezent.
Criteriile care trebuie întrunite pentru obținerea statutului de țară candidat
Statutul de țară candidat reprezintă o etapă intermediară pe calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta se poate obține după ce țara care aspiră să devină membră a blocului comunitar îndeplinește criteriile definite de Consiliul European de la Copenhaga din 1993 şi completate de Consiliul European de la Madrid din 1995.
Acestea sunt:
criterii politice: instituţii stabile care să garanteze democraţia, statul de drept, drepturile omului, precum şi respectarea şi protecţia minorităţilor;
criterii economice: o economie de piaţă funcţională, precum şi capacitatea de a face faţă presiunii concurenţiale şi forţelor pieţei din cadrul UE;
De asemenea, statul candidat trebuie să dețină capacitatea de a-şi asuma obligaţiile în cadrul uniunii și atașarea la obiectivele politice, economice şi monetare.
Cine decide asupra oferirii statului de țară candidat?
Statutul de țară candidat se oferă prin decizia unanimă a tuturor celor 27 de state ale UE. Dar, până la această etapă, sunt și alte sarcini care trebuie. Unii pași în acest sens au fost deja făcuți.
La data de 3 martie 2022, Republica Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul Uniunii Europene. La 11 aprile curent, țara noastră a primit chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE.
Răspunsurile la prima parte a Chestionarului Comisiei Europene pentru evaluarea statutului de țară candidat al Republicii Moldova au fost transmise la 22 aprilie. Urmează a fi expediată și a doua parte. În baza acestor răspunsuri, Comisia va formula o opinie și o va transmite Consiliului UE, care se va întruni la sfârșitul lunii iunie curent, pentru luarea deciziei de acordare sau neacordare a statutului de țară candidat.
Cu toate acestea, statele UE ar putea scoate la iveală și restanțele pe care țara noastră trebuie să le soluționeze pentru a obține acest statut.
Există și cazuri când statelor le-a fost acordat statut de potențial candidat. Este vorba despre Bosnia și Herțegovina și Kosovo.
Asta înseamnă că negocierile propriu-zise de aderare nu pot fi demarate, dar, cel puțin, va exista o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană. Important de menționat că negocierile de aderare vor putea fi deschise doar după obținerea statutului de țară candidat.
Beneficiile statutului de țară candidat
Există o multitudine de beneficii de care dispune o țară cu statut de candidat. În primul rând, vorbim despre recunoașterea perspectivei de aderare la Uniunea Europeană.
„Acest lucru este fundamental. Asta ar însemna că drumul nostru de aderare este ireversibil și integrarea în blocul comunitar s-ar produce oricum, mai devreme sau mai târziu”, a declarat pentru AGORA expertul de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogâldea.
În al doilea rând, odată cu obținerea statutului de țară candidat, vor crește fondurile UE alocate pentru R. Moldova, destinate proiectelor de infrastructură, dezvoltare locală și altele. Astfel, va demara procesul de pregătire pentru alinierea statului la standardele europene.
Vorbim despre fonduri considerabil mai mari decât în prezent. În ultimii zece ani, UE a acordat țării noastre peste două miliarde de euro în forme de granturi și credite preferențiale. În cazul obținerii statutului de țară candidat, s-ar putea ca aceste fonduri cel puțin să se dubleze.
În al treilea rând, țara va beneficia de o integrare mai rapidă și mai complexă a politicilor europene în cele mai diferite sectoare, cum ar fi transportul, comunicațiile, serviciile bancare și altele, înainte de a face parte din familia UE.
„Am asista probabil la reducerea semnificativă a tarifelor de roaming, la implementarea unui sistem de plăți bancare comun UE, la o integrare mai complexă în programele pentru studenți, cum ar fi Erasmus+ sau la colaborări transfrontaliere și locale”, a spus Mihai Mogâldea.
Ce înseamnă votul din 5 mai a Parlamentului European în susținerea R. Moldova?
Parlamentul European a votat, la data de 5 mai, rezoluția privind acordarea statutului de țară candidat la UE pentru R. Moldova. Expertul IPRE spune că acesta a fost un vot pur politic care nu are efecte juridice. Astfel, Comisiei Europene și Consiliului UE li s-a cerut să acționeze în această direcție, însă fără a exista vreo obligație.
Deocamdată, nu este cert că țara noastră va obține la summit-ul Consiliului UE din luna iunie statutul respectiv. La data de 4 mai, aflat în vizită la Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost întrebat dacă R. Moldova poate miza pe obținerea statului de candidat.
Drept răspuns, oficialul european a spus că: „Este un proces complex. Noi vrem să susținem eforturile R. Moldova pentru a realiza condițiile necesare de participare în acest proiect politic. Este foarte clar că noi intenționăm să acționăm imediat pentru a consolida legăturile”.
În prezent, cinci țări dețin statutul de candidat pentru aderarea la UE. Este vorba despre Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia.
Vezi și aceste știri

Ultima oră! Parlamentul European a votat rezoluția prin care se cere acordarea R. Moldova statutul de candidat la UE

Parlamentul European a examinat rezoluția prin care se cere acordarea R. Moldova statutul de candidat la UE (VIDEO)
