Vicepremierul Andrei Spînu recomandă primarului de Chișinău să privească în oglindă ca să vadă vinovatul de criza de la Apă Canal Chișinău. Și reprezentanții Guvernului spun că de datoriile acumulate de instituția municipală, soldate cu deconectări de la energia electrică, se fac vinovați cei care au gestionat întreprinderea. Șirul reacțiilor vin după acuzațiile publice ale edilului Ion Ceban la adresa guvernării.
„Primarul municipiului Chișinău, Ivan Ceban, în loc să rezolve problema de la Apă Canal a decis să facă isterică și să șantajeze locuitorii capitalei. Primarul nu are soluții, e incompetent și a adus compania Apa Canal la faliment. Ivan, în loc să arăți cu degetul îți recomand să te uiți în oglindă și vei vedea vinovatul de situația dezastruoasă de la Apă Canal”, scrie într-o reacție Andrei Spînu.
AGORA a contactat și reprezentanții Guvernului, instituția fiind vizată în acuzațiile primarului: „Proasta gestiune a unei instituții municipale a creat astăzi o problemă, care, de fapt, este una cumulativă. Anume lipsa de acțiuni din partea municipalității a adus la această criză, iar primarul municipiului Chișinău încearcă acum să pună vina pe umerii tuturor. Astfel, el continuă speculațiile politice privind o problemă ce ține de proasta gestiune și, inclusiv, de relațiile juridice complicate între Premier Energy și Apa Canal”, notează într-un răspuns pentru redacție serviciul de presă al Guvernului.
La cele întâmplate s-au expus mai mulți deputați din PAS. Astfel, Radu Marian spune, urmare a amenințărilor enunțate de Ion Ceban că va dispune deconectarea de la apă și canalizare a Guvernului și Președenției, că „orice decizie de deconectare a apei din Chișinău va fi una pur politică, luată de Ceban pentru a crea panică în capitală și a încerca să se debaraseze de problema pe care tot el a creat-o. Un comportament demn de un agent al Kremlinului”.
Radu Marian amintește că sediul central de la Apă-Canal deține un generator, astfel încât instituția își poate desfășura activitatea. „Orice deconectare intenționată va fi considerat sabotaj și va trebui pedepsită conform legii”, adaugă deputatul.
Iar deputatul Vasile Grădinaru spune că „deși Consiliul Municipal a vrut să dea bani ca să acopere incompetența primarului, Ivan și consilierii fideli lui au blocat decizia și șantajează locuitorii Chișinăului cu deconectarea de la apă și canalizare”.
Fostul membru din echipa lui Ceban, ex-viceprimarul Victor Chironda a criticat dur reacția edilului:
„Domul primar are весеннее обострение. Amenință, strigă, acuză pe toți și pe toate. Dar ca să înțelegeți cât de tare i-a păsat lui Ivan de managementul și modernizarea „Apă-Canal”, analizați CV-urile ultimelor două „directoare” numite de Ivan Ceban la această întreprindere. Cu așa resurse umane, e normal că unica soluție este mărirea tarifelor. Dacă la altceva nu te duce capul. [...] Degeaba cauți comploturi și vinovați, Ivane. Unica pricină a paralizării acestui oraș ești tu și gașca ta de „manageri””, punctează Chironda.
AGORA amintește că primarul general al capitalei, Ion Ceban, afirmă că Chișinăul ar putea rămâne fără apă potabilă. Aceasta în condițiile în care în dimineața zilei de 2 februarie au loc noi deconectări de energie electrică la Apă-Canal Chișinău. La rândul său, furnizorul Premier Energy anunță că curentul electric va fi întrerupt doar în blocul administrativ al instituției și asta nu ar afecta sistemul de apeduct.
Ulterior primarul a afirmat că va solicita deconectarea prioritar a sediului Guvernului și Parlamentului de la serviciul de apă și canalizare. Acesta a acuzat guvernarea de situația creată la Apă-Canal Chișinău.
„Indicația directă de la Gavrilița și Spînu ca să fie Apă Canal deconectată de la energia electrică, după ce dimineață am anunțat despre schema lor de a face gunoiște la Stăuceni. Blocul Central de la Apă Canal a fost deconectat unde sunt toate punctele de comandă. Când în țara vecină sunt bombardamente nu se întâmplă așa acțiuni împotriva cetățenilor săi. Astăzi voi solicita deconectarea prioritar a sediului Guvernului și Parlamentului de la serviciul de apă și canalizare”, a scris Ceban.
La fel, menționăm că la 31 ianuarie consilierii municipali s-au întrunit în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi era doar un singur subiect - cu privire la situația excepțională la Apă-Canal. Viceprimara Irina Gutniuc a menționat că încă nu a fost identificată o soluție pentru prevenirea deconectării energiei electrice. Gutnic a menționat că în cazul în care va fi deconectată energia electrică va fi conectat un generator.
Precizăm că într-o declarație din 27 ianuarie, ANRE susține că Apă-Canal Chișinău are posibilitatea să-și achite consumul de energie electrică. Reacția vine după ce Premier Energy a anunțat că mai multe instalații de alimentare cu energie electrică ale Apă-Canal Chișinău vor fi deconectate din cauza datoriei neachitate care este în creștere.
Vezi și aceste știri

Furnizorul Premier Energy declară că nu se face responsabil de deconectările de la rețeaua de alimentare cu apă

Indexul Democrației 2022: Moldova, pe locul 69. Rusia a înregistrat cea mai mare scădere
