Deputații au demarat examinarea propunerii Guvernului de prelungire a stării de urgență în R. Moldova cu 60 de zile. Prim-ministra Natalia Gavrilița prezintă de la tribuna centrală proiectul de lege. Momentul însă, este blocat de opoziție care anunță că în continuare boicotează ședința. După prezentarea inițiativei, proiectul a fost votat cu susținerea a 60 de deputați.
UPDATE: Starea de urgență oe întreg teritoriul R. Moldova a fost prelungită cu 60 de zile începând cu 4 februarie. Proiectul a fost susținut de 60 de deputați. Sigurul deputat din opoziție, parlamentarul independent Gaik Vartanean, s-a abținut de la vot.
UPDATE: „Sunt mulți care se întreabă de ce ne trebuie stare de urgență și prelungirea ei dacă oamenii nu simt că suntem în stare de urgență? Prin CSE îi protejăm pe oameni de consecințele războiului, iar prin activitatea curentă a Guvernului facem ce am promis- construim pas cu pas un stat european modern, un stat de drept, cu o economie rezilientă, cu o administrație corectă în raport cu cetățenii și mediul de afaceri. Dacă oamenii nu simt starea de urgență, însemna că ne-a reușit și abordarea noastră a fost una corectă.
De aceea, în baza raportului CSE privind securitatea regională și pericolul la securitatea națională Guvernul înaintează Parlamentului propunerea de prelungire a stării de urgență cu 60 de zile din 4 februarie”, a spus în încheierea discursului Natalia Gavrilița.
UPDATE: În timpul discursului Nataliei Gavrilița, la tribună a ieșit deputata Partidului Șor, Marina Tauber. Aceasta a lăsat o pereche de cătușe și un mesaj. „Luptați pe un tărâm imaginar”, i-a spus șefa Guvernului.
UPDATE: „Cu aproape un an în urmă, agresiunea rusă în Ucraina a împins lumea și regiunea noastră într-o criză. Și îmi pare rău că în timp ce vecinii luptă pe viață și pe moarte, bravii deputați din opoziție luptă pe un tărâm cu subiecte imaginare și false.
Cu un an în urmă am reacționat prompt instituind starea de urgență pe care am prelungit-o ulterior. Aceasta ne-a pemris să intervenim răpit pentru a gestiona provocările fără precedent cuc care nicio guvernare nu s-a ciocnit: Criza energetică, amenințările la ordinea și securitatea publică, propaganda agresivă de susținere a războiului și altele. Starea de urgență ne-a permis primirea în condiții decente a celor care au fugit din calea războiului, iar cei care au ales să rămână în R. Moldova le putem asigura în continuare condiții de muncă și educație. Acum sunt circa 90 de mii de cetățeni ucraineni, jumătate fiind copii”, a spus Natalia Gavrilița la tribuna centrală.
Știrea inițială: Potrivit procedurii, șefa Guvernului urmează să prezinte inițiativa Guvernului, urmare a propunerii Comisiei pentru Situații Excepționale. Faptul însă este întâmpinat cu nemulțumire de opoziție. Deputații BCS anunță că văd propunerea inutilă și părăsesc sala plenului.
Înainte de aceasta, însă, la tribuna centrală au fost afișate pancartele opoziției.
În semn de susținere a prim-ministrei, deputații PAS au ieșit la tribuna centrală.
Amintim că starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 4 februarie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv, la ședința din 1 februarie, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale. Proiectul se examinează în Parlament.
„Urmare a deciziilor adoptate de CSE, pe perioada țării de urgență au fost create mai multe mecanisme care au permis gestionarea eficientă a multor procese și domenii afectate de războiul din Ucraina. Prelungirea stării de urgență va permite utilizare acestora în continuare, cum ar fi aprovizionarea țării cu energie electrică și gaze naturale, gestionarea fluxului de refugiați, asigurarea securității în țară și atenuarea riscurilor la securitate națională în contextul războiului hibrid”, a menționat ministra afacerilor interne, Ana Revenco.
Anterior, decizia similară de prelungire a stării de urgență a fost luată în cadrul ședinței plenare din 1 decembrie. Pentru proiectul de hotărâre au votat 55 de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate. Și atunci decizia a stârnit nemulțumirile opoziției.
Vezi și aceste știri

Furnizorul Premier Energy declară că nu se face responsabil de deconectările de la rețeaua de alimentare cu apă

Indexul Democrației 2022: Moldova, pe locul 69. Rusia a înregistrat cea mai mare scădere
