Succesul unei companii pornește de la oamenii care lucrează acolo. Dacă acei oameni sunt responsabili și talentați, afacerea se va dezvolta. Dacă nu, mai devreme sau mai târziu, compania va avea de suferit. Ca să ai angajați buni, trebuie să știi cum să recrutezi ca un profesionist. În rândurile ce urmează, vei descoperi 5 trucuri de la recruiterii care chiar își cunosc meseria. Astfel, vei înțelege dacă te pricepi la recrutarea de personal și cum să faci ca să aduci în companie cei mai buni angajați.
Bonus! Descarcă testul Recrutează ca un profesionist și vezi cât de bine te pricepi la recrutare.
Un recruiter bun caută persoane care corespund cerințelor posturilor vacante
Procesul de recrutare a personalului include mai multe etape. Una dintre acestea este elaborarea profilului candidatului ideal.
Cum se face asta? Pentru a construi profilul candidatului ideal, va trebui să analizezi foarte bine postul vacant și sarcinile pe care le va avea viitorul angajat. Aceste lucruri te vor ajuta să înțelegi mai bine de ce fel de persoană ai nevoie. Îți trebuie un specialist cu experiență de muncă sau nu? Ce valori și principii ar trebui să aibă? Ce competențe ar trebui să posede pentru a îndeplini toate task-urile? etc.
În continuare vezi două anunțuri de angajare prin care se caută un bucătar-șef:
Anunțul I
Restaurantul X angajează bucătar-șef!
Cerințe:
- Studii în domeniu;
- Experiență de muncă într-un post similar;
- Capacități de organizare a procesului de muncă;
- Persoană responsabilă.
Anunțul II
Restaurantul Y angajează bucătar-șef!
Cerințe:
- Calificare de bucătar;
- Experiență în bucătăria românească și internațională;
- Persoană responsabilă, pozitivă și amabilă;
- Cunoașterea normelor HACCP;
- Experiență de muncă de cel puțin 1 an într-un post similar;
- Cunoștințe privind modul de folosire a utilajelor și ustensilelor din bucătărie.
Cum crezi, care restaurant își va găsi mai repede un bucătar-șef potrivit?
În primul anunț sunt mai puține cerințe, dar asta nu simplifică lucrurile. Din contra. Anunțul e foarte vag, practic, fiecare al doilea bucătar poate pretinde că se încadrează în descriere. Iar un angajator va pierde o grămadă de timp cu zeci de candidați nepotriviți.
Al doilea anunț e mult mai clar și mai precis. Nu se mai caută, pur și simplu, un bucătar cu studii în domeniu, ci unul care are experiență atât în bucătăria românească, cât și în cea internațională. Astfel, din start, sunt excluși cei care se pricep doar în bucătăria românească sau doar în cea turcească etc.
Pe lângă asta, în al doilea anunț de angajare, e specificat și de câți ani de experiență e nevoie și ce cunoștințe mai trebuie să posede candidatul pe care îl caută restaurantul.
Concluzia: Profilul candidatului îl ajută pe angajator să înțeleagă de ce fel de specialist are nevoie. Dacă anunțul de angajare va fi formulat în baza profilului candidatului ideal, probabilitatea că angajatorul va recruta omul potrivit în timp util va fi mult mai mare.
Un recruiter bun solicită feedback de la candidații recrutați
Orice recruiter bun știe că poate deveni mai bun numai dacă va cere un feedback atât de la candidații recrutați, cât și de la compania sau departamentul pentru care a recrutat un nou angajat. Apropo, nu e suficient numai să ceară acest feedback, mai e nevoie și să țină cont de ceea ce i se spune.
În acest mod, când data viitoare va apărea o funcție vacantă, va ști cum să evite anumite greșeli.
Un recruiter bun își creează o bază de date cu CV-urile candidaților potriviți
Uneori, se poate dovedi destul de greu să găsești un specialist care să aibă calificarea necesară, să posede calitățile pe care le cauți și să fie disponibil exact atunci când e nevoie de el.
Iată de ce orice recruiter bun are grijă să colecteze și să-și creeze o bază de date cu CV-urile potențialilor candidați. Iar atunci când mai apare un post vacant, el nu trebuie să caute prea mult, pentru că deja are datele unor specialiști potriviți pentru jobul respectiv.
Un recruiter bun atrage talente
Cele mai importante resurse ale unei companii sunt oamenii care lucrează acolo. Angajații trebuie să fie pasionați de ceea ce fac, să le placă să muncească și să aibă competențele necesare funcțiilor pe care le dețin.
Numai așa, compania ta poate fi cu un pas înaintea concurenților, iar produsele sau serviciile tale să fie de o calitate superioară.
Ca să ai astfel de angajați, trebuie să faci tot posibilul pentru a atrage talente. Altfel spus, nu te rezumi la suplinirea posturilor vacante pe care le ai, ci cauți angajați care chiar sunt buni în ceea ce fac și ar aduce un plus de valoare companiei.
Un recruiter bun respectă deadline-urile
O altă resursă importantă pentru orice afacere este timpul. Un recruiter bun știe asta și va avea grijă să suplinească funcțiile vacante cât mai repede posibil. (De reținut! Nu cu prețul calității.)
Dacă vei face aceste 5 lucruri, vei recruta cei mai buni angajați. Dacă însă această muncă ți se pare cam complicată, oricând poți apela la DAD Human Capital, unde poți beneficia de servicii de recrutare cu garanție.
Ce include serviciul de recrutare a personalului la DAD Human Capital
- Crearea profilului candidatului;
- Scrierea anunțului de angajare;
- Promovarea anunțului pe platformele disponibile;
- Colectarea și gestionarea CV-urilor;
- Contactarea candidaților și stabilirea primului interviu;
- Organizarea interviurilor și testarea candidaților;
- Verificarea informațiilor oferite de candidați și a recomandărilor acestora;
- Selectarea celor mai potriviți angajați;
- Stabilirea și organizarea interviului II (candidații selectați se întâlnesc cu angajatorul);
- Monitorizarea angajatului pe parcursul perioadei de probă;
- DAD Human Capital oferă și o garanție de până la 3 luni (dacă în acest timp noul angajat pleacă sau îl demisionezi pentru că nu face față sarcinilor, noi îți recrutăm un alt angajat absolut gratuit.)
Pentru mai multe informații, accesează linkul.
P.
Vezi și aceste știri

Au sau nu nevoie ONG-urile de Contabilitate?! Află ce includ serviciile contabile pentru ONG-uri oferite de DAD Accountant

Recomandarea specialiștilor DAD Accountant: Cum să retragi bani din firmă și să nu dai faliment
