La începutul anului 2022, la AGORA ne-am propus să vă oferim și mai mult conținut calitativ de autor. Ne-am lărgit echipa de contributori, am publicat editoriale, analize și articole de opinie, iar la fiecare ședință de redacție miroase a creier ars în încercarea de a veni cu subiecte interesante care să meargă dincolo de știri. În acest an ne-am propus să dedicăm fiecare lună din an unei teme mari pe care să o dezghiocăm în mai multe subiecte de autor, însă războiul a schimbat narativul și prioritățile redacției. După 3 luni intense focusate pe războiul din Ucraina, am lansat pe AGORA TEMA LUNII.

Dacă ai o idee de material care s-ar înscrie la tema lunii, nu ezita să ne scrii pe [email protected].

TEMA LUNII IANUARIE

Sărbătorile de iarnă au trecut, dar ele sunt un catalizator bun pentru mulți dintre noi de a face bine, mai cu seamă că - vorba vine - „Moș Crăciun poți fi chiar tu”. Când mesele ne-au fost doldora de delicii culinare, sub pomii de Crăciun am găsit cadouri și am dăruit celor dragi de toate, ni se duce mintea și spre cei care nu au nici a zecea parte din bunăstarea noastră. Mai e și acea senzație că atunci când totul din jurul nostru vorbește despre „New year, new me”, despre bine față de alții, despre „cum începi anul, așa-l vei petrece”, simțim, mai puternic decât altădată, că trebuie să dăruim. De aceea am decis că, în ianuarie, vom explora la AGORA tema carității în Republica Moldova.


TEMA LUNII DECEMBRIE

Presiunea sărbătorilor de iarnă este un lucru real. Încercarea de a trăi o poveste de Crăciun atunci când ai un război la graniță, o criză energetică, dar și o inflație de proporții e o presiune triplă. AGORA a considerat că e imperativ să vorbim despre sănătatea mintală atunci când societatea și consumerismul îți dictează că acum e momentul să fii mai bun, mai darnic, mai fericit și alte tot felul de „mai”. Ultima lună din an o dedicăm subiectelor de autor pe temă fără sclipici și ghirlande, dar care chiar ar putea fi parte din rezoluția ta de „Un an nou, un nou eu”.


TEMA LUNII NOIEMBRIE

Mai mult ca niciodată ne preocupă tema securității R. Moldova. De aceea, în Noiembrie vom scrie despre asta: cât de pregătiți suntem și în ce stare e securitatea țării noastre. Pornim la drum însă conștienți că multe dintre cele ce ne interesează ar putea fi secret de stat. Așa că vom aduna pentru voi atât informația deschisă, cât și secretele. Vom insista să avem un interviu la zi cu ministrul Apărării, vom încerca să aflăm lucruri din culisele armatei noastre, detalii despre sistemele de alertă și altele.


TEMA LUNII OCTOMBRIE

Ce-i preocupă pe oameni, odată ce afară se lasă rece? Desigur, e vorba de tarifele și, drept urmare, facturile la gaz, dar și gândul cum ne vom încălzi la iarnă. Să știți că asta ne preocupă și pe noi, jurnaliștii AGORA. La început de octombrie, Gazprom-ul a redus volumul de gaze livrate cu 30%, iar acum suntem absolut conștienți că poate urma orice alt scenariu anunțat anterior de autorități. Haideți să aflăm împreună: Ce facem? Ce alternative avem? Ne ajung bani? Ne luăm lemne? Instalăm panouri solare? Da poate totuși tizic? Așadar, în luna octombrie, la AGORA, scriem despre securitatea energetică - a noastră și a țării.


TEMA LUNII SEPTEMBRIE

Chiar dacă începutul toamnei înseamnă, în mintea celor mai mulți dintre noi, un început de an școlar, la AGORA credem că septembrie e și luna unor noi începuturi, încercări și, de ce nu, eșecuri. Și cine dacă nu antreprenorii știu suficient de multe despre asta? De aceea, în luna septembrie, AGORA va dedica materialele de autor lumii business-ului, în special afacerilor mici și mijlocii, celor care reprezintă partea leului antreprenoriatului moldovenesc. Vom căuta istorii de succes, bineînțeles, dar vom fi curioși să aflăm și istorii curajoase despre eșecuri și reinventări în afaceri.


TEMA LUNII AUGUST
AGRICULTURA

În luna lui gustar, la AGORA vom gusta din tema agriculturii. După ce luna mai am dedicat-o temei UE, luna iunie - educației și luna iulie - călătoriilor, ne vom pregăti de toamnă intrând în esența problemelor, provocărilor și succeselor din domeniul agricol.


TEMA LUNII IULIE
TURISMUL

Pentru că„miezul” verii înseamnă călduri, vacanțe, relaxare, leneveală, călătorii, am decis să scriem despre experiențe și turism, local și în afara țării, cu bune și rele, cu sfaturi și secrete.
Combinăm tema lunii și cu ediție #ROOFOFFLINE Unbeaten paths, dedicată descoperirii potențialul turismului moldovenesc, a colțișoarelor neexplorate, a colindatului de dealuri.


TEMA LUNII IUNIE
EDUCAȚIA

În luna iunie, AGORA scrie despre Educație, pentru că Educația nu iese în vacanță, probabil, niciodată. E luna BAC-ului, luna în care tinerii își aleg o profesie, luna în care se caută grădinițe, tabere, în care se pun bani deoparte pentru perdele la școală (sic!) și luna în care putem mișca niște lucruri, în speranța că acestea se vor rezolva până la 1 septembrie.


TEMA LUNII MAI
RM și Uniunea Europeană

În luna mai am decis să venim cu materiale care vor fi dedicate integrării Republicii Moldova în UE. Avem și două prilejuri: Ziua Europei, celebrată pe 9 mai, odată cu Ziua victoriei asupra fascismului, dar și cererea de aderare la UE depusă de țara noastră.

Asta înseamnă că, pe lângă alte articole de actualitate, pe lângă materialele de autor și proiectele în derulare, jurnaliștii noștri vor pregăti o serie de publicații, în care vom reflecta drumul pe care l-a parcurs țara noastră spre Europa (cu toate urcușurile și poticnirile), dar și calea care mai urmează să o parcurgem pentru a deveni membri ai comunității. Scriem despre lucrurile pe le-a făcut UE pentru Moldova fără ca țara noastră să fie parte a Uniunii; ce condiții trebuie să întrunească Moldova ca să devină o țară membră; cum ajung la noi banii din UE și de ce uneori nu putem asimila toate fondurile care ni se propun; cum este „construită” și cum funcționează Uniunea Europeană; cum s-a schimbat opinia moldovenilor cu privire la integrarea în UE și multe altele.

Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.