(Aproape) toate momentele în care Ceban s-a certat cu autoritățile centrale, ONG-urile și unele companii private

(Aproape) toate momentele în care Ceban s-a certat cu autoritățile centrale, ONG-urile și unele companii private

Autoritățile centrale, ONG-urile și chiar unele companii private au ajuns deseori în vizorul primarului general al capitalei Ion Ceban, care, nu de puține ori, i-a acuzat de mai multe ilegalități. De la refuzul de a prelungi un contract de reciclare a deșeurilor și până la acuzațiile că persoane din Guvern sau Parlament ar încerca să „arunce pastile” în canalizarea orașului, momentele de confruntare ocupă un loc aparte în mandatul lui Ceban.

Ceban vs. ABS Recycling

În ianuarie 2021, cea mai mare uzină de sortare a deșeurilor municipale a companiei ABS SRL anunța că își sistează activitatea, urmând ca peste 200 de persoane să-și piardă locul de muncă. Motivul care a dus la falimentarea companiei private ar fi faptul că nu ar fi fost susținută de autoritățile publice locale, potrivit reprezentanților uzinei.

După declarația ABS, consilierii CMC din partea PAS au cerut primarului general Ion Ceban să ia măsuri urgente pentru a preveni închiderea celei mai mari uzine de sortare a deșeurilor din Chișinău. Edilul însă a răspuns că e o formă de șantaj și a cerut atunci companiei să demonstreze că ar exista unele probleme financiare. 

La circa doi ani, Primăria Chișinău anunță că Î.M. Regia „Autosalubritate”, va semna cu SRL „ABS” un contract, care prevede prestarea serviciilor de sortare a deșeurilor, colectat zilnic, în orașul Chișinău și în suburbii. 

Ceban vs. Spînu

De departe, probabil cea mai tensionată relație a primarului Ion Ceban este cu viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu. Astfel, edilul l-a acuzat pe oficial, în repetate rânduri, că ar fi semnat un contract păgubos cu Gazprom, care a generat o creștere enormă a tarifului la gaz.

Mai mult, în cadrul unei emisiuni televizate, Ceban a declarat că Spînu ar fi autorul mai multor scheme legate de prețul la gazele naturale. Cu această ocazie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale l-a cheamat în judecată pe primar. Acesta solicită ca edilul să dezmintă informații pe care le califică „denigratoare”.

Replici aprinse între cei doi au izbucnit și după ce Spînu i-a sugerat lui Ceban să economisească energia electrică, în timpul crizei energetice din toamna lui 2022 sau când vicperemierul a criticat modul în care este gestionată infrastructura rutieră a orașului, mai ales după ploile torențiale din vară.

Cel mai recent caz este situația de la Apă-Canal, care înregistrează datorii de milioane către Premier Energy, acumulate, potrivit lui Ceban, din cauza refuzului ANRE de a majora tarifele la valoarea cerută de acesta.

Ceban vs. PAS

Nu puține au fost și acuzațiile lui Ion Ceban în adresa guvernării PAS. Un astfel de episod a avut loc la 13 septembrie 2021, când edilul a afirmat că bănuiește că autoritatea publică centrală „ar putea arunca pastile în canalizarea orașului”, făcând referire printre altele și la SIS.

„Am fost avertizat, inclusiv de unii foști colaboratori SIS, că ar putea să existe unele bazaconii de la autoritatea centrală. Inclusiv posibilitatea aruncării în sistemul de canalizare a unor pastile, ca nu cumva în Chișinău să existe un an în care să nu pută”, a spus Ceban la ședința săptămânală a Primăriei din 13 septembrie 2021.

La scurt timp după declarațiile edilului, SIS a venit cu o reacție: „SIS sugerează persoanelor publice să utilizeze în discursurile publice, inclusiv cele care fac referire la activitatea Serviciului doar informații oficiale și verificate, evitând trimiterile la presupuse surse anonime.

Recent, în  ianuarie 2022, Ion Ceban a acuzat guvernarea PAS de atac asupra Primăriei, declarând că în ultimele zile toate subdiviziunile instituției și întreprinderile municipale au fost „invadate de controale”. Ceban susține că, în adresa Primăriei, au parvenit cel puțin 15 scrisori semnate de reprezentanți PAS, prin care sunt solicitate mai multe explicații cu privire la acțiunile întreprinse în unele subdiviziuni și întreprinderi subordonate Primăriei.

Ceban vs. Moldova Pride

După doi ani de pauză, organizarea marșului Moldova Pride în luna iunie 2022, a reprezentat o nouă ocazie în care primarul Ion Ceban a aruncat acuzații și amenințări în adresa organizatorilor. Ceban s-a pronunțat împotriva desfășurării marșului în centrul capitalei și a menționat că nu a semnat nicio notificare. Ulterior, primarul general a declarat în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei că nu va semna notificarea prin care se cere desfășurarea paradei LGBTQ. Edilul a menționat că este gata să meargă în judecată pentru a-și argumenta poziția. Juristul Promo-LEX, Vadim Vieru a declarat însă că, cu sau fără semnătura primarului, această întrunire poate avea loc. 

Mai apoi, primarul Ion Ceban a acuzat organizatorii Moldova Pride că ar fi blocat mai multe străzi principale din capitală, în ziua manifestației. Potrivit lui, din cauza marșului drumarii nu pot efectua lucrări de reparație ale asfaltului, iar transportul public este stopat pe mai multe artere ale Chișinăului. 

AGORA amintește că primarul general al capitalei, Ion Ceban, afirmă că Chișinăul ar putea rămâne fără apă potabilă. Aceasta în condițiile în care în dimineața zilei de 2 februarie au loc noi deconectări de energie electrică la Apă-Canal Chișinău. La rândul său, furnizorul Premier Energy anunță că curentul electric va fi întrerupt doar în blocul administrativ al instituției și asta nu ar afecta sistemul de apeduct. 

Ulterior primarul a afirmat că va solicita deconectarea prioritar a sediului Guvernului și Parlamentului de la serviciul de apă și canalizare. Acesta a acuzat guvernarea de situația creată la Apă-Canal Chișinău.

„Indicația directă de la Gavrilița și Spînu ca să fie Apă Canal deconectată de la energia electrică, după ce dimineață am anunțat despre schema lor de a face gunoiște la Stăuceni. Blocul Central de la Apă Canal a fost deconectat unde sunt toate punctele de comandă. Când în țara vecină sunt bombardamente nu se întâmplă așa acțiuni împotriva cetățenilor săi. Astăzi voi solicita deconectarea prioritar a sediului Guvernului și Parlamentului de la serviciul de apă și canalizare”, a scris Ceban.

La fel, menționăm că la 31 ianuarie consilierii municipali s-au întrunit în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi era doar un singur subiect - cu privire la situația excepțională la Apă-Canal. Viceprimara Irina Gutniuc a menționat că încă nu a fost identificată o soluție pentru prevenirea deconectării energiei electrice. Gutnic a menționat că în cazul în care va fi deconectată energia electrică va fi conectat un generator.

Precizăm că într-o declarație din 27 ianuarie, ANRE susține că Apă-Canal Chișinău are posibilitatea să-și achite consumul de energie electrică. Reacția vine după ce Premier Energy a anunțat că mai multe instalații de alimentare cu energie electrică ale Apă-Canal Chișinău vor fi deconectate din cauza datoriei neachitate care este în creștere. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ceban: Voi solicita deconectarea sediului Guvernului și Parlamentului de la serviciul de apă și canalizare. Spînu: Primarul nu are soluții, e incompetent

Ceban: Voi solicita deconectarea sediului Guvernului și Parlamentului de la serviciul de apă și canalizare. Spînu: Primarul nu are soluții, e incompetent

Ultima oră! Blocul administrativ al Apă-Canal, deconectat de la energia electrică. Ion Ceban: „Faceți rezerve de apă”. Premier Energy: „Nu este afectat sistemul de apeduct”

Ultima oră! Blocul administrativ al Apă-Canal, deconectat de la energia electrică. Ion Ceban: „Faceți rezerve de apă”. Premier Energy: „Nu este afectat sistemul de apeduct”

Se caută o soluție pentru Apă-Canal. Gutniuc: Dacă va fi deconectată energia electrică vom fi nevoiți să conectăm generatorul

Se caută o soluție pentru Apă-Canal. Gutniuc: Dacă va fi deconectată energia electrică vom fi nevoiți să conectăm generatorul

Advertoriale
Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

EMISIUNI
  • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
    Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
    Canalul nostru de pe YouTube
    Autentificare
    Ai uitat parola?
    Salvează articolul

    Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

    Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

    Urmărește subiectul

    Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

    Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.