Au fost demarate primele procese în vederea construcției Spitalului Regional Bălți. Astfel, la ședința din 2 februarie, deputații au aprobat ca un teren agricol de cinci hectare să fie retras din circuitul agricol și să treacă din proprietatea localității Corlăteni, în gestiunea Ministerului Sănătății.
Terenul pe care urmează să fie construit spitalul este amplasat în extravilanul satului Corlăteni, raionul Rîșcani, și, în prezent, se află în gestiunea Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”. Terenul a fost selectat pentru construcția Spitalului Regional Bălți în rezultatul unei analize realizate de către Ministerul Sănătății, reprezentanții administrației publice locale de comun cu experții internaționali contractați de către a Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB).
Noul spital regional de nivel terțiar va avea o suprafață estimativă de 38 mii metri pătrați, cu un număr total de 440 de paturi, beneficiari finali fiind populația regiunii de nord a țării, care va avea acces la servicii medicale terțiare calitative și sigure.
Totodată, în proiect se prevede transmiterea dreptului de administrare asupra acestui teren de la Agenția Proprietăți Publice către Ministerul Sănătății, aceasta fiind o condiționalitate a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru aprobarea împrumutului acordat Republicii Moldova pentru construcția Spitalului Regional Bălți.
În timpul prezentării inițiativei, au răsunat mai multe întebări:
„De ce e nevoie de un spital regional la Bălți, dacă pacienții pot fi direcționați la spitalul republican la Bălți”, a întrebat deputatul BCS, Vasile Bolea. Deputatul spune că inițiativa ar fi valabilă pentru regiuni ca Cahul unde nu este un spital de așa mărimi.
„Al doilea spital nu va fi o concurență pentru că vor fi spitale cu diferite tipuri de servicii. În noul spital vorbim de soluții de înaltă performanță - intervenții chirurgicale neurologice, cardiologice, tratament care nu pot fi efectuate în spitalul din Bălți. Vrem să scoatem presiunea de pe spitalele din Chișinău unde sunt rânduri mari și să facem două spitale mari la nord și sud. Iar la spitalul republican vor fi pacienți pentru tratament de lungă durată, inclusiv paliative și geriatrice”, a răspuns secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru.
Adrian Lebedinschi a întrebat care este suma prevăzută pentru construcția spitalului și infrastructură.
„Suma pentru construcția și amenajarea spitalului Regional Bălți se estimează la 107 milioane de euro. Contribuția statului este de 20 de milioane de euro. Suma împrumutului negociat este de 86 de milioane dintre care, pentru 6 milioane suntem în proces de aplicație de grant.
Din totalul sumei 41 de milioane sunt destinate etapei de construcție a spitalului, 40 mil - pentru echipamente ,medicale și restul pentru lucrări de infrastructură și conectare la rețele”, a explicat secretarul de stat al Ministerului Sănătății.
Vezi și aceste știri

Furnizorul Premier Energy declară că nu se face responsabil de deconectările de la rețeaua de alimentare cu apă

Indexul Democrației 2022: Moldova, pe locul 69. Rusia a înregistrat cea mai mare scădere
